Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Svar med foto
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1999-08-20

Medverkande

Samuel Fröler
Lars, mögelforskare

Baiba Broka
Brigita

Visa alla medverkande

Handling

Lars, blyg och initiativlös forskare med mögel som studieobjekt, bor tillsammans med sin dominerande och frånskilda syster Agneta och hennes dotter i en gammal ärvd villa i en förort till...

Visa hela handlingen

Press

Det var inte mycket i filmen som höll för kritikernas granskning. Schablonmässig personteckning, stolpig dialog och oavsiktlig komik var några av de återkommande anmärkningarna....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Arbetstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsekonom
Filmkonsulent
B-foto
C-foto
Elektriker
Rekvisita
Kläder
Maskör
B-ljud
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Samuel Fröler Lars, mögelforskare
Baiba Broka Brigita
Lennart Jähkel Sven
Eva-Lena Björkman Agneta
Juris Zagars Juris
Felicia Brottom Astrid
Gun Zarina Anna

Bolag

Produktionsbolag Kaupo Filma (i samarb m)
Samproduktionsbolag FilmTeknik AB
Kodak AB
Bjerking Produktion AB
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1998
Nacionālais Kino Centrs (National Film Center of Latvia)
Distributör i Sverige (35 mm) Sonet Film AB 1999
Mixning Movie Track AB

Handling

Lars, blyg och initiativlös forskare med mögel som studieobjekt, bor tillsammans med sin dominerande och frånskilda syster Agneta och hennes dotter i en gammal ärvd villa i en förort till Stockholm. Agneta arbetar som psykolog på Invandrarverket.

Av systern övertalas Lars att annonsera i lettiska tidningar efter en kvinna "för eventuellt äktenskap". Han får 218 svar på annonsen, och ur högen med aspiranter väljs Brigita ut, som inbjuds att tillbringa sin semester i Sverige.

Hemma i den slitna hyreskasernen i Riga förbereder Brigita sitt möte med Lars genom att försöka lära sig svenska med hjälp av ett kassettband.

Lars möter Brigita på Arlanda, och det blir missförstånd redan från början. Hemma möter Agneta dem i dörren, och det blir strax tydligt vem som bestämmer i huset. Brigita inser snart att detta inte var vad hon hade väntat sig.

Efter en tid kommer Brigitas f d pojkvän Juris till Stockholm. Då har både Lars och Brigita gett sig iväg till Lettland, dock inte samtidigt. I Riga presenterar hon Lars för lettiska forskare, och han letar efter en lägenhet. Någon dag senare frågar han om hon ändå inte vill följa med tillbaka till Stockholm.

Det antyds till slut att Lars och Brigita på egen hand kan åstadkomma en nystart på deras förhållande. Och Juris förefaller lyckosam i sina försök att charma Agneta ¿ och inte minst hennes dotter. (BW)

Censur / granskning

Censurnummer 136279
Datum 1999-08-12
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2497 meter
Kommentar Aktlängder: 475-551-500-558-413


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudsystem Dolby Stereo
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2497 meter
Längd i minuter 91 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Det var inte mycket i filmen som höll för kritikernas granskning. Schablonmässig personteckning, stolpig dialog och oavsiktlig komik var några av de återkommande anmärkningarna. Reservationslöst positiv var endast AB.

Elisabeth Sörenson, SvD: "Det hade varit trevligt att kunna prisa detta samarbete mellan svensk och lettisk filmproduktion (-) det kunde ha varit ömsesidigt vitaliserande, men tyvärr är summan en film som lider uppenbar brist på just vitalitet. (-)

Man undrar ibland om manusförfattaren, Lauris Gundars, tänkt sig att en regissör med lätt handlag skulle ha gjort hans figurer en smula komiska. Och trivialiteterna kring frukostborden farsartade. Men handlaget är inte lätt.

Dialogen förs på parlörsvenska, engelska och lettiska och så ser det naturligtvis ut här och var, men eftersom det inte vill sig med hanteringen blir huvudpersonernas problematik också filmens.

Någon - producenten (?) - borde under inspelningen ha avlyssnat helhetstonen och ingripit. Nu är dialogen så stolpig att den hotar att stjälpa hela lasset."

Johan Croneman, DN: "Man kan ana sig till vissa manusambitioner. Visst har regissören Una Celma spänt sin båge, men det slutar tyvärr riktigt illa. Hon greppar några av miljöerna, missar helt människorna. Filmen rör sig inte ur fläcken. Är det inte för långt så är det i stället helt onödigt.

