Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Originaltitel 10:10
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Dialogspråk

Handling

Filmen är strukturerad som en episodfilm med utgångspunkt i de tio budorden.Text: Januari -91. Du ska inga andra gudar hava jämte mig. Mange anländer hem med en tjej, Mia,...

Visa hela handlingen

Press

Monika Tunbäck-Hanson, GP (30.1.2000): "Med en titel som kunde ha varit Lars Noréns kallar Daniel Alfredson alltså sin avslutande film '10:10'. Och skådespelarna känns igen från Noréns...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Serietitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Inspelningsassistent
Rollsättare
Filmkonsulent
Kameraoperatör
B-foto
Steadicamoperatör
Elektriker
Ljussättare
Laboratoriekoordinator
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Kläder
Maskör
Byggledare
Ljudläggning
Synkläggning
Mixning
Övrig medarbetare

Medverkande

Bolag

Produktionsbolag Vildhundarna HB (för)
Samproduktionsbolag Göteborg Film Festival
Sveriges Television AB Göteborg
Produktionsstöd Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1999
Laboratorium FilmTeknik AB
Övrigt bolag Hokus Bogus ApS (video till film)

Handling

Filmen är strukturerad som en episodfilm med utgångspunkt i de tio budorden.

Text: Januari -91. Du ska inga andra gudar hava jämte mig.

Mange anländer hem med en tjej, Mia, som han raggat upp. Han störtar in på toaletten där han kissar, klär av sig och mummar sig under armarna och i skrevet. Under tiden håller Mia en engagerad, ordrik monolog om new age-filosofin. Mange kommer ut från toaletten, överraskad över att finna henne fullt påklädd med en hockeyhjälm på huvudet. Just då säger hon: "Gud är död. Fattar du?!"

Text: Februari -92. Du skall icke missbruka herren din Guds namn.

Kompisen Gustav är hemma hos Mange där de reparerar lägenheten under en livlig diskussion fylld av "Herre jävlar" och andra svordomar. Saken gäller detta att tjejer säger en sak och menar något annat, vilket förvirrar Mange. Gustav är mera konciliant: "Tjejer gillar att snacka." Till slut borrar Gustav med en slagborr in i en elledning med kortslutning som följd. Det sprakar och gnistrar. "Vafan var det? Fy fan!"

Text: Långfredag -93. Tänk på vilodagen så att du helgar den.

Mange bor tillsammans med Angelica. Mitt under deras lägenhetsstädning har Gustav infunnit sig för att locka honom ut på ett lukrativt svartjobb följande söndag. Men Mange och Angelica har gjort upp planer för söndagen. "Angelica har planer, menar du", säger Gustav och får Mange att känna sig som toffelhjälte. "Du måste sätta ner foten och visa att det är du som bestämmer", envisas Gustav. "Jag har satt ner foten", säger Mange och kör ner borsten i toalettstolen.

Text: Midsommarafton -94. Du skall hedra din fader och din moder.

Familjemiddag med Manges och Angelicas föräldrar. Mange är starkt berusad och gör bort sig när han håller ett tal, fyllt av brist på respekt för och slappa och klumpiga oförskämdheter mot såväl svärföräldrarna som sin egen far och mor.

Text: 12:e augusti -95. Du skall icke dräpa.

Det är kräftkalas på gång hemma hos Mange. Gustav och Mange står för tillberedningen. Gustav pratar tjejer men irriteras till slut över att Mange tvekar att lägga i de levande kräftorna i den kokande kitteln. När Gustavs tjej kommer förbi, lämpar hon raskt i dem.

Text: September -96. Du skall icke begå äktenskapsbrott.

Mange sitter vid datorn. Han är ute på nätet där han studerar en pornografisk hemsida. Samtidigt talar han i telefon med Gustav som bekänner att han varit otrogen mot sin tjej. Mange förebrår honom upprört: "Är det nåt jag lärt mig så är det att köra med öppna kort!" Plötsligt kommer Angelica hem, och Mange får bråttom att stänga datorn. "Hej, är du redan här. Vad kul! Vill du också ha lite te?"

Text: Oktober -97. Du skall icke stjäla.

Mange och Angelica anländer hem efter en shoppingrunda. Ur Manges duffelkapuschong fiskar hon upp en Toblerone och tar sig en bit.

- Var hittade du den där? Vadå, hade du lagt den där?

- Du var jättesöt, när du gick omkring därinne.

- Vadå söt, det är ju stöld!

- Jag vet. Du är en snattare, en tjuv.

- Men jag kunde ju åkt fast. Hippie-unge!

