Grundfakta

Media (146 st)

Originaltitel Brödernas kvinna
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-11-22

Medverkande

Arnold Sjöstrand
Ragnar Botvide

Gunnar Sjöberg
Nicklas Botvide, Ragnars bror, Emmas make

Britta Holmberg
Agnes, Ragnars och Nicklas kusin

Artur Rolén
Jaken, Ragnars och Nicklas far

Carl Ström
gamle Isaken, granne

Visa alla medverkande

Handling

Den fule storbonden Nicklas Botvide triumferar över sin omgivning genom att till Botvide gård på Gotland hemföra den vackra, livfulla visbyflickan Emma, som låter ambitionen att bli...

Visa hela handlingen

Press

Filmen delade kritikerna i två läger. Mustig, äkta och vacker, tyckte de förtjusta, och ett bildspråk som man inte är bortskämd med. AT (Stig Almqvist): "Man känner väl igen...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Smink
B-ljud
Förtexter
Övrig medarbetare

Medverkande

Viveca Lindfors Emma
Arnold Sjöstrand Ragnar Botvide
Gunnar Sjöberg Nicklas Botvide, Ragnars bror, Emmas make
Britta Holmberg Agnes, Ragnars och Nicklas kusin
Artur Rolén Jaken, Ragnars och Nicklas far
Carl Ström gamle Isaken, granne
Anna Olin Sanna, Ragnars och Nicklas mor
Helga Brofeldt Ann-Kajsa, gammelmor
Gösta Cederlund prosten
- Ej krediterade:
Nils Ekman Klemens, skolläraren
Henrik Schildt Wallin, väckelsepredikant
Anders Nyström Lill-Nicklas
Sten Sture Modéen Svante, fiskare som uppvaktar Emma
Axel Högel doktorn
Brita Nordin piga på gården
Jullan Jonsson kokerskan vid bröllopsfesten
Lillie Wästfeldt bröllopsgäst/kvinna på väckelsemötet
Manetta Ryberg bröllopsgäst
Artur Cederborgh bröllopsgästen som utbringar en skål för brudparet
Lisbeth Hedendahl piga vid bröllopsfesten
John Sandling bröllopsgäst
Gustaf Hedström bröllopsgäst
Hortensia Hedström bröllopsgäst
Olof Ås ena slåtterkarlen som jagar Emma
Erik Jakobson andra slåtterkarlen som jagar Emma
Hartwig Fock man på marknaden
Verner Oakland man på marknaden
Birger Åsander berusad man på marknaden
Sickan Castegren kvinna på väckelsemötet
Carl Ericson hennes man
Inga-Lill Åhström kvinna på väckelsemötet
Paul Hagman man på väckelsemötet
Svante Pettersson spelman på bröllopskalaset
Sigvard Hult spelman på bröllopskalaset
Gunnar Almqvist man på dansbanan
Uno Larsson en av männen som hämtar den döde Nicklas från stenbrottet

Bolag

Produktionsbolag Film AB Lux
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Lux 1943
AB Svanfilm 1948
AB Svanfilm 1951
Laboratorium AB Film-Kopia

Handling

Den fule storbonden Nicklas Botvide triumferar över sin omgivning genom att till Botvide gård på Gotland hemföra den vackra, livfulla visbyflickan Emma, som låter ambitionen att bli bondmora gå före kärleken. Bland dem som hälsar henne välkommen finns Nicklas' stiliga och känsliga bror Ragnar. Under den långa bröllopsfesten dansar Ragnar och Emma in i brudgemaket, där de kysser varandra på brudsängen. De överraskas av gamle Isaken, som dyrt får lova att inte yppa vad han sett.

Emma växer snabbt in i rollen som handlingskraftig bondmora och även Nicklas, som är relativt förälskad, får finna sig i att ta kommando från sin karska hustru. Även Ragnar är kär i Emma och kontakten dem emellan är mycket spänningsladdad. Ragnar gör allt för att undvika att på allvar konfronteras med Emma och vill i stället förlova sig med den rejäla kusinen Agnes. Detta gör Emma svartsjuk och hon förför Ragnar vid en kärleksstund på höskullen. Nicklas får veta att Ragnar kysst Emma på bröllopsnatten och utom sig av svartsjuka försöker han döda brodern med en yxa, men hugger istället sig själv svårt i benet. Jaken försvinner från gården i ett okontrollerat rabblande, hallucinatoriskt tillstånd, under vilket han besöker olika kvinnor, som han har kontakt med runt om i bygden. Han återvänder på nyårsafton, lagom för att vara med när den glädjestrålande Nicklas berättar att han och Emma ska ha ett barn. Situationen blir ohållbar för Ragnar. Han bryter med Agnes och reser till Amerika, trots att Emma berättar att barnet i själva verket är hans och ber honom stanna.

