Grundfakta

Media (86 st)

Originaltitel Resan bort
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1945-12-26

Medverkande

Gunn Wållgren
Ellen Andersson

Holger Löwenadler
Hjalmar Andersson, Ellens man, kamrer på Västsvenska Banken

Sture Lagerwall
Bernt, äventyrare och tjuv

Maj-Britt Nilsson
Eva, Ellens syster, restaurangvagnskassörska

Lars Nordrum
Ole, Evas fästman, norsk flykting, servitör på Stadshotellet

Hjördis Petterson
Fröken Wetterdahl, bankkassörska

Visa alla medverkande

Handling

Eva ska resa med tåget från den lilla staden på västkusten och hennes fästman Ole, som är norsk flykting, vinkar av henne. När hon kommer tillbaka ska de gifta sig. Samtidigt stiger en...

Visa hela handlingen

Press

DN (Bang): "Alf Sjöberg är utan tvekan svensk films intressantaste herre. Som bilddramatiker är han lysande och kan gott ställas i jämnbredd med Hollywoods och Frankrikes djärvaste...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Dialog
Scenario
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Orkesterledare
B-ljud
Mixning
Förtexter

Medverkande

Gunn Wållgren Ellen Andersson
Holger Löwenadler Hjalmar Andersson, Ellens man, kamrer på Västsvenska Banken
Sture Lagerwall Bernt, äventyrare och tjuv
Maj-Britt Nilsson Eva, Ellens syster, restaurangvagnskassörska
Lars Nordrum Ole, Evas fästman, norsk flykting, servitör på Stadshotellet
Hjördis Petterson Fröken Wetterdahl, bankkassörska
Åke Claesson Löfberg, läkare
- Ej krediterade:
Josua Bengtson en herre på tåget
Nils Dahlgren bankdirektören
Gösta Gustafson bankkamrer
Sten Hedlund polismästaren
Ernst Brunman ordensbroder
Erik Jansson ordensbroder
Astrid Bodin spritkassörskan på Stadshotellet
Tage Berg servitör på Stadshotellet
Ingemar Holde servitör på Stadshotellet
Verner Oakland kock på Stadshotellet
Mona Geijer-Falkner kokerska på Stadshotellet
Agda Helin gäst på Stadshotellet
Georg Årlin gäst på Stadshotellet
David Erikson gäst på Stadshotellet
Gillis Blom gäst på Stadshotellet
Oscar Heurlin gäst på Stadshotellet
Gustaf Hedström gäst på Stadshotellet
Jullan Kindahl sjuksköterskan hemma hos Hjalmar Andersson
Martha Colliander anhörig på lasarettet
Ellika Mann anhörig på lasarettet
Bror Sjökvist anhörig på lasarettet
Inga-Lill Åhström sjuksköterska på lasarettet
Viveca Serlachius hotelluppasserskan
Åke Engfeldt en herre i baren
Erik Forslund kypare på Stadshotellet
Gunnar Strååt hovmästare på Stadshotellet
Lillie Lindroth servitris på Stadshotellet
Segol Mann civilklädd polis
Eric Sundquist civilklädd polis
Alf Sjöberg en kustbo (rollnamnet Lundberg förekommer ej i filmen)
Wilhelm Haquinius sjungande ordensbroder
- Ej identifierade (några med säkerhet bortklippta i den slutliga filmen):
Carl Deurell major i Frälsningsarmén (bortklippt) (bortklippt)
Hans Bjerkeling herre (bortklippt)
Ivar Huss herre
Albin Erlandzon herre (bortklippt) (bortklippt)
Vincent Jonasson herre (bortklippt) (bortklippt)
Wladimir Matwejeff herre
Theo Rode ev. polis
Freddie Torås ev. polis

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1945
Laboratorium FilmTeknik AB
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Eva ska resa med tåget från den lilla staden på västkusten och hennes fästman Ole, som är norsk flykting, vinkar av henne. När hon kommer tillbaka ska de gifta sig. Samtidigt stiger en obekant man av tåget. Han beger sig direkt till banken i den lilla staden, går in och riktar en pistol mot tjänstemannen bakom disken. Efter ett ögonblick av häpnad börjar denne gapskratta, då han i rånaren igenkänner sin barndomsvän Bernt, som snabbt finner sig och skrattar med när han känner igen Hjalmar.

