Grundfakta

Media (50 st)

Originaltitel Sussie
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1945-08-13

Medverkande

Marguerite Viby
Sussie Blom, kåsös i Extraposten/Anna Johansson, hembiträde

Gunnar Björnstrand
Harry Hellberg, författare

Ingrid Envall
Liliane, Harrys f.d. fru

Erik "Bullen" Berglund
Lasse Älvdahl, förläggare

Julia Cæsar
Alma Goring, Sussies kollega

Willy Peters
Oscar Lindberg, Lilianes fästman

Visa alla medverkande

Om filmen

Gunnar Björnstrand får skrivkramp och husa med tre identiteter i screwball-komedi som hänförde kritikerna. "Vad ska jag göra med denna tidningsapa?"...

Visa hela texten

Handling

Den unge författaren Harry Hellberg är nyskild. I sin bitterhet går han till storms mot kvinnan i sin bok, "Olyckligt äktenskap", som väcker stor uppmärksamhet. Extrapostens...

Visa hela handlingen

Press

AT (S Almqvist): "Intet svenskt lustspel (ljudfilm) har varit så klingande välgjort, så humörfriskt och klämmigt. Det har skrivits av veteranen Sölve Cederstrand, och visst...

Visa all press


Relaterat

Om filmen

Gunnar Björnstrand får skrivkramp och husa med tre identiteter i screwball-komedi som hänförde kritikerna.

"Vad ska jag göra med denna tidningsapa?" frågar den smädade författaren sin nya husa. Det är husan som är tidningsapan, men det tar en film innan han fattar det.

Bakom förklädet döljer sig Extrapostens stjärnkåsör Sussie (Marguerite Viby) som har hånat Harry Hellbergs (Gunnar Björnstrands) självbiografiska "Trasigt äktenskap" och gett honom skrivkramp. Han vill slå henne. "Men hon är ju ett fruntimmer, dessvärre." "Synd", säger förläggaren Erik "Bullen" Berglund.

Hellberg stormar in på Extrapostens redaktion. Sussie stirrar ner i skrivmaskinen och Julia Caesar tar utan att blinka över hennes roll. Med kort frisyr, mörk dräkt, herrskor, slips, pincenez och cigarettmunstycke ser sekreteraren ut exakt som Harry föreställt sig Sussie. "Pansarskeppet Manligheten!"

Den nyblivna ungkarlen kan inte skilja på sparris och julgransljus, och grogg är det enda han vet hur man gör. Det fantastiskt eleganta huset ser ut som en brottsplats, och på spisen brinner omeletten. Medan Harry vispar ihop äggen sjunger han apropå ingenting: "Fem smutsiga små fingrar på en smutsig liten hand, och negrerna de kommer ifrån ett annat land". Det är 1945.

Han har skrivit ett svar på Sussies senaste krönika, på Operakällarens brevpapper, och skickat det till Extraposten tillsammans med en annonstext om ett hembiträde. Som genom ett trollslag står hon där, den förklädda Sussie. Hon knyter på sig sjaletten och börjar visslande plocka slipsar från schäslongerna. Hon är rolig när hon dansar med dammsugaren och suger lite var som helst.

Så klär alla andra också ut sig, på Extrapostens maskerad. Julia Caesar är övertygande som cowboy med stor revolver, och Sussie/Fröken X sjunger i kort volangkjol och svart ögonmask, backad av Oscarsbaletten. Harry blir förhäxad, och när hon följt med honom hem vet hon på ett mystiskt sätt exakt i vilken låda korkskruven ligger.

Danska Marguerite Viby var en etablerad stjärna, men Gunnar Björnstrand hade inte haft så stora filmroller än. Hon rullar med ögonen, han måste säga de enfaldigaste saker och båda ska de cykla runt i en rondell i aftonkläder. Screwball är inte lätt. Filmens roligaste ögonblick är när Björnstrand helt oväntat börjar sittdansa lite för sig själv. En replik i en annan scen är också minnesvärd: "En enda människa kan inte bli så här full."

