Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (3 st)

Originaltitel Sherdil
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1999-10-22

Medverkande

Expert ox häst
Sherdil

Hanna Alström
Veronika, Sannas bästis

Anna von Rosen
Sannas mamma

Ola Wahlström
Sannas pappa

Visa alla medverkande

Handling

Den 14-åriga Sanna är en viljestark tjej. Hon är kär i Martin, en av de populära killarna i skolan, men han tycker bara att hon luktar häst. Sanna älskar nämligen hästar och ridning...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick underkänt av så gott som samtliga kritiker i storstadspressen, framför allt på formella grunder.Carl-Johan Malmberg, SvD: "Sherdíl är en film för hästflickor, men...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Produktionsdesign
Klippning
Ljudtekniker
Stuntkoordinator
Specialeffekter
Produktionskoordinator
Platschef
Ansvarig utgivare
Produktionsassistent
Produktionsekonom
Pressinformation
Filmkonsulent
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Fotoassistent
Negativklippning
Digital ljussättning
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Kostymör
Sömmerska
Maskör
Byggledare
Klippassistent
B-ljud
Ljudläggning
Synkläggning
Mixning
Textdesign
Övrig medarbetare
Tack till
Marknadsföring

Medverkande

Rebecca Liljeberg Sanna
Expert ox häst Sherdil
Hanna Alström Veronika, Sannas bästis
Anna von Rosen Sannas mamma
Ola Wahlström Sannas pappa
Johan Wessner Mats
Johanna Wessner Petra
Marika Lagercrantz Norén, matteläraren
Fredrik Dolk adjutant Persson
Tord Peterson stallchefen
Jonte Halldén Oscar
Johan Kekonius Hampe
Björn Granath arméchefen
Sebastian Hulthén Martin, Sannas förälskelse
Agnieszka Kosón Renata
Moa Gammel Erika
Maria Johansson Anna
Robbie Baines Frank
Alex Jikander Mange
Barbro "Babben" Larsson dam i bil
Clas-Göran Turesson Motwall, närpolischefen
Pierre Boutros Krister, journalist
Michael Mansson veterinär i slakteriet
Rune Berglöf veterinär i grustaget
Åke Ottosson pressfotografen
- Stunt och stand-inryttare:
Christine Schott stunt
Jenny Winsnes stunt
Sara Malmqvist stunt
Per Dunder stunt
Micke Hulting stunt
Patricia Sahlgren stand-inryttare
Rebecka Östh stand-inryttare
Therese Larsson stand-inryttare
Sarah Larsson stand-inryttare

Bolag

Produktionsbolag Caravan Film AB
Samproduktionsbolag Sonet Film AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1998
Distributör i Sverige (35 mm) Sonet Film AB 1999
Distributör i Sverige (DVD) PAN Vision AB 2007
Laboratorium FilmTeknik AB
Pressinformation Cinema Sweden AB
Övrigt bolag Cineric Inc. (uppblåsning)

Handling

Den 14-åriga Sanna är en viljestark tjej. Hon är kär i Martin, en av de populära killarna i skolan, men han tycker bara att hon luktar häst. Sanna älskar nämligen hästar och ridning är hennes stora intresse. Dock kommer hon dåligt överens med ridlärarinnan, som trakasserar henne och flyttar henne tillbaka till nybörjargruppen.

Sannas bästa kompis Veronika är både duktig i skolan och i ridning. Hon ska börja tävla med ridlärarinnans privata häst, och om hon får Mycket väl godkänd i alla ämnen, har hon fått löfte om att få en alldeles egen häst. Det har Sanna inga möjligheter till.

Sanna drar sig jämt för att ta sig till skolan på morgonen. En dag när hon försöker göra vägen dit så lång som möjligt, ramlar hon från cykeln och slår sig. När hon söker efter ett ställe att tvätta av sig, kommer hon av en tillfällighet in i ett militärstall där tre arabiska fullblod står i karantän. Av en av de värnpliktiga som sköter stallet får hon veta att de skänkts till den svenska regeringen av Pakistan och att de nu ska avlivas. Hon fäster sig genast vid den svarta arabhingsten Sherdíl - som på arabiska betyder Tigerhjärta - och beslutar sig för att rädda den. Hon rymmer med den till ett ödetorp där de sedan håller till.

Sanna blir efterlyst av både föräldrarna, polisen och militären. När hon till slut lokaliseras, är både polisbilar, helikoptrar och andra militärfordon henne på spåren.

Under jakten rullar Sanna och Sherdíl utför en slänt ner i ett grustag, där de grips. Det förefaller som om Sherdil stod inför en omedelbar avlivning, men pressen dyker upp och dess närvaro får arméchefen att ändra sig och släta över allting.

I en epilog utgör Sanna och Sherdíl ett internationellt renommerat hinderekipage. (BW)

Censur / granskning

Censurnummer 136349
Datum 1999-09-14
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2763 meter
Kommentar Aktlängder: 562-557-552-564-528


Tekniska fakta

Bildformat 1.66:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo
Färgtyp Färg
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick underkänt av så gott som samtliga kritiker i storstadspressen, framför allt på formella grunder.