Han följer med Hjalmar hem och träffar hans hustru Ellen, som han en gång varit förälskad i. Hon lider av migrän, och en dyster stämning råder i hemmet. Paret hade en liten son som dog tre år tidigare, och det tynger ännu Hjalmars sinne.

På kvällen firar de återseendet med att äta middag på Stadshotellet. Där arbetar Evas fästman Ole som kypare. Bernt låter påskina att han är affärsman för att han inte stod ut med att sitta still medan världen rörde på sig. Ellen lyssnar fascinerad på honom, och när Hjalmar lämnar dem för att gå på ett ordenssammanträde, dansar de med varandra. När de kommer hem försöker han förföra henne, men hon viker undan. Nästa dag pikar han henne för att hon valt tryggheten, men ständigt suktar efter resan bort från den trista vardagen. På eftermiddagen reser Hjalmar till Bergvik, familjens hus vid havet, och Bernt låtsas att han också ska resa, men vänder vid stationen och går tillbaka till Ellen, som nu ger efter för honom.

Tåget Hjalmar reser med spårar ur, och han kommer hem i ambulans, utan yttre skador men förlamad i ett oförklarligt chocktillstånd. Oles fästmö Eva, som är syster till Ellen, var med på samma tåg, men klarade sig utan men.

Ellen och Bernt förstår så småningom att Hjalmar obemärkt måste ha kommit tillbaka hem innan han tog tåget, och därvid sett dem tillsammans. De vakar vid sjukbädden och grälar, fyllda av skuldkänslor, medan den stumme Hjalmar iakttar dem. Efter fyra dygn stiger han plötsligt upp ur sängen, hämtar en bössa och hotar skjuta dem, men bryter samman och skrattar ihåligt.

Bernt stjäler Hjalmars nycklar, tar sig in i banken och lämnar sedan staden tillsammans med Ellen. Ett hektiskt resande inleds, i själva verket en stöldturné, men Ellen ser bara de flotta hotellen och lyxkrogarna.

En dag är Bernt nära att åka fast och avslöjar för Ellen att han är tjuv. Hon blir förskräckt, men vill till varje pris rädda honom. De reser till Bergvik och gömmer sig. Där befinner sig också Eva och Ole, men de är unga och troskyldiga och anar ingenting. Eva är förtvivlad över att Ole ska resa med fiskebåt till England för att delta i befrielsekampen. Bernt ser sin chans att undkomma. Han överfaller Ole och låser in honom, för att ta hans plats på båten. Just innan han ska ge sig iväg, denna gång utan Ellen, kommer Hjalmar åtföljd av två polismän. Ellen är mycket stel och säger att hon inte ångrar någonting.

Under den uppgörelse som följer skjuter Bernt ned Hjalmar, men infångas och förs bort av polismännen. Ole åker med fiskebåten till England och Eva står kvar på klipporna och vinkar; hon har förstått att Ole måste göra det han tror är det rätta.

Censur / granskning

Censurnummer 69544
Datum 1945-12-12
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2695 meter
Kommentar Aktlängder: 545-585-565-575-425 = 2695 meter - 99 minuter. Aktlängder: 545, 585, 565, 575, 425.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Petersen-Poulsen, AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2695 meter
Längd i minuter 99 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (Bang): "Alf Sjöberg är utan tvekan svensk films intressantaste herre. Som bilddramatiker är han lysande och kan gott ställas i jämnbredd med Hollywoods och Frankrikes djärvaste regipersonligheter. I Resan bort visar han genom sitt manuskriptarbete tydligare än någonsin att han med tanke, instinkt och fingertoppar formar varje filmatiskt innehåll renodlat i b i l d, i bildruteeffekt och övergångseffekt, från allra första början. Vi har ingen annan som arbetar så konsekvent i mättat och utstuderat bildartisteri som han; som chockerar fram sekundsnabba skeenden med så sataniska svart-viteffekter, med så skicklig användning av skärpa på förgrundsfigurer mot diffus bakgrund, med så starkt sinne för de döda tingens dramatik. Det finns i Resan bort tack vare regissören och fenomenfotografen Martin Bodin inte en bild som inte har nerv och atmosfär. Det är dynamit alltsammans.

