Grundfakta

Media (77 st)

Originaltitel Vår Herre luggar Johansson
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1944-09-29

Medverkande

Sigurd Wallén
Johansson

Dagmar Ebbesen
fru Johansson

Anders Ek
Olle, Johansson son

Bojan Westin
Lena, Johanssons dotter

Hans Lindgren
Åke, Johanssons son

Visa alla medverkande

Handling

Johansson har en liten mekanisk verkstad, som väl försörjer honom och hans familj. Han och hans fru har tre barn: Olle, den äldste, som tagit studenten och arbetar på arkitektkontor, Lena,...

Visa hela handlingen

Press

DN (Jerome): "På Anglais kommer nog Johansson att bli luggad ett bra tag fram på höstkanten. Sigurd Walléns nya film är publikknipande på gammalt hederligt, rejält sätt kring temat...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Musikarrangör
B-ljud

Medverkande

Sigurd Wallén Johansson
Dagmar Ebbesen fru Johansson
Anders Ek Olle, Johansson son
Bojan Westin Lena, Johanssons dotter
Hans Lindgren Åke, Johanssons son
Edla Rothgardt farmor
Marianne Gyllenhammar Barbro
Christian Bratt Wille Bergsten
Tom Österholm Tore
Douglas Håge Lundberg
Harry Ahlin Brolinder, grosshandlare
Hjördis Petterson fru Brolinder
Carl Reinholdz Adils
Artur Cederborgh Eriksson
Tord Stål kontorschef
Thore Thorén Lager
Birger Sahlberg Brandberg
Harald Emanuelsson Emanuelsson
Hugo Tranberg Löfström
Svea Holst hembiträde
Greta Forsgren Barbros väninna
Ann-Margret Bergendahl barnsköterska
Nils Thornström pojke
Stephen Lundegård pojke
Carl Ericson ej identifierad roll
Gösta Jensen ej identifierad roll
Theodor Johansson ej identifierad roll
Arne Lindblad ej identifierad roll
Erik Rosén ej identifierad roll
Solveig Lagström ej identifierad roll
Eric Malmberg ej identifierad roll
Ivar Wahlgren ej identifierad roll
Sture Djerf ej identifierad roll
Magnus Kesster ej identifierad roll
Marion Sundh ej identifierad roll
Millan Lyxell ej identifierad roll
Millan Olsson ej identifierad roll
Tryggve Jerneman ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Johansson har en liten mekanisk verkstad, som väl försörjer honom och hans familj. Han och hans fru har tre barn: Olle, den äldste, som tagit studenten och arbetar på arkitektkontor, Lena, som är telefonist och Åke, som fortfarande går i skolan.

Den senaste tiden har grosshandlare Brolinder talat med Johansson om att utvidga rörelsen. Trots att Brolinder lovat bistå med kapital, har Johansson avvisat planerna. Men fru Johansson, som har talat en del med fru Brolinder, ser gärna att familjen kommer upp sig. Hon vill lämna den lilla trean, flytta till en modern femma och skaffa tjänstefolk.

Johansson låter sig till sist övertalas av sin fru att acceptera erbjudandet om lån från Brolinder -- som hoppas att Johansson ska ha tagit sig vatten över huvudet och snart tvingas sälja till sin nyblivne fordringsägare.

Till en början går det bra för Johansson. Familjen lever gott, flyttar in i en femma och skaffar nya möbler. Men snart känner Johansson, att han inte är lika tillfreds som förr. Tiden vill inte räcka till. Han tappar kontakten med barnen, och han får också svårt att hinna med sitt stora fritidsintresse -- att läsa detektivromaner.

Åke, som drömmer om att bli mekaniker, känner sig främmande i den nya miljön, och han kan inte som förr besöka verkstaden.

Lena är hemligt förlovad med Tore, som har bestämt sig för att på egen hand skapa dem ett hem. Någon hjälp från Lenas far vill han inte höra talas om.

Olle, som nyligen har flyttat hemifrån, har genom sin vän Wille lockats att skaffa sig dyrbara vanor, och vanorna har bekostats genom lån från Wille. Båda är de förälskade i Barbro, och då Wille får klart för sig att hon föredrar Olle, begär han att Olle ska betala tillbaka hela sin nu rätt betydande skuld.

Olle ber förgäves sin far om hjälp. Alla Johanssons pengar är bundna i verkstaden.

En natt sker ett inbrott på Olles kontor. En summa pengar blir stulen, och Olle misstänks för att ha tagit dem.

Samtidigt går Johansson mot konkurs. Han kan inte klara inteckningarna till Brolinder, som inte tvekar ett ögonblick att sparka i väg Johansson och överta rörelsen.

Men ett ännu hårdare slag för Johansson är att Olle blir anhållen. Nu visar det sig emellertid att Johanssons deckarläsning inte varit bortkastad. Han lyckas bevisa att Olle inte kan ha begått brottet. En nedfläckad tidning visar att brottet begicks senare än man först trott och därmed har Olle alibi; han var ute och seglade med Barbro. Olle kan lycklig vandra mot framtiden tillsammans med Barbro.

