Grundfakta

Media (101 st)

Originaltitel Blåjackor
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1945-10-23

Medverkande

Nils Poppe
Kalle Svensson, furir vid flottan

Annalisa Ericson
Nanette Raquette, gymnastiklärarinna vid Björkhamns flickinternat

Karl-Arne Holmsten
Klas Bergsten, sjöofficersaspirant

Cécile Ossbahr
Greta Wallenius, elev vid flickinternatet

Tollie Zellman
fru Fanny Hammar, Gretas faster

Gösta Cederlund
kommendörkapten Göran Bergsten, Klas far, befälhavare på pansarkryssaren Fylgia

Visa alla medverkande

Handling

Den sedvanliga morgongymnastiken pågår på gräsplanen utanför Björkhamns flickinternat under ledning av den unga gymnastiklärarinnan Nanette Raquette. Även på pansarkryssaren Fylgia,...

Visa hela handlingen

Press

DN (Bang): ".-.-.-här kan förnöjt antecknas att Sverige äntligen fått en egen operettfilm och kan klara sig många glada veckor utan importerade virvelben i balettstassen och importerad...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Rådgivare
Scripta
Produktionsassistent
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Nils Poppe Kalle Svensson, furir vid flottan
Annalisa Ericson Nanette Raquette, gymnastiklärarinna vid Björkhamns flickinternat
Karl-Arne Holmsten Klas Bergsten, sjöofficersaspirant
Cécile Ossbahr Greta Wallenius, elev vid flickinternatet
Tollie Zellman fru Fanny Hammar, Gretas faster
Gösta Cederlund kommendörkapten Göran Bergsten, Klas far, befälhavare på pansarkryssaren Fylgia
Håkan Westergren kommendörkapten Lilja, Bergstens företrädare
Henrik Schildt löjtnant Wikström
Elof Ahrle en mycket "rolig" löjtnant vid flottan
John Botvid telereparatören
Barbara Randall Odette, cigarrettflickan på Café Imperial i Casablanca
Jullan Kindahl fröken Ripa, föreståndarinna för flickinternatet
Gurli Lindström Svea
Arne Lindblad den berusade herrn i Casablanca
Ludde Juberg överkonstapeln
Albert Gaubier dansören i numret "Kastanjett-Tango"
Birgitta Weylandt-Åkerlund dansös på vägen i numret "Marschvisa"
Börge Krüger dansör i numret "En vals från Wien"
Ulla Hodell Maria Holmqvist, elev på internatet
May Sandart fröken Stéen, elev på internatet
Wallybaletten dansare/elever
Chinabaletten dansare/elever
- Ej krediterade:
Margit Andelius fröken Stahre, lärarinna på internatet
Mary Thour fröken Berglund, elev på internatet
Ingvar Kjellson aspirant Strid
Bengt Blomgren aspirant, "väckaren"
Rune Ottoson aspirant Peters
Bengt Gustafsson Sixten Sjödin, aspirant
Lennart Svensson aspirant Granath
Gösta Holmström aspirant Nordgren
Curt Hammarberg aspirant Myrén
Herbert Jovell aspirant
Tom Walter den fräcke tiggaren
Birger Åsander Odettes bror
Alexander Baumgarten värden på Café Imperial
S.A.G. Swenson en gäst på Café Imperial
Mary-Anne Gyllenstierna elev på internatet
Jytte Madsen elev på internatet
Alice Wallis elev på internatet
L.H. Örnbo orkesterledaren på Café Imperial
Lolita Russell Jones dansös på Café Imperial

Bolag

Produktionsbolag AB Wivefilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Wivefilm 1945
Distributör i Sverige (16 mm) Swedish Film AB 197-
Laboratorium FilmTeknik AB
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Den sedvanliga morgongymnastiken pågår på gräsplanen utanför Björkhamns flickinternat under ledning av den unga gymnastiklärarinnan Nanette Raquette. Även på pansarkryssaren Fylgia, som ligger ankrad ute på redden, pågår morgongymnastiken. Efteråt blir det morgondopp.

Furiren Kalle Svensson och hans gode vän officersaspiranten Klas Bergsten får under simturen syn på Nanette och eleven Greta, som de låtsas "livrädda", men som för Kalles del slutar med att Nanette räddar honom ur vattnet, varvid ögonblicklig förälskelse uppstår mellan dem, liksom mellan Klas och Greta.