Barnet föds och åren går. Nicklas är lycklig, Emma blir alltmer grubblande. Under ett väckelsemöte grips hon häftigt av syndapredikan och under en vagnsfärd bekänner hon för Nicklas att hon i själva verket älskar Ragnar. Nicklas förlorar förståndet och piskar hästen i vild sken. Emma knuffas ur strax innan Nicklas kör vagnen utför ett stup. Emma håller om honom och säger honom att Lill-Nicklas är hans barn och han dör med ett lyckligt leende på läpparna.

Ragnar, som blivit rik i Amerika, får ett brev från Agnes, där hon berättar vad som hänt på Botvide. Han återvänder hem och förenas med en mycket lyckligt Emma. Men när han ber henne och sonen följa med till Amerika, kan hon omöjligt tänka sig lämna gården, som hon nu blivit ett med. Ragnar erbjuder sig då att stanna, men Emma menar att också det är omöjligt. Minnet av hennes svek mot Nicklas skulle då hela tiden hänga över dem. Deras vägar skiljs, nu för alltid.

Censur / granskning

Censurnummer 66519
Datum 1943-11-20
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2865 meter
Kommentar Aktlängder: 585-585-505-510-450-230 = 2865 meter. Aktlängder: 585, 585, 505, 510, 450, 230.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2865 meter
Längd i minuter 105 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen delade kritikerna i två läger. Mustig, äkta och vacker, tyckte de förtjusta, och ett bildspråk som man inte är bortskämd med.

AT (Stig Almqvist): "Man känner väl igen Lux på det grova, nästan råa greppet, genomförandets energi, den barbariska psykologien, handlingens välmatade spänning. Men i sin yttre dräkt höjer sig Brödernas kvinna över tidigare alster från Lux: ty denna film är genomarbetad och omsorgsfullt framställd. I sitt slag är den ett avrundat och hållfast verk, en vederhäftig och förtroendeingivande produktion och avviker därvid fördelaktigt från Anna Lans. (-)

Regin är gedigen och ändamålsenlig. Den har omhänderhafts av Gösta Cederlund med Arne Mattsson som assistent, och denne bör, gissar man, ha äran för iscensättningens rent filmiska vitalitet. Han och fotografen Karl-Erik Alberts, vilkens bilder ofta äro föredömliga, i synnerhet utomhus. Hans återgivning av den gamla gotländska bondemiljön och landskapet gör Brödernas kvinna till en av höstens allra vackraste svenska filmer."

NDA (Axon): "Det är märg och must i filmen, och den har i många partier en dramatisk kraft, som låter skildringen helt fånga ens intresse. Den ger glimtar från gård och bygd under fest och vardag samtidigt som berättelsen liksom ödesbestämd löper fram mot kulmen, en vild färd med en till sken piskad häst mot en avgrund. Vi måste bekänna att den bildserien var så urstyvt gjord och så spännande, att vi för vår del höll andan ända till den stora kraschen."

Schablonspäckad, primitiv, odramatisk, tyckte de negativa, som dock även de berömde det vackra fotot. Mest provocerad var Lill i SvD: "Det är ganska svårt att omedelbart och på rak arm utreda orsakerna till de kväljande förnimmelser filmen Brödernas kvinna framkallar. Faktum kvarstår, att den är något av det mest pinsamma anmälaren vet sig ha upplevat under en biokväll, ett slags bondedrama av mycken brutalitet och skomakarrealism men föga äkthet, dallrande av upprörda passioner och falska repliker, befolkat av figurer, som man varken tror på eller tycker om. Författarinnan Ebba Richert står själv för filmbearbetningen och hon har verkligen mätt skäppan full av varjehanda ingredienser, gamla och välkända romanklichéer det mesta. Man kan i allmänhet räkna ut vad som skall hända redan innan det utspelas i denna kvalmiga triangelhistoria, där saknas varken bondbröllopet, marknadsbesöket, förförelsescenen på höskullen eller väckelsemötet. Gösta Cederlunds regi har också kraftigt -- om man så vill kraftfullt -- understrukit alltsammans . . . (-) Stig Hansson har skrivit ihop musiken kring ett folkvisemotiv, vars spröda stämningar illa rimmar med den äckliga filmen. Lång är den dessutom som sju svåra år."

