Grundfakta

Media (55 st)

Originaltitel Jolanta, den gäckande suggan
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1945-11-12

Medverkande

Oscar Winge
Julius Jeppsson, bonde

Thor Modéen
landsfiskal Roos

Harry Persson
Valdemar Månsson, dräng hos Jeppsson

Fritiof Billquist
Pilgren, skollärare

Ninni Löfberg
Karin Jeppsson, Jeppssons dotter

Carin Swensson
Hanna Jönsson, piga hos Jeppsson

Visa alla medverkande

Handling

Den skånske bonden Jeppsson har en skatteskuld som han vägrar att betala. Den uppgår till 753:52. Drängen Valdemar, som har träffat landsfiskal inne i Åstorp, berättar att denne hotat...

Visa hela handlingen

Press

DN (Bang): "Jolanta, den gäckande suggan kan endast recenseras med en korvsmörgås i handen, vilket nu göres. Hela filmen ångar av fläsk och jordisk belåtenhet, och Jolanta är ingalunda...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Manustitel
Söktitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Musikarrangör
Orkesterledare
Smink
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Oscar Winge Julius Jeppsson, bonde
Thor Modéen landsfiskal Roos
Harry Persson Valdemar Månsson, dräng hos Jeppsson
Fritiof Billquist Pilgren, skollärare
Ninni Löfberg Karin Jeppsson, Jeppssons dotter
Carin Swensson Hanna Jönsson, piga hos Jeppsson
Torsten Lilliecrona Folke Lindgren, bonde
Algot Larsson Sören Olsson
Per Björkman fjärdingsman Svensson
- Ej krediterad:
Johan Rosén en man på grisauktionen
Hugo Franzén trumpetare i orkestern vid auktionen
Ove Flodin man med vattenspann vid eldsvådan

Bolag

Produktionsbolag AB Fribergs Filmbyrå
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1945
Laboratorium FilmTeknik AB

Handling

Den skånske bonden Jeppsson har en skatteskuld som han vägrar att betala. Den uppgår till 753:52. Drängen Valdemar, som har träffat landsfiskal inne i Åstorp, berättar att denne hotat med utmätning.

Skollärare Pilgren, som har hjälpt Jeppsson med en protestskrivelse till skattemyndigheterna, är förälskad i Jeppssons dotter Karin. Han träffar henne, när hon plockar bär, och förhör sig om hennes litteraturintresse. Själv skriver han dikter och ber att få läsa upp en, som han dock letar förgäves efter i fickorna. I stället bestämmer de möte vid dansbanan till kvällen. Då ska han ta med sig dikten.

Efter en dans på banan, drar sig Pilgren och Karin ut i skogen. Han läser upp sin dikt, "Till en lärka", som inte gör något djupare intryck på henne. Han berättar att han ska börja en lärartjänst i Lappland och ber henne gifta sig med honom. Hon svarar inget bestämt.

Folke Lindgren, även han förälskad i Karin, har spionerat på paret och ger sig nu till känna. Hätskt säger han till Pilgren att hålla sig borta från Karin.

Pilgren sitter övergiven vid ett bord. Han har nyss hämtat läsk till Karin, som sagt sig vara törstig. Men sedan ville hon inte ha något. Nu kommer landsfiskal Roos fram, pekar på en brännvinsflaska på marken och haffar Pilgren för fylleri. Jag är fullständigt oberusad! protesterar Pilgren.

Roos och fjärdingsman Svensson kommer till Jeppsson, där de förser den kostbara avelssuggan Jolanta med utmätningslapp. Det blir offentlig auktion om åtta dagar, om inte skatten betalats innan dess, säger Roos.

I stället för att betala skatten bjuder Jeppsson på stort kalas vid auktionen. Roos försöker få gästerna att bjuda på Jolanta, men ingen är intresserad. Roos och Svensson får ta suggan med sig, och efter mycket besvär kan de låsa in henne i brandkårens spruthus.

Folke bjuder Karin att åka med på hans hölass. Plötsligt tar han mod till sig och friar.

