Grundfakta

Media (84 st)

Originaltitel Trötte Teodor
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1945-12-26

Medverkande

Max Hansen
Teodor

Annalisa Ericson
Marianne, Teodors hustru

Tollie Zellman
fru Johansson, Teodors svärmor

Anders Henrikson
Andersson, kallad Greven

Visa alla medverkande

Handling

Teodor är damfrisör, nygift och mycket lycklig med sin Marianne och hon med honom. Dock grumlas Teodors lycka av att hans dominanta svärmor bor hemma hos det unga paret. Svärmodern, som i...

Visa hela handlingen

Press

Trötte Teodor fick ett ljumt mottagande av kritiken. Odelat positiv var endast Arbetaren. De flesta bedömare var dock överens om att Max Hansen var filmens stora behållning. Alfa...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Inspicient
Musikarrangör

Medverkande

Max Hansen Teodor
Annalisa Ericson Marianne, Teodors hustru
Tollie Zellman fru Johansson, Teodors svärmor
Anders Henrikson Andersson, kallad Greven
Inga-Bodil Vetterlund Clary
Bojan Westin Eva
Sven Lindberg Konrad
Hilda Borgström grevinna
Åke Claesson president
Carl-Gunnar Wingård direktör
Ivar Kåge chef för frisersalongen
Carl Reinholdz vän
Emile Stiebel Bellini
Börje Mellvig perukman
Lillebil Kjellén ej identifierad roll
Olof Sandborg ej identifierad roll
Olav Riégo ej identifierad roll
Carl Hagman ej identifierad roll
Gösta Gustafson ej identifierad roll
Arne Ragneborn ej identifierad roll
Agda Helin ej identifierad roll
Ingrid Envall ej identifierad roll
Hugo Tranberg ej identifierad roll
Ragnar Widestedt ej identifierad roll
Torsten Winge ej identifierad roll
Sven Bergvall ej identifierad roll
Birger Sahlberg ej identifierad roll
Karl Borg ej identifierad roll
Gunnel Lindgren ej identifierad roll
Börje Nilsson ej identifierad roll
O.V. Torpsjö ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1945
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Teodor är damfrisör, nygift och mycket lycklig med sin Marianne och hon med honom. Dock grumlas Teodors lycka av att hans dominanta svärmor bor hemma hos det unga paret. Svärmodern, som i sin ungdom var en skolad sångerska, anser att Marianne ärvt hennes röstbegåvning och att Teodor står i vägen för en annars glansfull sångarkarriär. Dagligen förebrår hon Teodor att han inte har råd att bekosta sånglektioner åt Marianne och förpestar på så sätt Teodors liv.

En mindre snäll flicka, Clary, som Teodor en gång varit förälskad i, har råkat i penningbekymmer. Hon vänder sig till Teodor och hotar att skicka några komprometterande brev till hustrun Marianne, om han inte skaffar fram 600 kronor åt henne. Teodor lovar att hon skall få pengarna och tar jobb som nattkypare på en restaurang.

För att kunna komma iväg hemifrån på kvällarna hittar han på att han lider av snarkningssjuka och att han för att botas från den måste gå till sängs klockan 9. Han låtsas gå till sängs i jungfrukammaren -- men i stället för att lägga sig sätter han på en skiva med snarkningar på en sinnrikt konstruerad grammofon, låser dörren och smiter iväg.

Så småningom har han tjänat ihop en del pengar och trött på att höra svärmoderns tjat om att Marianne kastat bort sig på honom, beslutar han sig för att skicka Marianne pengar till sånglektioner, men under en grevlig pseudonym.

Marianne börjar ta sina lektioner och Teodor fortsätter med sitt komedispel. Men Marianne har satt sig i sinnet att träffa sin välgörare och för att få slut på det hela ber Teodor en god vän, en antikvariatsbokhandlare vid namn Andersson, kallad Greven, att spela Teodors "greve".

Han gör det emellertid så bra att Marianne blir smått förtjust i honom och samtycker till att gå ut med honom på restaurang. De hamnar just på den restaurang, där Teodor arbetar och en serie förvecklingar uppstår. Teodor avgår dock med segern, Marianne får tillfälle att visa prov på sin sångkonst och gör stormande succé.

Av en händelse blir Teodor samma kväll vittne till en tête-à-tête mellan hans svärmor och hennes ungdoms mecenat, och när hon nästa dag börjar ta sig ton, kommer Teodor med några små antydningar med påföljd att svärmodern blir from som ett lamm.

