Grundfakta

Media (45 st)

Originaltitel På farliga vägar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1944-12-26

Medverkande

Sture Lagerwall
Martin Lannier, ingenjör

Birgit Tengroth
Märta Lannier, Martins fru

Erik "Bullen" Berglund
Knut Hansson, kypare, Märtas far

Michel André
Gaston Barthou, ingenjör

Tord Stål
kriminalkommissarien

Ragnvi Lindbladh
Maj, Gastons väninna

Visa alla medverkande

Handling

Martin och Märta Lannier lever i ett till synes idealiskt äktenskap. Men det är bara som det verkar på ytan. Trots att de inte varit gifta så länge tycker Märta att allt sker av gammal...

Visa hela handlingen

Press

Filmen fick, med ett undantag, ganska välvilliga recensioner, även om den som kriminalhistoria betraktad ansågs vara behäftad med vissa svagheter i intrig och psykologiska motiv. Man tyckte...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Medverkande

Sture Lagerwall Martin Lannier, ingenjör
Birgit Tengroth Märta Lannier, Martins fru
Erik "Bullen" Berglund Knut Hansson, kypare, Märtas far
Michel André Gaston Barthou, ingenjör
Tord Stål kriminalkommissarien
Ragnvi Lindbladh Maj, Gastons väninna
Astrid Bodin fru Eriksson, portvakt
Lillebil Kjellén Kid, Gastons väninna
Solveig Hedengran Gastons väninna, Märtas väninna
Ingrid Aréhn Stina, Gastons väninna
Sif Ruud Greta Hansson
Ragnar Falck Hans Hansson, Gretas man, Märtas bror, spårvagnskonduktör
Gösta Gustafson Oskar Velander, f.d. fanjunkare, Knut Hanssons granne
Torsten Hillberg direktör Törnblad
- Ej krediterade:
Aurore Palmgren Helena Velander, Oskars fru
Magnus Kesster Karlbom, kriminalpolis
Gesa Lindblad Märtas väninna
Millan Olsson Märtas väninna, mor till lille Lars-Göran
Elly Christiansson Märtas väninna
Nina Scenna den mörkhåriga polissystern
Bertil Ehrenmark rockvaktmästare
Nils Nordståhl en av Majs vänner på restaurangen
Hans Björnbo en av Majs vänner på restaurangen
Bo Hederström restauranggäst
Marion Sundh restauranggäst
Otto Adelby restauranggäst
Folke Algotsson restauranggäst
Gunnar Hedberg restauranggäst
Emmy Albiin gäst på fru Erikssons födelsedagsbjudning
Lars Hanson skådespelare i filmen på Folkan (avsnitt ur filmen "Konflikt" 1937)

Bolag

Produktionsbolag Film AB Imago
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1945
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Martin och Märta Lannier lever i ett till synes idealiskt äktenskap. Men det är bara som det verkar på ytan. Trots att de inte varit gifta så länge tycker Märta att allt sker av gammal vana. Som hemmafru har hon det tråkigt, hon vill gärna ha barn, men Martin är mer intresserad av sin frimärkssamling och skämtar ständigt bort hennes försök att tala om sina bekymmer.

En kväll, när Martin är hos sin chef och spelar bridge, går Märta på bio. Efter föreställningen får hon infallet att gå på midnattskonsert på Nationalmuseum. Där råkar hon Gaston Barthou, ingenjör och kollega till Martin. Han är fransman och har med sitt charmerande sätt stor framgång hos Stockholms damer, som han dock tröttnar på lika fort som han förälskar sig i dem.

När han inleder en stilla flirt med Märta blir hon både smickrad och uppmuntrad.

Efter konserten skjutsar han henne hem. Morgonen därpå ringer han och insisterar på att hon ska komma hem till honom på lunch, men hon tvekar. Mitt under telefonsamtalet kommer Martin in och frågar henne retsamt om hon talar med sin älskare. Hans självsäkerhet och brist på svartsjuka får Märta att besluta sig för att gå hem till Gaston.

