Grundfakta

Media (117 st)

Originaltitel Brita i grosshandlarhuset
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1946-02-04

Medverkande

George Fant
Greger Burenberg, student

Eva Dahlbeck
Brita Månsson, husa

Åke Grönberg
Arvid, gardist

Ernst Eklund
grosshandlare Burenberg, Gregers far

Stina Hedberg
Amelie Burenberg, Gregers mor

Hilda Borgström
Ida, Britas faster, husa hos Burenbergs

Visa alla medverkande

Handling

Brita bor på ett torp hos far och mor. De har det fattigt. Brita arbetar som daglönare på en närbelägen herrgård. På samma herrgård arbetar Arvid, en god vän till henne. Brita...

Visa hela handlingen

Press

Brita i grosshandlarhuset blev i huvudsak mycket väl mottagen av kritikerna. Det positiva bemötandet gällde Åke Ohbergs regi men framförallt tyckte man att filmen bars upp av...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
Musikarrangör
Scenografiassistent
B-ljud

Medverkande

George Fant Greger Burenberg, student
Eva Dahlbeck Brita Månsson, husa
Åke Grönberg Arvid, gardist
Ernst Eklund grosshandlare Burenberg, Gregers far
Stina Hedberg Amelie Burenberg, Gregers mor
Hilda Borgström Ida, Britas faster, husa hos Burenbergs
Olav Riégo Emil, kansliråd
Renée Björling Gerda, Emils fru
Agneta Lagerfelt Sonja, Emil och Gerdas dotter
Ib Schønberg Fredrik Pedersen, kallad Pølse-Fredrik, dansk korvgubbe
Bengt Ekerot "Paniken", Gregers studiekamrat
Carl Ström Britas far
Linnéa Hillberg Elin, Britas mor
Anna-Greta Krigström Ella, husa hos Burenbergs
Astrid Bodin Sofi, kokerska hos Burenbergs
Carin Swensson extrahjälp
- Ej krediterade:
John Norrman värdebrevbäraren
Tord Stål gardeskaptenen
Hjördis Genberg gardeskaptenens fru
John Starck en kypare i Köpenhamn
Nils Hallberg soldat på luckan
Ingemar Holde soldat på luckan
Gabriel Rosén soldat på luckan
Olle Hilding Olsson, procentare
Aurore Palmgren Arvids mor
Albert Ståhl portvakten
Curt Broberg en dansande på Valencia i Köpenhamn
- Ej identifierade:
Ebba Wrede ej identifierad roll
Lilly Kjellström ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1946
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Brita bor på ett torp hos far och mor. De har det fattigt. Brita arbetar som daglönare på en närbelägen herrgård. På samma herrgård arbetar Arvid, en god vän till henne.

Brita upplever livet på landet som ganska meningslöst, hon vill till Stockholm. Hennes drömmar får en viss näring av att hon har en faster, Ida, som arbetar i Stockholm. Brita har bett Ida att hon skall försöka ordna en plats hos den grosshandlarfamilj där Ida arbetar. Hon har nästan gett upp hoppet när det kommer ett brev från Ida med beskedet att hon är välkommen att börja hos familjen.

Inför resan får Brita en ny kappa av fadern. Detta är en stor uppoffring av honom, men han vill inte att hon skall behöva skämmas i sin nya miljö.

Brita promenerar till grosshandlarfamiljens hus på Strandvägen. Under vägen dit fascineras hon av all lyx hon ser i skyltfönstren. När Brita kommer fram gör hon det stora misstaget att gå in genom stora porten; hon hänvisas till en sidoingång. Hon får med andra ord snabbt lära sig var hon hör hemma. Ida möter i lägenheten och börjar genast sätta in Brita i sysslorna. Brita blir oerhört imponerad av den stora våningen. Hon visar sig vara duktig och hon får snart "lämna" köket och börja servera.

Grosshandlaren har en son, Greger, som studerar i Uppsala. Eller borde studera. Det visar sig att det inte är så mycket bevänt med studierna, han ägnar sig för det mesta åt socialt umgänge med sin studiekamrat "Paniken". Greger är enligt de flestas omdöme snäll, men allmänt lat och odräglig.