Han har nu fått en hållhake på henne och är därmed äntligen herre i sitt eget hus. Anbuden börjar strömma in till Marianne och framtiden ter sig ljus för det unga paret. (Bearbetning av programblad.)

Censur / granskning

Censurnummer 69549
Datum 1945-12-14
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2920 meter
Kommentar 18.12.1945 lät bolaget förkorta filmen till 2870 m.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2920 meter
Längd i minuter 106 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Trötte Teodor fick ett ljumt mottagande av kritiken. Odelat positiv var endast Arbetaren. De flesta bedömare var dock överens om att Max Hansen var filmens stora behållning.

Alfa (AB): "Det finns några roliga scener i den här filmen, men som helhet är Trötte Teodor en rätt banal historia. Det beror dels på att Anders Henrikson som farsregissör inte precis tillhör de gudabenådade, dels på att det skådespelargarde han samlat kring sig till större delen är förtvivlat ointressant, samt -- förmodligen i rätt hög grad -- på sista ledet i författarfirman Oscar Rydqvist & Co. Henrikson har inte fått den rätta farten på filmen -- långa stunder har man lika svårt som Max Hansen för att hålla tillbaka gäspningarna, och fullt så trött får Teodor inte vara. Annars är naturligtvis Max Hansens prestation mycket intressant. Han anstränger sig att inte bara spela sig själv utan också den lille pinnebergare det är meningen han skall föreställa, men ibland verkar det som om han hade svårt att följa med i galoppen. Dock säkerligen inte beroende på att farten är för snabb."

Rayo (AT): "Lille Max Hansen som Trötte Teodor framkallar många och hjärtliga skratt i den nya filmversionen av pjäsen som regisserats av Anders Henrikson. Det övriga i filmen är inte fullt så roligt. Manuskriptet, till vilket Oscar Rydqvist skyltar som författare, verkar mera plottrigt än kvickt, och skådespelaren Anders Henrikson räddar äran åt regissören med samma namn med en liten fin rollstudie vid sidan om. (-)

Men mitt i det hela agerar och sjunger Max Hansen sin egen Trötte Teodor, obekymrad om manuskript, regissör och medspelare, och lika gott är det. Ty det är Max Hansen som är det roliga i filmen. Hans mimiska förmåga är ju tämligen enastående, och hans replikkonst lika obetalbar som alltid."

Bang (DN): "Max Hansen är en liten herre, men hans prestation i Trötte Teodor är ståtlig. Tack vare honom händer det sig att en farskomedi kan laborera med så nötta och problematiskt smakfulla ingredienser som fruar som jagar sina män i chambre separéer, tjatiga svärmödrar, societetsföreningar för fallna kvinnor, snarkningsapparater osv. utan att ett ögonblick halka på sned. (-)

Men filmen är rätt seg. Den halvpatenterade fjollkomedin är knappast Anders Henriksons styrka, det kan han gott ta som en komplimang."

Mikael Katz (Expr): "När Anders Henrikson gör allvarlig film har han ett utpräglat verklighetssinne. Det sviker honom betänkligt när han ger sig på komedier. (-) Det är häpnadsväckande att han inte inser att skämt med falska grevar och baroner, frisörer som i hemlighet tar plats som nattkypare på restauranger med 'Chambres separées', och unga fruar som får sin sångutbildning betald av mecenater tillhör en lika hopplöst förfluten tid som turnyren och den vaxade kejsar Wilhelm-mustaschen. Att presentera sånt i modern miljö är som att göra Czardasfurstinnan till Norma-servitris i en enrumsvåning på Gärdet."

Mn (MT): "Filmen var en långkörare redan i Waldemar Dahlquists gestaltning för många år sedan, och det är måhända det som lockat Europafilm att på nytt spela in den, denna gång i Anders Henriksons regi. Och blir den en långkörare även den här gången, beror det knappast på att manuset innehåller något förnuftigt eller rimligt. Man Hansens trötte Teodor är för den skull inte tråkig. Han plockar tvärtom fram hela sin arsenal av åtbörder i den situationskomiska genren och med Tollie Zellman som svärmor är det helt enkelt omöjligt att låta bli att skratta. Att hela historien sedan är enkel till orimlighet spelar mindre roll."

T (Arbetaren): "Vad man i all korthet särskilt vill nämna är spelglädjen. Så sprudlande fri från longörer är det sällan man ser en svensk film. Naturligtvis var det herr Teodor-Max själv som roade mest. Denne förunderlige lille man skulle i likhet med den store Grock ensam kunna hålla en stor publik fången med sina konster och sin -- konst. Men nu har han också goda medspelare. Näpna Anna-Lisa Ericson som hustrun, småputtriga Tollie Zellman som svärmodern och paranta Inga-Bodil Vetterlund som den tidigare flamman."