Johansson skaffar sig ytterligare inre resning genom att ge Brolinder det kok stryk han förtjänar.

Sedan startar Johansson en ny verkstad med sin gamle kollega Lundberg, och familjen flyttar tillbaka till en anspråkslös trea, där alla dess medlemmar kan känna frid och tillförsikt.

Censur / granskning

Censurnummer 67539
Datum 1944-09-07
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2645 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2645 meter
Längd i minuter 97 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (Jerome): "På Anglais kommer nog Johansson att bli luggad ett bra tag fram på höstkanten. Sigurd Walléns nya film är publikknipande på gammalt hederligt, rejält sätt kring temat högmod går före fall, men allt reder sig ändå till sist. Det är bättre att sitta i en trerummare och ha varma köttbullar på bordet än att ståta med en femrummare och inte ha några köttbullar alls. Det fick fru Johansson (Dagmar Ebbesen) känna på; hennes visit uppe i de högre sfärerna fick en ganska snöplig ändalykt. Eld måtte ha haft 'Hantverkets dag' eller åtminstsone någonting ditåt i tankarna då han skrev manuskriptet till filmen. Johansson är en god småföretagare i sin gamla trevliga verkstad, men blåsan spricker då den skall pumpas upp till stor ballong. Styrkan i manuskriptet är att det ger rum för en ganska riktig och sympatisk människoskildring."

NDA (Bern): "Den flitiga signaturen Eld har gjort manuskriptet till Vår Herre luggar Johansson och han vet vid det här laget vad som bör förekomma i ett lustspel för att folk skall trivas. Där skall vara en eller ett par bovar, en hederlig man, som råkar i svår knipa, ungdom och kärlek samt en trivsam miljö, där folk känner igen sig.

Efter den modellen är Vår Herre luggar Johannson tillyxad, utan tillkrånglade finesser, som kan villa bort intresset. Och Sigurd Wallén regisserar i samma anda, enkelt och rakt på sak och på pricken likadant, som han regisserat ett dussin andra lustspel av den här typen. Han och publiken vet var de har varandra och några nymodigheter är inte nödvändiga.

Det härskade också allmän trivsel på Anglais vid fredagspremiären, i varje fall, sedan filmen tragglat sig igenom de första sega scenerna, där Walléns samtal med en kvittrande vårfågel inte var särskilt lyckat. Men när filmen kom i gång med interiörerna från det Johanssonska hemmet på Söder, vars miljö syntes särdeles väl träffad, och med Johanssons 'utvidgningar' med åtföljande social trappstegsklättring för herrskapet, då steg standarden också i filmberättelsen."

StT (L): "En småfolkets trivsamma och okonstlade skildring av en hantverkarfamiljs öden och äventyr, och hur det kan gå när man försöker flyga högre än vingarna bär. Denna söndagsskoleberättelse i svensk hantverkardräkt, där högfärdssjukan, nyrikedomen och den dolska profithungern gisslas precis på det sätt som publiken vill ha det, har stora förutsättningar att bli brett populär, särskilt bland dem som inte är bortskämda med amerikansk films avundsvärda förmåga att pigga upp en skildring med en mängd omväxlande smådetaljer, varigenom trivialitet och långsläpighet undvikes.

Att Sigurd Wallén inte fördärvar en roll har blivit ett axiom, dock bör man inte glömma bort att axiomet förutsätter att det finns något att fördärva. Det har hr Wallén knappast behövt befara här. Samma gäller Dagmar Ebbesen. En samling ungdomar går med stor ambition i elden och lyckas okonstlat få fram rätt ton."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Vår Herre luggar Johansson påbörjades 16.5.1944 och avslutades 10.7.1944.

Inspelning

1944-05-16 1944-07-10
Europa Studio Sundbyberg Sverige (ateljé)
Södermalm Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1944-09-29 Anglais Stockholm Sverige 97 min
Urpremiär 1944-09-29 Anglais Stockholm Sverige 97 min

Musikstycken

Originaltitel Musik i urval (kontakta redaktionen för detaljer om enskilda filmer)


Originaltitel Valse amoroso
Kompositör Erik Baumann (1944)


Originaltitel Den rosens doft
Kompositör Erik Baumann (1944)
Textförfattare Sven Gustafson (1944)


Ämnesord

Anhållande
Arkitektkontor
Barnsköterskor
Detektivroman
Fordringsägare
Grosshandlare
Hembiträden
Konkurser
Lån
Mekaniker
Mekanisk verkstad
Skulder
Stockholm/Söder
Stölder
Telefonister

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2708


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2708


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Större än 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 131 s. roll- och miljölista (9 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 137 s. + ca 15 s. tillägg, klistrat i manus. Roll- och miljölista och arbetsprogram (15 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 137 s. + 15 s. tillägg, mer och mindre löst i manus. Roll-och miljölista m m (15 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Johansson. Version nr 1.
Omfång 12 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Johansson. Version nr 2.
Omfång 15 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Manus: Erik Lundegård (Eld)
Omfång 32 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Hochmut kommt vor dem Fall.
Omfång 32 s. produktionsuppgifter och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?