Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Där regnbågen slutar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1999-10-15

Medverkande

Göran Stangertz
Mikael, rocksångare, musikalkompositör

Camilla Lundén
Catti, Mikaels fästmö

Rolf Lassgård
Raymond, kallad Rajje

Pernilla August
Tove - Mrs. Feather Playgod

Tommy Körberg
budbäraren, musikalartist

Peter Jöback
stjärnan, musikalartist

Visa alla medverkande

Handling

Malmö. Den f d rocksångaren Mikael Persson är på väg att förverkliga sitt drömprojekt: en stor musikal, "Där regnbågen slutar", med sig själv i huvudrollen och i andra roller några...

Visa hela handlingen

Press

Kritikerna var kluvna, med någon övervikt för de positivt inställda. Dock var dessa sinsemellan oense om vad som utgjorde filmens styrka respektive svaghet. Några dömde ut nutidsavsnitten...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Koreograf
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Verkställande producent
Produktionskoordinator
Platschef
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspelningsassistent
Runner
Statistansvarig
Produktionssekreterare
Pressinformation
Filmkonsulent
B-foto
C-foto
Elektriker
Passare
Passarassistent
Sångtextförfattare
Scenografiassistent
Snickare
Rekvisita
Attributör
Kostymör
Maskör
Klädassistent
Catering
B-ljud
Tramp
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Göran Stangertz Mikael, rocksångare, musikalkompositör
Camilla Lundén Catti, Mikaels fästmö
Rolf Lassgård Raymond, kallad Rajje
Pernilla August Tove - Mrs. Feather Playgod
Tommy Körberg budbäraren, musikalartist
Peter Jöback stjärnan, musikalartist
Helen Sjöholm kvinnan, musikalartist
Sharon Dyall Skyltdockan, musikalartist
Anette Friberg unga flickan, musikalartist
Rebecca Liljeberg Sandra
Mona Malm Vendela
Sven Lindberg Ragnar, Mikaels far
Karin Grandin inspicienten
Nina Gunke Björk, kronoinspektör
Leif Forstenberg Mattson, campingvärd
Lena Strömdahl sköterskan
Göran Forsmark bankkamrer 1
Per Sjöstrand bankkamrer 2
Yvonne Schaloske Glitter-Gun
Niklas Riesbeck ung journalist
José Castro taxichaufför 1
Dan Bratt tältuthyraren
Vera Prada dansare/musikalartist
Linda Hansson dansare/musikalartist
Cilla Winkfeld-Landqvist dansare/musikalartist
Andrea Svensson dansare/musikalartist
John Ljunggren dansare/musikalartist
Rennie Mirro dansare/musikalartist
Siri Lepp dansare/musikalartist
Nicklas Ahlgren dansare/musikalartist

Bolag

Produktionsbolag Cimbria Film AB (i samarbete med)
Samproduktionsbolag Sveriges Television AB (Malmö)
Sonet Film AB
Film på Österlen
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1999
Nordiska TV-samarbetsfonden
Danmarks Radio
Finlandssvenska Televisionen
Norsk Rikskringkasting
Distributör i Sverige (35 mm) Sonet Film AB 1999
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2009

Handling

Malmö. Den f d rocksångaren Mikael Persson är på väg att förverkliga sitt drömprojekt: en stor musikal, "Där regnbågen slutar", med sig själv i huvudrollen och i andra roller några av Sveriges främsta artister. I musikalen har han flätat samman olika trådar ur sitt förflutna, sina drömmar och mardrömmar till en musikalisk fiktion.

Men pengarna sinar, och de som arbetar på och bakom scenen har inte fått betalt på länge.

Hans älskade Catti gör vad hon kan för att skaffa fram pengar, men det verkar helt utsiktslöst. Paret har intecknat allt, och när kronofogden kommer, måste de lämna klädbutiken och hemmet. De flyttar med de två barnen in i en husvagn.

Catti blir bekant med husvagnsgrannen Tove, som blivit utkörd från hemmet av sin man. Nu bor hon där tillsammans med sina tre döttrar och försörjer sig och barnen som städerska och tidningsbärare.