Kommentar Svensk filmografi

Till grund för filmen ligger en teaterpjäs, "Der müde Theodor" av Max Neal (1865--1941) och Max Ferner (1881--1940), enligt uppgift uruppförd 1913.

I Sverige filmades pjäsen på 30-talet av Film AB Minerva i regi av Gustaf Edgren under titeln Trötte Teodor (1931/13) med Valdemar Dalquist i titelrollen.

Även i Tyskland har pjäsen filmats ett antal gånger, då under pjäsens originaltitel, bl a 1918 (Oliver-Film GmbH.; regi Leo Peukert), 1936 (Majestic-Film GmbH.; regi Veit Harlan) och 1957 (Deutsche Film Hansa; regi Geza von Cziffra).

Inspelningen av Trötte Teodor påbörjades 17.4.1945 och avslutades 12.6.1945. Kompletterande scener togs under hösten samma år.

Förlaga

Originaltitel Der müde Theodor: Schwank in 3 Akten (Pjäs)
Författare Max Neal
Max Ferner


Inspelning

Sverige 1945-04-17 1945-06-12
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1945-12-26 Saga Gävle Sverige 106 min
1945-12-26 Aveny Göteborg Sverige 106 min
1945-12-26 Saga Göteborg Sverige 106 min
1945-12-26 Saga Linköping Sverige 106 min
1945-12-26 Saga Stockholm Sverige 106 min
Urpremiär 1945-12-26 Saga Gävle Sverige 106 min
1945-12-26 Aveny Göteborg Sverige 106 min
1945-12-26 Saga Göteborg Sverige 106 min
1945-12-26 Saga Linköping Sverige 106 min
1945-12-26 Saga Stockholm Sverige 106 min

Musikstycken

Originaltitel Belle nuit, ô nuit d'amour. Ur Les contes d'Hoffmann
Kompositör Jacques Offenbach (1881)
Textförfattare Jules Barbier (fransk text 1881)
Michel Carré (fransk text 1881)
Ernst Wallmark (svensk text 1881)
Emil Grandinson (svensk text 1912)


Originaltitel En gla' bit
Kompositör Nathan Görling (1945)


Originaltitel Robin Hood
Kompositör Zilas Görling (1945)


Originaltitel Wein, Weib und Gesang, vals, op. 333
Kompositör Johann Strauss, d.y. (1869)


Originaltitel Var barmhärtig
Kompositör Nikolaj Romanovič Bakalejnikov
Textförfattare Algot Sandberg (svensk text)
Nikolaj Romanovič Bakalejnikov (rysk text 1908)


Originaltitel Die Gigerlkönigin
Kompositör Paul Lincke (1894)
Textförfattare Paul Lincke (tysk text 1894)
Ernst Högman (svensk text 1896)


Originaltitel Hvem er det, der banker?
Kompositör Erik Fiehn (1941)
Sylvester (1941)
Textförfattare Sören Aspelin (svensk text 1941)
Viggo Barfoed (dansk sångtextförfattare 1941)


Originaltitel Bröllopssången
Kompositör Kai Normann Andersen (1945)
Textförfattare Gösta Rybrant (1945)


Originaltitel Jon Blund
Kompositör Kai Normann Andersen (1945)
Textförfattare Gösta Rybrant (1945)


Originaltitel Man ska ha en melodi
Kompositör Kai Normann Andersen (1945)
Textförfattare Gösta Rybrant (1945)


Originaltitel Mariannes sång
Kompositör Kai Normann Andersen (1945)
Textförfattare Gösta Rybrant (1945)


Ämnesord

Direktörer
Dubbelspel
Frisör
Greve
Kypare
Mecenat
Restauranger
Svärmödrar
Sångerskor
Sånglektioner
Utpressning

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2904


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2905


Bestånd Affischer

Storlek Större än 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 180 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Manus: Oscar Rydqvist & Co. Efter Max Neals och Max Ferners teaterpjäs med samma namn.
Omfång 50 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Der muede Teodor. Manuskript: Oscar Rydqvist & Co. Nach Max Neals und Max Ferners Theaterstück mit gleichem Namen.
Omfång 33 s. Produktionsuppgifter (1 s.) och synopsis (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 166 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Der Müde Theodor. Trötta Teodor. Fars i tre akter och ett mellanspel. Of Max Neal and Max Ferner.
Omfång Ca 200 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?