Kritikerna var i extas. Barbro Alving (Bang) i DN: "[…] en av de flottast iscensatta, raskaste, roligaste och påhittigaste komedier som gjorts i svensk produktion! […]"

Bengt Idestam-Almqvist (Robin Hood) i Stockholms-Tidningen: "[…] Vi har fått en fräsch och genomfilmisk komediregissör. […] ett handlag som Hasse Ekman i sina bästa komedistunder – och ännu mer filmatiskt. […] i andra halvan är [Björnstrand så] bra att man nyper sig i örat. Där har vi en coming man, som redan kommit."

Arne Mattsson skulle bli känd för så olika filmer som Hon dansade en sommar, den svenska syndens portalverk, och publiksuccéerna om deckarparet Hillman – Damen i svart och Mannekäng i rött. Den danska stjärnan Marguerite Viby hade slagit igenom i Sverige med Millie, Maria och mig, där hon också är förklädd till sångerska och husa. Teaterskådespelaren Gunnar Björnstrand hade en lång och lysande filmkarriär framför sig.


Nina Widerberg (2018)

Boka filmen

Den här filmen har ingen aktuell distributör men med tillåtelse från filmens rättighetshavare kan den bokas på dcp för biografvisning genom Filminstitutets arkiv.

Boka film ur filmarkivets digitala samlingar

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel
Censurtitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Dialog
Manusbearbetning
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
Smink
Förtexter

Medverkande

Marguerite Viby Sussie Blom, kåsös i Extraposten/Anna Johansson, hembiträde
Gunnar Björnstrand Harry Hellberg, författare
Ingrid Envall Liliane, Harrys f.d. fru
Erik "Bullen" Berglund Lasse Älvdahl, förläggare
Julia Cæsar Alma Goring, Sussies kollega
Willy Peters Oscar Lindberg, Lilianes fästman
- Ej krediterade:
David Erikson annonschef på Extraposten
Georg Skarstedt talare vid avskedsmiddagen
John Melin bud från slakteriaffären
Oscar Heurlin tidningsförsäljare
Charles Redland kapellmästaren på maskeraden
Bertil Sjödin gäst på avskedsmiddagen
Gunnar Nielsen man på maskeraden
Gunnar Hedberg ung man med fångdräkt på maskeraden
Gunnar Almqvist man med frack på maskeraden
Sven Arvor man med frack på maskeraden
Thore Thorén en ung man
Oscarsbaletten baletten

Bolag

Produktionsbolag Film AB Lux
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svanfilm 1950
Film AB Lux 1945
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2014
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Den unge författaren Harry Hellberg är nyskild. I sin bitterhet går han till storms mot kvinnan i sin bok, "Olyckligt äktenskap", som väcker stor uppmärksamhet.

Extrapostens kåsör Sussie ger Harry svar på tal i tidningen. Det blir en serie texter fyllda av ironiska hullingar, och Harry känner sig träffad i sitt innersta, han som redan lider så svårt över att behöva sköta hushållsbestyren på egen hand.

Harrys förläggare beklagar inte det rabalder Sussie åstadkommit. Det ger boken reklam. Och för att ytterligare driva på allmänhetens nyfikenhet lockar han Harry att bemöta Sussie i tidningen. Därtill får Harry rådet att annonsera efter ett hembiträde.

Sussie svarar på annonsen. Hon kallar sig då Anna Johansson.

Harry fattar tycke för Anna och föreslår henne att de ska förlova sig. Han är inte kär, men han vill visa Sussie och andra att han inte är någon kvinnohatare utan att han tvärtom har framgång hos kvinnor. Anna tackar ja till Harrys anbud.

Sussie ser till att Harry blir inbjuden till Extrapostens stora välgörenhetsmaskerad. Här är Sussie klädd i mask och talar med förställd röst -- och gör oerhört intryck på Harry.

