Grundfakta

Media (55 st)

Originaltitel Änkeman Jarl
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1945-08-27

Medverkande

Sigurd Wallén
Andreas (Emil Johannes) Jarl, änkeman

Dagmar Ebbesen
Gustava (Emilia Matilda Johanna Olivia) Hägg, änka

Arthur Fischer
Mandus, träskomakare

Ingrid Backlin
Ellen, servitris

Sven Magnusson
Albert, Gustavas son, Ellens fästman, busschaufför

Maritta Marke
Martina, Jarls dotter

Visa alla medverkande

Handling

Änkeman Jarl är pensionerad korpral och bor i en by i Småland. Sedan hans hustru Kristina dog tycker han att livet är ganska trist. Hans döttrar har flyttat ifrån honom, han känner sig...

Visa hela handlingen

Press

Att Änkeman Jarl var en seriös konstnärlig satsning var det ingen av stockholmspressens recensenter som ifrågasatte. Robin Hood i StT: "Änkeman Jarl är ett folklustspel av bra...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
Musikarrangör
B-ljud

Medverkande

Sigurd Wallén Andreas (Emil Johannes) Jarl, änkeman
Dagmar Ebbesen Gustava (Emilia Matilda Johanna Olivia) Hägg, änka
Arthur Fischer Mandus, träskomakare
Ingrid Backlin Ellen, servitris
Sven Magnusson Albert, Gustavas son, Ellens fästman, busschaufför
Maritta Marke Martina, Jarls dotter
Carl Ström handelsman
Lisskulla Jobs Hilma, Jarls dotter
Eivor Landström Karin, handelsmans dotter
Rune Stylander Edvin, Martinas fästman, målare
- Ej krediterade:
Sigge Fürst Olsson, fotografiförstoringsagent
Birgitta Arman Greta
Eva Stiberg Blenda
Ragnar Falck Vendlas Arvid
Ingemar Holde biträdet i handelsboden
Axel Lagerberg präst
Lillie Wästfeldt gumma i bussen
Helge Karlsson Kalle Karlsson, man på lysningskalaset
Erik Forslund man på lysningskalaset
Helga Brofeldt skvallerkäring
Wilma Malmlöf skvallerkäring
Harry Essing den nya busschauffören
- Bortklippt i den slutliga filmen:
Carl-Gunnar Wingård gäst på Stjärnan (bortklippt)

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1945
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Änkeman Jarl är pensionerad korpral och bor i en by i Småland. Sedan hans hustru Kristina dog tycker han att livet är ganska trist. Hans döttrar har flyttat ifrån honom, han känner sig ensam och tycker att det är besvärligt att sköta hushållet själv.

Mitt emot honom på andra sidan vägen bor änkan Gustava Hägg. Hon har ungefär samma bekymmer som Jarl och tycker dessutom att det är dyrt att leva ensam.

De två söker alltmer varandras sällskap och märker att de trivs bra tillsammans. De kommer överens om att slå ihop sina hushåll, och hjälpa varandra med de dagliga sysslorna. Gustava ska flytta in till Jarl, men det ska gå rätt till "på det heliga och äkta viset", som Jarl säger, med lysning och bröllop i kyrkan.

Jarls döttrar vill inte gärna se sin far omgift, de tycker att det är ett svek gentemot den avlidna modern, men främst är de naturligtvis oroliga för hur det ska gå med arvet. De tycker också att det är pinsamt att det skojas om det ålderstigna paret i bygden, något som brudparet själva tar med ro.

Mandus, byns träskomakare, som länge haft ett gott öga till Gustava, är också emot partiet, han hade helst velat ha änkan och hennes stuga för sig själv.

På lysningssöndagen har Mandus ordnat en demonstration med traktens ungdom, som inte har något emot att driva lite med gamlingarna. De står utanför Jarls stuga och ropar på brudparet. Inne i stugan är det kalas, men någon riktig feststämning vill inte infinna sig. Jarl och Gustava träter om vem som egentligen ska betala kalaset. Jarl vill att de skall dela lika, men Gustava tycker att Jarl ska stå för det hela, då det enligt hennes åsikt är mannens plikt att föda och klä sin hustru.

