Grundfakta

Media (56 st)

Originaltitel Släkten är bäst
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1944-02-26

Medverkande

Sigurd Wallén
Johan Ekberg, grosshandlare

Renée Björling
Ebba Ekberg, Johans hustru

Eivor Landström
Anna Ekberg, Johan och Ebbas dotter

Dagmar Ebbesen
Hulda Malmgren, Annas faster

Frank Sundström
Kurt Hansson, kandidat

John Botvid
Blom, allt-i-allo på Ekbergs kontor

Visa alla medverkande

Handling

Grosshandlare Johan Ekberg är närmast demonstrativt kyrksam och lika demonstrativt en generös givare, när ändamålet är religiöst eller på annat sätt välgörande. Men han är också...

Visa hela handlingen

Press

SvD (Lill): "Jag trodde det skulle vara roligt, det lät så på titeln, sade en dam med illa dold besvikelse i rösten vid utgående från Astoria. Hon hade antagligen många meningsfränder i...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Musikarrangör
Förtexter

Medverkande

Sigurd Wallén Johan Ekberg, grosshandlare
Renée Björling Ebba Ekberg, Johans hustru
Eivor Landström Anna Ekberg, Johan och Ebbas dotter
Dagmar Ebbesen Hulda Malmgren, Annas faster
Frank Sundström Kurt Hansson, kandidat
John Botvid Blom, allt-i-allo på Ekbergs kontor
Gunnel Broström Evy Nilsson
Lotten Olsson Tilda, ena systern i sybehörsaffären
Hilda Borgström Vilma, andra systern i sybehörsaffären
Emil Fjellström Johansson, kusk på Svansta
Åke Claesson Hasselman, läkare
Hilma Barcklind doktorinna
Carl Deurell Berggren
Carl-Gunnar Wingård byggmästare
Einar Axelsson arkitekt
Wiktor "Kulörten" Andersson Anders, rättare på Svansta (vid ett tillfälle kallas han Jonas!)
Julia Cæsar fru Skeppström, Annas pensionatsvärdinna
Axel Högel Berglund, portvakt
Ivar Kåge major Broman, legationsråd
Ragnar Widestedt läkaren på sjukhuset
Svea Holst sjuksyster
Tord Stål lärare på Handelsinstitutet
Harriett Philipson studentska
Hanny Schedin uppasserska på Kurts pensionat
Sten Sture Modéen den unge mannen som kysser Evy
Signe Lundberg-Settergren fröken Lundberg, husföreståndarinna på Svansta
Ingemar Holde Spett-Ville, dräng på Svansta
Bengt Berger "Gunder Hägg", postbudet på Svansta
Uno Larsson Ko-Pelle, dräng på Svansta
Gun Adler expediten på kaféet
Millan Fjellström kvinnan som Johansson bjuder upp på logdansen
Annika Tretow studentska
Mary Lexenberg studentska
Solveig Lagström studentska
Berit Nilsson studentska
Gudrun Stäck studentska
Marie-Louise Arthur studentska
Puppi Grimberg studentska
Birgit Nilsson studentska
Frenci Uher studentska
Brita Borg studentska
Ingrid Björk servitris på hushållsskolans matservering
Millan Lyxell en stickande kvinna på Kurts pensionat
Oscar Heurlin en man på pensionatet som hjälper till med den avsvimmade Anna
Ebba Ringdahl gäst på hushållsskolans matservering
Millan Olsson kund i sybehörsaffären
Sif Ruud Lisa, Ekbergs jungfru (endast röst) (endast röst)
Åke Hylén pojke på logdansen
- Bortklippt i den slutliga filmen:
Greta Berthels Anna

Bolag

Produktionsbolag AB Wivefilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Wivefilm 1944
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Grosshandlare Johan Ekberg är närmast demonstrativt kyrksam och lika demonstrativt en generös givare, när ändamålet är religiöst eller på annat sätt välgörande. Men han är också känd för att vara hård i affärer.

Genom att vägra en låntagare anstånd med en skuld kommer Johan över en fastighet, som har en affärslokal han vill disponera för egen del. I lokalen finns en sybehörsaffär, som drivs av två äldre systrar.

Johan och hans hustru Ebba har en dotter, Anna, som snart ska ta studenten. En av Annas kamrater, Evy Nilsson, enligt Johans uppfattning en lättfärdig slinka, talar en dag om för Anna vad hennes kamrater anser om Annas far: han är en skenhelig hycklare med bönboken i ena handen och lagboken i den andra.

När Anna, som alltid trott sina föräldrar om gott, inser att Evys hårda ord är välgrundade, sätter hon sig upp mot fadern. Far visar i handlingar att far inte tror på Guds ord, säger hon.

