Grundfakta

Media (41 st)

Originaltitel Hans Majestät får vänta
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1945-07-02

Medverkande

Sture Lagerwall
kammarjunkare greve Carl-Johan Stjärna

Åke Söderblom
Frans, Carl-Johans betjänt

Aino Taube
Eva Linde, telefonist

Annalisa Ericson
Irene Knopp, hembiträde

Julia Cæsar
Agneta Hermansson, Carl-Johans faster, ägare av Stjärnehof

Hilding Gavle
Johan (Elof) Pireus, småländsk privatdiskontör

Visa alla medverkande

Handling

Kammarjunkare Carl Johan Stjärna och hans betjänt Frans söker på var sitt håll skaffa pengar till nyårsaftonens förlustelser, men utan framgång då de redan har obetalda skulder...

Visa hela handlingen

Press

AB (Filmson): "Det bjuds både champagne och värmlandskorv, mest värmlandskorv i säsongens första svenska film. Den lätta champagneyra som hör genren till uteblir oftast i Hans majestät...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Sture Lagerwall kammarjunkare greve Carl-Johan Stjärna
Åke Söderblom Frans, Carl-Johans betjänt
Aino Taube Eva Linde, telefonist
Annalisa Ericson Irene Knopp, hembiträde
Julia Cæsar Agneta Hermansson, Carl-Johans faster, ägare av Stjärnehof
Hilding Gavle Johan (Elof) Pireus, småländsk privatdiskontör
Magnus Kesster Marcus Lieberstein, pantlånare
Saga Sjöberg Magda Palmborg, Carl-Johans fästmö
Katie Rolfsen änkekonsulinnan Palmborg, Magdas mor
Carl Hagman baron Crusenhjelm
Tord Bernheim direktör Harry Ålund, Magdas kavaljer
Olav Riégo kammarherren i telefon
Carin Swensson fröken Lundberg, hembiträde på Dampensionat Femina
- Ej krediterade:
Nils Dahlgren Larsson, lakej
Nils Nordståhl en polis på pensionatet
Robert Ryberg en polis på pensionatet
Mary Gräber friherrinnan, gäst på pensionatet
Margit Andelius en pensionatsgäst
Gunhild Olson fröken Svensson, föreståndarinna för Dampensionat Femina
Charlie Almlöf servitör på Cecil
Margareta Högfors en dam på Cecil
Elly Christiansson Evas arbetskamrat
Bertil Berglund hovmästaren på Cecil
Olov Wigren en bekant till Carl-Johan på Cecil
Gudrun Stäck ung dam på Cecil
Sven Arvor man i operapubliken
Gertrud Pålson-Wettergren operasolist i Hoffmanns äventyr
Helga Görlin operasolist i Hoffmanns äventyr
Anders de Wahl uppläsaren av Tennysons Nyårsklockorna

Bolag

Produktionsbolag AB Kungsfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Kungsfilm 1945
Laboratorium FilmTeknik AB
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Kammarjunkare Carl Johan Stjärna och hans betjänt Frans söker på var sitt håll skaffa pengar till nyårsaftonens förlustelser, men utan framgång då de redan har obetalda skulder överallt. Det slutar med att Frans tömmer sin spargris och ger de sista örena till Stjärna. Denne har avtalat möte med sin fästmö Magda, men hon låter hälsa att hon ska resa till Västerås, vilket är lögn, hon ska i själva verket gå på Operan med en annan kavaljer.

Stjärna dinerar ensam på Cecil, där han har kredit, men han har tråkigt och beger sig tidigt hemåt i snöyran. Utanför sin bostad träffar han på en ung dam, Eva Linde, som har vrickat foten. Han försöker skaffa henne en bil, men då det inte lyckas föreslår han henne att de skall försöka ringa hemifrån hans bostad.

Stjärnas tidiga hemkomst kommer mycket olägligt för Frans, som iklädd kammarjunkaruniformen kurtiserar unga Irene Knopp, som är hembiträde hos Stjärnas arvtant Agneta på Stjärnehov, vilket inte Frans känner till. Han tror i själva verket att hon är godsägardotter. Stjärna uppfattar snabbt situationen och klär ut sig till betjänt för att rädda Frans ur knipan, men ger honom samtidigt en vink om att han borde avlägsna sig. Frans tar med sin dam och går till nyårsfirandet på Skansen. Så kan Stjärna ägna sin uppmärksamhet åt fröken Linde, men hon känner ryktesvägen och genom sitt arbete i Stockholms telefonväxel till hans amorösa eskapader och förhåller sig kallsinnig. De misslyckas dock med att få tag på någon bil, och hon somnar till slut i en fåtölj.

Nyårsdagen randas och penningbekymren kvarstår för Stjärna. Han ser ingen annan råd än att låta Frans pantsätta kammarjunkaruniformen.