De kan inte enas, och till slut tar Gustava sin andel av kalaset med sig och går över till sig. Jarl, som nu är på ett strålande humör, låter festen fortsätta. Han har insett att ingen kvinna kan ersätta Kristina i hemmet, bröllopet går om intet och friden lägrar sig åter i de båda grannstugorna. (Bearbetning av manuskript och programblad.)

Censur / granskning

Censurnummer 68842
Datum 1945-08-22
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2655 meter
Kommentar Aktindelning: 545-510-535-525-540 = 2655 meter - 97 minuter (längden inkluderar inte filmens slutmusik om ca 35 meter) Aktlängder: 545, 510, 535, 525, 540.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2655 meter
Längd i minuter 97 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Att Änkeman Jarl var en seriös konstnärlig satsning var det ingen av stockholmspressens recensenter som ifrågasatte. Robin Hood i StT:

"Änkeman Jarl är ett folklustspel av bra kvalitet. Man känner en riktigt författares hand i uppbyggnad, typskildring och repliker. (-) Visst är handlingen konstruerad -- den kommer ju från en teaterpjäs -- men konstruktionen har så väl lindats in i bildrikedom och exteriörer att den inte märks."

Mikael Katz i Expr: "I går upplevde man en verkligt glädjande filmhändelse. En svensk film som var vettig, rolig, smakfull, välgjord och genomhederlig. Ett svenskt folklustspel, fritt från vulgaritet, enfaldiga patentvitsar, stelbent skrivbordsdialog och förljugen sirapshjärtlighet. (-)

Naturligtvis riktar sig lovorden främst till Vilhelm Moberg. Det är ju hans historia. Men det har gunås inträffat förr att bra historier förstörts i filmbearbetningen, och därför skall Sigurd Wallén rättmätigt ha sin mycket stora andel av rosorna -- både i egenskap av medförfattare till scenariot, regissör och titelrollsinnehavare."

Jerome i DN: "Det är en monumental människoskildring Moberg ger här, någonting som man mera sällan möter på film. Och till hr Walléns ära må sägas att han inte fuskar bort stoffet. (-)

En s k litterär film som inte smakar litteratur, det måtte väl vara något det."

Carlo Keil-Möller i MT tyckte att just de litterära ambitionerna tyngde ner filmen: "...man har tydligen gått in för att ge oss något riktigt gediget. Ansträngningarna är gjorda med stort konstnärligt allvar. Det har också blivit en ganska tungfotad historia."

Bast i AT tyckte inte att materialet räckte till för en film: "Vilhelm Mobergs 'Änkeman Jarl' är ett folklustspel som berövats den burleska komik som hör genren till och där ingenting annat satts i stället . . . (-) kanske trodde man att Vilhelm Mobergs namn skulle vara en garanti för att inte filmen skulle hamna i den vanliga banala jargongen. Det gör den inte heller men i stället väller en trögtflytande bildskildring och en trögtalad dialog fram över bioduken.

Historien om förre indelte knekten Jarls giftermålsplaner med änkan Gustava är ytligt och sentimentalt berättad. Och personerna omkring är rena staffaget. Man har hela tiden en känsla av att här har kockar som inte är intresserade av matlagning försökt koka soppa på en spik."

Ny Dags T H-n var av precis motsatt åsikt: "Att se bönder framställda i svensk film eller folklustspel brukar inte alltid vara så lyckat. Ofta blir det grov och billig komik av 'teaterbönder' långt fjärran från all verklighet. Så mycket mera överraskande var det att få se Vilhelm Mobergs friska och mustiga smålandsskildring överflyttad på film så äkta, trivsamt och fritt från alla plumpheter. (-) Av Walléns alla gubbar kan man inte påminna sig någon som framstått så äkta och konsekvent tecknad. Alla roller är för övrigt utmärkt besatta och av typgalleriet finns ingen som bryter sig ur ramen."