Kommentar Svensk filmografi

Författarinnan Ebba Richert (1904--1980) hade tidigare fått sin 1941 utgivna roman "Ta hand om Ulla" filmad under samma namn (1942/25) och den hade på grund av sin belysning av "beredskapsäktenskapens" erotiska problem väckt livlig debatt. Med inspelningen av romanen "Brödernas kvinna", utgiven 1939, försökte Luxfilm med ett ämnesval med lika öppet erotiskt utspel (och därtill den starkt sensuella Viveca Lindfors i titelrollen) upprepa framgången. Men Gösta Cederlunds konventionella yrkeskunnande som regissör stod sig slätt mot Ivar Johanssons kraftfulla, personliga grepp i den tidigare filmen.

Brödernas kvinna spelades till allra största delen in på bondgården Han strax utanför Fårösund på Gotland. Inspelningen började i slutet av augusti och varade till början av oktober. Filmen fick mycket beröm för sitt foto, bl a partiet med bröllopsdansen. Regissören Gösta Cederlund var ganska ointresserad av den bildmässiga sidan av de filmer, han regisserade, och överlät med varm hand den delen av sin uppgift främst till -- i detta fall -- fotografen Karl-Erik Alberts, som vid denna tid var den främste företrädaren för det nya filmfoto, som förenade den traditionella "Råsundaskolans" ljusskimrande effekter med mörkare, dramatiska accenter. (GW)

Brödernas kvinna spelades in från slutet av augusti till början av oktober 1943.

Förlaga

Originaltitel Brödernas kvinna (Roman)
Författare Ebba Richert


Inspelning

1943-08-06 1943-10
AB Centrumateljéerna Stockholm Sverige
Visby Gotland Sverige
Hau i Fleringe Gotland Sverige (Botvide gård)
Bunge kyrka Gotland Sverige
Endre Gotland Sverige
Högklint med stupet "Getsvältan" Gotland Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1943-11-24 Astoria Stockholm Sverige 105 min
Sverigepremiär 1943-11-22 Göta Lejon Fårösund Sverige 105 min
1943-11-22 Roxy Visby Sverige 105 min
TV-visning 1957-01-27 TV1 Sverige
1978-08-12 TV2 Sverige
2000-11-14 SVT1 Sverige
2002-05-27 SVT1 Sverige
Urpremiär 1943-11-22 Göta Lejon Fårösund Sverige 105 min
1943-11-22 Roxy Visby Sverige 105 min

Musikstycken

Originaltitel Visa från Gotland
Arrangör Gunnar Johansson


Originaltitel Gånglåt (Ohlsson)
Kompositör Theodor Ohlsson


Originaltitel Brödernas polka
Kompositör Fritz Ergal (1943)


Originaltitel Adelsövalsen
Kompositör Fritz Ergal


Originaltitel Sobre las olas
Kompositör Juventino Rosas (1888)


Originaltitel Kväsarvalsen
Textförfattare Emil Norlander (1899)
Arthur Högstedt (1898)
Bearbetning Arthur Högstedt (musikbearbetning 1898)


Originaltitel Svenska folkvisor och danser. Ur
Kompositör Helmer Alexandersson


Originaltitel Orgelpreludium (Johansson)
Kompositör Gunnar Johansson


Originaltitel Unga greven i jungfruburen står
Textförfattare Fritz Gustaf (1943)
Sångare Artur Rolén


Ämnesord

Bonde
Bröllop
Emigrant
Gotland
Häst/skenande
Höskulle
Mindervärdighetskomplex
Mordförsök
Tivolin
Visby

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2850


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2850


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Svenska Tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Svenska Tryckeri AB
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690
Affischtitel STAERKE SKAEBNER
Tryckeri P. Størvold & sønner


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Brödernas kvinna.
Omfång 193 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Brödernas kvinna.
Omfång 208 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Die Frau der Brüder.
Omfång 24 s. Innehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 16
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program
Språk Danska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?