Grundfakta

Media (83 st)

Originaltitel Aktören
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1943-12-26

Medverkande

Nils Poppe
Philip (Axel) Viberg, skådespelare

Gaby Stenberg
Ulla Wenker, skådespelerska

Björn Berglund
Gunnar, Philips kollega

John Botvid
Lundström, portvakt

Douglas Håge
Axel, teaterdirektör

Hugo Björne
domaren

Visa alla medverkande

Handling

På ett litet kafé blir den arbetslöse Philip engagerad av boxningsmanagern Gustaf för en svår match mot en svart boxare. Ridån dras för och publiken applåderar. Det hela var en sketch...

Visa hela handlingen

Press

Att Poppe här hittat sin fulla begåvning som filmkomiker, det var förtjusta kritiker helt ense om. Hans talang som manusförfattare var man betydligt svalare inför, och tyckte att filmen...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
B-foto
Musikarrangör
Smink
Förtexter

Medverkande

Nils Poppe Philip (Axel) Viberg, skådespelare
Gaby Stenberg Ulla Wenker, skådespelerska
Björn Berglund Gunnar, Philips kollega
John Botvid Lundström, portvakt
Douglas Håge Axel, teaterdirektör
Hugo Björne domaren
Inga-Bodil Vetterlund Inga (Britta) Olsson, Philips fästmö
Jullan Kindahl fru Pettersson, Philips hyresvärdinna
Åke Claesson prästen
Sigge Fürst Gustaf Olsson, skådespelare
Erik Rosén Inga far
Agda Helin Ingas mor
Arne Lindblad juveleraren
- Ej krediterade:
Ragnar Widestedt läkaren
Helga Brofeldt Tilda, Ullas påkläderska
Olav Riégo tågpassagerare
John Elfström servitör i pjäsen
Gustaf Färingborg fångvaktaren
Harry Ahlin tjuv i juvelerarbutiken
Tom Walter tjuv i juvelerarbutiken
Margareta Högfors fru Klintberg, primadonnan
Manetta Ryberg sufflösen
Artur Cederborgh restauranggästen
Georg Skarstedt teaterregissören
Pelle Ström sångare
Erik Olsson sångare
Rune Skog sångare
Seve Swanström sångare
Bertil Agerfeldt sångare
Ester Estéry sångerska
Bertil Berglund rockvaktmästaren
Harald Svensson hovmästaren
Helge Mauritz åklagaren
Brita Öberg Olssons fru i pjäsen
Gösta Bodin fångvaktschefen
Ann-Marie Hellgren Ullas frisörska
Oscar Heurlin äldre skådespelare i sminklogen
Knut Frankman scenarbetare
Carl Ericson scenarbetare - ridåhalare
Helge Andersson Johansson, inspicienten
Eric Magnusson scenarbetare
Paul Hagman en av männen på gatan utanför juvelerarbutiken
Carl-Harald ena radiopolisen som hämtar Philip på restaurangen
Olof Krook scenarbetare
Lisbeth Hedendahl ung skådespelerska
Gunnel Wadner ung skådespelerska
Hortensia Hedström teaterbesökare på balkongen
Gustaf Hedström teaterbesökare på balkongen
John Starck restauranggäst
Uno Larsson åhörare i rättssalen
Anne-Margrethe Björlin åhörare i rättssalen
Carl Andersson bröllopsgäst

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Talfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1943
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