Musiken är anmärkningsvärd, dominant, irriterande. Den sliter och drar för att få liv i dödköttet.

Una Celma har med skådespelarna försökt arbeta i de tysta mellanrummen, men ingenting nytt uppstår i den spänningen. Det blir i stället helt stumt - brott på varenda kommunikationslinje."

Fredrik Sahlin, Nöjesguiden: "Under hela den inledande halvan, då vi ser ett drama i stil med Hitchcocks Rebecca, finns en närvaro och en stillastående, trevande nervighet som ger små rysningar av skönt obehag. Lars, Brigita och Agneta (neurotiskt välspelad av Eva-Lena Björkman) bildar en triangel av klar Bermudakaraktär men ju längre filmen lider desto mer otydlig blir såväl figurernas vilja som regissörens uppsåt. Varken Lars, Agneta, Brigita eller hennes före detta pojkvän ges någon bakgrund, framtid eller nutid och när Brigita flyr tillbaka till Lettland börjar plötsligt berättelsen vackla mellan dramatik och tristess. För att slutligen helt övergå i det sistnämnda."

Bertil Palmqvist, AN: "Samuel Fröler gör Lars överdrivet tafatt och Eva-Lena Björkmans syster Agneta är närmast en karikatyr. Skådespelerimässigt räddas det hela av lettiskan Baiba Broka som gör Brigita. (-)

Kanske har inte regissören riktigt kunnat lyssna in sig på filmens svenska psykologi, därav brister i personinstruktionen, därav det lätt karikatyrmässiga. Men den lettiska sidan av saken skildrar hon med desto större närhet och trovärdighet.

Miljöskildringen är säker, det gråa vinterdiset i Stockholm såväl som Riga. Trots filmens brister är det ingen tvekan om att Una Celma är en filmberättare med stora möjligheter att göra bra och bättre ifrån sig."

Jens Peterson, AB: "En film gjord med små medel, men med uppfriskande originella vändningar i manus. Roliga punkteringar av svensk nedlåtenhet dold under skenbar vänlighet, hos systern och i den språkkurs som lettiska Brigita övar till.

Samuel Frölers inbundne medelålders man som har så svårt att hitta ord är ett trovärdigt porträtt, fångat med stillsam skärpa. Baiba Broka fångar kvinnans osäkerhet, Eva-Lena Björkman är mycket bra som den kyliga systern.

Svar med foto skildrar gullig tafatthet, men har också syrlig bitterhet kring svensk självgodhet. En välbalanserad kryddning.

En sötsur film."

Kommentar Svensk filmografi

Una Celma, regiutbildad i Moskva, har lettiskt ursprung men är bosatt i Sverige och svensk medborgare. Svar med foto var hennes andra långfilm. Dessutom har hon regisserat två kortfilmer och gjort en dokumentär för Sveriges Television, Flickorna födda 1960.

Baiba Broka, stor inom lettisk teater, filmdebuterade i Svar med foto.

"Delar av Svar med foto spelades in i den ryska delen av Lettlands huvudstad Riga. Inspelningen var inte helt fri från incidenter.

¿ Vid ett tillfälle i filmen ser man två statister som bär på ett kylskåp. Det såg vi sedan aldrig mer. De snodde kylskåpet helt enkelt, berättar Samuel Fröler och tillägger att det hela tiden fanns vakter på plats för att skydda skådespelarna." (Expr 18.8.1999)

Visningar

Sverigepremiär 1999-08-20 Filmstaden 9 Göteborg Sverige 91 min
1999-08-20 Filmstaden 8 Malmö Sverige 91 min
1999-08-20 Riviera Stockholm Sverige 91 min (samt ytterligare 4 platser)
TV-visning 2002-01-27 SVT1 Sverige 87 min
2002-04-21 SVT1 Sverige 87 min
2003-08-23 SVT1 Sverige 87 min
2003-12-30 TV3 Sverige 87 min
2005-11-19 TV3 Sverige 87 min

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2497


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100
Affischtitel SVAR MED FOTO
Affischdesign Dan Ahlquist
Artwork


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Över ån efter vatten. A film script by Lauris Gundars.
Omfång 105 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lika lika. A film script by Lauris Gundars. Fifth draft 28th of September 1998.
Omfång 87 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lika lika. A film script by Lauris Gundars. Third draft 15th of September 1998.
Omfång 94 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Svar med foto.
Omfång 58 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Svar med foto / lettiska repliker.
Omfång 3 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Färg papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?