Grundfakta

Media (59 st)

Originaltitel Hemsöborna
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1944-03-13

Medverkande

Adolf Jahr
Johannes Edvard Carlsson, dräng

Dagmar Ebbesen
madam Anna Eva Flod

Peter Höglund
Gusten, madam Flods son

Sigurd Wallén
Rundqvist, dräng

Emil Fjellström
pastor Nordström

Nils Hallberg
Norman, dräng

Visa alla medverkande

Handling

Till madam Flods gård på Hemsö kommer en ny dräng, Carlsson. Hon är änka och hennes son, Gusten, ägnar sig mer åt jakt och fiske än åt gårdens skötsel. Carlsson markerar...

Visa hela handlingen

Press

AT (Stig Almqvist): "'Hemsöbörna' skrevs av en mästare. Men mästare äro icke de, som nu gjort film av berättelsen. Einar Malm, som står för manuskriptet, känner visserligen Strindberg,...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scenario
Musikarrangör
Förtexter
Övrig medarbetare

Medverkande

Adolf Jahr Johannes Edvard Carlsson, dräng
Dagmar Ebbesen madam Anna Eva Flod
Peter Höglund Gusten, madam Flods son
Sigurd Wallén Rundqvist, dräng
Emil Fjellström pastor Nordström
Nils Hallberg Norman, dräng
Alice Skoglund Clara, piga
Ann-Margret Bergendahl Lotten, lillpiga
Elsa Ebbesen-Thornblad fru Nordström
Hugo Björne professorn
Anna-Greta Krigström Ida, professorns tjänsteflicka
Birgit Johannesson Lina, professorns jungfru
Siegfried Fischer Rapp, båtsman
Nils Hultgren fiolspelare på logdansen, skräddare
Knut Frankman skärkarl
Gerda Björne professorskan
Gun Persson professorparets dotter
- Ej krediterade:
Millan Fjellström kvinna på bröllopet
Torsten Hillberg doktorn
Albert Johansson bröllopsgäst
Annalisa Wenström flicka

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
AB Nova Film
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Europa Film 1944
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Till madam Flods gård på Hemsö kommer en ny dräng, Carlsson. Hon är änka och hennes son, Gusten, ägnar sig mer åt jakt och fiske än åt gårdens skötsel.

Carlsson markerar från början att han vill vara för mer än andra drängar, men han visar sig snart också göra skäl för den särställning han beviljas. Medan andra drängar och Gusten tittar snett på honom, börjar gården blomstra, och madam Flod betraktar honom med allt större beundran.

Till Carlssons idéer hör att skaffa sommargäster till ön. Efter tidningsannonsering kan Carlsson hyra ut en stuga till en tysk professor med familj för 75 riksdaler.

Hos professorn finns en piga, Ida, som Carlsson fattar tycke för. Samtidigt pratas det i bygden allt intensivare om förestående förening mellan Carlsson och madam Flod.

Ida uppvaktas flitigt från flera håll, men Carlsson är uppfylld av sitt beslut att hon skall bli hans. Sedan Ida lämnat ön med professorn framåt hösten, skriver Carlsson till henne och reser så småningom också för att träffa henne i stan. Där återser han henne inte men får veta att hon är förlovad med en annan. Carlsson reser förkrossad tillbaka till Hemsö.

Nu öppnar sig Carlsson för madam Flods djupare samförståndsinviter, och de beslutar sig för att gifta sig. Gusten har möda att hålla tillbaka sin bestörtning.

När bröllopet ska stå, är det sommar, och professorn med familj och ny piga är tillbaka som gäster på ön. I en fiskarstuga möts Gusten och den sprittörstige pastor Nordström, och de bestämmer sig för att försöka få Carlsson full på bröllopsfesten.

Under festen, som samlat många gäster, blir det i stället pastorn som fylls intill medvetslöshet, och Carlsson hittar honom i brudsängen. Carlsson lyckas med ett par mans hjälp hissa ner pastorn i ett rep genom fönstret, och sedan kastar de honom i sjön.