På ett litet kafé blir den arbetslöse Philip engagerad av boxningsmanagern Gustaf för en svår match mot en svart boxare. Ridån dras för och publiken applåderar. Det hela var en sketch på en teater, där Philip är en mycket populär skådespelare. Han är på ett strålande humör, eftersom han ska gifta sig samma dag.
Tillsammans med vännen och kollegan Gunnar åker han tåg iklädd en hyrd frack. Hans höga hatt blåser ut genom fönstret. När han jagar efter den är han nära att bli överkörd av ett annat tåg inne i en tunnel. Chocken får honom att tappa rösten.
Han står med sin brud, Inga, framför prästen och kan omöjligt få fram sitt ja. Det blir skandal och Inga och hennes föräldrar lämnar i vredesmod kyrkan.
Philip strövar villrådig omkring på stan. Han smyger sig in på sin teater när ingen är där och framför en pantomin på scen med stor inlevelse. De inbillade applådåskorna övergår i en uppskattande städerskas ensamma handklappning i den tomma teaterlokalen.
Philip lämnar teatern, hyr ett billigt rum på stan och går förgäves runt och söker olika arbeten -- bl a som auktionsutropare. Han får av misstag innehållet i en sophink över sig -- och blir på så sätt bekant med sin söta granne Ulla Wenker, teaterelev. Ulla repeterar sina roller tillsammans med Lundström, husets gemytlige portvakt.
Hon får en liten roll på en teater och ordnar så att Philip får arbete som scenarbetare. En kväll får hon chansen att hoppa in i den sjuka primadonnans roll. Philip är nervös på Ullas vägnar och råkar sätta igång vridscenen just vid hennes entré. Publiken gapskrattar och han flyr förtvivlad från teatern med deras skratt och glåpord ringande i öronen. Han säger upp sitt rum och ger sig ut på stan.
Ulla gör emellertid succé och blir snart teaterns nya stjärna. Men hon kan inte glömma Philip och söker efter honom. Han missförstår hennes avsikter och håller sig undan.
Philip driver omkring i hällande regn. Han är utfattig och stirrar hungrigt in genom ett restaurangfönster. Han hamnar mitt i ett inbrott i en juvelerarbutik och råkar genom en serie tursamma misstag slå ned de båda tjuvarna. Den tacksamme butiksinnehavaren ger honom hundra kronor i belöning. Den nyrike Philip blir därigenom misstänkt för ett annat inbrott och hamnar i fängelse. Han sitter på cellgolvet och ser mycket olycklig ut -- men det visar sig att han spelar luffarschack med fångvaktaren, med skuggan från gallret som bräde.
På rättegången dyker Ulla upp tillsammans med teaterdirektören Axel. Med en utförlig pantomim beskriver Philip för domaren hur han fått sina hundra kronor och det hela klaras upp. Axel blir imponerad av Philips talanger och ger honom arbete som pantomiker vid teatern.
Vid premiären ramlar plötsligt en järnridå ned och är mycket nära att krossa Philip. Han svimmar, vaknar i Ullas armar -- och upptäcker att han fått tillbaka rösten. De kysser varandra.

Texten reviderad 2011-01-19

Censur / granskning

Censurnummer 66646
Datum 1943-12-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2420 meter
Kommentar Aktlängder: 550-590-535-560-185 = 2420 meter. Aktlängder: 550, 590, 535, 560, 185.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2420 meter
Längd i minuter 88 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Att Poppe här hittat sin fulla begåvning som filmkomiker, det var förtjusta kritiker helt ense om. Hans talang som manusförfattare var man betydligt svalare inför, och tyckte att filmen som helhet var alldeles för långsam och ojämn.

NDA (Kerj): "Sist vi sågo Nils Poppe på film var i en spökfars av det mera diffusa slaget, och i jämförelse med den måste man förstås säga att hans nya framträdande i Aktören är ett sjumilakliv i rätt riktning. Här har man på ett helt annat och bättre sätt tillgodogjort sig Poppes onekligen eminenta skådespelarkonst, här får han verkligen tillfälle att spela ut och prestera någonting som inte bara är ett ytligt spexmakeri, den här filmen pejlar mera på djupet, och här låter regissören Ragnar Frisk honom hålla sig inom den ram, han behärskar som kanske ingen annan, nämligen det pantomimiska. Minst ett par-tre suveräna paradnummer kommer på hans lott, och det vore synd att säga att han inte trivs. (-)

Att filmen ändå trots sin odisputabla Chaplin-atmosfär inte blivit den stora fullträffen är alltså inte Poppes fel -- därtill är manuskriptet för klumpigt och långrandigt, utan större smidighet och finess, det vill aldrig bli någon hundraprocentig fart på rulljangsen, och alltför ofta står man pinsamt länge och stampar på samma fläck. Handlingen är för lös och banal, hänger ihop för dåligt och är uppriktigt sagt så naiv att inte ens Poppes strålande konst kan rädda alltihop."

AT (Stig Almqvist): "Alldeles i nivå med uppslaget är utförandet inte. Men gärna tar man fasta på vad som verkligen är lyckat, tjusigt och vinnande i denna film. Genren är ny för oss, och de artistiska krafterna har väl icke räckt mer än ett stycke på väg. Den fina humor, som varit den rätta (med Chaplin som högsta föredöme!), övergår onödigt ofta i tomma och billiga gags, och den graciösa sagostil à la Clair, som varit så tacksam att applicera på Poppe och hans omvärld, stannar vid en tveksam halvfantasi. Blir Aktören en publikframgång, vilket man önskar den, bör det finnas möjligheter att en annan gång föra detta älskliga slag av film till en högre grad av fulländning.

