Grundfakta

Media (66 st)

Originaltitel Livet på landet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-11-29

Medverkande

Edvard Persson
Zakarias Bräsig, f.d. inspektor på godset Poppelhagen

George Fant
Frans von Rambow

Bror Bügler
greve Axel von Rambow, ägare till Poppelhagen, Frans kusin

Birgitta Valberg
Frida von Rambow, Axels hustru

Ivar Kåge
Carl Haverman, inspektor

Ingrid Backlin
Louise Haverman, Carls dotter

Visa alla medverkande

Handling

Greve Axel von Rambow hemför på ett elegant fyrspann sin nyblivna hustru Frida till godset Poppelhagen. Där har man ordnat stor välkomstfest och godsets grand old man, f d inspektorn...

Visa hela handlingen

Press

Ett fullt acceptabelt folklustspel och en stor publikfilm, tyckte kritiken, och gladde sig åt att Edvard Persson för en gångs skull åtminstone någorlunda underordnat sig filmens handling....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Ej inspelat manus
Inspicient
Musikarrangör
Kläder
Förtexter

Medverkande

Edvard Persson Zakarias Bräsig, f.d. inspektor på godset Poppelhagen
George Fant Frans von Rambow
Bror Bügler greve Axel von Rambow, ägare till Poppelhagen, Frans kusin
Birgitta Valberg Frida von Rambow, Axels hustru
Ivar Kåge Carl Haverman, inspektor
Ingrid Backlin Louise Haverman, Carls dotter
Willy Peters Frits, jordbrukselev
Mim Persson Marie Möller, husmamsell
Kolbjörn Knudsen Carl Brockman, godsägare
Dagmar Ebbesen fru Brockman
Birgitta Arman Salla Brockman, dotter
Nancy Dalunde Malla Brockman, dotter
Sven Bergvall pastor Berger
Gull Natorp pastorskan Berger
Albert Ståhl Brolin, procentare
John Norrman nattväktaren
Robert Johnson auktionsförrättaren
Georg Fernquist Daniel, von Rambows betjänt
- Ej krediterade:
John Ericsson Anders, en äldre dräng
Elsa Åkerstedt Kerstin, mjölkerska på auktionen
Per Krafft Ola, pojke på Poppelhagen
Lilly Kjellström kokerskan
Aurore Palmgren mjölkerskan
Karl-Arne Bergman en yngre betjänt
Helge Sahlin kusk
Rudolf Wendbladh en dräng
Manetta Ryberg gäst på välkomstfesten
Gunnar Almqvist gäst på välkomstfesten
Hugo Lundström äldre man på tjänstefolkets välkomstfest
John Sandling man på tjänstefolkets välkomstfest
Märta Ottoson kvinna på midsommarfesten
Elvin Ottoson man på midsommarfesten
Ulla Norgren ung förälskad kvinna på midsommarfesten
Sven Arvor gäst på julkalaset
Claes-Eric von Gegerfelt liten pojke på julkalaset
Millan Lyxell gäst på julkalaset
- Ej identifierade:
Karl Johansson en man
Egil Holmsen en ung man
Millan Olsson en kvinna

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1943
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Greve Axel von Rambow hemför på ett elegant fyrspann sin nyblivna hustru Frida till godset Poppelhagen. Där har man ordnat stor välkomstfest och godsets grand old man, f d inspektorn Zakarias Bräsig, hälsar de nygifta med gemytlig sång.

Axel halvligger på en divan och röker lång pipa medan han diskuterar nymodiga jordbruksmetoder med den korkade och inställsamme jordbrukseleven Fritz. De kommer i konflikt med godsets duglige och omtyckte inspektor Haverman. Husmamsell Marie är olyckligt kär i Axels kusin Frans von Rambow, som i sin tur är kär i Havermans dotter Louise.

Dold uppe i ett träd får Bräsig höra hur Axels granne och konkurrent, godsägaren Carl Brockman, tilsammans med en procentare smider ränker mot Poppelhagen. Bräsig får hicka, vilket alltid inträffar när han blir upprörd. Hickan kommer igen när han förgäves försöker förmå Axel att slå av på takten när det gäller nymodigheterna. "Den som inte kan sätta värde på en gödselhög, han förtjänar inte en kaka bröd", är hans reaktion på Axels idéer om konstgödsel.