Jolanta är försvunnen från spruthuset, upptäcker Roos. Han beger sig hem till Jeppsson, där han finner -- en nyss slaktad gris. Jeppsson förnekar dock bestämt att det är Jolanta som fått sluta sina dagar.

Valdemar söker upp Roos och ger honom några förtroliga upplysningar. Roos är mycket nöjd.

Ett festbord är dukat hos Jeppsson. Där sitter bl a Pilgren och Folke Lindgren och låter sig väl smaka, när Roos och Svensson tränger sig in, inställda på att nu äntligen ha Jeppsson fast.

Jag sa bara att vi skulle ha en liten grismiddag, säger Valdemar, och att Roos alltid kunde titta in.

Pilgren visar upp ett kvitto. Han har sett till att skatteskulden blivit betald. Jeppsson protesterar. Han har ju sagt, att han inte ville ha någon hjälp.

Folke Lindgren påpekar att han som ordförande i frivilliga brandkåren i går var med om en utryckning till en mindre eldsvåda. Utryckningen hindrades tyvärr av en sugga i spruthuset. Försäkringsbolaget skulle vara mycket intresserat av närmare upplysningar om vem som försvårat brandkårens arbete.

Folke lyckönskas av Jeppsson och Pilgren, inte enbart för att han knäppt Roos på näsan utan också till det förestående giftermålet. Han och Karin ska vigas samman. Ja, det kommer faktiskt att bli dubbelbröllop. Valdemar och pigan Hanna har också bestämt sig.

Roos är ångerfull. När han tänker på hur smågrisarna saknat mamma Jolanta, börjar tårarna falla.

Jeppsson vill låta udda vara jämnt, säger han och skänker Roos en liten gris. Hon ska heta Jolanta, säger Roos.

Censur / granskning

Censurnummer 69269
Datum 1945-11-01
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2275 meter
Kommentar Granskningskopian saknade förtexter (2275 m - 83 minuter). Kopiornas längd 2345 meter - 86 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2345 meter
Längd i minuter 86 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (Bang): "Jolanta, den gäckande suggan kan endast recenseras med en korvsmörgås i handen, vilket nu göres. Hela filmen ångar av fläsk och jordisk belåtenhet, och Jolanta är ingalunda den fetaste i rollistan. Men Skånebonden Jeppssons värld står nu en gång för alla på grisfötter, och han har två högst försonande drag. Dels spelas han av Oscar Winge, som filmdebuterar med ett gemyt lika brett som byxbaken, och den är k o l o s s a l. Dels har han gjort det till en hederssak att jäklas med skattemyndigheterna, och sådant bör ju uppmuntras. Det rör sig med andra ord om ett folklustspel i ultrarapid skånsk Wodehousestil, och i den sävliga karusellen kring avelssuggan Jolantas äventyr åker man med stor trivsel."

StT (Robin Hood): "Jolanta, det är Oscar Winge och ett svin. Kring dessa två kretsar berättelsen. Men Winge får vara med mycket mer än svinet. Han förekommer i närbild och halvbild och helbild i varenda scen, och han är till det yttre en magnifik uppenbarelse, som en stridsvagn i magprofilen, och som gamle fine fransmannen Maurice Feraudy i ansiktet. Filmen verkar som en enda lång provfilm för Winge, svinet har skäl att protestera, det är försummat. Att en så stadig sugga kan bli ett så magert filmstoff. Det händer ingenting annat än att en landsfiskal gör utmätning på suggan. Det kanske är utomordentligt roligt när fiskaler utmäter suggor, men det kan man inte bilda sig någon föreställning om av denna film, som har åtskilligt av skånsk sävlighet, men ingenting av skånskt gemyt."

AT (Bast): "(-) filmen gladde faktiskt på ett sätt. Den visar att det inte går att göra en välsituerad skånebonde som är skatteskolkare och falskdeklarant till en sympatisk person. Han får inga sympatier från publikens sida. Så detta svensk films hugg i ryggen på kampanjen mot skattefusk misslyckades. Det k u n d e ha lyckats om filmen varit rolig.

