Grundfakta

Media (66 st)

Originaltitel Skåningar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1944-10-09

Medverkande

Benkt-Åke Benktsson
Mårten Esbjörnsson

Alfhild Degerberg
Karna Esbjörnsson, hans hustru

Arne Nyberg
Sten, Mårtens och Karnas son

Åke Engfeldt
Eskil, Mårtens och Karnas son

Harry Persson
Truls, Mårtens och Karnas son

Per Björkman
Jöns, dräng hos Mårten

Visa alla medverkande

Handling

Mårten Esbjörnsson är en stor och rund skånsk bonde med stark lidelse för mat och dryck. Han och hans hustru Karna har tre giftasvuxna söner -- Sten som är utåtriktad och lockad av...

Visa hela handlingen

Press

SvD (Jadwiga): "Skåningar är en hjärtegod och hemtrevlig film, rätt så lång och ganska omständlig men till sin karaktär först och främst så opretentiös att man egentligen inte...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Ljudtekniker
Regiassistent
Rådgivare
Scripta
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Smink

Medverkande

Benkt-Åke Benktsson Mårten Esbjörnsson
Alfhild Degerberg Karna Esbjörnsson, hans hustru
Arne Nyberg Sten, Mårtens och Karnas son
Åke Engfeldt Eskil, Mårtens och Karnas son
Harry Persson Truls, Mårtens och Karnas son
Per Björkman Jöns, dräng hos Mårten
Ethel Mårtensson Gunborg, piga hos Mårten
Sonja Sjöstrand Alma, piga hos Mårten
John Degerberg Per Speleman, postmästare
Gunnel Edlund Johanna Persdotter, Per Spelemans dotter
Lill Arncloo Elna Pålsdotter
Alma Larsson Elnas mor (kan ev. vara samma som skådesp. Minna Larsson?)
Bertil Anderberg Holger Sunesson, skräddare
Algot Larsson Jeppa, Mårtens granne
Johan Rosén Ola Månsson
Sylva Åkesson Gertrud Olsdotter, Ola Månssons dotter
Otto Landahl Måns Olsson, hästhandlare
Eva Lennartsson Kitta Sladdermaska
Theodor Tufvesson prosten
Olga Hellquist Olga, servitris på gästgiveriet
Per Hjern stinsen
Helga Persson Rut, Måns Olssons dotter
Sylvia Svensson Lisa, Måns Olssons dotter
Elisabeth Maull Britta, Måns Olssons dotter

Bolag

Produktionsbolag AB Skånefilms Filmbyrå
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Mårten Esbjörnsson är en stor och rund skånsk bonde med stark lidelse för mat och dryck. Han och hans hustru Karna har tre giftasvuxna söner -- Sten som är utåtriktad och lockad av utsvävningar, Eskil som är tillbakadragen och blyg och Truls som är soligt harmonisk och på väg att växa ikapp sin far på bredden.

Sten är kär i den gudfruktiga Elna Pålsdotter, som han uppvaktar.

Eskil värjer sig för flickor som visar honom sitt intresse, och det är bland andra Johanna Persdotter, postmästarens dotter.

Mårten ger sina söner goda råd. Efter honom kommer de att få var sin gård. Men för att sköta ett jordbruk behöver man en kvinna, en bra kvinna.

Truls får också ett direkt användbart tips av sin far: Måns Olsson i Österlycke har tre giftasvuxna döttrar.

Truls ger sig av på friarstråt, men i Österlycke klarar han inte riktigt av att orientera sig bland invånarna. I stället för hos Måns Olsson hamnar han hos Ola Månsson, och också han har en dotter, Gertrud. I henne blir Truls alldeles betagen. Hon ser inget ut och hon kan just ingenting, säger hon anspråkslöst. Men hon kan baka äggakaka. Truls friar, och hon svarar ja.

Ungefär samtidigt friar Sten till Elna och ber om hennes svar i morgon. Elnas mor är glad över anbudet, men Elna själv är tveksam. Sten läser inte Guds ord, säger hon.

Truls talar om för sin far, att han ska gifta sig med Ola Månssons Gertrud. Mårten stönar över att sonen inte lyckades hitta fram till rätt person. Hon kan baka äggakaka med en hand, berättar Truls. Då lät Vår Herre pågen gå rätt, säger Mårten.