Axel får ekonomiska problem och blir tvungen att sälja en del av godsets inventarier på auktion. Det mesta ropas in av Brockman, utom den älskade hästen "Prinsen", där Bräsig bjuder över. Brockman erbjuder Axel ett lån med den dolda avsikten att därigenom kunna lura till sig godset.

Familjen Brockman inbjuds till Poppelhagens midsommarfest. Det dansas runt midsommarstången och Bräsig smågnabbas med pastorskan Berger, som han är hemligt förälskad i. Döttrarna Brockman nobbar uppvaktande kavaljerer på franska. Bräsig dansar andan ur fru Brockman.

Motsättningarna om hur godset ska drivas ökar och Axel avskedar den trogne Haverman inför gårdens folk och utnämner istället Fritz till inspektor. När Frans protesterar deklarerar Axel att han aldrig kommer att acceptera ett äktenskap mellan Frans och Louise. Frans lämnar i vredesmod gården.

Fritz klarar inte av inspektorsjobbet och måste be Haverman om hjälp. Bräsig skrockar gott. Brockman kräver igen lånet av Axel, vilket innebär att Axel blir tvingad att sälja godset till Brockman för en spottstyver. Han vandrar ut i skogen med sin pistol. Bräsig försöker hitta honom och jagas av en ilsken tjur upp i ett träd. Han hinner klättra ned igen precis lagom för att hindra Axel från att ta sitt liv. Bräsig lovar ordna upp saker och ting. Han söker upp Brockman och tvingar honom att göra upp med Axel på överkomliga villkor. Allt ordnar sig genom Bräsigs ingripande till det bästa. Frans kommer tillbaka och försonas med Axel lagom till Poppelhagens julfirande.

Julesnö faller över godset och en sjungande Bräsig delar ut julklappar och repliker som "Julen är i alla fall en härlig måltid -- jag menar högtid".

Censur / granskning

Censurnummer 66528
Datum 1943-11-22
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2905 meter
Längd efter klipp 2895 meter
Kommentar I akt 5: delar av scenen med självmordsförsöket. Efter 10.4.1959: 2875 m (9 kopior). Granskningskopians aktlängder: 455-505-540-495-415-495. Aktlängder efter censurklipp: 455-505-540-495-405-495 = 2895 m - 106 minuter. Aktlängder: 455, 505, 540, 495, 415, 495.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2895 meter
Längd i minuter 106 min
Akter 6 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Ett fullt acceptabelt folklustspel och en stor publikfilm, tyckte kritiken, och gladde sig åt att Edvard Persson för en gångs skull åtminstone någorlunda underordnat sig filmens handling.

AT (Stig Almqvist): "Det är en sann glädje med Livet på landet: den är bra. Det känns som en lättnad att få konstatera detta för en gammal vedersakare av Edvard Persson och hela den produktion som i tio år vilat på honom. Man måste smaka ännu en gång på det lyckliga faktum och upprepa: Livet på landet är en bra film.

Förutom den fristående Snapphanar har, så länge man kan minnas tillbaka, Edvard Perssons filmer bestått av Edvard, Edvard, Edvard -- och kring honom någonting som haft föga med film att göra, och den som varit behäftad med pretentioner, har icke kunnat fördraga detta slafsiga och viljesvaga sätt att göra film.

Men med Livet på landet får man -- med Edvard som tyngdpunkt -- ett alltigenom väl producerat filmskådespel, byggt på ett bärande underlag, iscensatt med fast hand av Bror Bügler, överdådigt och klingande vackert fotograferat av Sven Thermaenius, utmärkt och vinnande spelat i en hel rad roller."