Den skådespelare som fick mest beröm vid sidan av Sigurd Wallén var Dagmar Ebbesen. "Det är otroligt hur denna skådespelerska lyckas behålla sin friskhet efter att ha avverkat säkert hundratalet mycket likartade filmroller. Hennes Gustava är alltigenom äkta och varje replik får den rätta färgen. Ett litet mästerverk", skrev Koski i AB.

Flertalet kritiker hade irriterat sig på den språkförbistring som uppstod när skådespelarna med skiftande framgång försökte tala småländsk dialekt: "Replikerna uppvisar en mycket brokig språkkarta. Stockholmska, rospiggska, skånska och dalmål florerar i denna småländska avkrok till förfång för äktheten. Men detta är ju ett ständigt återkommande fenomen inom svensk allmogefilm, beroende på bristande förberedelser eller bristande omsorg i språkets omvårdnad," menade Carlo Keil-Möller i MT som också förmodade att: "Programmet blir nog högre uppskattat i svenska landsorten än i Stockholm."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen baseras på folklustspelet "Änkeman Jarl" av Vilhelm Moberg (1898--1973), som uruppfördes på Dramatiska Teatern i Stockholm den 19 april 1940 och blev en stor publiksuccé.

Inspelningen av Änkeman Jarl påbörjades 14.5.1945 och avslutades 24.7.1945.

Ett avsnitt ur Änkeman Jarl ingår i Syndare i filmparadiset (1956/23), en kavalkadfilm med klipp ur 24 års produktion, som Europa Film lät framställa med anledning av bolagets 25-årsjubileum i september 1955.

Förlaga

Originaltitel Änkeman Jarl (Pjäs)
Författare Vilhelm Moberg


Inspelning

1945-05-14 1945-07-24
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige (ateljé)
Växjö Sverige (exteriörer)
Tingsryd Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1945-08-27 Saga Stockholm Sverige 97 min
Urpremiär 1945-08-27 Saga Stockholm Sverige 97 min

Musikstycken

Originaltitel Smålandsvals
Arrangör Erik Baumann (1938)


Originaltitel I Eksjö sta' på Ränneslätt ...
Sångare Sigurd Wallén


Originaltitel Du Herre, gott ej fann
Kompositör Johann Christian Friedrich Hæffner
Textförfattare Johan Olof Wallin
Sångare Dagmar Ebbesen
Sigurd Wallén


Originaltitel Liebestraum
Kompositör Erik Baumann (1942)


Originaltitel Filigilattan
Dansare Ingrid Backlin
Sigurd Wallén


Ämnesord

Bussresa
Frierier
Korpral
Lysning
Präst
Soldattorp
Träskomakare
Växjö
Äktenskap/med förhinder
Änkeman
Änkor

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2686


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2685


Bestånd Affischer

Storlek Större än 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel The widower Jarl.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Witwer Jarl.
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Änkeman Jarl.
Omfång 95 s. + 2 s. rollista och författarens kommentar till huvudrollen.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Änkeman Jarl.
Omfång 103 s. Rollista och miljölista (8 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Änkeman Jarl.
Omfång 103 s. Roll-och miljölista (8 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Änkeman Jarl.
Omfång 95 s. + 8 s. roll- och miljölista i ett ex.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Änkeman Jarl.
Omfång 70 s. + 1 s. PM av Sigurd Wallén 9.3.1945.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Änkeman Jarl efter Vilhelm Mobergs folkkomedi med Sigurd Wallén och Dagmar Ebbesen.
Omfång 27 s. Produktionsuppgifter och rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Änkeman Jarl (The widower Jarl). Adapted from Vilhelm Moberg's folk-comedy.
Omfång 22 s. Produktionsuppgifter och rollista (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel The widower Jarl.
Omfång 14 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Witwer Jarl nach Vilhelm Mobergs Folkskomödie mit Sigurd Wallén und Dagmar Ebbesen.
Omfång 19 s. Produktionsuppgifter och rollista (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Änkeman Jarl (The widower Jarl). Adapted from Vilhelm Moberg's folk-comedy starring Sigurd Wallén and Dagmar Ebbesen.
Omfång 51 s. Produktionsuppgifter och rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Widower Jarl.
Omfång 5 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?