Grundfakta

Media (52 st)

Originaltitel När ungdomen vaknar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-11-01

Handling

Det är valborgsmässoafton. Studenterna i Uppsala hälsar våren välkommen med att kasta sina hattar och sätta på sig sina studentmössor framför Domkyrkan. Autentiska reportagebilder...

Visa hela handlingen

Press

En ryckig och alltför löst hophållen historia, som aldrig leder fram till en verklig klimax, tyckte kritikerna. Föräldrarna skildras ytligt och onyanserat och slutet, när ungdomarna...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Dialog
Musikarrangör
Förtexter

Medverkande

Eva Henning Liv
Anders Ek Kåre
Margit Manstad Livs mor
Olav Riégo Livs far
Karl-Arne Holmsten Tore
Bengt Ekerot Lennart
Dagmar Ebbesen Hulda Emanuelsson, hyresvärdinna
Wiktor "Kulörten" Andersson Viktor Emanuelsson, Huldas man, snickarmästare
Marianne Löfgren Katrina, Kåres mor
Sven Bergvall Karl-Erik, Kåres far, rektor
Margreth Weivers Elisabet, "Tuppa", Kåres syster
Gerd Sundberg Inga, Kåres syster
Anders Nyström Hans, "Hanseman", Kåres lillebror
Hans Lindgren Klas, Livs lillebror
- Ej krediterade:
Knut Frankman vaktmästaren i universitetshuset
Ragnar Planthaber studenten med glasögon
Julia Cæsar expediten i konfektyraffären
Carl Ericson busen
Harry Ahlin Adolf, handelsresande
Carl-Gunnar Wingård tågpassagerare
Greta Bjerke fröken Adolfsson, kvinnan som Liv delar rum med
Astrid Bodin expediten i Ofvandahls konditori
Henrik Schildt Livs mors fästman
Harald Emanuelsson en disträ tågpassagerare
Svea Holst Anna, jungfru hos Kåres familj
Eric Dahlström advokaten
Birgitta Nordin den skånska kusinen
Anne-Marie Ericsson Kåres flicksällskap på dansrestaurangen
Carla Eck Lennarts flicksällskap på dansrestaurangen
Jens Ronland student
Conny Holmström student
Gösta Knutsson radioreportern
Sickan Castegren skurgumma
Ruth Weijden frun i trappuppgången
Brita Lindvall studentska
Carina Möller studentska
Arne Carlsson student
Bror Lennart Söhr student på gatan

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1943
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Det är valborgsmässoafton. Studenterna i Uppsala hälsar våren välkommen med att kasta sina hattar och sätta på sig sina studentmössor framför Domkyrkan. Autentiska reportagebilder över staden åtföljs av Sven Jerrings presentation av studentfestligheterna.

Två unga studenter, Tore och Kåre, närmar sig radiobilen där Jerring står och han vinkar dem till sig. Tore gör en ansats att komma fram men Kåre är helt ointresserad och går snabbt därifrån. Han är en allvarlig ung man med ett trött och litet plågat uttryck i ansiktet.

De båda vännerna vandrar vidare i staden och träffar den unga studentskan Liv, som står och hänger på en bro. Hon böjer sig ner och plockar resignerat upp några anteckningspapper som håller på att blåsa ner i ån. Tore och Kåre skyndar fram för att hjälpa henne. Tore, som träffat henne förr, pladdrar glatt men Liv tycks mera intresserad av Kåre.

Kåre tittar uppmärksamt på hennes söta, känsliga ansikte, han är tydligt fascinerad. När Liv försvunnit, frågar han ut Tore och får reda på att hon är en familjeflicka, som läser naturvetenskap. Tore anser att hon är svår att förstå sig på.

Nästa gång Liv och Kåre träffas uppstår på nytt omedelbar kontakt. De upptäcker att de har liknande, bittra erfarenheter från sina respektive föräldrahem. Bägge kommer från hem som utmärks av gräl, tjat och känslokyla föräldrarna emellan.

Livs föräldrar har just skilt sig och fadern är i färd med att gifta om sig med en flicka i Livs ålder, medan modern i desperation hittat en ny fästman. Liv känner att hela hennes grund börjar vackla och att hon är utestängd från allt vad ett varmt familjeliv heter.

Föräldrarna träter om vem som skall ha vårdnaden om henne, men hon vill inte bo hos någon av dem. Hon hyr ett rum hos en snäll, men något slarvig och slafsig värdinna, som gärna tar emot besök av olika herrar. Kåre tycker inte om att se henne bo där.