Efter studentexamen sänder Johan och Ebba sin dotter till Johans syster Hulda, som äger det stora jordbruket Svansta. Där ska Anna vila upp sig och komma ifrån kamraternas dåliga inflytande.

Anna finner sig väl till rätta hos sin faster, och en djup vänskap växer fram mellan dem.

Vid en fest på Svansta uppvaktas Anna av en ung man, Kurt. Hon tycker så småningom att han blivit väl närgången och flyr. Hulda ger sedan Kurt en rungande utskällning.

Medan Johan fortsätter att förbereda vräkningen av de gamla systrarnas sybehörsaffär, kommer Anna på hösten till Stockholm för att börja handelsstudier. Där träffar hon av en händelse Kurt -- och snart har deras tidigare konflikt förbytts i djupaste förälskelse.

Anna berättar i brev till Hulda om sin stora kärlek. Men hon avslöjar inte, att Hulda redan känner Kurt. Hulda svarar att Anna bör presentera den unge mannen för sin far, och Anna beslutar följa rådet.

Johan blir ursinnig över Annas nyhet. Han hotar att omedelbart dra in sitt understöd.

Hulda reser till Stockholm för att träffa fästmannen. När Anna presenterar Kurt för henne, blir hon först bestört. Men i nästa ögonblick erbjuder hon sig att bekosta både förlovningsarrangemang och Annas studier.

Kurt blir inkallad och måste lämna Anna. Han reser för att försvara en bit av gränsen i norr. När Kurt är borta, upptäcker Anna att hon är med barn. Evy Nilsson, som också bor i Stockholm numera, råder Anna att göra abort. Men Anna vägrar. För henne är barnet välkommet.

Då kommer det ett telefonsamtal från Norrland. Kurt har råkat ut för en svår olycka. Han är död. Anna faller ihop avsvimmad. Evy tillkallar läkare, som konstaterar att Anna är svårt medtagen.

Evy kallar också Hulda och Annas föräldrar till Annas sjuksäng. Alla kommer, men Johan och Ebba vänder sin dotter ryggen, när de får höra om havandeskapet. Hulda säger: Jag ska ta hand om Anna -- och sonen.

Systrarna i sybehörsaffären har försökt ta livet av sig. Svårt gasförgiftade svävar de nu mellan liv och död. Johan vakar på sjukhuset. Efter en natt av självrannsakan får han slutligen beskedet, att de kommer att överleva.

Samma morgon meddelar Johan, att även sybehörsaffären ska få leva vidare.

En stund senare kommer ett telefonsamtal från Hulda. Anna har fött en pojke. Johan och Ebba gör sig genast klara att resa.

Framme på Svansta säger Johan: Jag har kommit för att be Anna förlåta mig.

Censur / granskning

Censurnummer 66887
Datum 1944-02-22
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2540 meter
Kommentar Aktlängder: 535-450-520-540-495 = 2540 meter - 93 minuter. Aktlängder: 535, 450, 520, 540, 495.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2540 meter
Längd i minuter 93 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SvD (Lill): "Jag trodde det skulle vara roligt, det lät så på titeln, sade en dam med illa dold besvikelse i rösten vid utgående från Astoria. Hon hade antagligen många meningsfränder i salongen, folk som tacksamt gav luft åt sin förtjusning varje gång Dagmar Ebbesen avfyrade en svordom eller ett annat kraftuttryck från duken men som säkert i stort sett kände sig svårt desillusionerade. Ty rolig är ingalunda Släkten är bäst. Den är en moralitet, en mycket trist berättelse ur vardagslivet med udden vänd mot skenheligheten i en egenrättfärdig och i affärer hänsynslös småstadsgrosshandlares gestalt. Och udden är tyvärr doppad ganska djupt i sentimentalitetens kladdiga bläck, den formar sina sentenser med tjockt eftertryck och föga elegans. Men allting är redbart och snyggt. ett hederligt och oförargligt folkskådespel med rejält tillyxade roller."

MT (H Å-m): "Den moraliska pekpinnen är hela tiden i oavlåtlig verksamhet. Det räcker inte med att låta handlingen själv klargöra att detta är en präktig flicka som inga vidriga omständigheter kan avskräcka från att föda det barn som är minnet av den man hon har älskat, det måste tutas i åskådaren förmedelst fullständigt onödiga scener, som t ex den då hon förfärad avvisar det tanklöst framkastade förslaget om abort.

Att filmen ändå är sevärd är regissörs och skådespelares förtjänst. Ragnar Falck har otvivelaktigt räddat vad som räddas kunde: det finns en vek lyrism kring de båda ungas kärlekssaga som berör djupare strängar, den infrusna och förtorkade miljön kommer bra fram i några borgerliga familjescener."