- Bli inte sur nu. Det var ju ett skämt. Sluta nu.

- Jaha, nu är jag Mona Sahlin, då. Toblerone!

- Ni är verkligen fruktansvärt lika.

Hon kan inte hålla sig för skratt och kysser honom.

Text: 3:e november -98. Du skall icke bära falskt vittnesbörd.

Mange och Angelica ligger i sängen efter ett samlag. Mange har fått klart för sig att Angelica fejkat sin orgasm med tillgjorda stönanden och är surmulen. Hon förstår om han är arg men vill försöka prata om det. Så vidtar en långdragen nattlig diskussion som avslutas med att Angelica förklarar att det inte går så ofta för henne, men att det inte gör något, det är OK. Det hjälper inte. Mange är sårad i sin manlighet.

Text: 4:e december -99. Du skall icke hava begärelse till din nästas hus.

Det är bjudning hemma hos Mange och Angelica. Kompisarna Gustav och Bosse är där med sina respektive. Killarna har kommit upp sig, är klädda i kostym med slips och samtalet rör sig om uppdrag i Bryssel, semester på Barbados och flotta bilar. Gustav anser sig illa behandlad av företaget som gynnar en annan på hans bekostnad. Mange tråkas så småningom ut av hans tirader och börjar plocka undan glas och porslin.

Text: Klockan 23.43. Du skall icke hava begärelse till din nästas hustru.

Gustavs tjej Anki kommer ut till Mange i köket där han rumsterar. Hon vill att han ska hålla om henne och bjuder ut sig: "Vi kan gå in i sovrummet, dom skulle inte märka nånting." Hon kysser honom men får inget gensvar. Tyvärr, tyvärr, säger han och lämnar både henne och lägenheten. Han vandrar planlöst omkring på stan, när en tjej tar kontakt med honom. Det visar sig vara Mia, new age-tjejen han raggade upp 1991.

- Vart ska du? frågar hon.

- Hem till dig kanske. Nä, svarar han.

De brister båda i skratt.

Tekniska fakta

Hastighet 24
Längd i minuter 14 min


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Monika Tunbäck-Hanson, GP (30.1.2000): "Med en titel som kunde ha varit Lars Noréns kallar Daniel Alfredson alltså sin avslutande film '10:10'. Och skådespelarna känns igen från Noréns dystra rike. Mikael Nyqvist är Alfredsons röst och med finns också Björn Kjellman. Med Peter Mokrosinskis korniga, kallvarma foto ger Daniel Alfredson, såsom Krzysztof Kieslowski en gång gjorde i långfilmsformat, tio kommentarer till de tio budorden, ett för varje 90-talsår.

Suveränt iscensätter Alfredson Hans Renhälls manus. '10:10' är en berättelse om vardagens brott mot buden. Den är 90-talsmässig men också tidlös. Den handlar om en man, men även om var och en. Det är imponerande hur mycket som går att säga på en kvart och som osagt ändå formuleras.

När eftertexterna rullar sjunger Freddie Wadling 'Det blir bättre och bättre dag för dag'. Om och om igen i ett allt desperatare tonläge. En effektivare och mer ironisk punkt för 90-talet kunde inte sättas."

Kommentar Svensk filmografi

På en fråga hur han ställde sig till uppdraget, förklarade Daniel Alfredson: "Ambitionen att försöka knyta ihop säcken fick vi ganska snabbt lämna därhän, eftersom de andra filmerna är så olika. Vi kom fram till att göra en egen liten film om 90-talet. Hans Renhäll har skrivit, men vi har gemensamt pratat oss fram till hur den skulle bli" (GP 29.1.2000).

"Ingen av de andra har tidigare tagit upp relationstemat. Dessutom menade vi att det inte gjorde något om det blev lite lättsammare (-).

'10:10' tar avstamp i de tio budorden och vi får följa en man - spelad av Mikael Nyqvist - och hans jakt på lycka, kärlek och mening i livet" (Expr 30.1.2000).

Visningar

Festivalvisning 2000-01-29 Draken Göteborg Sverige 14 min
2000-02-01 Aftonstjärnan Göteborg Sverige 14 min
2000-02-06 Aftonstjärnan Göteborg Sverige 14 min
90 minuter 90-tal (2000) innehåller 10:10 (2000)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 598


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm
Längd i meter 598


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 598


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel 10:10 (Tio, kolon, tio) av Hans Renhäll. Slutfilm i Göteborgs filmfestival stafettfilm: 90 minuter nittiotal. 1/9 -99.
Omfång 22 s.
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?