Harry kommer snart underfund med att Anna och den maskerade damen är samma person: De använder samma parfym. Han håller dock tyst med sin upptäckt till en början och har inte en tanke på att den dubbelspelande kvinnan kan vara Sussie.

Sussie bestämmer sig för att berätta allt för Harry. Hon har nu insett att hon älskar honom. Men han tar initiativet och säger, att han hela tiden varit medveten om hennes dubbelroll. För övrigt tänker han gifta om sig med sin förra fru, tillägger han.

Sussie rusar ut, förtvivlad.

Den närmaste tiden blir svår för Harry. Åter måste han själv sköta hushållet. Och Anna är som uppslukad av jorden, Anna som han älskar; detta står nu så förtvivlat klart för honom.

En dag möts ändå Harry och Sussie. Först nu går det upp för Harry vem han i själva verket haft som hembiträde. Insikten träffar honom som ett slag. Han säger farväl.

När Harry vaknar nästa morgon, står hans förra hembiträde i dörren, dvs Sussie. Hon frågar när han vill ha frukosten serverad. Hon tillägger att hon alltid avskytt långa förlovningar.

Harry och Sussie kysser varandra. (Bearbetning av programblad.)

Censur / granskning

Censurnummer 68749
Datum 1945-08-04
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2595 meter
Kommentar Aktindelning: 595-485-485-530-500 = 2595 m - 95 minuter. Aktlängder: 595, 485, 485, 530, 500.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2595 meter
Längd i minuter 95 min
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AT (S Almqvist): "Intet svenskt lustspel (ljudfilm) har varit så klingande välgjort, så humörfriskt och klämmigt.

Det har skrivits av veteranen Sölve Cederstrand, och visst plöjer han med gamla oxar. Han placerar en god del av handlingen i köket, och hans hjältinna är ett falskt hembiträde.

Detta är slitna ingredienser från jag vet inte när, ty jag behärskar icke klichéernas äldre historia. (-)

Men situation för situation är förloppet högst roande och verkar fräscht och nytt. Detta tack vare en käck och rask regi av Arne Mattsson, ett foto med skärpa, variation och livliga belysningar av den oförbrännerlige Sten Dahlgren -- ett överdådigt spel."

DN (Bang): "Inför Vibykomedin Sussie hade man bara att nypa sig i armen. Var man vaken -- och i så fall: har man sussat förbi vad herrarna Arne Mattsson och Gunnar Björnstrand uträttat tidigare i lättare svensk film? Arne Mattsson hör knappast till de filmnamn man nämner dagligdags -- och här har densamme plötsligt släppt ifrån sig en av de flottast iscensatta, raskaste, roligaste och påhittigaste komedier som gjorts i svensk produktion! Sussie har precis det tempo och den snurriga charm som man efterlyst så många gånger när svenska komedier rullat fram som välmenta ångvältar; man hinner sällan tänka efter om det är rim och reson i historien, och de gånger man gör det upptäcker man att de finns där. Sölve Cederstrand har författat, och halva buketten skall han ha. Tänk er ett svenskt komedimanuskript där man slipper räkna lustigheterna på fingrarna -- de rullar som ärter."

StT (Robin Hood): "Ett slag trodde man starkt på den unge regissören Arne Mattssons filmbegåvning. Så kom ett par bakslag, men här är genombrottet. Vi har fått en fräsch och genomfilmisk komediregissör. Mattsson leker fram scenerna till synes utan ansträngning. Livfullt och rörligt i bild. Och han har även lyckats att få människorna vinnande lediga. Filmen är nästan perfekt i sitt slag, ett handlag som Hasse Ekman i sina bästa komedistunder -- och ännu mer filmatiskt. (-)

Men det bästa i filmen är dock samspelet Viby-Björnstrand. Man ser att de två trivts förträffligt ihop, och många scener bjuder på komedispel av en klass som är sällsynt inte bara i svensk film. Viby verkar utvilad och laddad, spelar och sjunger med inre glädje. Björnstrand är naturligtvis ej durkdriven ännu och forcerar för mycket i första filmhalvans scener. Men i andra halvan är han så trevlig, ohämmad och bra att man nyper sig i örat. Där har vi en coming man, som redan kommit."