Brita sätter sig i respekt hos familjen, och Greger börjar uppenbarligen uppskatta henne. Hon verkar att vara den enda som säger vad hon tycker till Greger, något som han uppenbarligen uppskattar.

Brita börjar efterhand att mer eller mindre "uppfostra" Greger. Greger har dock en flickvän ur sin egen klass, Sonja, som han bl a "rymmer" med tilll Köpenhamn. Sonja utnyttjar alla tillfällen att såra Brita.

Samtidigt tar Arvid, kamraten från hemtrakten, kontakt med Brita. Arvid har för hennes skull tagit värvning som hästgardist. Brita och Arvid inleder ett förhållande.

Det är dock Greger och det han representerar som Brita vill ha. När de vid ett tillfälle är ensamma hemma blir hon utan motstånd förförd av Greger. Brita gör slut med Arvid. Arvid tar detta mycket hårt och han blir inblandad i en situation som nära nog kostar honom avsked ur det militära.

Brita och Greger beslutar sig för att tala om för alla att de vill gifta sig. Det kommer att bli svårt att bryta det sociala mönstret, men de tror på sin kärlek. (Bearbetning av manuskript.)

Censur / granskning

Censurnummer 69725
Datum 1946-01-30
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2845 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 580-575-585-595-510 = 2845 m - 104 minuter. Visningskopiornas kortade till 2790 m - 102 minuter (aktlängder: 525-575-585-595-510 = 2790 m). Aktlängder: 580, 575, 585, 595, 510.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2790 meter
Längd i minuter 102 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Brita i grosshandlarhuset blev i huvudsak mycket väl mottagen av kritikerna. Det positiva bemötandet gällde Åke Ohbergs regi men framförallt tyckte man att filmen bars upp av skådespelarnas prestationer. Eva Dahlbeck, George Fant och Åke Grönberg får lysande recensioner för sina insatser.

Bang i DN: "Vad var det man sa om Eva Dahlbeck? De löften hon gav i bl a Den allvarsamma leken mer än infriar hon här. Lugnt och bestämt gör hon sig själv till en oumbärlig tillgång för svensk film. Vad som gäller om hela filmen gäller framförallt om henne: hon är naturlig -- en naturlighet som förutsätter en verklig skådespelarbegåvning.

(-) Det samma kan sägas om Åke Grönberg, som sällan varit bättre än här: bakom hans Arvid, som biter sig fast i sina trohjärtade framtidsplaner för att bli ett sårat vilddjur när de krossas, kan vem som helst skymta pressens notiser om verklighetens fästmömord.

(-) Georg Fant gör en trovärdig typ av sin överklassgosse, som rör ihop trasighet och konjak, men är hyfsad på botten, och kring dem grupperar sig i samma naturliga anda Hilda Borgström, Anna Greta Krigström, Astrid Bodin, Ernst Eklund, Stina Hedberg, Agneta Lagerfeldt. Bengt Ekeroth som 'Paniken' är värd en rad för sig, det var en liten finslipad studie."

Bang hade tillsammans med bl a Robin Hood i StT och S Almqvist i AT en anmärkning mot filmen. Man tycker att Harald Beijer och Åke Ohberg gjort fel när de flyttat fram handlingen till nutid. Robin Hood (StT): "Folk tycker inte om kostymfilmer, heter det. Och det må vara sant eller inte sant. Men i varje fall är det sant att en handling acceptabel i början av seklet inte blir lika acceptabel 1946. Tiderna har dock förändrats åtskilligt, särskilt på hembiträdesfronten. Hjältinnan är en torpardotter, som blir hembiträde i Stockholm. Hon gapar stort när hon kommer in i det eleganta Strandvägshemmet, hon vet inte hur man hanterar kniv och gaffel, och väcker sensation när hon på lediga stunder läser engelska. Men även en torpardotter av i dag är rätt verserad -- bl a tack vare filmen -- och hur många hembiträden studerar inte nu för tiden för att komma fram?"

