Grundfakta

Media (86 st)

Originaltitel Tre söner gick till flyget : En film om familjen Hallman och deras tre söner vid flyget
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1945-03-03

Medverkande

Håkan Westergren
Harald Hallman, ingenjör

Margit Manstad
Anna Hallman, Haralds hustru

George Fant
Per Hallman, Harald och Annas äldste son, fänrik, senare provflygare för SAAB

Göran Gentele
Åke Hallman, Pers yngre bror, flygare

Stig Olin
Olle Hallman, Pers yngste bror, flygaspirant

Britta Holmberg
Britta Bremer, Pers fästmö, sekreterare på SAAB

Visa alla medverkande

Handling

Alla tre pojkarna i familjen Hallman är flygintresserade. Olle, den yngste, är aspirant på flygkrigsskolan. Men lärarna är stränga, och Olle och hans vän Erik är allvarligt oroliga för...

Visa hela handlingen

Press

En vardaglig och trivsam film, tyckte Stockholmskritikerna, ingen märkvärdig historia, men där fanns en "vänlig svensk ton och en öppen omedelbarhet som man tyckte om" (Stig Almqvist i...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Medverkande

Håkan Westergren Harald Hallman, ingenjör
Margit Manstad Anna Hallman, Haralds hustru
George Fant Per Hallman, Harald och Annas äldste son, fänrik, senare provflygare för SAAB
Göran Gentele Åke Hallman, Pers yngre bror, flygare
Stig Olin Olle Hallman, Pers yngste bror, flygaspirant
Britta Holmberg Britta Bremer, Pers fästmö, sekreterare på SAAB
Bengt Ekerot Erik, flygaspirant
Björn Berglund kapten Engsell, divisionschef i Såtenäs
Tord Stål flottiljchef i Ljungbyhed
Lillebil Kjellén Åkes flickbekant
Sven Bertil Norberg Olsson, ingenjör på SAAB
Arthur Fischer redaktören på Sydsvenska Dagbladet Snällposten
Ragnar Falck Johansson, pressfotograf
- Ej krediterade:
John Elfström flottiljchefen i Såtenäs
Sten Hedlund överingenjör på SAAB
Axel Högel hotellportiern
Hans Bjerkeling Bergstrand, ingenjör på SAAB
Iréne Söderblom fröken Berg, Åkes sällskap på Stadshotellet i Vänersborg
Boijan Liljeson Lisa, Hallmans hembiträde
Åke Sandblad flygofficer på tåget
Olle Florin Bäckman, provflygare
Sture Lindman engelsk flygare
Sten Bertlén engelsk flygare
Rune Stylander den skadade engelske flygare i sängen (interiörscener)
Gustaf Wallenius den skadade engelske flygaren (exteriörscener)
Göran Nordling radiotelegrafisten
Torgny Anderberg flygaspirant
Ewert Ellman flygaspirant
Kurt Willbing Birger, flygaspiranten som får lämna Ljungbyhed
Carl Deurell en äldre tågpassagerare
Carl-Einar "Charlie" Gregmar den jitterbuggande killen
Harrine Cederholm den jitterbuggande flickan
Ingvar Kjellson pianospelande ung man på partyt
Gunnar Hedberg Putte, ung man på partyt
S. von Segebaden löjtnant i divisionschefens rum på Såtenäs
Svante Nordquist löjtnant på Ljungbyhed
Uno Klingström mekaniker på SAAB
Povel Ramel pianisten på dansrestaurangen
Tryggve Jerneman gäst på dansrestaurangen
Gudrun Stäck dansande på restaurangen
Allan Sundwall dansande på restaurangen
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Gösta Gustafson bonde
Tom Österholm Strömberg, flygaspirant
Erik Johansson handelsresande på tåget
Bo Anderberg flygaspirant
Ingmar Fagerlund flygaspirant

Bolag

Produktionsbolag Nordfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1945
Laboratorium AB Film-Labor
Tack till Flygvapnet

Handling

Alla tre pojkarna i familjen Hallman är flygintresserade. Olle, den yngste, är aspirant på flygkrigsskolan. Men lärarna är stränga, och Olle och hans vän Erik är allvarligt oroliga för att de inte skall klara av flygskolan.

Mellanbrodern, Åke, har redan hunnit bli korpral vid flyget och tillhör Såtenäs flygflottilj. Åke tar både sitt yrke och sitt privatliv litet lätt. Han tycker om att roa sig och är inte så allvarlig som sina båda bröder.