NDA (Bern): "Det h ö r d e s på stämningen i salongen att folk trivdes med Edvard P. i hans senaste förklädnad till Onkel Bräsig. Som man kan förstå är den store skånesonen inte mer onkel Bräsig än undertecknad, men vad gör det när alla vill ha honom som han är -- rågad med patentsentimentalitet och självmedveten godmodighet plus en välgörande dosis av den rättmätiga vrede, som kan få en snäll karl att ryta kungligt som ett lejon. (-)

Livet på landet tog hem en obestridlig publikseger och den står sig ganska bra även sedd genom kritiska glasögon. Den har den enkla, lättfattliga och moraliserande berättelsens pålitliga grepp om åskådaren. Ingenting är tillkrånglat utom möjligen godsägarens finanser -- men där finns ju Bräsig till hands --, allting går rakt genom rock och väst till den plats, där man brukar ha hjärtat."

BLM (Nils Beyer): "Tar man filmen för vad den är -- ett gemytligt och hjärtknipande folklustspel -- så är den en fullträff.

Det har ju annars i många år varit en av de underligaste företeelserna i svensk film, att biopublikens populäraste skådespelare, Edvard Persson, alltid uppträtt i dåliga filmer. Skulden har i första rummet varit hans egen. Han har vägrat att ta emot regi, och han har stuvat om manuskripten efter eget huvud för att själv få briljera och säga allmängiltiga 'sanningar'. Hans komiska gemyt och den lyriska trånad, som hans på en gång rörande och frodiga uppenbarelse utstrålade, gjorde honom likväl kär för det svenska folket. (-)

Edvard Persson har hamnat i gott sällskap, han dominerar inte framför kameran, och det har hans egen konst bara mått väl av.

Hans svaghet är ju nämligen alltjämt, att han framför allt är monologskådespelare. De replikväxlingar, där han förekommer, är också de minst lyckade, regimässigt sett. Eljest har Bror Bügler presterat ett gott hantverk i denna naturligtvis sentimentala och långa stycken otroliga men genom sin enkla folkliga ton dock sympatiska film."

Bror Büglers regi fick annars inga större lovord. Bland de direkt kritiska var O R-t i DN: "Om han kan bli en regissör att räkna med när han fått mera rutin är svårt att säga efter detta första försök, här har han i varje fall nöjt sig med att se till att det hela gått någorlunda ihop. Sceneriet är schablonmässigt, någon personregi kan mam inte tala om, och ofta gör scenerna ett intryck av att bara ha varit halvrepeterade när kameran satts i gång. Det oklanderligaste i filmen är den skånska miljön -- ty naturligtvis har berättelsen flyttats över till Skåne, och intet ont i det, för resten -- med dess präktiga gårdar, böljande sädesfält och granna hästar. Och så finns det ett par förträffliga visor, som Gabriel Jönsson skrivit, synd bara att de är så fantasilöst insatta."

Kommentar Svensk filmografi

Den tyske författaren Fritz Reuters (1810--1874) romantrilogi om Onkel Bräsig utkom på plattyska 1862--64 under titeln "Ut mine Stromtid" (svensk översättning "Livet på landet", 1870). Motiv från trilogien har upprepade gånger filmats, första gången 1920 i Tyskland under titeln Ut mine Stromtid i regi av Hubert Moest och med Reinhardt -- skådespelaren Wilhelm Diegelmann som onkel Bräsig. Fyra år senare regisserade Ivan Hedqvist under titeln Livet på landet en svensk inspelning med Axel Ringvall som Bräsig. Under titeln Onkel Bräsig spelade Erich Waschneck 1936 i Tyskland in en fri version, där Otto Wernicke (Fritz Langs "Kommissarie Lohmann") var onkel Bräsig och där den unga Kristina Söderbaum gjorde sin tyska filmdebut i en mindre roll.

Nu var det alltså Edvard Perssons tur att framställa den odödliga figuren, som även framträtt i talrika scendramatiseringar.

