Grundfakta

Media (61 st)

Originaltitel Rännstensungar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1944-12-18

Medverkande

Adolf Jahr
Johan Fahlén, konstnär

Britta Brunius
Märta Sanner, barnavårdskvinna

Lillie Wästfeldt
Malina Karlsson, portvakt i 47:an

Harry Persson
Jaffe, frukthandlare

Gunnel Nilsson
Murre, Malina Karlssons systerdotter

Visa alla medverkande

Handling

På 47:ans gård är det liv och rörelse. Där har den glade frukthandlaren Jaffe sitt lager, där springer ungarna och busar med den griniga portvakten Malina Karlsson, som i sin tur har...

Visa hela handlingen

Press

Barnfilmer, med barn i huvudrollerna dessutom, var sällsynta på den svenska biorepertoaren och Ränn!stensungar mottogs ganska välvilligt av stockholmskritikerna, även om de flesta tyckte...

Visa all press


Relaterat

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Internationell titel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Regiassistent
Inspicient
B-foto
Musikarrangör

Medverkande

Adolf Jahr Johan Fahlén, konstnär
Britta Brunius Märta Sanner, barnavårdskvinna
Lillie Wästfeldt Malina Karlsson, portvakt i 47:an
Harry Persson Jaffe, frukthandlare
Birgitta Hoppeler Ninni
Gunnel Nilsson Murre, Malina Karlssons systerdotter
Hans Lindgren Bigge Nilsson, ledare för gänget
Erik Ahlfors Janne, gårdsmusikant
Per Björkman kriminalkommissarie Lindberg
Bertil Brusewitz direktör Högstrand, ägare till 47:an
Göran Dahlén Paul "Palle", direktör Högstrands adoptivson
Eric Malmberg grosshandlare Winfelt
Josef Norman konsthandlare Wendel
Hilding Rolin Jojje, läkare
Stina Ståhle Anna Högstrand, direktör Högstrands fru
Richard Svanström Berg, galleridirektör
Gösta Tönne Preben, gårdsmusikant
Stig Jönsson pojke i gänget
Torsten Mårtensson Rolle, pojke i gänget
Elisabeth Nisborg Pyret, flicka i gänget
Ivan Nyberg pojke i gänget
Kurt Olsson pojke i gänget
Kjell Winberg pojke i gänget
Bertil Övall pojke i gänget

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Talfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1944
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Distributör i Sverige (DVD) PAN Vision AB 2004
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

På 47:ans gård är det liv och rörelse. Där har den glade frukthandlaren Jaffe sitt lager, där springer ungarna och busar med den griniga portvakten Malina Karlsson, som i sin tur har fullt sjå att jaga bort dem.

Där bor också Johan Fahlén, en fattig konstnär som hittills inte haft någon framgång med sina tavlor. Han tar hand om Ninni, en liten föräldralös flicka som är förlamad i benen, och hans dröm är att tjäna så mycket pengar att Ninni ska kunna opereras.

När Ninnis mor dog, lovade Johan Fahlén att hon skulle få bo hos honom. Barnavårdsnämnden vill dock att hon ska placeras på barnhem och skickar Märta Sanner att hämta henne. När Märta förstår att Ninni vill stanna hos "farbror Fahlén", låter hon henne göra det tills vidare.

Fahlén ligger efter med hyran och söker upp hyresvärden för att begära uppskov. Men hyresvärden, direktör Högstrand, vägrar och hotar med vräkning. Direktör Högstrand har en adoptivson, Palle, som hans fru i ett anfall av social välvilja adopterat från fattiga föräldrar, något som han ständigt förebrår henne för. Palle vill gärna leka med ungarna på 47:ans gård, men de anses inte fina nog för en direktörsson.

Hemma på gården sitter Ninni i sin rullstol och tittar på när de andra barnen leker. Hon drömmer om blommor och gröna ängar och när Fahlén kommer hem, lovar han att hon ska få komma ut till landet till sommaren.

Märta Sanner kommer allt oftare på besök och pysslar i hemmet. Hon ordnar även med att Fahlén får en chans att ställa ut på ett galleri, som till och med ger honom betalt i förskott.

Ett par kringvandrande musikanter kommer och uppträder på gården. I ett obevakat ögonblick stjäl de 250 kronor från Jaffes lager. Fahlén, som ju för ovanlighetens skull har pengar blir misstänkt för stölden och förs till polisstationen.