När hon några timmar senare kommer till hans våning, finner hon honom liggande på golvet, skjuten. Skräckslagen ser hon sig omkring, skyndar sedan ut och hem till sin far, som hon anförtror allt. De kommer överens om att hålla tyst om det som hänt.

Men polisen har fått upp ett spår som leder till paret Lannier, och redan samma kväll hämtar de Märta för förhör.

Martin blir förvirrad och vet till en början inte vad han ska tro, men Märtas far är övertygad om att hon är oskyldig. Han går med orubblig beslutsamhet in för att på egen hand försöka skaffa fram bevis som kan fria henne. Med hjälp av sina grannar, det gamla paret Velander, får han kontakt med portvakten i Barthous hus, fru Eriksson. Hon erinrar sig att hon sett en kvinna klädd i grå päls springa utför trappan morddagen.

Märtas far, som arbetar som kypare på en av Stockholms elegantare restauranger, börjar iaktta de kvinnliga gästernas klädsel extra noga. Äntligen en kväll kommer en kvinna i grå päls. Han hämtar fru Eriksson, som inte är helt säker på att hon känner igen kvinnan. Då skriver han några rader i ett brev som han bär fram till den unga kvinnan. Hon läser det och svimmar.

I brevet står: "Varför mördade ni ingenjör Barthou?"

Under en rekonstruktion av mordet i fransmannens våning är det en lätt sak för polisen att få den unga kvinnan, som heter Maj och var en av Barthous många väninnor, att bekänna att hon skjutit honom i förtvivlan över att han tröttnat på henne.

Märta blir frigiven och kommer hem till Martin, som haft gott om tid att fundera över deras äktenskap. Han har så småningom förstått att det inte var en lekkamrat Märta ville ha, utan en livskamrat. Nu vill också han att de ska skaffa barn: "Min framtid är din och våra barns", säger han och omfamnar henne ömt.

Censur / granskning

Censurnummer 67892
Datum 1944-11-25
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2395 meter
Kommentar Aktländer: 570-575-560-690 = 2395 m - 88 minuter. Aktlängder: 570, 575, 560, 690.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2395 meter
Längd i minuter 88 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen fick, med ett undantag, ganska välvilliga recensioner, även om den som kriminalhistoria betraktad ansågs vara behäftad med vissa svagheter i intrig och psykologiska motiv. Man tyckte det var lite förvirrande med det tvära kast filmen gör från den lättare komedibetonade första delen till upptäckten av mordet och dramats långdragna upplösning i den andra delen.

Filmson (AB): "Har man bara överseende med några onödiga förenklingar och en del uppenbara orimligheter -- och det måste man ju nästan alltid ha på film -- så är På farliga vägar en riktigt underhållande och familjärt trivsam film. Så mycket mer som det aldrig skulle falla en in att ta det så allvarligt som författaren Ragnar af Geijerstam och filmens människor när den borgerliga lilla frun råkar bli misstänkt för mordet på den gräslige förföraren."

Robin Hood (StT): "Årets första svenska film är lite blek. Men det finns en kultiverad blekhet, som inte saknar behag. På farliga vägar har i reklamen kallats 'en elegant komedi med kriminalinslag'. Det borde ha hetat 'kriminalhistoria med eleganta komediinslag'."

Signaturen Z i Ny Dag var entydigt negativ: "Det värsta är de mångfaldiga, platta klichéer varmed denna banala historia serverats och den fullkomliga friheten från all hållbar psykologi i enskildheterna." Skådespelarna fann heller ingen nåd inför Z:s kritiska ögon, med undantag för det ledande unga paret: "Sture Lagerwall var filmens glädjeämne, med humör och fantasi som vanligt. Det är på tiden att denne utmärkte skådespelare får en stor och intressant roll. Det måste vara svårt att spela emot ett sprudlande temperament, men Birgit Tengroth var också bra."