En av Olles flyglärare på Ljungbyhed är äldste brodern, Per. Under en övning roar denne sig med busflygning tätt intill ett tåg. Plötsligt upptäcker han att en stenbumling rasat ner på banvallen en bit längre fram. Han flyger nu dubbelt djärvt för att varna tågpersonalen.

En flicka på tåget ser hans manöver, förstår att något måste vara på tok och drar i nödbromsen. Per har visserligen räddat tåget, men busflygning är i alla fall ett disciplinbrott, och han tvingas ta avsked.

En tid senare är Per på Stadshotellet i Vänersborg och dansar. Han bjuder upp en flicka, ovetande om att det var hon som drog i nödbromsen. Plötsligt blir de fotograferade av en tidningsman, som har känt igen flickan och vill få en pikant bild av de två huvudpersonerna i tågolyckan som inte blev av. Förbittrad går Per därifrån när han förstått sammanhanget.

Efter avskedet från flyget tar Per anställning som provflygare i Svenska Aeroplanaktiebolaget (SAAB). Där stöter han på nytt samman med flickan från tåget. Hon heter Britta Bremer. Återseendet blir inte särskilt hjärtligt.

Men en dag då Per är uppe i en mycket riskabel provflygning märker Britta att han i alla fall inte är henne likgiltig. Med hjärtat i halsgropen följer hon den livsfarliga flygningen från radiotelegrafistens rum, och då han slutligen landar välbehållen rusar hon emot honom.

Inom kort är de förlovade, och Per tar med Britta till sitt föräldrahem för att introducera henne i familjen. Olle har samtidigt permission från Ljungbyhed, och det hela är riktigt idylliskt.

Plötsligt kommer ett meddelande om att Åke har försvunnit under en navigeringsflygning. Hela flottiljen söker honom, och även Per och Olle ger sig hastigt av hemifrån för att delta i efterspaningarna.

Det blir tre fruktansvärda dagar för pojkarnas föräldrar innan budskapet kommer, att Åke återfunnits oskadd. Det är bröderna som hittat honom. Åke hade gått upp trots varning för dåligt väder och blivit tvungen att nödlanda i ödemarken.

Bröderna återvänder till Såtenäs. Det är fråga om att Åke skall få avsked för att ha trotsat väderleksvarningen, men chefen nöjer sig med att ge honom en tillrättavisning.

Så är allt lyckligt överståndet och flygarbröderna är färdiga för nya bravader. (Bearbetning av manuskript och program.)

Censur / granskning

Censurnummer 68276
Datum 1945-02-21
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2975 meter
Kommentar Aktlängder: 575-540-560-570-555-175 = 2975 m - 109 minuter. Aktlängder: 575, 540, 560, 570, 555, 175.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2975 meter
Längd i minuter 109 min
Akter 6 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

En vardaglig och trivsam film, tyckte Stockholmskritikerna, ingen märkvärdig historia, men där fanns en "vänlig svensk ton och en öppen omedelbarhet som man tyckte om" (Stig Almqvist i AT).


Filmson (AB): "Det är amerikanska takter, om också en smula bekanta ibland, i den här småtrevliga flygfilmen, fast naturligtvis lämpade efter lugnare och fredligare svenska förhållanden. Ingen begär ju heller att svenskt flyg skall sätta människoliv och maskiner på spel för att åstadkomma filmsensationer.
Ler man sålunda ibland åt lite väl lättvindigt avklarade katastrofer och nödlandningar så uppskattar man desto hjärtligare den friska andan och den rejäla tonen i filmen som för disciplinens och kamratkänslans talan."


"Amerikansk" film i svensk tappning tyckte också Lill i SvD: "En film utan alla choser och presenterad utan all reklam men faktiskt en av de trevligaste och bästa man sett på länge. Den har något av de amerikanska komediernas lätta, naturliga ton, kamratligt raljerande, öm och älskvärd, den är osökt och naturlig i både dialoger och situationer." Sven Björkman (1916-1967) hade skrivit manuskriptet, hans debut som filmförfattare:
"(-) vad han lyckats med är den varma trivsamma vardagstonen i familjen. Och mellan de unga älskande. Lustiga infall i dialogen och ibland små välturnerade samtal på fyra fem repliker med poäng -- roliga och bra. När han lämnar skämtet och åker in på allvaret och vill servera levnadsvisdom, blir han däremot högtravande och pekorallitterär så det knastrar. Ett vanligt svenskt filmfel", konstaterade Robin Hood i StT, och fortsatte: "Att filmen skulle vara rappt och väl klippt och att regissören Rolf Husberg skulle vinna ut en hel del ur frilufts- och flygscenerna var väntat -- det är ju hans specialiteter, och där har han haft skicklig hjälp av fotografen Nordemar. Men att Husberg skulle sköta skådespelarna så bra och få fram så mycket mänsklig värme var en överraskning."