Men Murre, en av flickorna på gården, har bevittnat stölden. Hon samlar ihop ungarna i gänget, som sedan jagar tjuvarna över hustaken och till slut lyckas låsa in dem på ett utedass, där polisen bara har att hämta dem.

Fahlén blir frisläppt och får veta att han gjort succé som målare och kommer att tjäna mycket pengar. Det betyder att Ninni kan opereras, och en barndomsvän till Fahlén, Jojje, som är läkare på lasarettet, åtar sig att försöka.

Operationen lyckas, och snart kan Ninni ta sina första steg. Under tiden har direktör Högstrand kommit på bättre tankar: han låter Palle leka med ungarna på gården och ställer dessutom sin sommarvilla till förfogande som barnkoloni.

En solig sommardag åker de ut på landet med en lövad lastbil. Ninni är också med och äntligen kan hon springa och leka med de andra barnen på ängen. Fahlén och Märta får varandra, och allt slutar i frid och fröjd.

Censur / granskning

Censurnummer 67980
Datum 1944-12-11
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2130 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudsystem Optisk mono
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2130 meter
Längd i minuter 78 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Barnfilmer, med barn i huvudrollerna dessutom, var sällsynta på den svenska biorepertoaren och Ränn!stensungar mottogs ganska välvilligt av stockholmskritikerna, även om de flesta tyckte den var sentimental i överkant.

Tege i Ny Dag tillhörde de mest positiva, han tyckte att "resultatet var uppfriskande", Movie i StT kallade filmen "enkel romantik i mångdubbel blomning" och trodde i likhet med övriga kritiker att den nog skulle uppskattas mest av den ungdomligaste delen av publiken.

S Almqvist i AT: "Alltför sällan och i vårt land nästan aldrig görs filmer som direkt vänder sig till barn. Rännstensungar är emellertid ett svenskt barnprogram som duger -- i all sin enkelhet. (-)

Den överdrivna känslosamheten är alla barnfilmers stora fara. Den har icke undgåtts i Rännstensungar, som otroligt ofta blir velig och våpig. Det bussigaste partiet är tjuvjakten, som under publikens jubel avslutas på 'ettans dass'. (-)

Över huvud borde det inte vara omöjligt att få fram barnfilmer av högre konstnärlig valör. Ränn!stensungar är som en grov förstudie till något bättre."

DN (osignerad): "Rännstensungar är en sentimental solskenshistoria, där de sjuka blir friska och helbrägda, de onda, illvilliga och snåla människorna förvandlas till goda och generösa samhällsmedlemmar och bakgårdarnas smuts och glädjelöshet transponeras till blommande ängar och leende idyller. (-)

Ungdomarna i filmen hade ett frejdigt humör, men saknade allt den ursprungliga, spontana naturlighet som skulle ta en med storm."

Alfa i AB: "Hela filmen är ett enda sentimentalt frossande i den lilla flickans lidande och den fattige konstnärens ädelmod, och till yttermera visso är det hela omramat av en bakgårdsromantik i larvigaste laget. Mitt i allt detta går Adolf Jahr omkring och blixtrar med tänderna, tydligen i akt och mening att sprida trivsel omkring sig. Den enda som emellertid lyckas med detta är lilla Gunnel Nilsson, som sjöng ett Edvard Persson-potpurri med något av samma bravur som förebilden.

Filmen kan alltså inte sägas vara särskilt givande för en vuxen publik. Däremot är det möjligt att barn inte lägger märke till larvet utan koncentrerar sig på de tjuvstreck som äro inlagda här och var i handlingen. I så fall kan de tänkas ha en viss behållning av historien."

Kommentar Svensk filmografi

Teaterpjäsen "Rännstensungar" av Åke Hodell (född 1919) uruppfördes på bioteatern Amiralen i Malmö 5.6.1944. Uppsättningen flyttades sedan till Malmö Folkets Parks barnteaterscen, vilken drevs av Åke Hodell själv.

Inför filminspelningen ändrade pjäsförfattaren med bistånd av Torsten Lundqvist slutet på historien, så att den lilla flickan i rullstolen blev frisk. Även romansen mellan den kvinnliga socialarbetaren och den fattige konstnären är ett sådant senare tillägg.

