Grundfakta

Media (205 st)

Originaltitel Jag är eld och luft
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1944-09-07

Medverkande

Viveca Lindfors
Jenny Ahrman

Anders Henrikson
konsul Rikard Hegert

Stig Järrel
Edvin Franzén, apotekare, Jennys första man

Olof Widgren
Sven Dahl, målare

Hasse Ekman
Tore Ekström, skådespelare

Olof Winnerstrand
Lennart Broberg, teaterdirektör på Stora Teatern

Visa alla medverkande

Handling

Stämningen är tryckt i kyrkoherde Ahrmans hem. Dottern Jenny har gett sig av. Hon tänker börja ett nytt liv med sin älskade Stefan. Men Jennys framtidsdrömmar slås i spillror. Stefan...

Visa hela handlingen

Press

AT (Stig Almqvist): "Fru Lindfors är storslaget och djärvt skön, betvingande och magnifik i en rikedom på toaletter från sekelslutet, hennes plastik är stolt och fri, och rösten klingar...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
B-foto
Rekvisita
Kläder
Speaker

Medverkande

Viveca Lindfors Jenny Ahrman
Anders Henrikson konsul Rikard Hegert
Stig Järrel Edvin Franzén, apotekare, Jennys första man
Olof Widgren Sven Dahl, målare
Hasse Ekman Tore Ekström, skådespelare
Olof Winnerstrand Lennart Broberg, teaterdirektör på Stora Teatern
Hilda Borgström Augusta Condé, skådespelerska
Linnéa Hillberg fru Ahrman, Jennys mor
Åke Claesson kyrkoherde Ahrman, Jennys far
Britta Brunius Clara, Jennys syster
Jullan Kindahl fru Frida Sundelin, Edvin Franzéns syster
Stina Ståhle skådespelerska vid Stora Teatern
Hilding Gavle Helge Brenner, regissör vid Stora Teatern
Kolbjörn Knudsen skådespelare vid Stora Teatern
Carl-Gunnar Wingård skådespelare vid Stora Teatern
Olga Appellöf Ester, husa hos Franzéns
Renée Björling fröken Schultze
Bellan Roos Linnéa, husjungfru hos Jenny
Margaretha Spång Greta Lindén
Göran Bernhard Edvin, Jennys son
- Ej krediterade:
Margareta Gyllenhaak Fanny, Jennys syster
Erik A. Petschler sufflören
Oscar Heurlin Tengmark, konsthandlare
Erik Forslund teatervaktmästare
Stig Johanson biträde på Franzéns apotek
Aurore Palmgren sjuksyster
Karin Alexandersson kafévärdinna
Gösta Gustafson Erik Jans, kund på apoteket
Hartwig Fock veterinär på besök hos apotekare Franzén
Axel Högel veterinär på besök hos apotekare Franzén
Carl Deurell gäst på kalaset hos Franzéns
Nils Hultgren gäst på kalaset hos Franzéns, Sven Dahls bror, läkare
Manetta Ryberg gäst på kalaset hos Franzéns
Anna Olin gäst på kalaset hos Franzéns
Eric von Gegerfelt värd på Kungliga Svenska Segelsällskapets bal
Lars Ekborg ung rorsman på segelfartyget
Marianne Löfgren sköka
Emmy Albiin gumman som säljer blommor
Folke Algotsson dansande på balen
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Albert Ståhl greven
Carl-Hugo Calander Stefan, grevens son
Albin Erlandzon Andersson, vaktmästare

Bolag

Produktionsbolag Nordfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film
Laboratorium AB Film-Labor
Övrigt bolag Ateljé Lucien (Viveca Lindfors hattar)
AB Sandrew-Ateljéerna syateljé (syateljé)

Handling

Stämningen är tryckt i kyrkoherde Ahrmans hem. Dottern Jenny har gett sig av. Hon tänker börja ett nytt liv med sin älskade Stefan. Men Jennys framtidsdrömmar slås i spillror. Stefan kommer inte till deras möte. Förtvivlad återvänder Jenny hem.

Jennys syster Clara är förlovad med apotekaren Edvin Franzén, som dock blir allt mer betagen i Jenny, och snart är den nya parbildningen ett faktum. Jenny och Edvin gifter sig och flyttar till Norrland, där han öppnar apotek.

Äktenskapet blir misslyckat. När Jenny träffar målaren Sven Dahl, faller hon lätt för hans charm, och snart får hon veta att förälskelsen är ömsesidig. Edvin får snart vetskap om Jennys kärleksaffärer, och i förtvivlan skjuter han sig.

Jenny har nyss fött en son, som hon lämnar bort. Sedan reser hon utomlands med Sven.