Sten har redan beställt bröllopskostym. Skräddaren Holger tar mått på honom. Samtidigt får Elna veta, att Sten nyligen festat om och spelat kort vid en auktion.

När Sten full av tillförsikt kommer till Elna för att få svar på sitt frieri, avvisar hon honom. Du har inte den rätta övertygelsen, säger hon.

I stället gifter sig Elna med den allvarlige och troende skräddaren Holger. Sten är starkt bedrövad.

Det är stor auktion. Folk har kommit från både när och fjärran. Det råder feststämning. Och här vågar för första gången Eskil svara på Johannas förälskade inviter. På ett ögonblick börjar de utstråla varm samhörighet.

Gästgivargården intill auktionsplatsen är fylld till trängsel. Sten känner sig upprymd och följer en stundens ingivelse. Han visar på en dörrspringa och tillkännager sitt viktiga beslut: den flicka som först stiger över tröskeln ska han gifta sig med.

Det blir vild rusning. Gunborg, piga hemma hos Sten, sätter fart. Det gör också Måns Olssons tre döttrar, som följt med sin far till auktionen. Men Gunborg hinner först, något steg före de övriga.

Sten och Gunborg kan brista ut i en lyckans sång, och Mårten och Karna kan åka hem från auktionen djupt tillfredsställda. Deras tre söner har nu var sin bra kvinna.

Censur / granskning

Censurnummer 67662
Datum 1944-10-03
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2320 meter
Kommentar Aktlängder: 550-570-575-625 = 2320 meter - 85 minuter. Aktlängder: 550, 570, 575, 625.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2320 meter
Längd i minuter 85 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

SvD (Jadwiga): "Skåningar är en hjärtegod och hemtrevlig film, rätt så lång och ganska omständlig men till sin karaktär först och främst så opretentiös att man egentligen inte nänns anmärka på det sävliga tempot. Det är ju en berättelse om skåningar, och då finns det ingen anledning att ha bråttom. Henrik Wranérs folkskildringar från sekelskiftet ligger till grund för manuskriptet, från Kulturen i Lund har man övervakat att utanverket blivit äkta, och resultatet har blivit ett sommarskämt i kostym med ganska övertygande doft från den tid som brukar kallas gammal och god och som i jämförelse med vår förmodligen också var det. Benkt-Åke Benktsson spelar en skånsk patron av Edvard Persson-märke, en som tycker om god mad och mad i rättan tid för att inte tala om toddy, och han gör det med mycken älskvärdhet. Av alla de övriga medverkande -- utmärkta med undantag för ett par små teaterbönder och pigor i bakgrunden -- vill man gärna särskilt nämna Harry Persson som har ett par förtjusande scener då han åker ut på friarstråt. Fotografen Ewert Löfstedt måtte också vara skåning, han har låtit kameran svepa över vångar och pilevallar och mellan korsvirkesmurar på ett förälskat sätt och fått fram några mycket läckra bilder."

AT (S Aqt): "När man ser Skåningar, känner man också äktheten i stoffet och lyssnar med välbehag till det praktfulla skånska idiomet.

Men man måste också skaka på huvudet åt den allmänna tafatthet som råder i filmen. Ett flytande manuskript utan gripbar handling, en rad av osäkra scener som leder till ingenting, och en skara skådespelare, som icke vet vad de skall ta sig till med sina roller, ty dessa är för vagt skrivna för att ge dem några hållhakar, och av den debuterande regissören Benkt-Åke Benktsson kan man väl icke heller begära någon målmedveten spelledning.

Själv gör han med fryntlighet och volym en präktig storbonde, som icke nekar sig att njuta av livets håvor. Men av den utmärkte, fantasifulle och intelligente artisten från Göteborgs stadsteater kommer föga fram i detta förstlingsverk."

DN (Bang): "Hela filmen är i sin antikverade tafatthet ett folkligt monument över den bastantaste materialismen, men den är av det troskyldiga slag som man gott kan le åt. Här och var insmyger sig för övrigt också någon enstaka scen, ett slättlandskap i skymning, en gumma som niger för klockringning, en bondskjuts i en pilallé, som inte saknar sitt skönhetsvärde, och det hela är så hjärtans runt och belåtet att man inte nänns känna efter om det inte stundom också är en liten aning äckligt. Då och då görs ett litet försök till handling, men det är ingenting att fästa sig vid: de tre obeslutsamma bondpågarna får sina töser att steka fläsk i smör åt sig, och det visste man från början. Att i egentlig mening skådespela kan ingen begära av Benkt-Åke Benktsson, inte med det ansiktet, men han har några scener av en viss tvåhundrakiloskraft. I övrigt talades där ädelskånska, bondskånska, käringskånska och stockholmsskånska, man gladde sig som ett barn varje gång man förstod någon liten mening."