Av Ragnar, Mikaels far, får Catti låna 10.000 kronor för att klara det nödvändigaste. Samtidigt tar han och hans fästmö Vendela hand om de två barnbarnen.

Catti far till Stockholm och besöker Raymond, kallad "Rajje", Mikaels gamle manager och svurne fiende. Han är numera välbeställd direktör för skivbolaget Magic Music Production. Rajje följer med Catti till Malmö, och i hemlighet videofilmar han några av repetitionerna av musikalen.

Catti förmår Mikael att skriva under på ett papper där det står att de vardera äger 50% av musikalen. Återigen besöker hon Rajje i Stockholm och får då en miljon i lån. Men först sedan hon skrivit under på att Rajje ska ha 90% av alla framtida intäkter. Han tvingar också till sig ett samlag med henne.

För att lugna artister och scenarbetare och för inte röja finansiärens identitet för Mikael introducerar Catti en utländsk investerare, Mrs Feather Playgod, spelad av Tove. Alla andas ut, utom Mikael som inte begriper någonting.

Under repetitionerna dyker så Rajje upp och avslöjar sig som den verklige finansiären. Med det inflytande han nu har kräver han att Mikael ska bytas ut mot en stjärna, en stjärna som han har i sällskap och som han introducerar. Denne, som redan lärt sig texten, repeterar några nummer med de andra artisterna. Mikael tvingas motvilligt gå med på att ersättas och dessutom att ändra i texten så att den ska passa den betydligt yngre stjärnan.

Samtidigt upptäcker "Mrs Playgod" att Rajje är hennes f d man, han som kastade ut henne från deras gemensamma hem. Och hon har trumf på hand. Som hans tidigare alltiallo har hon sparat en diskett, där hans skumraskaffärer finns dokumenterade, affärer som definitivt kommer att ge honom fängelse.

Premiären på "Där regnbågen slutar" sker på Globen i Stockholm. Tove tvingar Rajje att skriva under på ett papper där han avsäger sig rättigheterna till musikalen. Han antyder något om Catti och honom, vilket Mikael får höra. Catti förklarar det hela för Mikael.

Men även Mikael har en hemlighet. Till Globen kommer hans hemlighållna dotter Sandra. Flera gånger under repetitionerna har han försökt besöka det behandlingshem där hon vistas för ljusterapi. Nu avslöjas hennes existens för Catti, en existens som Catti anat eller vetat länge.

Filmen rör sig på tre plan ¿ mardrömmarna, musikalen och nuet. (BW)

Censur / granskning

Censurnummer 136407
Datum 1999-10-07
Åldersgräns Tillåten från 11 år
Originallängd 3178 meter
Kommentar Aktlängder: 453-547-512-542-572-552


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Stereo Spectral Recording
Färgtyp Färg
Färgsystem Eastman Color
Hastighet 24


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Kritikerna var kluvna, med någon övervikt för de positivt inställda. Dock var dessa sinsemellan oense om vad som utgjorde filmens styrka respektive svaghet. Några dömde ut nutidsavsnitten och framhöll i stället drömsekvenserna och musikalen, medan andra gjorde en diametralt motsatt bedömning. De övriga avfärdade filmen som pretentiös kitsch.

Monika Tunbäck-Hanson, GP: "Berättartekniskt är Där regnbågen slutar lite mer komplicerad än de andra filmerna [i sviten], men jag är ganska imponerad av hur Hobert lyckas väva samman allt ¿ inte minst Mikaels mardrömmar med musikalen, den som egentligen bara lätt maskerad handlar om hans eget liv. Här sprakar det om scenografin och av skönsången. Med hjälp av filmens tidsmaskin kanar Mikael i denna uppgörelse med sitt liv, så fyllt av lögner och av rädslans undanflykter, tillbaka i tiden och nyckelscener ur tidigare filmer fogas in och understryker samband och kontinuitet.

Skall man leta efter svagheter finns de i filmens nu där såväl Pernilla August som Rolf Lassgård visserligen gör utmärkta roller, men där handlingen blir mindre trovärdig, trots att det just är den som där skall vara verklighetsbeskrivande.

Det finns en smittande spelglädje i filmen, en lekfullhet och kraft i regi och berättelse som inte är alltför vanlig i svensk film. Hade Där regnbågen slutar varit tio, femton minuter kortare skulle den ha blivit mycket bättre än bra."