Med Livet på landet debuterade skådespelaren Bror Bügler (1908--1975) som regissör. Han hade en lång följd av år spelat sobra, välskräddade andra- och tredjeplansroller inom svensk film och den diktatoriske Edvard Person accepterade honom som en vänlig, undfallande inspelningsledare. Bügler spelade samtidigt godsägaren i filmen och det blev hans sista filmroll. Däremot regisserade han ytterligare två filmer för Europa Film, Vart hjärta har sin saga (1948/22) och Flickan från Backafall (1953/3), bägge med Edvard Persson. Till den förstnämnda filmen hade han även skrivit manuskriptet.

Men dessförinnan hade han lämnat skådespelarbanan, gift om sig och därmed själv blivit slottsherre på det under Krapperup hörande mera anspråkslösa Kockenhus vid Kullaberg i Skåne med stafflimåleri som återstående hobby.

Livet på landet spelades in mellan 7 juli och 7 oktober 1943 med några dagars kompletteringar senare. Exteriörerna togs vid och kring Krapperups slott i Skåne. (GW)

Förlaga

Originaltitel Ut mine Stromtid (Roman)
Författare Fritz Reuter


Inspelning

(samt två dagars kompletteringar) 1943-07-07 1943-10-07
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige
Krapperups slott Sverige (exteriörer)
Mölletrakten Sverige (exteriörer)

Visningar

Stockholmspremiär 1943-12-01 Anglais Stockholm Sverige 106 min
Sverigepremiär 1943-11-29 Reflex Lund Sverige 106 min
1943-11-29 Rio Malmö Sverige 106 min
TV-visning 1973-12-25 TV2 Sverige 102 min
1983-12-26 TV2 Sverige 102 min
1985-12-01 TV2 Sverige 102 min
1992-01-21 TV2 Sverige 102 min
1996-06-19 SVT2 Sverige 102 min
Urpremiär 1943-11-29 Reflex Lund Sverige 106 min
1943-11-29 Rio Malmö Sverige 106 min

Musikstycken

Originaltitel Välkomstvisa
Kompositör Alvar Kraft (1943)
Textförfattare Gabriel Jönsson (1943)
Sångare kör
Edvard Persson (repris)
kör (repris)


Originaltitel Dryckesvisa
Kompositör Alvar Kraft (1943)
Textförfattare Gabriel Jönsson (1943)
Sångare Edvard Persson
kör


Originaltitel Det gamla trädet
Kompositör Alvar Kraft (1943)
Textförfattare Gabriel Jönsson (1943)
Sångare Edvard Persson


Originaltitel Julvisa
Kompositör Alvar Kraft (1943)
Textförfattare Gabriel Jönsson (1943)
Sångare Edvard Persson


Glada paraden (1948) Citat ingår från Livet på landet (1943)
Syndare i filmparadiset (1956) Citat ingår från Livet på landet (1943)

Ämnesord

Auktion
Gods
Greve
Inspektor
Jul
Krapperups slott
Lantbruk
Midsommar
Modernisering
Procentare
Självmordsförsök
Skåne
Uppfinnare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2913


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 6


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2870


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2862


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2913


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Större än 850 x 1100
Tryckeri J. Olsén litogr.anst.
Affischdesign Eric Rohman


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Kopia
Affischdesign Gösta Åberg


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Ewes tryckeri AB


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kostymskiss
Storlek 19 st


Typ Kostym
Arkivalietitel Livet på landet?
Omfång Klänning i vit organza med prickar (2 delar)


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 135 s. Roll- och miljölista (14 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Fri bearbetning efter Fritz Reuters roman, med sångtexter av Gabriel Jönsson och melodier av Alvar Kraft.
Omfång 30 s. Produktionsuppgifter (1 s.) och Synopsis på engelska ( 1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Das leben auf dem Lande in frier Bearbeitung nach Fritz Reuters roman, mit Gesangtexten con Gabriel Jönsson und Melodien von Alvar Kraft.
Omfång 31 s. Produktionsuppgifter (1 s.) och innehållsbeskrivning (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Das Leben auf dem Lande.
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Livet på landet - Das leben auf dem Lande. In freier Bearbeitung nach Friz Reuters rRoman "Ut mine Stromtid".
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Beschreibung des Filmes. In freier Bearbeitung nach Fritz Reuters Roman "Ut mine Stromtid".
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?