Kommentar Svensk filmografi

Avsnitt ur Sussie ingår i kavalkadfilmen Klackarna i taket (1952/10).

I en artikel i Expressen (26.11.1971) skriver Jonas Sima att Sölve Cederstrands manus till Sussie omarbetades kraftigt av Adolf Schütz och Paul Baudisch. Schütz berättar själv för Sima:

"Inspelningen av Sussie hade pågått några dar, när producenten Inge Ivarson kom rusande och ropade förtvivlat att manuskriptet var oanvändbart. Min kollega och jag satte oss ner och skrev om nästan hela manuset.

Vi skrev dag för dag mitt under brinnande inspelning. Konstigt nog blev regissören Mattsson helt lugn. Arbetet gick som smort. Men vi föredrog att inte stå som författare för att inte komma i konflikt med Cederstrand."

Schütz' uppgift om Ivarson som producent har ej bekräftats på annat håll. Sussie spelades in under maj och juni 1945.

Inspelning

1945-05 1945-06
AB Centrumateljéerna Stockholm Sverige (ateljé)
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Stockholmspremiär 1945-08-14 Royal Stockholm Sverige 95 min
Sverigepremiär 1945-08-13 Aveny Göteborg Sverige 95 min
1945-08-13 Fyren Göteborg Sverige 95 min
1945-08-13 Saga Göteborg Sverige 95 min
TV-visning 1971-11-30 TV2 Sverige 90 min
1976-01-18 TV2 Sverige 90 min
1985-07-11 TV2 Sverige 90 min
2000-11-28 SVT1 Sverige 90 min
2002-06-24 SVT1 Sverige 90 min
Urpremiär 1945-08-13 Aveny Göteborg Sverige 95 min
1945-08-13 Fyren Göteborg Sverige 95 min
1945-08-13 Saga Göteborg Sverige 95 min
Dvd-release 2014-05-14 Sverige (utgiven i samlingen "Den stora Hembiträdesboxen")

Musikstycken

Originaltitel Two Dirty Little Hands
Kompositör Gus Edwards (1906)
Textförfattare Karl-Ewert (svensk text 1921, publicerad 1923)
Will D. Cobb (engelsk text 1906)
Sångare Gunnar Björnstrand


Originaltitel Ett vänligt litet ord
Kompositör Gösta Bernhard (1945)
Textförfattare Gösta Bernhard (1945)


Originaltitel Jag ser i dina ögon
Kompositör Kai Gullmar (1945)
Textförfattare Fritz Gustaf (1945)
Sångare Marguerite Viby


Originaltitel Comme de bien entendu
Kompositör Georges Van Parys (1939)
Textförfattare Jean Boyer (fransk text 1939)
Karl-Ewert (svensk text 1945)
Sångare kör (sång på franska)
Dansare Oscarsbaletten


Originaltitel Kärleken blir större för varje dag
Kompositör Kai Gullmar (1945)
Textförfattare Karl-Ewert (1945)
Sångare Marguerite Viby
Dansare Oscarsbaletten


Originaltitel My Red Hair Baby
Kompositör Folke Eriksberg (1945)


Originaltitel Yes, of Course
Kompositör Gösta Haag (1945)


Ämnesord

Annons
Författare
Förklädnader
Förlovningar
Förläggare
Hembiträden
Journalist
Kåsör
Maskerader
Skilsmässor
Stockholm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vad vet ni om Sussie?
Omfång 71 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Sussie.
Omfång 131 s. + 63 s. + 12 s. Sid 1-131 ej fullständigt manus, sid 65-128 kallad 2:a versionen.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Vad vet ni om Susie?
Omfång 12 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Vad vet ni om Sussie? Andra delen.
Omfång 100 s. + 20 s. tillägg kallat "Maskeradkomplexet".
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Hastighet 24
Längd i minuter 94 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd H264


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?