Nanette lyckas övertala den stränga fröken Ripa att bjuda aspiranterna på bal i skolan. Men fröken Ripa ångrar sig, när hon ser flickornas entusiasm. Hon ror ut till Fylgia och lyckas övertala kommendörkapten Lilja att dra in landpermissionen balkvällen.

Det ser ut att bli en stillsam tillställning, till fröken Ripas och hennes kollega fröken Stahres belåtenhet. Flickorna däremot tittar missmodigt på de finniga gymnasister som bjuder upp och hasar runt dansgolvet.

Ombord på Fylgia står Kalle och Klas och lyssnar längtansfullt på musiken, när de får se tre flickor komma simmande. Det är Nanette och två elever, vilket väcker stor uppståndelse ombord. Men flickorna har listigt räknat ut att de ska kunna begära eskort tillbaka till land, vilket kapten Lilja går med på. Han avdelar en vaktpatrull, som även får tillåtelse att vara med på balen.

Äntligen blir det fart på dansen, men Nanettes lycka över att Kalle är med grumlas av att flera av hans gamla flammor, och det tycks vara hur många som helst, arbetar på skolan.

Klas och Greta går på strandpromenaden på natten. De möter en fräck tiggare och ett slagsmål uppstår, med påföljd att Klas förs till polisstationen. Greta följer efter och besöker honom i cellen. De byter snabbt kläder och iklädd Klas uniform smiter Greta ombord på Fylgia för att svara för honom på uppställningen.

Plötsligt kommer order om att fartyget omedelbart ska avsegla, Klas hinner inte ombord och Greta har inte en chans att komma iland. Hon kallar sig Sixten och klarar sig igenom en del penibla situationer innan bluffen avslöjas; då är de redan långt ute till havs. Då har också den nye kommendörkaptenen ombord, Göran Bergsten, hunnit sakna Klas, som är hans son.

På internatet blir det skandal när det upptäcks att Greta är försvunnen. Situationen blir inte bättre när hennes faster, fru Hammar, överraskande kommer på besök. Efter diverse genomskinliga lögner berättar Klas och Nanette allt för henne. De tar reda på att Fylgias nästa hamn är Casablanca och flyger dit alla tre.

I Casablanca finner de hela manskapet på dansrestaurangen Café Imperial, där Kalle till Nanettes förtrytelse just är i färd med att kurtisera en av sina favoritflammor, Odette. Klas och Greta faller i varandras armar och faster och Göran Bergsten gör detsamma. De har nämligen varit kära i varandra i ungdomen och aldrig kunnat glömma varandra, trots att de inte setts på åtskilliga år. Nu är de fria att börja om på nytt. Till slut blir även Kalle och Nanette sams igen och ett vilt rumbadansande utbryter.

Tillbaka i Sverige igen blir det trippelbröllop. Flottister bildar häck utanför kyrkan och vänner och bekanta väntar på att få lyckönska, däribland ett flertal av Kalles gamla flammor. Men Nanette är lugn, för hon har varit förutseende nog att sätta handbojor på Kalle.

Censur / granskning

Censurnummer 69170
Datum 1945-10-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 3365 meter
Kommentar Granings- och premiärkopians aktlängder: 590-545-580-565-550-535 = 3365 m - 123 minuter. Visningskopiorna från 1945-10-27 förkortades i akt 2 och 5 med 34 meter resp. 34 meter till 3297 meter (aktlängder: 590-511-580-565-516-535 = 3297 m - 121 minuter). Aktlängder: 590, 545, 580, 565, 550, 535.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3365 meter
Längd i minuter 123 min
Akter 6 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (Bang): ".-.-.-här kan förnöjt antecknas att Sverige äntligen fått en egen operettfilm och kan klara sig många glada veckor utan importerade virvelben i balettstassen och importerad komik i skämtscenerna. Det hela går efter klassiskt mönster och svävar som sig bör tre trappsteg ovanför verkligheten, med en kryssare som stävar i väg på havsromantiska vägar till ett operett-Casablanca, med ett flickinternat där Wally- och Chinadansöser svävar över balgolv och gröna parkängar till stort men för undervisningen och en handfull sjömanshjärtan, med ett helromantiskt, ett dårromantiskt och ett gammalromantiskt par och trippelbröllop på slutet. Allting ligger inte på högsta plan, en del är för enkelt, och en del för långt, framför allt de något röriga massbaletterna, där producenten lidit av den vanliga svenska olusten mot att klippa bort en enda meter av något som kostat så stora slantar. Men humöret pendlar målmedvetet från älskvärt skämtlynne till rena spralligheten. Rolf Husbergs hand med stoffet har varit lätt, och musiken och Nils Poppe trollar till sist bort varje kritiskt sinne."