Men på det hela taget tyckte kritikerna att kombinationen Harald Beijer (manus) och Åke Ohberg (regi) gjort ett bra arbete. Lill i SvD: Harald Beijer och Åke Ohberg har samarbetat ett par gånger förut och gör det åter med den äran i Brita i grosshandlarhuset. Det är en film som liksom deras föregående utmärks av okonventionell handling -- för läsare av romanen är den redan välbekant -- med riktiga människor, äkthet och vederhäftighet i framställningen. En bit svensk vardag som man tror på och fängslas av. Här kittlas inte publiken vare sig med sensationer eller billig komik."

Kommentar Svensk filmografi

Romanen "Brita i grosshandlarhuset" av Harald Beijer (1896--1955) utkom 1940. Två andra av hans romaner har blivit film. "Dynamit" (1938) filmades under samma titel 1946 i regi av Åke Ohberg. (Se 1947/8.) 1951 gjorde man "Johannes och Trubbnos" (1949) under titeln När syrenerna blomma. För regin svarade Ivar Johansson. (Se 1952/3).

Avsnitt ur Brita i grosshandlarhuset ingick i Europa Films jubileumsfilm Syndare i filmparadiset (1956/23).

Brita i grosshandlarhuset spelades in mellan 24.9.1945 och 28.11.1945.

Förlaga

Originaltitel Brita i grosshandlarhuset (Roman)
Författare Harald Beijer


Inspelning

1945-09-24 1945-11-28
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige (ateljé)
Stockholm Sverige (exteriörer)
Köpenhamn Danmark (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1946-02-04 Rio Malmö Sverige 102 min
1946-02-04 Saga Stockholm Sverige 102 min
TV-visning 1987-10-10 TV2 Sverige 98 min
1991-10-01 TV2 Sverige 98 min
1995-05-23 TV2 Sverige 98 min
1998-05-18 SVT1 Sverige 98 min
Urpremiär 1946-02-04 Rio Malmö Sverige 102 min
1946-02-04 Saga Stockholm Sverige 102 min
TV-visning 2008-06-16 SVT1 Sverige 98 min
2012-01-23 SVT1 Sverige
2015-11-17 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Kungliga Svea Livgardes paradmarsch
Kompositör Wilhelm Körner


Originaltitel Charles II. Uvertyr
Kompositör Montague Phillips (1936)


Originaltitel Hudson Bay
Kompositör Karl Zieg


Originaltitel Mariana
Kompositör Karl Zieg


Originaltitel Blues in G Major
Kompositör Stig Holm (1941)
Instrumentalist Stig Holm (piano - ej i bild)


Originaltitel Kungliga Södermanlands regementes marsch
Kompositör Carl Axel Lundvall (dock osäker uppgift)
Sångare Åke Grönberg


Syndare i filmparadiset (1956) Citat ingår från Brita i grosshandlarhuset (1946)

Ämnesord

Danmark/Köpenhamn
Gardist
Grosshandlare
Hembiträden
Herrgårdar
Konsthistoria
Stockholm/Strandvägen
Studier/akademiska
Torpare
Uppsala
Vaktparaden

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2760


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2760


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Större än 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 156 s. Miljölista (14 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 172 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 196 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Brita i grosshandlarhuset. Av Harald Beijer.
Omfång 138 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 159 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Brita i grosshandlarhuset.
Omfång 142 s. + 14 s. miljölista.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Europafilm presents The Maid.
Omfång 55 s. + 1 s. produktionsuppgifter + 1 s. rollista.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Brita i grosshandlarhuset.
Omfång 2 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Brita i grosshandlarhuset.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Brita im grosshändlerhaus.
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Brita i grosshandlarhuset.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Europa Film presents Brita i Grosshandlarhuset. (The Maid).
Omfång 39 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår (1 s.)
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Europa Film seigt Brita im Grosshandlerhaus. (Brita i grosshandlarhuset).
Omfång 32 s. Produktionsuppgifter och rollista (1 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Europa Film visar Brita i grosshandlarhuset.
Omfång 33 s. + 1 s. produktionsuppgifter och rollista.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program folio
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?