Kåres far är en tyrannisk envåldshärskare, som håller sin familj i ett hårt grepp. Han förgiftar samlivet med sina gnetiga utläggningar om hustruns oduglighet. Hon är en förskrämd och hunsad liten kvinna. När Kåre en gång är hemma på besök försöker hon ty sig till honom, men han orkar inte bry sig om henne. Däremot stöttar han sin lillasyster Tuppa när tiden för föräldrarnas skilsmässa närmar sig.

Liv och Kåre blir alltmera fästa vid varandra. Trots sina dåliga erfarenheter av äktenskapet, inser de ändå att de tror på kärleken.

De vill leva tillsammans, utan att behöva gifta sig.

Hand i hand vandrar de över en skogsbacke medan träden susar och solen lyser på vita moln. (Bearbetning av manuskript, recensioner och censurkort.)

Censur / granskning

Censurnummer 66410
Datum 1943-10-29
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2445 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 570-430-560-470-415 = 2445 m - 89 minuter. 1.11.1943 förkortades filmen till 2425 m. Visningskopiornas aktlängder: 570-410-560-470-415 = 2425 meter - 89 minuter. Aktlängder: 570, 430, 560, 470, 415.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2425 meter
Längd i minuter 89 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En ryckig och alltför löst hophållen historia, som aldrig leder fram till en verklig klimax, tyckte kritikerna. Föräldrarna skildras ytligt och onyanserat och slutet, när ungdomarna vandrar i skogsbacken, ansågs särskilt patetisk. Dock var det flera kritiker, som berömde Anders Ek och hoppades få se honom i stora roller i framtiden.

SocD (Chat): "Det börjar med sista april, vita mössor och våta strupar i staden vid Fyris. Men filmen handlar inte om, när ungdomen vaknar dan därpå. Nej, här är det ett annat uppvaknande det är fråga om -- skilsmässobarnens uppvaknande till insikt om, hur de skola ordna sitt liv för att inte behöva göra äktenskaplig bankrutt som föräldrarna. (-)

Det är ingen levande människoskildring, som tar tag i ens hjärta. Föräldrarnas sjaskighet och själviskhet ges i allt för onyanserade doser och slutsatserna, som ungdomarna dra, serveras i stelt patetiska tirader. Det är en ryckighet och en osäkerhet i att hålla stilen i denna film, som skänker en känslan av, att man sitter och skakar på ett av de många tåg, som rusa fram över filmduken."

Stig Almqvist i AT hörde till de mest negativa och sparade inte på beska formuleringar: "Pojken och flickan, båda studenter i Uppsala, upplever med smärta den äldre generationens skeppsbrott och finner varann efter åtskilliga prövningar i en ljus och optimistisk kärlek -- symboliserad i den svenska filmkliché, som nu är mogen för museum: det unga paret hand i hand på krönet av en blommande backe, över dem ett susande träd, bakom det ett vitt moln som solen skiner på.

Dessförinnan har När ungdomen vaknar skildrat outhärdliga förhållanden: tjat, gräl, gnat, retlighet, känslotorka, husliga missöden, oförståelse och enfald -- allt som gör människors samliv till en pina.

Och skildringen är osvikligt kongenial med motivet. Med andra ord: även filmen är outhärdlig, tjatig, känslofattig, tråkig och trist -- allt som gör vistelsen i en biografsalong till en pina.

Botten nås hemma hos folkhögskolerektorn, vilkens hela familj man önskar utrotad, innan man äntligen befrias från dess sega grepp. (-)

I denna så illa genomförda film går Eva Henning omkring som ett vederkvickande stilbrott mot sin omgivning: lugn, samlad, klar och fast i repliken, med en air av kultur och god uppfostran. En lisa för öga och öra.

Mot henne filmdebuterar Anders Ek, en ung skådespelare som svensk teater väntar sig något av. Han har ett fängslande ansikte och säkert en personlighet, han har en fin ömhet, han är en människa som lever invärtes. Men han spelar uttänjt, gärna med en klagande ton, även i lättare moment verkar han ödesdiger och betryckande."