Efter några år återkommer Jenny och Sven till Sverige. Förhållandet mellan dem har svalnat, och Jenny har fått för sig att hon ska bli skådespelerska. Ursprungligen vaga teatergriller har vuxit till allvarliga ambitioner att göra scenkarriär.

Den välbärgade konsul Hegert har varit på en utställning med Svens tavlor och blivit begeistrad över ett porträtt av Jenny -- och när han sedan också träffar modellen, kapitulerar han fullständigt.

Hegert har de bästa förbindelser vid teatern, och dessa utnyttjar Jenny samtidigt som hon bryter definitivt med Sven. Hegert övertalar teaterchefen Lennart Broberg att skriva kontrakt med henne, och Broberg gör det i övertygelsen att hon snart ska ha gjort fiasko och självmant dra sig tillbaka.

Jenny arbetar dock flitigt och utvecklar sin förmåga. Snart spelar hon huvudroller och är teaterns firade primadonna.

Jenny lever många år med Hegert, innan hon förälskar sig i den unge skådespelaren Tore Ekström, som har större framgång utanför än på scenen. Med hennes hjälp kommer han fram i rampljuset, men när han ska spela mot henne i en stor roll, gör han fiasko.

Jenny gifter sig med Tore och känner sig lycklig. Att hennes uppbrott från Hegert fått honom att avlida i slaganfall stör inte harmonin. Men som ett dråpslag drabbar henne den plötsliga upptäckten att Tore bedrar henne med en yngre kvinna.

Jenny, som väntar barn, får missfall.

Jenny letar famlande vidare efter en fast punkt i tillvaron. Hon har en uppgörelse med sin syster Clara, en gång Edvins fästmö. Hon söker upp sin son men finner att de är främlingar för varandra.

Jenny konstaterar att den kärlekslycka, som hon en gång fann hos Stefan och som hon sedan hela livet har fortsatt att söka efter, inte kommer att förunnas henne mer.

Hennes uppgift för resten av livet finns inom teatern, där hon kan gestalta andra kvinnors öden.

Jag är eld och luft, säger hon. (Bearbetning av programblad).

Censur / granskning

Censurnummer 67529
Datum 1944-09-05
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3345 meter
Kommentar Aktindelning: 565-585-565-520-565-545 = 3345 m. Aktlängder: 565, 585, 565, 520, 565, 545.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3345 meter
Längd i minuter 122 min
Akter 6 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AT (Stig Almqvist): "Fru Lindfors är storslaget och djärvt skön, betvingande och magnifik i en rikedom på toaletter från sekelslutet, hennes plastik är stolt och fri, och rösten klingar med en förtrollande och kylig friskhet. Gång på gång är man inför denna uppenbarelse beredd att gå ed på att Viveca Lindfors är en världsartist, och det är hon förvisso -- efter filmens mått, men till att åskådliggöra Jenny Ahrmans djupare mognad och utveckling (filmen följer henne långt över trettitalet) förslår ännu icke hennes kunnande, och faktum är, att Jag är eld och luft delvis för den skull mattas mot slutet.

Man vill dock kalla den en praktfull och beundransvärd film, ett nytt imponerande vittnesbörd om den svenska filmindustrins höga tekniska och artistiska kompetens. Det är en ny producent, Arthur Spjuth, associerad med Sandrew, som här gör sin entré, och debuten är lysande. (-)

Filmen är lång -- två timmar och tio minuter. Anders Henrikson har haft jätteuppgiften att regissera den, och det har han gjort med stor skicklighet, mycken värme och aldrig svikande stilkänsla. I synnerhet är många spelscener överlägset instruerade -- se blott på konsulns och teaterdirektörens måltid!"

AB (Filmson): "--Dansa långsamt, jag har sorg, sa flickan. Svensk film tycks också ha fått för sig att djup och allvar är detsamma som ett ultrarapidtempo. Det är ingen tvekan om att producenten Arthur Spjuth, regissör Anders Henrikson, manusförfattaren Barbro Alving och framför allt fotografen Olle Nordemar bemödat sig om att ge Fritz Thoréns roman 'Jag är eld och luft' en värdig återgivning, de har bara blivit lite för värdiga. Liksom man lättare lägger märke till bristerna i personlig hållning hos en person som är särskilt elegant uppsträckt så märker man i filmen en del falska pretentioner genom att den tar sig själv så högtidligt.

Fritz Thoréns roman är mångordig, filmen är också mångordig, och när man ett par gånger låter romanens ord komma till tals genom en speaker märker man att det alltför ofta bara är vackra ord, ord, ord. Romanen låter läsarens fantasi fylla ut handlingens figurer och karaktärer, filmen bromsar åskådarens fantasi genom att ställa fram en visserligen bländande men oföränderligt lika vacker ung kvinna som Viveca Lindfors som den lika prövande som prövade skådespelerskan Jenny Ahrman."