En ny version av Rännstensungar producerades 1974 av Krister Hagéus och Pallas Film. Regissör var Torgny Anderberg, och denna gång skrevs manuskriptet av Stig Ossian Ericson. Filmen hade premiär i Stockholm 15.11.1974.

Förlaga

Originaltitel Rännstensungar (Pjäs)
Författare Åke Hodell


Inspelning

1944 1944
Svensk Talfilms ateljé ("Bostonateljén" Malmö Sverige (ateljé)
Malmö Sverige (exteriörer)

Visningar

Stockholmspremiär 1945-01-22 Aveny Stockholm Sverige 78 min
1945-01-22 Lorry Stockholm Sverige 78 min
1945-01-22 Söderbio Stockholm Sverige 78 min
Sverigepremiär 1944-12-18 Amiralen Malmö Sverige 78 min
1944-12-18 Metropol Malmö Sverige 78 min
TV-visning 1956-11-04 Stockholm Sverige 75 min
1956-11-07 Göteborg Sverige 75 min
1972-05-23 TV2 Sverige 75 min
1976-12-12 TV2 Sverige 75 min
1982-08-12 TV2 Sverige 75 min
1991-06-02 TV3 Sverige 75 min
1991-10-27 TV3 Sverige 75 min
1997-01-01 SVT2 Sverige 75 min
1998-12-29 SVT1 Sverige 75 min
1981-01-04 TV2 Sverige 75 min
1991-06-02 TV3 Sverige 75 min
2004-02-11 SVT1 Sverige 75 min
2006-08-20 TV4 Sverige 75 min
Urpremiär 1944-12-18 Amiralen Malmö Sverige 78 min
1944-12-18 Metropol Malmö Sverige 78 min
TV-visning 2006-07-04 TV4 Sverige 75 min
2008-06-12 TV4 Sverige 75 min
Dvd-release 2004-07-14 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Du skall inte fruktan bära
Kompositör Ernfrid Ahlin (1944)
Textförfattare Roland (1944)
Sångare Harry Persson


Originaltitel Här har du gammelvals
Kompositör Ernfrid Ahlin (1936)
Textförfattare Roland (1936)
Sångare Gösta Tönne
Erik Ahlfors
Instrumentalist Gösta Tönne
Erik Ahlfors


Originaltitel I min lilla, lilla värld av blommor
Kompositör Ernfrid Ahlin (1944)
Textförfattare Roland (1944)
Sångare Birgitta Hoppeler
Adolf Jahr (repris)
Birgitta Hoppeler (repris)


Originaltitel Lite grann från ovan
Kompositör Lasse Dahlquist (1939)
Textförfattare Lasse Dahlquist (1939)
Sångare Gunnel Nilsson


Originaltitel Jag har bott vid en landsväg
Kompositör Alvar Kraft (1939)
Textförfattare Charles Henry (1939)
Sångare Gunnel Nilsson


Originaltitel En liden vit kanin
Kompositör Sven Gustafson (1936)
Textförfattare Sven Gustafson (1936)
Sångare Gunnel Nilsson


Originaltitel Kalle på Spången
Kompositör Lasse Dahlquist (1939)
Textförfattare Lasse Dahlquist (1939)
Sven Gustafson (1939)
Sångare Gunnel Nilsson


Originaltitel Ta' de' som en prövning
Kompositör Ernfrid Ahlin (1944)
Textförfattare Roland (1944)
Sångare Harry Persson
Instrumentalist Gösta Tönne
Erik Ahlfors


Originaltitel Här är sommar, här är sol
Kompositör Ernfrid Ahlin (1944)
Textförfattare Roland (1944)
Sångare Bertil Brusewitz
Harry Persson
kör


Minns Ni? (1993) Citat ingår från Rännstensungar (1944)

Ämnesord

Bakgård
Barn/adopterat
Barn/föräldralöst
Barnavårdstjänsteman
Direktörer
Förlamning
Gårdsmusikanter
Inbrottstjuvar
Konstnär
Läkare
Malmö
Polis
Portvakter
Sjukhus
Stölder
Tavelgalleri
Tjuvjakt

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt tilläggsmaterial
Bredd EXTRAS


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2078


Typ Kopia
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2091


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2111


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 121 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 113 s. Miljölista och rollista (5 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 21 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program
Språk Danska


Typ Program
Språk Flera språk


Typ Program
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Se filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?