Annika Gustafsson, SDS: "Stirrar man sig blind på trovärdigheten i Richard Hoberts filmer uppstår ibland vissa problem. (-)

Om man däremot accepterar Hoberts skildringar kring den avdankade rockstjärnan Mikael (-) och hans unga hustru (-) som en sorts allegorier om människans livsvillkor med svagheter såväl som styrka i vår aktuella vardag är de genast lättare att ta till sig och tycka om. (-)

Filmen pendlar mellan tre plan ¿ mardrömmen, musikalen och nuet. Det ger omväxling, möjligheter till känslomässig förstärkning och motiven återkommer i varierad form. Hobert leker avancerat med olika stilar med skiftande resultat. (-)

Hobert är ingen oäven låtskrivare men filmens starkaste och bästa scener finns ändå i dramatiken på nuplanet, särskilt i scenerna med Pernilla August. (-)

Göran Stangertz och Camilla Lundén har växt in i sina roller. Dem tror man på från första ögonblicket. Stangertz besitter en dramatisk kunskap och erfarenhet som också borde utnyttjas av andra än Richard Hobert.

Där regnbågen slutar innehåller ojämnheter och slår ibland över i det melodramatiska. Men Hobert har också en förmåga att ibland träffa exakt rätt i sina moraliska spörsmål. Alltför få svenska filmare ägnar sig över huvud taget åt den diskussionen."

Astrid Söderbergh Widding, SvD: "Till styrkan i Hoberts filmsvit generellt hör definitivt rollbesättningarna och skådespeleriet, såväl hos de återkommande aktörerna Camilla Lundén och Göran Stangertz som hos mer tillfälliga besökare. Bara personregin gör filmen sevärd. Pernilla August briljerar - och när man sett Rolf Lassgård i rollen som den infernaliske Rajje är det omöjligt att förstå att han fastnat i snälla nallebjörnsfacket.

Men Richard Hobert är definitivt ingen idéfilmare - och svenskt filmklimat dessutom föga idémässigt orienterat. Däri ligger kanske problemet med dödssyndskonceptet som sådant. Eftersom människan är sig lik är ju hennes huvudsynder ständigt återkommande inslag i vilken film som helst. För att tematiken därför alls ska te sig meningsfull borde filmerna engagera sina åskådare just på den här punkten: hur ska man förstå syndernas närvaro i berättelsen? på vilket sätt har regissören tolkat dem? Men den skärpa som skulle krävas i behandlingen av detta grundtema - huvudsynderna inte som synder utan som drivkrafter för mänskliga handlingar, som Hobert själv uttryckt det - vill inte riktigt infinna sig. Det förblir mer känsla än tanke, mer ryggmärgsreflexer än reflexion. Återstår då att med spänning avvakta den avslutande pusselbiten i serien."

Helena Lindblad, DN: "Att filmens musikal är ett fiasko framstår med en skärande tydlighet. Det är svårt att veta om regissören är ironisk eller menar allvar, med en sådan orgie i känslokitsch, usla regiidéer och taffliga sångtexter - trots att gräddan av Sveriges musikalartister (-) medverkar.

Filmen saknar inte berättarmässigt driv men själva konstruktionen med olika fiktionsplan verkar ogenomtänkt - och med ofrivilligt komiska effekter på köpet. Och flera nyckelroller, främst Pernilla Augusts luggslitna trebarnsmamma Tove och den mystiska Sandra (Rebecca Liljeberg) (-) är besvärande ofullständiga karaktärer.

När filmsviten (-) har varit som bäst innehåller de en kärv medmänsklighet. En ömsint kärleksförklaring till alla dem som strävar på i den grå vardagen, och ett övertygande engagemang för dem som drabbas i ett hårdnande samhällsklimat. ( )

Den sympatiska livssynen finns även bitvis i Där regnbågen slutar som har en överraskande vass, feministisk touch: de offrande kvinnorna som får nog av sina egotrippade och svekfulla män och straffar dem där det svider som mest - i plånboken.

Men denna gång är den kärnan väl dold i kitschig rekvisita. Guldet i änden av regnbågen blir till sand."