BLM (Georg Svensson): "Att filmens andliga utveckling inte förmått hålla jämna steg med dess tekniska är ett ofta konstaterat faktum. Genom att tekniken, speciellt hos fotograferna och arkitekterna, plötsligt tagit ett jättesprång framåt i svensk film har den andliga torftigheten där kanske blivit mera påfallande än i utländsk film. Om man uppnått det stadium av hjärnuppmjukning vartill av vissa tecken att döma flitigt beskådande av film leder kan man möjligen förledas till att betrakta Jag är eld och luft som ett mästerverk, ty så vackra och välfotograferade är verkligen dess bilder, både landskapen och interiörerna, både de solljusa och de nattdisiga. Här har kameror och regissör ansträngt sig som om det gällt att till evärdlig tid fasthålla några av de dyrbaraste ögonblicken i mänsklighetens historia. Och så har de bara fångat tomhet, livlös, ekande tomhet och lavatjock tröghet, inte människor utan uppdragna marionetter, primadonnan en nästan livslevande, av tidens flykt fullständigt oberörd Käte Krusedocka som tittar så stort och som blundar när man lägger henne, regissören själv en något dammigare attrapp till roué och Stig Järrel en motbjudande uppenbarelse, som hör hemma på Grand Guignol och inte på ett norrländskt apotek. Vad filmen rymmer av människoframställning står uteslutande Olof Winnerstrand för. Hans teaterdirektör fick en faktiskt att vakna till då och då ur den koma i vilken denna svenska kolossfilm obönhörligt försatte en."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av filmen började i slutet av mars 1944 och varade hela april ut för att sedan återupptas under några veckor i mitten och slutet av augusti. Anledningen till att inspelningen drog ut så långt över sommaren var att Viveca Lindfors redan vid inspelningens början var gravid i femte månaden, vilket förorsakade betydande svårigheter mot slutet av inspelningen. Först efter fru Lindfors nedkomst kunde vissa väsentliga kompletteringsbilder tas.

Fritz Thoréns (1899--1950) roman "Jag är eld och luft" utkom 1939. Tavlan av Viveca Lindfors var målad av konstnärinnan Lola Butovitsch.

Filmen inspelades av produktionsbolaget Astrafilm, i vilket Arthur Spjuth var direktör och Per Önner ekonomichef med Anders Sandrew som finansiär. Enligt uppgift av Per Önner hade man önskat att registrera den nya produktionsfirman under namnet Nordfilm men registreringsverket medgav till en början inte detta, då detta namn inte var fritt. Som firmanamn registrerades Nordfilm av Önner den 6 april 1944. Som sådan existerade den fram till den 14 juli 1945, AB Astrafilm likviderades först den 9 februari 1953. (RW, GW)

Förlaga

Originaltitel Jag är eld och luft (Roman)
Författare Fritz Thorén


Inspelning

1944-03-27 1944-08-27
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Grand Hôtels spegelsal Stockholm Sverige
Gävle Teater Gävle Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1944-09-07 Royal Stockholm Sverige 122 min
1944-09-07 Grand Uppsala Sverige 122 min
Urpremiär 1944-09-07 Royal Stockholm Sverige 122 min
1944-09-07 Grand Uppsala Sverige 122 min

Musikstycken

Originaltitel Nötknäpparen. Blommornas dans
Kompositör Pëtr Čajkovskij (1892)


Originaltitel Für Elise, pianobagatell, a-moll
Kompositör Ludwig van Beethoven (1810)


Originaltitel Bergère légère
Kompositör Jean-Baptiste Weckerlin (1898)
Sångare Olof Widgren


Ämnesord

Apotekare
Barnafödsel
Giftermål
Gävle/Gävle teater
Konstnärer
Konstutställningar
Konsuler
Kyrkoherde
Missfall
Självmord
Skådespelare
Stockholm/Grand Hôtel
Teatrar
Äktenskapsbrott

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3325


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Jag är eld och luft. Första synopsis av H. Grevenius.
Omfång 53 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Jag är eld och luft.
Omfång 69 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Jag är eld och luft.
Omfång 165 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Jag är eld och luft. Manuskript efter Fritz Thoréns roman.
Omfång 205 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Manuskript efter Fritz Thoréns roman. Del I.
Omfång 85 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Jag är eld och luft. Textlista.
Omfång 35 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Aus feuer und luft bin ich. Jag är eld och luft. Dialogliste.
Omfång 26 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Aus Feuer und Luft bin ich. (Jag är eld och luft). Dialogliste.
Omfång 36 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?