StT (Movie): "Poppe kan känna sig lugn. Han klarar sig med glans från en filmuppgift, som ingen annan här i landet skulle kunna genomföra med en sådan fenomenal säkerhet som han, och med en sådan välgörande humor, även när det anslås mera allvarliga tongångar. (-)

Poppe är som sagt i briljant form, men det förvånar att han inte bättre sett till att handlingen fått mera fart. Bitvis är den förfärligt utdragen. När den stackars stumme Poppe traskar hemåt, får man följa honom gata upp och gata ned och trappa efter trappa, även i det fallet många gånger upp och ner -- tänk vad mycket här skulle vunnits på en kraftig nedskärning. Detsamma gäller regnvädersscenerna; alldeles för långa. Men det finns också mycket att anteckna på plussidan: upptakten, som börjar så retsamt filmenkelt, men slutar som genomroligt, scenerna i och utanför restaurangen, den dråpliga pantomimen inför domstolen; här är Poppe riktigt i sitt ässe. Filmen präglas hela tiden av en älskvärd, trevlig ton, vilken bidrar att lätta upp longörerna."

Kommentar Svensk filmografi

Efter 13 filmroller av skiftande slag 1937--1943 beslöt Nils Poppe att lansera en mera individuellt och konsekvent utformad speciell filmfigur, bl a för att slippa ständigt höra att han bara imiterade Chaplin. Tillsammans med skådespelaren Rolf Botvid började Poppe skissera underlaget för en sådan, mycket seriös figur, där humorn skulle ligga på ett djupare plan än tidigare. Aktören blev det första steget i detta avseende och utföll så väl att Poppe, som nu i fortsättningen även deltog i finansieringen av sina filmer och hade del i vinsten, några år senare gick ett steg längre med Pengar (1946/2) och, när även den blev en acceptabel framgång, Ballongen (1946/20). Men det stora ekonomiska bakslaget med den sistnämnda filmen betog Poppe lusten att fortsätta på den inslagna vägen, och därmed var han definitivt tillbaka i sina gamla roller. Det var i Aktören, som Poppes alter ego skådespelaren Philip Vinberg på väggen i sitt torftiga vindsrum satt upp en skylt med texten "Tappa inte sugen! Världen är full av tappade sugar."

Aktören spelades in under augusti och september 1943. (GW)

Ett avsnitt ur Aktören ingick i kavalkadfilmen Hur tokigt som helst (1949/6). Filmen spelades in under augusti och september 1943.

Inspelning

1943-08 1943-09
Södra Teatern Stockholm Sverige
Vasateatern Stockholm Sverige
Stockholm med omgivningar Sverige
Gustavsberg Värmdö Sverige
Danderyds kyrka Danderyd Sverige
Centrumateljéerna Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1943-12-26 Saga Linköping Sverige 88 min
1943-12-26 Skandia Stockholm Sverige 88 min
1943-12-26 Fågel Blå Uppsala Sverige 88 min
TV-visning 1977-11-20 TV2 Sverige 85 min
1992-12-31 TV3 Sverige 85 min
1998-07-16 TV4 Sverige 85 min
1999-01-14 TV4 Sverige 85 min
2003-12-26 TV4 Sverige 85 min
2004-05-08 TV4 Sverige 85 min
2004-06-12 TV4 Sverige 85 min
2004-08-11 TV4 Sverige 85 min
2005-03-20 TV4 Sverige 85 min
Urpremiär 1943-12-26 Saga Linköping Sverige 88 min
1943-12-26 Skandia Stockholm Sverige 88 min
1943-12-26 Fågel Blå Uppsala Sverige 88 min
TV-visning 2008-08-01 TV4 Sverige 85 min
Dvd-release 2015-08-24 Sverige (utgiven i samlingen "Den stora Nils Poppe-boxen")

Musikstycken

Originaltitel Dragspelsvalsen
Kompositör Sven Rüno


Originaltitel En kyss i september
Kompositör Dardanell (1943)
Textförfattare Dardanell (1943)
Sångare Gaby Stenberg


Originaltitel En liten vän i viken
Kompositör Thore Ehrling (1943)
Stig Holm (1943)
Textförfattare Dardanell (1943)
Sångare Gaby Stenberg
The Bobbies


Originaltitel Helan går


Originaltitel Ja, må han leva!


Originaltitel Nu är det jul igen ...
Arrangör Martin Willert


Originaltitel Det låter som ljuvlig musik
Kompositör Dardanell
Textförfattare Dardanell
Sångare Ester Estéry


Ämnesord

Bröllop
Chock
Domare
Fängelse
Hunger
Inbrott
Pantomim
Polis
Skådespelare
Stumhet
Teaterdirektör
Teatrar
Tågresa

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2374


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Tryckeri Ljunglöfs


Storlek Mindre än 850 x 400
Tryckeri Bror Ekegrens boktryckeri


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Aktören.
Omfång 17 s. Produktionsuppgifter och rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Aktören.
Omfång 157 s. Miljölista (4 s.) ingår + 10 s. sångtexter.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Aktören.
Omfång 153 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?