Carl-Johan Malmberg, SvD: "Sherdíl är en film för hästflickor, men också en ungdomsfilm i vidare mening: en berättelse om en modig och företagsam flicka, som hittar styrka trots ensamhet och i ensamhet. För Sanna får sitt egenvärde först när hon kastar loss från all trygghet.

Men nog hade man önskat att denna på många sätt starka historia hade fått ett bättre filmiskt utförande. En del scener, inte minst de med Sannas familj, är karikerat grovkorniga; omöjliga repliker avlevereras utan den skådespelarregi som möjligen kunnat göra dem trovärdiga. Och då och då förlorar filmen helt sitt fokus, ett exempel är en onödig bilkraschscen, dåligt gestaltad dessutom. Varför har man inte bearbetat manuset professionellt och skaffat kompetent hjälp för att skapa en mer helgjuten film?

Men vad som räddar filmen från att misslyckas är den del som är romantisk saga: Sannas flykt till ödetorpet och skildringen av hennes och Sherdíls växande vänskap. Och oförglömlig är den snabba bilden av ett hästöga - Sherdíls kamrat när han fogligt väntar på döden. I sådana ögonblick visar Gita Mallik att hon är kapabel till både känsla och berättarmässig intelligens."

Annika Gustafsson, SDS: "Förutsättningar finns för att Gita Mallik ska locka åtminstone många hästintresserade tjejer till biografen.

Men är det en bra film?

Inte särskilt, även om den har samma naiva och fräscha charm som David Flamholcs debutverk Vackert väder. Den pendlar mellan en realistisk och fullständigt parodisk bild av vuxenvärlden. Det resulterar i att Sherdíl blir ofrivilligt komisk och därmed mycket underhållande för delar av publiken. (-)

Mallik vacklar betänkligt i sin regi. Den har ingen konsekvent linje och det gäller även bildstilen. Plötsligt tror man sig vara förflyttad till reklam för shampot Timotej. Dessutom uppstår ologiska tidsklipp i intrigen. Man vet inte riktigt om det som skildras händer samtidigt eller betydligt senare än det vi såg i scenen innan.

Ungdomarna är tecknade på ett bra, inkännande sätt. Rebecca Liljeberg, Hanna Alström (-) samt Sebastian Hulthén som klassens mjuke snyggis har hela den trovärdigheten som vuxenvärlden saknar."

Eva af Geijerstam, DN: "Hästsaga i Svarta Hingstens anda, tonårigt vardagsdrama och halvkvävd äventyrsbuskis blandas till en vådligt pladaskig brygd i Gita Malliks debutfilm Sherdíl. Ungefär som en busgrogg på diverse slattar med underliga smakkontraster.

Ingen skugga över den unga regissören, dock. Ansvaret för filmens vinglande gång och tekniska ojämnhet ska utkrävas av de mer erfarna i produktionsledet. (-)

Sannas konflikter äro många: med en mardröm till ridlärare, med en ohängd lillbrorsa, med de krushåriga klasskamraterna som intrigerar, jämför betyg och fnyser 'här stinker det häst', men en bussig men handfallen mattelärarinna (Marika Lagercrantz), med disträa föräldrar och till sist med militärer som klippta och skurna ur någon gammal beväringsfars.

En del av detta går att sympatisera med, men knappt har man börjat engagera sig förrän filmen strör in egendomliga scener, i helt väsensskilda tonfall.

I sin iver att vara genreöverskridande och inte göra en film 'bara' för hästgalna tjejer har Gita Mallik skrivit in taffliga bilkrascher, helikopterjakter, rader av klichémässigt aparta bifigurer - och den obligatoriska kampen mot klockan.

Det är som om hela filmen klistrat ett irriterande och fullständigt onödigt sagoaktigt halmtak över sin historia, precis som på ödetorpet i skogen.

Det enkla plåtoriginalet hade varit bättre."

Sven E Olsson, AN: "Sherdíl skulle (-) också kunna betitlas 'Amatörernas afton ¿ the Movie'.

Gita Mallik har skrivit och regisserat prövostunden, och ingetdera är något att yvas över. Familjeinteriörerna är taffliga. Skolscenerna parodiska. Belysningen sätter knepiga skuggor. Fotot saknar ofta skärpa. De som kan spelar över, medan ungdomarna inte spelar alls. Och medan inget händer, dränks detta oavbrutet i musikalisk sirap."

Chi An Gramfors, AB: "Berättarspråket känns hackigt och utan flyt. Bilderna lyckas inte förmedla händelserna tillfredsställande och en irriterande berättarröst förklarar vad som egentligen borde ha visats i bild. (-)

Filmspråket tycks producenten Flamholc varit framme och tafsat på rejält. Tyvärr fungerar inte försöket att ge en mer dokumentär känsla till berättelsen. Kontakten mellan hästen och den unga flickan som bör vara det centrala i filmen kommer bort helt.