Sven E Olsson, AN: "Där regnbågen slutar är (-) ingen riktigt bra film. Den grundläggande konflikten - den mellan Konstnären och Krämarna - känns minst sagt intern och privat. Storyn är osammanhängande och pretentiös, vilket knappast är en bra kombination, och innehåller också melodramatiska inslag som skär sig likt hartsfiol mot finliret. Och Lassgård är bara en av flera som söker få fason på en omöjligt teatralisk figur.

Vad som räddar filmen från rena bottenplumset är Stangertz, Lundén och, främst av alla, Pernilla August."

Jonas Cramby, Expr: "Där regnbågen slutar är en betydligt bittrare film än föregångarna.

Skivbolagsbossar, nöjesjournalister och artister blir nästan parodiskt hårda karikatyrer. Svårigheterna för medelålders konstnärer i en krasst kommersiell värld målas upp med grövsta plankstrykarpenseln.

Sen är det musikalnumren. Skyltdockor blir levande och sjunger klassens-timma-rocklåtar med knyckiga rörelser. Grekiska körer i hempysslade stanioldräkter understryker styckets ångest, saknad och sorg.

Är det parodi på pretentiös provinsteater är det lysande. Om inte - ja, då är det bara uselt."

Kommentar Svensk filmografi

Där regnbågen slutar var den sjätte i Richard Hoberts (f 1951) filmsvit om de sju dödssynderna efter Glädjekällan (1993/24), Händerna (1994/12), Höst i paradiset (1995/17), Spring för livet (1997/20) och Ögat (1998/18). Filmens budget omfattade ca 15 Mkr.

Inför premiären utvecklade Hobert sina tankar om filmerna: "Jag är intresserad av vilka starka krafter som styr våra liv, vår strävan efter lycka (-). Hade det exempelvis bara varit tre stycken, hade sviten varit klar för länge sedan! Nu blev de sju dödssynderna - högmod, vrede, avund, likgiltighet, girighet, frosseri och lust - en ingång för filmsviten, inte som synder utan som drivkrafter i våra liv.

Det görs få filmer som gör vardagsmänniskan rättvisa, ofta reduceras dramatiken till jobbet, karriären eller flickan. Som jag ser det görs det många tråkiga filmer om livsfrågor och ännu fler underhållande filmer om trams. Jag vill berätta om hjältarna i vardagen. De som lever spännande och dramatiska liv utan att kanske själva förstå det. (-)

Handlingen i Där regnbågen slutar skulle jag vilja beskriva som en sorts mänsklig deckargåta. Om en man som vill skapa sig ett stycke framgång och lycka och därför driver sitt drömprojekt med enorm kraft. Han blir så uppslukad att han inte ser vad som händer runt omkring honom." (Ur pressmaterialet)

Pernilla August tilldelades årets Guldbagge för bästa kvinnliga biroll.

Visningar

Sverigepremiär 1999-10-15 Filmstaden 11 Göteborg Sverige 116 min
1999-10-15 Victoria Göteborg Sverige 116 min
1999-10-15 Filmstaden 1 Malmö Sverige 116 min
1999-10-15 Filmstaden Söder 6 Stockholm Sverige 116 min
1999-10-15 Röda Kvarn Stockholm Sverige 116 min (samt ytterligare 24 platser)
TV-visning 2002-10-23 SVT1 Sverige
Dvd-release 2009-11-11 Sverige
TV-visning 2011-08-06 SVT2 Sverige

Utmärkelser

Guldbagge Stockholm 2000 Bästa kvinnliga biroll Pernilla August

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3167


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ neutral bakgrund
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 3178


Typ Duplikatpositiv för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Lågkontrastkopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild för OP
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel DÄR REGNBÅGEN SLUTAR
Affischdesign Dan Ahlquist
Artwork


Storlek Mindre än 850 x 400
Affischtitel DÄR REGNBÅGEN SLUTAR
Affischdesign Dan Ahlquist
Artwork


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Richard Hober.
Omfång 101 s. + 2 s. inledning och inledning.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Drömmar & Mardrömmar. Av Richard Hober.
Omfång 84 s. +2 s. inledning och rollista.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Färg papper SET
Bakombild papper 5
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?