Historien grundar sig på en gammal tysk pjäs som uppförts i radio och betecknar Radioteaterns bottenrekord. Den var på sin tid Hitlers älsklingspjäs och det säger ju tillräckligt om dess intellektuella nivå. Man kan bara inte fatta hur de svenska filmmän är beskaffade som för det första kunnat komma på idén att filma denna smörja och för det andra hur de orkat hålla på med den så länge att det slutligen blivit en visserligen undermålig men dock film av eländet."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Jolanta -- den gäckande suggan påbörjades 23.7.1945 och avslutades 20.9.1945.

Filmen är den enda Oscar Winge (1884--1951) regisserat. En uppgift i en recension att det även skulle vara hans debut som filmskådespelare är däremot felaktig. Oscar Winge filmade redan i Lyckonålen (1916).

Teaterpjäsen "Swienskomödi" (plattysk originaltitel, "Krach um Jolanthe" i högtysk version) av August Hinrichs (1879--1956) uruppfördes på Lessing Theater i Berlin 1930.

Pjäsen har filmats två gånger i Tyskland, i båda fallen under titeln Krach um Jolanthe, dels 1934 av Carl Froelich Filmproduktion (regi: Carl Froelich), dels 1955 av Berolina Film (regi: Rudolf Schündler). (BHg)

SF hade från början högt ställda förväntningar på filmen, sedan den hade varmt tillstyrkts för inspelning av (enligt uppgift) bl a Carl Anders Dymling. Det var en av de sista långfilmer, som SF:s nu 60-årige och en smula över axeln sedde, legendariske f d chefsfotograf Julius Jaenzon (1885--1961) fotograferade före sin påt!vungna overksamhet. Han lär av Dymling ha tillfrågats med orden: "Vill du fotografera årets roligaste film?" Julius Jaenzon lär som enda svar ha ryckt på axlarna. Han hade inte längre något till övers för de nya herrar på SF som kallade sig filmproducenter.

Filmen var SF:s billigaste inspelning 1945. (GW)

Förlaga

Originaltitel Swienskomödi (Pjäs)
Författare August Hinrichs


Inspelning

1945-07-23 1945-09-20
AB Svensk Talfilms ateljé Malmö Sverige
Filmstaden Råsunda Sverige
Skåne Sverige (exteriörer)

Visningar

Stockholmspremiär 1945-11-16 Palladium Stockholm Sverige 86 min
Sverigepremiär 1945-11-12 Palladium Lund Sverige 86 min
Urpremiär 1945-11-12 Palladium Lund Sverige 86 min
TV-visning 1989-07-30 TV2 Sverige 80 min

Musikstycken

Originaltitel Det finns ingen flicka som Johanna
Kompositör Gösta Stevens (1945)
Textförfattare Gösta Stevens (1945)
Sångare Harry Persson


Originaltitel Im Hotel Zur Nachtigall
Kompositör Stephan Weiss (1920)
Textförfattare Stephan Weiss (tysk text 1920)
Karl-Ewert (svensk text 1923)
Sångare Harry Persson


Originaltitel Konvaljens avsked
Kompositör Otto Lindwall (1904)
Textförfattare David Lindwall (1904)


Originaltitel Dragspelets ljuvliga toner
Kompositör Gösta Stevens 1945)
Textförfattare Gösta Stevens 1945)
Sångare Harry Persson


Originaltitel Västgötahambo
Kompositör Hugo Bolander


Originaltitel Ja, må han leva!
Sångare Oscar Winge
kör


Originaltitel Landsfiskalsvisa
Kompositör Gösta Stevens (1945)
Textförfattare Gösta Stevens (1945)
Sångare Harry Persson


Originaltitel Kungliga Kronobergs regementes marsch
Kompositör Carl Latann


Ämnesord

Auktion
Bonde
Brandkår/frivillig
Dansbanor
Drängar
Eldsvådor
Fjärdingsmän
Frierier
Gris
Landsfiskaler
Lärare
Piga
Polis
Skatteskuld
Skåne
Slakt/gris
Utmätning
Utryckning/brandkår

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2333


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2325


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Jolanta.
Omfång 166 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Jolanta.
Omfång 33 s. + 1 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?