Carlssons och madam Flods familjebildning blir aldrig fullbordad. Hon får missfall och förbjuds av läkare att skaffa sig fler barn. I skuggan av hotet att också hon skulle ha följt sitt barn ur livet, övertalar Carlsson henne att skriva under ett testamente till hans förmån.

Carlsson lockar en vinterkväll vid mjölkdags en piga med sig ut i skogen. Madam Flod anar vad som är på färde och följer efter ut. Hon följer spåren i snön men faller i ett vattenfyllt dike utan att ha nått fram till spårens slut.

Strapatserna har blivit för mycket för madam Flod. Hon ligger på sin dödsbädd. Gusten är hos henne. Hon säger till honom att hämta testamentet i chiffonjén och lägga det på elden. Han gör henne till viljes.

Carlsson kommer in i rummet och hinner bara byta några ord med sin hustru. innan hon tar sitt sista andetag.

När Carlsson drar sig mot chiffonjén, skriker Gusten till honom att framtiden inte kommer att bli som han tänkt sig. I fortsättningen får han leva på undantag.

Isarna varken bär eller brister. Kistan med den döda ligger i en båt, som vilar på en kälke. Gusten försöker tillsammans med Carlsson och de andra drängarna föra kistan till kyrkogården. En bit på väg tar den osäkra isen slut. De når öppet vatten. När de försöker sjösätta båten, faller kistan ur och sjunker.

Gusten tar Carlsson med sig för att gå till kyrkbyn efter hjälp. De övriga stannar. Snart blåser det, snön yr, och Carlsson har svårt att orka med Gustens takt. Var och en får klara sig själv, säger Gusten och ökar avståndet till Carlsson, som faller medan isen spricker upp allt mer.

Gusten når prästgården, och dagen därpå börjar man dragga. De kvarlämnade drängarna har klarat natten väl på en ö, men av Carlsson syns inget spår.

Draggningen är resultatlös. Pastor Nordström läser över de döda vid olycksplatsen, även Carlsson har del i de högtidliga orden.

Censur / granskning

Censurnummer 104398
Datum 1966-04-14
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 2950 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 66917
Datum 1944-03-01
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3015 meter
Längd efter klipp 2985 meter
Kommentar Granskningskopians aktländer före klipp: 585-580-570-565-415-300 = 3015 m - 110 minuter. Censurklipp i akt 4: den scen då Gusten i kyrkan håller händerna över bröstet på en flicka. Den klippta kopians aktlängder: 585-580-550-560-410-300 = 2985 m - 109 minuter. 18.3.1944 förkortades filmen av filmbolaget till 2945 m - 108 minuter (aktländer: 585-580-550-520-410-300 = 2945 m). Med Biografbyråns medgivande återinsattes det klippta partiet i filmen den 20.5.1944, varvid den ånyo blev 2985 m. Aktlängder: 585, 580, 570, 565, 415, 300.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2985 meter
Längd i minuter 109 min
Akter 6 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AT (Stig Almqvist): "'Hemsöbörna' skrevs av en mästare. Men mästare äro icke de, som nu gjort film av berättelsen. Einar Malm, som står för manuskriptet, känner visserligen Strindberg, skärgården och skärgårdsfolket, men han är icke skicklig i att skriva film; och Sigurd Wallén, som regisserat, känner visserligen skärgårdsfolket, skärgården och Strindberg, men han är icke någon framstående filmregissör.

Man får alltså fastslå filmens nivå ett gott stycke under originalets. Men om Sagas Hemsöborna icke är ett mästerverk, så är det dock en hygglig sak med publiktycke. Närmast går den i spåren efter Rospiggar och I mörkaste Småland. En folklig svensk film alltså, byggande på utomordentlig litterär grund. Den vänder sig till en ursvensk smak, som gärna överser med formella brister, blott kärnan smakar äkta."