StT (Movie): "Just när man som bäst gladde sig över alla vackra ord om svensk films uppsving, kommer Släkten är bäst som en besvikelsernas kalldusch och många centilitrars malört i glädjebägaren. Det är tråkigt att behöva säga det, men ibland blev man riktigt orolig för att allt skulle gå fullständigt ur led och tyckte uppriktigt synd om de goda skådespelarkrafter, som slösas bort på denna filmanrättning. (-)

Denna lilla rörande berättelse med glädje och sorg har blivit en mycket tablåmässig skildring. Det är dåligt med sammanhanget, men gott om falska tonfall; de goda skådespelarprestationerna drunknar i den filmiska villervallan. Ty det finns bra inslag. Främst Dagmar Ebbesen; hon är en strålande ljuspunkt med sin resoluta faster. Sigurd Wallén har fått en svag roll, Eivor Landström är glimtvis alldeles förtjusande; synd bara att glimtarna är så korta, att man knappt hinner se dem. Frank Sundström gläder många filmmeter och likaså Gunnel Broström. Henne vill jag se snart igen. Till sist en honnör för de pigga flickorna i studentgänget. Hos dem trivdes man."

Kommentar Svensk filmografi

Släkten är bäst är i flera avseenden tidstypisk. Beredskapstiden glimtar till, när Kurt säger: "Jag kanske åker uppåt gränsen". Sådana, vanligen alltför tydligt påklistrade inslag förekom i många filmer under krigsåren. När Kurt sedan utan närmare förklaring omkommer där, var det den lilla touche av allvar, som filmproducenterna också gärna kostade på sig bara den gick snabbt förbi och inte påverkade filmens ton i övrigt.

Ty det övriga, det var den tidens konventionella uppfattningar av bl a bitvargar, hembiträden och s k oäkta barn men framförallt dess självklara könsrollstänkande. Allt förändras och den hårde och iskalle Johan Ekberg blir en ny, varm människa, när han hör att dottern Anna fött en pojke!

Inspelningen av Släkten är bäst påbörjades 24.9.1943 och avslutades 16.12.1943. (GW)

Förlaga

Originaltitel Kärlekens lag (Novell)
Författare Bertil Johnson


Inspelning

1943-09-24 1943-12-16
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige (interiörer)
AB Centrumateljéerna Stockholm Sverige (exteriörer)
Sigtuna Sverige
Bergianska trädgården Stockholm Sverige
Råcksta Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1944-02-26 Astoria Stockholm Sverige 93 min
1944-02-26 Plaza Stockholm Sverige 93 min
TV-visning 1970-03-31 TV2 Sverige 89 min
1975-04-27 TV2 Sverige 89 min
1979-10-14 TV2 Sverige 89 min
1984-07-05 TV2 Sverige 89 min
1992-07-14 TV2 Sverige 89 min
1995-05-30 TV2 Sverige 89 min
2001-11-05 SVT2 Sverige 89 min
Urpremiär 1944-02-26 Astoria Stockholm Sverige 93 min
1944-02-26 Plaza Stockholm Sverige 93 min
TV-visning 2008-03-17 SVT1 Sverige 89 min
2016-10-31 SVT1 Sverige
2018-01-01 TV4 Film Sverige
2018-01-03 TV4 Film Sverige
2018-01-19 TV4 Film Sverige
2018-01-21 TV4 Film Sverige
2018-01-23 TV4 Film Sverige
2018-01-24 TV4 Film Sverige
2018-02-01 TV4 Film Sverige
2018-02-03 TV4 Film Sverige
2018-02-20 TV4 Film Sverige
2018-02-22 TV4 Film Sverige
2018-03-02 TV4 Film Sverige
2018-03-05 TV4 Film Sverige
2018-03-23 TV4 Film Sverige
2018-03-25 TV4 Film Sverige
2018-04-10 TV4 Film Sverige
2019-09-23 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Morgonstämning
Kompositör Nils Kyndel


Originaltitel Alla vackra flickors sång
Kompositör Mac Morris
Textförfattare Sverker Ahde
Sångare Gunnel Broström (dubbad av ?)
kör


Originaltitel Sjungom studentens lyckliga dag
Kompositör G***** (1851)
Textförfattare Herman Sätherberg
Sångare kör


Ämnesord

Abort
Barnafödsel
Beredskap
Förlovningar
Grosshandlare
Havandeskap
Lån
Sigtuna
Självmordsförsök
Skördefester
Stockholm
Stockholm/Råcksta
Studentexamen
Sybehörsaffär

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2545


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2545


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 168 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kärlekens lag.
Omfång 169 s. Miljölista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 35 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program folio
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?