Även förhållandet mellan karaktärerna i övrigt är dåligt etablerade."

Alexander Hammarlöf, Expr: "Men oavsett vad man tycker om storyn så är Sherdíl dåligt gjord. Ljudet är uselt synkat och fotot inte mycket bättre. Dessutom presterar de flesta skådespelarna en bra bit under sin normala lägstanivå, med undantag av några hyfsade biroller."

Kommentar Svensk filmografi

Sherdíl var Gita Malliks debut som långfilmsregissör. Tidigare hade hon bl a varit produktionsledare under inspelningen av David Flamholcs Nattbuss 807 (1997/8).

Storyn har till viss del verklighetsunderlag: "Gita Mallik fick uppslaget till filmen när hon läste om de arabiska fullblod som för en del år sedan skickades som gåva från Pakistan till svenska staten. Hästarna ansågs vara en muta och avlivades av jordbruksverket." (SDS 18.10.1999)

Rebecca Liljeberg (f 1981) hade tidigare under året väckt uppmärksamhet i en av huvudrollerna i Lukas Moodyssons Fucking Åmål (1999/19), men Sherdíl spelades i själva verket in före Moodyssons film: "Regissören Gita Mallik såg Rebecca i en slutproduktion på Dramatiska Institutet för mer än tre år sedan. Visserligen provades en rad tjejer men Mallik visste snabbt att hon just ville ha Rebecca Liljeberg.

Detta var före inspelningen av Fucking Åmål, som gjorde den unga Nynäshamnsflickan till hyllad skådespelerska och vinnare av en delad Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll tillsammans med Alexandra Dahlström 1998. Det ger Sherdíl en publik draghjälp som ingen kunde ana när rollbesättningen gjordes." (SDS 18.10.1999)

Visningar

Sverigepremiär 1999-10-22 Filmstaden 1+2+12 Göteborg Sverige 101 min
1999-10-22 Royal Malmö Sverige 101 min
1999-10-22 Filmstaden Sergel Stockholm Sverige 101 min
1999-10-22 Filmstaden Söder 1 Stockholm Sverige 101 min
1999-10-22 Rival Stockholm Sverige 101 min
1999-10-22 Saga 1 Stockholm Sverige 101 min (samt ytterligare 43 platser)
TV-visning 2003-06-05 SVT1 Sverige 97 min
2004-01-18 SVT1 Sverige 97 min
2006-02-25 SVT1 Sverige 97 min
2006-03-27 SVT1 Sverige 97 min
Dvd-release 2007-02-14 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Like a Fish Out of Sea
Kompositör Pär Davidsson (1997)
Johan Stentorp (1997)
Textförfattare Pär Davidsson (1997)
Johan Stentorp (1997)
Framförs av The Trampolines


Originaltitel Funky Kinda Groove
Kompositör George Clemons (m.fl.)
Textförfattare George Clemons (m.fl.)
Framförs av King George


Originaltitel Happy Vibes
Kompositör Petra Lennartsson (1999)
Mikael Nilsson (1999)
Magnus Nilsson (1999)
Lars Karlsson (1999)
Niklas Forsberg (1999)
Framförs av Happy Vibes


Originaltitel You
Kompositör Petra Lennartsson (1999)
Mikael Nilsson (1999)
Magnus Nilsson (1999)
Lars Karlsson (1999)
Niklas Forsberg (1999)
Framförs av Happy Vibes


Originaltitel Forlorn
Kompositör Kwame Boaten (1999)
Carl Ljungstrand (1999)
Sångare Kwame


Originaltitel I Didn't Catch Your Name
Kompositör Edward Björner
Anders Jussil
Framförs av The Ism


Originaltitel So Unreal
Kompositör Anders Eliasson
Textförfattare Anders Eliasson
Framförs av Lambretta


Originaltitel Blow My Fuses
Kompositör Anders Eliasson
Textförfattare Anders Eliasson
Framförs av Lambretta


Originaltitel In My Mind
Kompositör David Westerlund
Robin Söderman
Framförs av Antiloop


Originaltitel Perfect World
Kompositör Richard Moldovan (1998)
Textförfattare Richard Moldovan (1998)
Sångare Richi M


Utmärkelser

Festivalpris Antwerpen 2000 (Award of Tolerance)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2771


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ Huvudtext
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SHERDÍL en film av Gita Mallik
Affischdesign Dan Ahlquist
Artwork


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SHERDÍL en film av Gita Mallik


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SHERDÍL En film av Gita Mallik


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SHERDÍL en film av Gita Mallik
Affischdesign Dan Ahlquist
Artwork


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SHERDÍL en film av Gita Mallik


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel SHERDÍL En film av Gita Mallik


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sherdil - Tigerhjärta. Av Gita Mallik.
Omfång 98 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Gita Mallik.
Omfång 97 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sherdil (Tigerhjärta). Av Gita Holmlund.
Omfång 100 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Färg papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?