 
Carlo Keil-Möller i MT tyckte att det till största delen var skådespelarnas förtjänst, och främst då de rutinerade skådespelarnas, att rollgestalterna verkade trovärdiga: "Regin har skötts av Rolf Husberg, som tydligen är skickligare i att komponera bilder än i att fylla dem med dramatiskt liv. Detta drag går igen i personinstruktionen. De skådespelare som har egen erfarenhet och rutin att bygga på klarar sina roller och når ett gott stycke förbi de andra. Till de förra hör Margit Manstad och Håkan Westergren. Hon ger en varm och öm moderlighet åt sin roll, han inträder med talang i de yngre pappornas krets efter sina många år i älskarfacket."
Mikael Katz i Expr: "Margit Manstad blir gärna litet gråtmild när det drar ihop sig till dramatik. Westergrens roll är litet mjäkig, men han gör den sympatiskt.
Bäst är bröderna. George Fants storebror är riktig. Det är inte hans fel, utan författarens och regissörens, att Fants dramatiska uppgörelse med mellanbrodern sedan denne i sin tur brutit mot flygdisciplinen, blir ett både omotiverat och karikerat raserianfall. Göran Gentele var sympatisk som den lite diffust tecknade mellanbrodern. Och Stig Olin var ypperlig som lillebror - det är en skådespelare som man börjar ställa stora krav på. (-) Britta Holmberg är flickan i historien. Hon har värme och mjukhet, men på henne märktes det titt och tätt att regissören (-) inte är någon riktig personinstruktör. I stället klarade han miljöskildringen och det tekniska utmärkt."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Tre söner gick till flyget påbörjades 17.7.1944 och avslutades 15.10.1944. Filmen spelades in i samarbete med flygvapnet i Såtenäs, Ljungbyhed och Linköping, samt på SAAB i Linköping.

Produktionschefen Arthur Spjuth: "Vi har för avsikt att spela in en flygfilm, som blir så realistisk som möjligt och det är därför vi begivit oss ut på detta sätt. Alla flygbilder är autentiska och jag kan också nämna att vi inte brytt oss om att bygga upp några flygmaskinsinteriörer utan tagit upp dem i riktiga plan. Fotografen har för övrigt inte haft någon sinekur, ty han har fått vara med om dykningar i en B 18, som inte vem som helst skulle vilja ge sig på." (Intervju i Tranåsposten 4.10.1944.)

Inspelning

(kompletteringar 21, 22 och 27 december 1944) 1944-09-21 1944-11-25
AB Sandrew-Ateljéerna (Lästmakaregatan och Novilla) Stockholm Sverige
Imagoateljéerna Stocksund Sverige
Flygskolan F5 Ljungbyhed Sverige
Vänersborg Sverige
sjön Sommen Sverige
Såtenäs flygplats, Störtbombflottiljen F7 Malmslätt Sverige
SAAB Linköping Sverige
Barkarby Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1945-03-03 Astoria Stockholm Sverige 109 min
Urpremiär 1945-03-03 Astoria Stockholm Sverige 109 min
TV-visning 1996-05-19 TV3 Sverige
1997-01-02 TV3 Sverige
1997-04-06 TV3 Sverige
2013-12-10 SVT1 Sverige
2016-10-11 SVT1 Sverige
2019-03-05 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Sjungom studentens lyckliga dag
Kompositör G***** (1851)
Textförfattare Herman Sätherberg


Originaltitel Jitter Boogie
Kompositör Charlie Norman (1944)
Dansare Carl-Einar "Charlie" Gregmar
Harrine Cederholm


Ämnesord

Aspirant/flygvapnet
Dansrestaurang
Flygare
Flygplan
Ljungbyhed
Nödlandning
SAAB/Linköping
Såtenäs/flygflottilj
Tågolycka/avvärjd
Vänersborg

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2970


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2954


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 122 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?