Kommentar Svensk filmografi

Den frodige göteborgsskådespelaren Benkt-Åke Benktsson (1907--1957), som senare ofta syntes i smärre roller i bl a Ingmar Bergmans filmer, regisserade endast denna enda film. Manuskriptförfattaren Theodor Tufvesson (1884--1947) hade vid sidan om sin dagliga gärning som folkhögskolelärare i Tomelilla i sydöstra Skåne gett ut ett antal diktsamlingar i A U Bååths och Ola Hanssons tradition samt flera volymer kulturhistoriska berättelser från livet på landsbygden i Skåne. I den sistnämnda egenskapen ansågs han speciellt lämpad att utvälja och samordna ett antal av de på sin tid mycket populära berättelser av motsvarande karaktär som författaren och folklivsforskaren Henrik Wranér (1853--1908) på 1880-talet gett ut, många av dem på Järrestads härads folkmål. Rådgivaren vid inspelningen var intendenten vid Kulturhistoriska muséet i Lund, fil dr Sven T Kjellberg. Järrestads härad utgörs av slättområdet omedelbart väster om Simrishamn. (GW)

Skåningar spelades in från mitten av juli till början av september 1944. Skåningar kan ses som ett försök att göra en Edvard Persson-film utan Edvard Persson. Med denna film flyttade f ö Svensk Talfilm från Stockholm till Malmö.

Förlaga

Originaltitel Skåningar (Fiktiva personer)
Författare Henrik Wranér


Inspelning

1944-07 1944-08
AB Svensk Talfilms ateljé, Tennishallen Malmö Sverige
Slågarp Sverige
Vellinge Sverige
Vitaby kyrka Vitaby Sverige
Skåne-Tranås gästgivaregård Sverige
Tomelilla med omgivningar Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1944-10-26 Olympia Stockholm Sverige 85 min
Sverigepremiär 1944-10-09 Amiralen Malmö Sverige 85 min
1944-10-09 Metropol Malmö Sverige 85 min
TV-visning 1979-11-25 TV2 Sverige 82 min
1991-09-22 TV3 Sverige 82 min
1996-09-10 SVT1 Sverige 82 min
2000-10-23 SVT1 Sverige 82 min
2004-07-18 SVT1 Sverige 82 min
2005-07-17 TV4 Sverige 82 min
2006-08-14 TV4 Sverige 82 min
Urpremiär 1944-10-09 Amiralen Malmö Sverige 85 min
1944-10-09 Metropol Malmö Sverige 85 min

Musikstycken

Originaltitel Vid den gamla pilen
Kompositör Nils Perne (1944)
Sven Paddock (1944)
Textförfattare Theodor Tufvesson (1944)
Sångare Arne Nyberg (repris)
Ethel Mårtensson (repris)


Originaltitel Skålsång
Kompositör Nils Perne (1944)
Sven Paddock (1944)
Textförfattare Nils Bie (1944)
Sångare Benkt-Åke Benktsson
kör


Originaltitel Nu ska' jag sta och fria
Kompositör Nils Perne (1944)
Sven Paddock (1944)
Textförfattare Nils Bie (1944)
Sångare Harry Persson


Originaltitel Kan du baga äggakaga?
Kompositör Nils Perne (1944)
Sven Paddock (1944)
Textförfattare Nils Bie (1944)
Sångare Harry Persson
Sylva Åkesson


Originaltitel Skånsk galopp
Kompositör Ernst Schleich
Ingvar Kolmodin
Textförfattare Ingvar Kolmodin
Sångare Benkt-Åke Benktsson


Originaltitel Lergöken
Kompositör Nils Perne (1944)
Sven Paddock (1944)
Textförfattare Nils Bie (1944)


Ämnesord

Auktion
Bonde
Bröllop
Frierier
Gudsfruktan
Gästgivargård
Hästhandlare
Jordbruk
Kortspel
Malmö
Piga
Postmästare
Skräddare
Skåne
Slågarp
Tomelilla
Vitaby

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2248


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 150 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 150 s. + 19 s. tillägg, löst.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 7
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?