Monika (StT): "Filmen själv är sympatisk -- jag tror det är bästa ordet. Den har lugn takt, gott spel och utsökt fotografering. Den som tycker om att se en välsvarvad och gedigen film bör gå dit. Andra åter kommer att sakna handling och framför allt klimax men det är faktiskt just detta som i mitt tycke ger filmen något av dess vardagsvarma charm. Man trivs med den -- värre är inte brännbarheten. Den är framför allt mycket mänsklig. (-)

Dess fel är som sagt bristen på handling att piska fram det hela, framför allt saknas klimax. Den är mest som en bred å som mynnar ut i en lugn sjö. Detta har uppstått genom att manuset är för brett upplagt -- vill ha med för mycket . . . Det rör sig om två unga som finner varandra genom att de bägge ha en splittrad bakgrund. Flickans föräldrar är skilda och pojkens är på väg mot detsamma. Det är snudd på konstruktion, men stör inte. Vad som stör är att dramat inte är samlat nog -- det har inte nerv tillräckligt, det blir mest som speglingar i oroligt vatten -- ytan får allting en aning i andra hand. Det blir till enstaka dramer och enstaka scener utan glödande sammansvetsande röd tråd. (-) Eks debut är intressant, han är levande, äkta originell. Man tror på varje gest, varje ord. Han har en bestickande slängig grace och charm som kommer en att glömma hans i början för örat ovana tal och organ. Dessutom har han sex appeal -- ett ovanligt attribut för en svensk skådespelare.

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av När ungdomen vaknar påbörjades 25.6.1943 och avslutades 18.8.1943.

Den norska författarinnan Nini Roll-Anker (1873--1942) gav ut sin roman "Liv, livet og jeg" 1927 under pseudonymen Kåre P.

Förlaga

Originaltitel Liv, livet og jeg (Roman)
Författare P. Kåre


Inspelning

1943-06-25 1943-08-18
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige (ateljé)
Uppsala Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1943-11-01 Saga Stockholm Sverige 89 min
1943-11-01 Grand Uppsala Sverige 89 min
Urpremiär 1943-11-01 Saga Stockholm Sverige 89 min
1943-11-01 Grand Uppsala Sverige 89 min

Musikstycken

Originaltitel Gaudeamus igitur
Textförfattare Christian Wilhelm Kindleben (latinsk text 1781)


Originaltitel Sjungom studentens lyckliga dag
Kompositör G***** (1851)
Textförfattare Herman Sätherberg


Originaltitel Happy Days Are Here Again
Kompositör Milton Ager (1929)
Textförfattare Jack Yellen (1929)
Framförs av Karl-Arne Holmsten (visslar)


Originaltitel Valse mélancolique
Kompositör Nathan Görling


Originaltitel Den vår vi gått och väntat på
Kompositör Erik Baumann (1943)
Textförfattare Nils-Georg (1943)
Sjungs av Karl-Arne Holmsten
kör (studenter)


Originaltitel Ett bondbröllop
Kompositör August Söderman (1868)
Textförfattare Richard Gustafsson (1868)
Sångare kör (manskör)


Originaltitel Undan ur vägen, se hur profossen med plymager
Kompositör Carl Michael Bellman (1790)
Textförfattare Carl Michael Bellman (1790)
Sångare kör (manskör)


Originaltitel En blödande ros
Kompositör Erik Baumann (1943)
Textförfattare Nils-Georg (1943)
Sångare Marianne Löfgren (dubbad av ?)


Originaltitel Intermezzo humoristique
Kompositör Nathan Görling


Originaltitel Toccata och fuga, orgel, BWV 565, d-moll
Kompositör Johann Sebastian Bach (1720)


Originaltitel Blue Shadows
Kompositör Charles Redland (1943)


Originaltitel Tango (Hamberg)
Kompositör Per-Martin Hamberg


Originaltitel Burlesque à la Grieg
Kompositör Erik Baumann (1943)


Originaltitel En längtans melodi
Kompositör Erik Baumann (1943)


Ämnesord

Advokater
Generationsmotsättningar
Hyresvärdinnor
Skilsmässor
Student
Sven Jerring (1895-1979)
Uppsala
Valborgsmässoafton
Äktenskapsskildring

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2428


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2363


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2363


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign [?] Wingstedt


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel LIV, LIVET OCH JAG
Tryckeri Ljunglöfs
Affischdesign [?] Wingstedt


Storlek Större än 850 x 1100
Affischtitel LIV, LIVET OCH JAG
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Större än 850 x 1100
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Liv, livet och jag.
Omfång 87 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Liv, livet och jag.
Omfång 94 s. Miljölista (7 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?