NDA (Bern): "Det är lika gott att säga det genast utan krusiduller: Hemsöborna är en rejäl svensk film, trogen som guld mot originalet, litet tung i gumpen, solid och etnografisk in i minsta detalj samt mot slutet lyftande sig upp i den högre episkt dramatiska klassen. (-)

Speciellt nyfiken var man naturligtvis på Adolf Jahrs filmcome-back som Carlsson. Det är roligt att kunna konstatera att rollen blev en fullträff för honom. Han fick fram både det inställsamt småsluga och det driftiga hos denna festliga figur och förföll ingenstans till pajaseri. Dagmar Ebbesen som gumman Flod hade inte samma giftiga snärt i repliken som vanligt men spelade i stället med oväntad styrka på de känsliga strängarna. Ett djärvt men lyckat schackdrag var att låna Emil Fjellströms drag åt pastor Nordström medan det var för litet liv i Peter Höglund som Gusten."

BLM (Nils Beyer): "Tyvärr måste man (-) säga, att denna ambitiöst tänkta film blivit ett skolexempel (eller skräckexempel) på hur man inte skall filmatisera en roman -- i varje fall inte en som hör till våra klassiska mästerverk. Den egentliga skulden till att resultatet blivit så dilettantiskt ligger hos Sigurd Wallén, som står för scenariot och regin. Han har omsorgsfullt plockat ut och accentuerat allt som förefallit honom burleskt eller bondkomiskt -- men fullkomligt saknat sinne för den vidunderliga kraften, glansen och skönheten i dessa strindbergska pros!abeskrivningar."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Hemsöborna påbörjades 5.8.1943 och avslutades 19.1.1944.

August Strindbergs (1849-1912) roman "Hemsöborna" utkom 1887. Romanen dramatiserades av Strindberg själv och hade premiär på Djurgårdsteatern i Stockholm 29.5.1889.

Den första filmversionen av Hemsöborna, producerad av Filmindustri AB Skandia och regisserad av Carl Barcklind, hade premiär 5.5.1919. 1944 års version blev den andra. Den tredje, producerad av Nordisk Tonefilm och regisserad av Arne Mattsson, hade premiär 17.12.1955. En fjärde version i sju delar producerades av Sveriges Radio med Bengt Lagerkvist som regissör; första sändningen skedde februari-april 1966.

Förlaga

Originaltitel Hemsöborna (Roman)
Författare August Strindberg


Inspelning

1943-08-05 1944-01-19
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige (ateljé)
Fjällsvik på Vindö Värmdö kommun Sverige (exteriörer)

Visningar

Stockholmspremiär 1944-03-17 Saga Stockholm Sverige 109 min
Sverigepremiär 1944-03-13 Rio Malmö Sverige 109 min
TV-visning 1975-05-06 TV2 Sverige 106 min
1984-10-16 TV2 Sverige 106 min
1991-07-24 Kanal 1 Sverige 106 min
1997-08-02 SVT2 Sverige 106 min
Urpremiär 1944-03-13 Rio Malmö Sverige 109 min
Annan visning 1947 Polen
TV-visning 2014-04-28 SVT1 Sverige
2016-04-11 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Norrköpings skarpskyttemarsch
Kompositör Göran Möller


Originaltitel Herre, dig i nåd förbarma
Kompositör Balthasar König (1738)
Textförfattare Samuel Ödmann (svensk text 1798)
Sångare kör


Syndare i filmparadiset (1956) Citat ingår från Hemsöborna (1944)

Ämnesord

Berusning
Brev
Bröllop
DK Drama
DK Landsbygden
DK Litterära förlagor
Draggning
Drängar
Fiske
Jakt
Missfall
Piga
Professorer
Präst
Skärgård
Testamenten
Vindö

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2985


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Större än 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kostymskiss
Storlek 3 st skiss


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hemsöborna. Filmmanuskript av John Albert Wemmerlöv.
Omfång 80 s. Rollista och miljölista (9 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hemsöborna.
Omfång 92 s. Rollista och miljölista (9 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hemsöborna.
Omfång 92 s. + inbundna blad med anteckningar. Rollista och miljölista (9 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Die Hemsöbewohner.
Omfång 19 s. + 1 s. innehållsbeskrivning.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Hemsöborna. Efter en roman av August Stringberg.
Omfång 29 s. + 1 s. produktionsuppgifter och rollista.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 4
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?