StT (Robin Hood): "Om inte annat så öppnar Blåjackor ens ögon på vidaste gavel för vilken lysande artist Nils Poppe är. Även i film. Kanske just i film. Så länge han bara var sprattelgubbe kunde han bli pigg färgklick i biroller, mera skulle ha blivit för mycket. Man tröttnar på sprattel, hur bra det än är. Men i Blåjackor möter man en nerlugnad Poppe, sprattelmarionetten har mognat till levande människa och man häpnar vilken personlig, vänlig charm den lille karlen har. (-)

Ty visst är Poppe den lysande centralpunkten. Men Blåjackor är trevlig också för övrigt. Ämnet är menlöst som i de flesta operetter, med de underbaraste sammanträffanden och de mest osannolika händelser. Men stilen hålls. Det är inte menlösare än i Fred Astaires tidiga filmer, och stämningen är ungefär densamma. Sång, dans, clownerier, fåniga texter, enstaka roliga repliker, älskvärt nojs. (-)

Annalisa Ericson assisterar, också hon blir allt fullkomligare i sin art. Annars skymtar många bra krafter i små glimtuppgifter (Hollywoodtag, mr S. A. G. Swenson) -- Elof Ahrle, John Botvid, Arne Lindblad, utan att dock träffa rätt i prick. Vi saknar vanan att skriva, spela och framför allt regissera sådan prickskjutning. Om debutanten Cécile Ossbahr är svårt att yttra sig. Man måste se mer. Hon hade lyckade ögonblick, men även översötade och tillgjorda."

SvD (Lill): "Vad man rent principiellt ville säga är (-) att svenska filmproducenter ännu inte lärt sig ett dugg av utlänningar om konsten att göra just o p e r e t t. De har ingen aning om att denna art av underhållning till hela sin natur är artificiell och måste framföras som en lek, en fantasi, en stilisering. Att upptågen måste ske mot en overklig och flytande bakgrund av färg och form alldeles vid sidan av det realistiska, om det ska bli någon stil på det hela. Inte går det att filma operettmässiga dansscener mot en högst ordinär svensk sommargrönska eller i en fantasilös, kompakt och stel uppbyggnad av vanlig hall- eller vestibulkaraktär! Inte heller ombord på och omkring en stabil och hederlig pansarkryssare. Leken går alldeles förlorad vid den realistiska kontakten. Det som kunde vara ystert skämt i lämplig och fantasifull, artificiell inramning blir jubelidiotiskt i denna kalla verklighetsbelysning.

När detta är sagt, återstår bara att intyga att regissören Rolf Husberg fått ganska god fart på karusellen, att balettmästare Gaubier gjort flera schwungfulla och flotta dansscener -- som med elegantare belysning och kamerateknik kunnat bli mycket bättre -- samt att Nils Poppes oförbrännerliga dårhumör firar oavbrutna triumfer och räddar hela filmen. Vilka smaklösheter han än har att säga och företa sig, så gör han det med sin egen touche av artistiskt clowneri och en uppsyn så obetalbart komisk och barnsligt renhjärtad att man måste ge sig."

Kommentar Svensk filmografi

Filmens manuskript baserades på operetten "Blåjackor" av Louis Lajtai (1900--1966), som uruppfördes på Oscarsteatern i Stockholm den 20.2.1942.

Inspelningen av Blåjackor påbörjades 18.6.1945 och avslutades 22.8.1945.

Ett avsnitt ur filmen ingår i kavalkadfilmen Kronans glada gossar (1952/1).

I oktober 1948 framställdes tre kortfilmer med avsnitt ur Blåjackor. Det var Sjömän på vift (565 m), Greppet direkt (285 m) och Åh, vilken sjöman (540 m).