Men själva filmen då? Ja, det är just det. Med Resan bort visar Alf Sjöberg också en annan sak: hans svagheter är lika bestämda och efterhängsna som hans styrka är given. (-) Hans människor framträder med lika stark och skickligt skapad psykologisk effekt som hans bilder -- men han bryr sig inte om dem. På annat sätt kan den inte förklaras, kylan som smyger sig över en: man ser till sist människorna med en sorts raffinerad likgiltighet även när de skriker i skräck, hotar varandra med revolver, bryter ihop, älskar. Och man får tid att upptäcka saker. Att regin biter sig själv i svansen, sinnet för bilddramatik gör att Sjöbergs såsiga småstad blir den mest dynamiska och under ytan kokande ort man satt sin filmfot på. Det rymmande paret -- vännen och hustrun -- rör sig inom Sveriges gränser på idel hektiska lokaler av Rivieratyp. Handlingen kokar också över: från en verkligt intressant triangelpsykologisk konflikt glider den in i rena rama raffeldramatiken med ett enkelt publikfriande slut."

StT (Robin Hood): "Resan bort är ett strålande välgjort fiasko. Den som vill ge ett omdöme befinner sig i en egendomlig situation. Nästan varje detalj vill han applådera, ja höja till skyarna. Men helheten måsta han underkänna. Helhetsverkan uteblir. Det är som efter en öronbedövande eld från förstklassigt artilleri -- idel stora kanoner, som träffar prick. Men när fästningen ändå ej faller måste talas om fiasko."

Ny Dag (Z): "Alf Sjöberg är en god bildkonstnär men en dålig manuskriptförfattare. I sin senaste film har han endast haft stöd av Karl Ragnar Gierow för dialogen och misslyckats. Resan bort innehåller åtskilligt rafflande stoff men ändå flera häpnadsväckande osannolikheter. Triangeldramat mellan den borgerlige bankkamrern, hans oroade hustru som längtar bort från småstaden, och den charmerande lycksökaren-boven lämnar inget tillräckligt spänningsförhållande i sig själv, därför att det behandlats på ett så absolut opsykologiskt sätt, och den yttre attiralj som häktats på -- spioneri, bankrån, norsk flyktings Englandsfärd, tågolycka, slaganfall m m -- förmår inte skapa någon enhetlig dramatisk linje. Intrigen blir slutligen hopplöst tilltrasslad och i själva klimax är situationen omöjlig, både att tro på och att reda ut, så många in- och utgångar är det.

Vad regin beträffar är de långa kameraåkningarna i djärva vinklar och det expressionistiska framhävandet av diverse mer eller mindre meningsfulla föremål med långa fixeringar i längden tröttsamt, liksom de tunga blickar och åtbörder som ständigt beledsagar de dystra replikerna. Atmosfären laddas upp i många scener, men till samma intensitet som förra årets Hets kommer inte Sjöbergs sista, oroliga arbete."

BLM (Jan Olof Olsson): "Med Resan bort övertygar Alf Sjöberg om att han är en filmskapare av franskt snitt och en filmmakare av amerikanskt snitt och att han, sedd ur båda dessa synpunkter, står i högsta internationella klass. Resan bort innehåller ett avsnitt där Sjöberg tar psykologiska närbilder av en svensk småstad -- bilder av samma obarmhärtiga skärpa som man minns från den franska filmens trettiotalsepok -- och ett annat avsnitt, som är en spännande äventyrsfilm i kommersiell hollywoodstil. Gränsen mellan de båda avsnitten är skarp -- man kan lätt peka ut den och man kan säga, att här slutar en film och börjar en annan.

Det är ofrånkomligt att just den skarpa gränsen mellan de rätt vittskilda avsnitten skämmer Sjöbergs film. Den har inte blivit samma helsvetsade konstverk som Hets. Sjöberg behöver uppenbart en annan manuskriptförfattare än sig själv. Det är en annan sak att äventyrsavsnittet, det som alltså bryter stilen, i sitt slag är lika skickligt gjort som det psykologiska avsnittet. Att se en film av Sjöberg är numer att se ett moget konstverk -- där finns bisarra infall, speciella Sjöbergdrag, som man skakar på huvudet åt, men där finns ingen tvekan, ingen valhänthet. Sjöberg behärskar uttrycksmedlen och vet att nyttja effekterna."

Kommentar Svensk filmografi

Resan bort byggde på en originalidé av Alf Sjöberg, men tidigare erfarenheter kom SF att överlåta utarbetandet av denna till Karl Ragnar Gierow, vid denna tid genom sin nära kontakt med SF:s chef Carl Anders Dymling något av SF:s "husförfattare". Gierows dialog bibehölls oförändrad i det av Sjöberg därefter utarbetade inspelningsmanuskriptet. Förhållandet var alltså det motsatta till den i litteraturen om filmen gängse beskrivningen av Gierow som "dialogmedhjälpare" till Sjöberg.