Eva Linde vaknar upp mycket förtörnad över att ha behövt sova över, men Stjärna lyckas övertala henne att stanna på frukost. Plötsligt får han bud från slottet. Han ska vara i tjänst klockan 13. Nu måste han ha pengar att lösa ut uniformen. Han beger sig till Stjärnehov, men tant Agneta som åhört Irene skryta över den galanta uppvaktning "Stjärna" bestått henne med kvällen före, har nu definitivt tröttnat på hans i hennes tycke utsvävande liv, hon drar in alla krediter och han får vända åter hemåt tomhänt.

Men under tiden har Frans berättat allt för Eva och hon låter sig bevekas och skickar Frans att pantsätta hennes festklänning och päls. I gengäld får Frans lov att osedd smyga sig in på Evas dampensionat och hämta andra kläder åt henne. För att klara det tvingas han ikläda sig kvinnokläder.

När Stjärna nedslagen kommer hem finner han till sin glädje uniformen på sin plats. Och när den fruktade procentaren Pireus kommer för att kräva igen ett lån har Eva pengar även till honom och inför Stjärnas förvånade blickar måste hon motvilligt tillstå att hon blivit kär i honom. Dessutom har Magda brutit förlovningen och tant Agneta ringt och välsignat det unga paret, så allt har ordnat sig till det bästa.

Dock inte för Frans, men när Irene kommer och berättar att hon inte är den fina fröken han trodde hon var, samt förklarat att hon vill ha honom trots att han är en simpel betjänt, får även han sin beskärda del av lyckan.

Och majestätet får vänta, medan Stjärna och Eva förenas i en slutkyss.

Censur / granskning

Censurnummer 68616
Datum 1945-06-11
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2485 meter
Kommentar Aktlängder: 510-580-575-550-270 = 2485 meter - 91 minuter. Aktlängder: 510, 580, 575, 550, 270.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2485 meter
Längd i minuter 91 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AB (Filmson): "Det bjuds både champagne och värmlandskorv, mest värmlandskorv i säsongens första svenska film. Den lätta champagneyra som hör genren till uteblir oftast i Hans majestät får vänta. (-)

Som betjänten gör Åke Söderblom en ovanligt konsekvent och festlig figur som nästan stjäl filmen från Sture Lagerwalls stilfulle kammarjunkare. Anna Lisa Eriksson spelar på sitt goda humör i en smärre roll och Aino Taube är rasande stilig och dekorativ men i mer än ett avseende lite för tung för rollen som kammarjunkarens tillfälliga nyårsgäst."

"Gustaf Edgrens rätta stil är nog inte den fina luftiga komedin", skrev AB:s recensent Filmson vidare, och uttryckte därmed en allmän mening hos stockholmspressens recensenter. Trots detta fick filmen, som inledde en rekortidig säsong på Skandia, goda recensioner och man förutspådde en långkörare.

AT (Bast): "Filmen kan kort och gott karakteriseras som en operett utan musik. Den härstammar både på fä- och mödernet -- för att nu låna en Rydquistkvickhet -- från den gamla operetten, alla de ingredienser som brukar ingå i en operetthandling finns med, det är bara musiken som fattas.

Men det hindrar inte att filmen är trivsam även i det skick den nu presenteras. Handlingen framskred lite långsamt och där fanns gott om longörer, vidare var varje överraskningsmoment eliminerat genom att allt för noga förberedas så att man ständigt visste vad som skulle hända härnäst. Och stundom föll det hela ganska platt ned i rena vulgärkomiken. (-)

Och ändå blir omdömet att filmen är trivsam. Det kluckade småputtrigt i salongen mest hela tiden och jag ska villigt erkänna att jag puttrade med. Underhållningen är nämligen absolut oförarglig -- det gives faktiskt tillfällen då detta är en förtjänst, detta var ett sådant tillfälle."

DN (Bang): "Ser man till filmens tacksamma uppslag, dess soliga lynne och personliga poänger, är den alltså det idealiska sommarprogrammet. Vad som i någon mån dämpar ens egen sorglöshet är att det i god mening gammaldags komediinnehållet slagit sig på formen. Eller också är Gustaf Edgren inte riktigt rätt person för den här sortens lättsamma förvecklingshistorier. Den avväpnande dårskapen i grevens och hans trogne Frans livsföring, gascognarlynnet och charmen torkar ofta bort i alltför städade och fantasilösa scener; regin tar på något sätt för omständligt och ordentligt på det hela, och det rimmar illa när det gudomliga slarvet skall valsa fram över duken. På fackspråk lär det kallas longörer, men det skall villigt erkännas att de var flest i början."

Kommentar Svensk filmografi

Teaterpjäsen "Hans Majestät får vänta" av Oscar Rydqvist (1893--1965) uruppfördes på Komediteatern i Stockholm den 3.12.1926.