En nyinspelning gjordes 1964 i form av en svensk-jugoslavisk-dansk samproduktion med titeln Blåjackor/Momci u plavom/Dirch og blåjakkerne (1964/12) i regi av Arne Mattsson.

Förlaga

Originaltitel Blåjackor (Operett)
Sångtextförfattare Louis Lajtai
Kompositör Louis Lajtai
Sångtextförfattare Roland


Inspelning

1945-06-18 1945-08-22
Filmstaden Råsunda Sverige
Saltsjö-Duvnäs Sverige
ombord på pansarkryssaren Fylgia i Hårsfjärden Sverige
Saltsjöbaden med omgivningar Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1945-10-23 China Stockholm Sverige 123 min
TV-visning 1963-12-28 Sverige 118 min
1981-01-06 TV2 Sverige 118 min
1982-06-24 TV2 Sverige 118 min
1998-05-31 SVT1 Sverige 118 min
2000-07-05 SVT2 Sverige 118 min
Urpremiär 1945-10-23 China Stockholm Sverige 123 min
Annan visning 1947 Polen

Musikstycken

Originaltitel Blåjackor
Kompositör Louis Lajtai (1941)
Textförfattare Roland (1941)
Sångare kör


Originaltitel Blånande hav
Kompositör Louis Lajtai (1941)
Textförfattare Roland (1941)
Sångare kör
Gösta Kjellertz (dubbar Karl-Arne Holmsten)
Inga Sundström (dubbar Cécile Ossbahr [osäker uppgift])
Dansare Karl-Arne Holmsten
Cécile Ossbahr
kör


Originaltitel Marschvisa
Kompositör Louis Lajtai (1941)
Textförfattare Roland (1941)
Sångare kör
Dansare Nils Poppe
Birgitta Weylandt-Åkerlund


Originaltitel En vals från Wien
Kompositör Louis Lajtai (1941)
Textförfattare Roland (1941)
Sångare Inga Sundström (dubbar Cécile Ossbahr [osäker uppgift])
kör
Dansare Cécile Ossbahr
Börge Krüger
May Sandart
kör


Originaltitel Gå och fråga mamma
Kompositör Louis Lajtai (1941)
Textförfattare Roland (1941)
Sångare Annalisa Ericson
Nils Poppe
Dansare Annalisa Ericson
Nils Poppe


Originaltitel 'O sole mio!
Kompositör Eduardo Di Capua (1898)
Alfredo Mazzucchi (1898)
Textförfattare Giovanni Capurro (italiensk text 1898)
Sven Nyblom (svensk text 1901)
Sångare Nils Poppe


Originaltitel Kastanjett-Tango
Kompositör Georges Bizet
Textförfattare Roland
Arrangör Louis Lajtai
Sångare kör
Dansare Albert Gaubier
kör


Originaltitel Rumban går i Casablanca
Kompositör Louis Lajtai (1941)
Textförfattare Roland (1941)
Sångare Nils Poppe
Annalisa Ericson
Dansare Nils Poppe
Annalisa Ericson
kör


Originaltitel Du som var mitt hjärtas vår
Kompositör Louis Lajtai (1942)
Textförfattare Sven-Olof Sandberg (1942)


Originaltitel Med hundra gitarrer
Kompositör Louis Lajtai (1944)
Textförfattare Staffan Tjerneld (1944)


Minns Ni? (1993) Citat ingår från Blåjackor (1945)

Ämnesord

Arrest
Bal
Balett
Bröllop/trippel
Flickinternat
Flottist
Furir
Förklädnad/kvinna som man
Förklädnad/man som kvinna
Gymnastiklärare
Hårsfjärden
Officersaspirant
Pansarkryssare/Fylgia
Rumba
Saltsjö-Duvnäs
Saltsjöbaden
Slagsmål

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 3263


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 3257


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 3266


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Dialoglista
Manustitel Blåjackor. Svensk dialoglista.
Omfång 38 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Bluejackets. Dialogue list.
Omfång 38 s.
Språk Engelska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Blåjackor.
Omfång 180 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Blåjackor.
Omfång 162 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Färg papper 3
Dia 13
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Reklamtryck
Språk Tyska


Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Reklamtryck
Språk Danska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


Typ Övrigt tryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?