Inspelningen av filmen började sista veckan i maj och varade till mitten av juli 1945.

Resan bort var ett försök av SF att återupprepa framgången med Hets (1944/27) och därmed kompensera något av "jubileumsproduktionens" närmast katastrofala ekonomiska resultat. Filmen blev emellertid ett svårt ekonomiskt bakslag.

Resan bort blev föremål för en belysande illustrerad essä i Biografbladet nr 1/1946 s 51 ff, samt kommentarer i samma nummer, s 49--50. Den är utförligt refererad i Gunnar Lundins avh. "Filmregi Alf Sjöberg", Lund 1979, s 66 ff, och överraskande knapphändigt kommenterad av Alf Sjöberg själv i Gunnar Lundins och Jan Olssons "Regissörens roller. Samtal med Alf Sjöberg", Lund 1976, s 54 ff. (GW)

Inspelning

1945-05-24 1945-07-12
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Lysekil Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1945-12-26 Röda Kvarn Eskilstuna Sverige 99 min
1945-12-26 Kaparen Göteborg Sverige 99 min
1945-12-26 Kosmorama Göteborg Sverige 99 min
1945-12-26 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 99 min
1945-12-26 Röda Kvarn Linköping Sverige 99 min
1945-12-26 Amiralen Malmö Sverige 99 min
1945-12-26 Skandia Norrköping Sverige 99 min
1945-12-26 Röda Kvarn Stockholm Sverige 99 min
1945-12-26 Röda Kvarn Uppsala Sverige 99 min
1945-12-26 China Örebro Sverige 99 min
TV-visning 1989-06-17 TV2 Sverige 94 min
1993-01-12 Kanal 1 Sverige 94 min
1996-11-15 SVT1 Sverige 94 min
2000-10-12 SVT1 Sverige 94 min
Urpremiär 1945-12-26 Röda Kvarn Eskilstuna Sverige 99 min
1945-12-26 Kaparen Göteborg Sverige 99 min
1945-12-26 Kosmorama Göteborg Sverige 99 min
1945-12-26 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 99 min
1945-12-26 Röda Kvarn Linköping Sverige 99 min
1945-12-26 Amiralen Malmö Sverige 99 min
1945-12-26 Skandia Norrköping Sverige 99 min
1945-12-26 Röda Kvarn Stockholm Sverige 99 min
1945-12-26 Röda Kvarn Uppsala Sverige 99 min
1945-12-26 China Örebro Sverige 99 min

Musikstycken

Originaltitel Det var Bohus Bataljon!
Kompositör Sten Frykberg (1940)
Textförfattare Axel Flodén (1940)


Originaltitel Oči čërnyja, oči strastnyja/Otji tjornyja, otji strastnyja
Textförfattare Karin Juel (svensk text)


Originaltitel Tango Hawaii
Kompositör Nils Castegren


Originaltitel Fäder, som sova
Kompositör Hilding Rosenberg
Textförfattare Gardar
Sångare Wilhelm Haquinius
kör


Originaltitel The Farewell Waltz / Candlelight Waltz / Das Lied vom Abschied
Kompositör E. Flat (1940)
Textförfattare Tommy (svensk text 1941)
Artur Beul (1940)
Arrangör Herbert Stothart (1940)
Sångare kör


Originaltitel God Save the King
Textförfattare Abraham Niklas Edelcrantz (svensk text 1805)
Framförs av Lars Nordrum (visslas)


Ämnesord

Bank
Bankkamrer
Chock
Flykting
Frälsningsarmén
Järnvägsstationer
Lysekil
Lyxliv
Migrän
Mord
Ordenssammanträde
Otrohet
Polis
Rånförsök
Småstäder
Stadshotell
Stölder
Triangeldrama
Tågolycka
Äventyrare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2673


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2670


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2667


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Katastrof eller Vakna, drömmare! eller Resan bort.
Omfång 70 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Resan bort. Alf Sjöberg.
Omfång 169 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Resan bort. Escape.
Omfång 2 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Die Reise ins Abenteuer. Resan bort.
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Die Reise ins Abenteuer. Resan bort.
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Die Reise ins Abenhteuer.
Omfång 18 s. + 2 s. produktionsuppgifter, rollista och innehållsbeskrivning.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Resan bort.
Omfång 2 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Resan bort.
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Resan bort. Censurbeskrivning.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?