Inspelningen av Hans Majestät får vänta påbörjades 4.4.1945 och avslutades 3.5.1945. Filmen saknade exteriörscener och var helt inspelad i ateljé. Regissören Gustaf Edgren var vid denna tid ännu fast anställd vid SF och hade av bolaget hyrts ut för Kungsfilm. (GW)

Pjäsen hade tidigare filmatiserats under samma titel av SF (1931/8) i regi av Theodor Berthels.

Ett avsnitt ur Hans Majestät får vänta censurerades 1953 som separat kortfilm under titeln Falska greven (690 meter).

Förlaga

Originaltitel Hans Majestät får vänta (Pjäs)
Författare Oscar Rydqvist


Inspelning

1945-04-04 1945-05-03
Filmstaden Råsunda Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1945-07-02 Skandia Stockholm Sverige 91 min
TV-visning 1957-07-28 Stockholm Sverige 87 min Stockholmssändaren.
1961-07-28 Sverige 87 min
1961-07-30 Sverige 87 min
1972-11-19 TV1 Sverige 87 min
1975-12-26 TV2 Sverige 87 min
1978-10-01 TV2 Sverige 87 min
1996-12-26 SVT2 Sverige 87 min
2000-09-12 SVT1 Sverige 87 min
2004-08-09 SVT1 Sverige 87 min
Urpremiär 1945-07-02 Skandia Stockholm Sverige 91 min
TV-visning 2011-12-19 SVT1 Sverige
2012-01-30 SVT1 Sverige
2014-07-28 SVT1 Sverige
2018-04-16 SVT1 Sverige
2018-04-16 SVT1 Sverige
2019-06-06 SVT1 Sverige
2020-04-07 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Kungliga Göta Livgardes marsch
Kompositör J.W. Schubert


Originaltitel Cecil
Kompositör Charles Redland
Sam Samson
Jack Geddes


Originaltitel Belle nuit, ô nuit d'amour. Ur Les contes d'Hoffmann
Kompositör Jacques Offenbach (1881)
Textförfattare Jules Barbier (fransk text 1881)
Michel Carré (fransk text 1881)
Ernst Wallmark (svensk text 1881)
Emil Grandinson (svensk text 1912)
Sångare Helga Görlin
Gertrud Pålson-Wettergren


Originaltitel Quand j'étais roi de Béotie. Ur Orphée aux enfers
Kompositör Jacques Offenbach (1858)
Textförfattare August Blanche (svensk bearbetning 1860)
Ludovic Halévy (fransk text 1858)
Ernst Wallmark (svensk text 1860)
Hector-Jonathan Crémieux (fransk text 1858)
Louise Granberg (svensk text 1860)
Sångare Åke Söderblom (här med specialtext av Karl-Ewert)


Originaltitel Min gamla farfars farfars farfars far
Kompositör Nils Castegren (1945)
Textförfattare Karl-Ewert (1945)
Sångare Åke Söderblom
Annalisa Ericson


Originaltitel Wein, Weib und Gesang, vals, op. 333
Kompositör Johann Strauss d.y. (1869)


Originaltitel In der Nacht, wenn die Liebe erwacht
Kompositör Jean Gilbert
Textförfattare Oscar Ralf (svensk text 1913)


Originaltitel Skansen
Kompositör Jules Sylvain


Originaltitel The Farewell Waltz / Candlelight Waltz / Das Lied vom Abschied
Kompositör E. Flat (1940)
Textförfattare Tommy (svensk text 1941)
Artur Beul (1940)
Arrangör Herbert Stothart (1940)


Originaltitel Kinderszenen, op. 15. Träumerei
Kompositör Robert Schumann (1838)


Originaltitel På Roines strand
Textförfattare Zacharias Topelius (1858)
Sångare Margit Andelius


Ämnesord

Arvtant
Betjänter
Champagne
Dansrestaurang
Förklädnad/man som kvinna
Förlovning/uppslagen
Förväxlingar
Hembiträden
Judar
Kammarjunkare
Nationella minoriteter, judar
Nyårsafton
Opera/Hoffmanns äventyr
Pantlånare
Pensionat/för damer
Procentare
Stockholm
Stockholm Slottet
Stockholm/Operan

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2476


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2457


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2476


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2476


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Kostym
Arkivalietitel Hans majestät får vänta?
Omfång Uniformsfrack i marinblått kläde


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hans Majestät får vänta. Korrigerad version.
Omfång 143 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hans Majestät får vänta. Filmkomedi efter Oscar Rydqvists teaterpjäs, av Gustav Edgren.
Omfång 159 s. Rollista och förtext (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hans Majestät får vänta.
Omfång 157 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Hans Majestät får vänta. Dialoglista.
Omfång 34 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Hans Majestät får vänta. En filmkomedi efter Oscar Rydquists teaterpjäs av Gustaf Edgren.
Omfång 159 s. + 8 s. rollista, förtext och spelplan.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Hans Majestät får vänta. Ett filmutkast av Gustaf Edgren och Magnus Lundström.
Omfång 12 s. Rollista ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?