I övrigt fick samtliga skådespelare god kritik. Birollsinnehavarna Ragnar Falck och Sif Ruud berömdes för "realistiskt spel av högsta klass" av Mikael Katz i Expr. Bullen Berglund ansågs ha gjort sin dittills bästa rolltolkning: "Summarum är filmen Bullen Berglunds som fadern-kyparen. Redan den ömfotade gången och det hövliga föraktet mot de gäster som förtjänar dylikt är små mästerdrag, hela karlen rör sig i omisskännlig atmosfär av gammaldags heder och anspråkslös soliditet. Det är nästan oroande med en skådespelare som gör allting så bra", skrev Bang i DN.

Den franske skådespelaren Michel André, som här gjorde sitt enda framträdande i svensk film lyckades enligt kritikerna bra med att gestalta den schablonbild hans roll innebar: "(-) /fransmannen/ i förförartagen /är/ just som man föreställde sig en fransman före andra världskriget" (Robin Hood). "(-) en trubbnosig, spelskicklig charmör, vars segrar hos damerna man är villig att tro på" (Mikael Katz). "(-) en kvinnotjusare med lätta manér och fransk brytning, en övertygande obesvärad och oansvarig typ" (Lill i SvD).

Kritikerna var eniga ifråga om regin. De tyckte som Carlo Keil-Möller i MT att Per-Axel Branner skött "regins tyglar med stram och skicklig beräkning", men att han inte klarat av historiens upplösning, inte "arbetat fram de möjligheter till dramatisk klimax som fanns", som Robin Hood skrev. Han sammanfattade avslutningsvis: "Vad man minns av filmen är den vårdade tonen, komedibörjan med förföraren André, vissa väl regisserade scener mellan Sture Lagerwall och Birgit Tengroth, särskilt hennes kärleksförklaring i fängelset, den debuterande mörderskans paranta profil. Samt Erik Berglund, säker och levande som Birgits far, en restaurangvaktmästare med dåliga fötter och gott huvud, i stil med Harry Baur i Svarta ögon."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av På farliga vägar påbörjades i Filmstaden, Råsunda 23.8.1944 och fortsatte till 28.8.1944, varefter filmningen ägde rum på annat håll i Stockholm fram till den 20.9.1944 då man återvände till Filmstaden, där inspelningen avslutades 30.9.1944.

Inspelning

Filmstaden Råsunda Sverige 1944-09-20 1944-09-30
1944-08-23 1944-09-30
Filmstaden Råsunda Sverige 1944-08-23 1944-08-28
Imagoateljéerna Stocksund Sverige
Folkan Stockholm Sverige
Restaurang Gondolen Stockholm Sverige
Nationalmuseum Stockholm Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1945-01-02 Royal Stockholm Sverige 88 min
Sverigepremiär 1944-12-26 Saga Uppsala Sverige 88 min
TV-visning 1956-11-07 Stockholm Sverige 84 min
1956-11-07 Göteborg Sverige 84 min
1998-03-13 SVT1 Sverige 84 min
2004-02-09 SVT1 Sverige 84 min
Urpremiär 1944-12-26 Saga Uppsala Sverige 88 min
TV-visning 2014-12-08 SVT1 Sverige
2017-10-03 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Solöga
Kompositör William Seymer (1939)


Originaltitel Serenad, orkester, K. 525, G-dur
Kompositör Wolfgang Amadeus Mozart (1787)


Originaltitel Tango d'amour
Kompositör Gunnar Johansson


Originaltitel Kavaljersvisa från Värmland
Textförfattare Sten Selander (delvis)
Sångare Nils Nordståhl
Ragnvi Lindbladh
Hans Björnbo m.fl.


Originaltitel Un petit baiser
Kompositör Jean Larento (1923)


Originaltitel Serenade
Kompositör Jules Sylvain


Konflikt (1937) Citeras i På farliga vägar (1944)

Ämnesord

Charmör
Flirt
Fransmän
Hemmafruar
Ingenjörer
Kypare
Misstänkt/oskyldigt
Mord
Polis
Portvakter
Restauranger
Stockholm/Folkan
Stockholm/Gondolen
Stockholm/Nationalmuseum

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2342


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2342


Typ Originalnegativ bild Huvudtext
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2342


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2342


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2342


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2342


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel För att finna varann.
Omfång 159 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel För att finna varann.
Omfång 161 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 26 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?