Grundfakta

Media (100 st)

Originaltitel Åsa-Hanna
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1946-03-18

Medverkande

Aino Taube
Åsa-Hanna

Edvin Adolphson
Frans Adamson, handelsman, Hannas man

Hilda Borgström
Mor Fia, Frans mor

Marianne Löfgren
Ida Pettersson

Carl Deurell
Elias, prosten

Dagmar Ebbesen
Mor Katrina, Hannas mor

Visa alla medverkande

Handling

I en liten smålandsby bor Hanna på Åsen tillsammans med sina föräldrar. Hon är den vackraste flickan i trakten och många friare trånar efter henne, bl a Magnus som dock åker till...

Visa hela handlingen

Press

Åsa-Hanna fick ett mycket gott mottagande av en nästan enig kritikerkår. Undantaget var Z i Ny Dag som mest tyckte att det var ett "tjoande, svärjande och skrikande som man befarar ska...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Scenografiassistent

Medverkande

Aino Taube Åsa-Hanna
Edvin Adolphson Frans Adamson, handelsman, Hannas man
Hilda Borgström Mor Fia, Frans mor
Marianne Löfgren Ida Pettersson
Carl Deurell Elias, prosten
Dagmar Ebbesen Mor Katrina, Hannas mor
Olle Hilding Efraim på Åsen, Hannas far
Rut Holm Kok-Martina
Gösta Prüzelius Magnus Pettersson på Nygård, Idas man
Anna Olin prostinnan
Carl-Gunnar Wingård K.E. Andersson, länsman
Greta Berthels fru Liljelund, barnmorskan
Anders Henrikson Anders Petter, Hannas morbror
Astrid Bodin Tilda, Adamssons piga
Magnus Kesster Snabben
- Ej krediterade:
Helga Brofeldt Mor Lina
Aurore Palmgren Idas mor
Harry Philipson Ernst på Nergård
Artur Cederborgh August, stinsen
Artur Rolén bröllopsgäst
Wiktor "Kulörten" Andersson bröllopsgäst
Carl Ström tjuvgodsuppköparen
Martha Colliander bröllopsgäst

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) AB Europa Film 1946
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

I en liten smålandsby bor Hanna på Åsen tillsammans med sina föräldrar. Hon är den vackraste flickan i trakten och många friare trånar efter henne, bl a Magnus som dock åker till staden för att studera. Hanna tycker att hon har en ständig press på sig att avgöra vem hon skall välja.

Byns bästa parti är avgjort handelsmannen, Frans. Det går många obehagliga rykten om honom och hans familj i byn, men Hanna är övertygad om att Frans i själ och hjärta är en god människa och säger därför ja till hans frieri. Just som bröllopet skall stunda kommer Magnus hem. Hanna inser att det är Magnus hon verkligen älskar, men hon beslutar sig ändå för att fullfölja giftermålet med Frans.

Efter några år inser Hanna att Frans i grund och botten är en dålig människa, och att alla rykten om honom är sanna. En kväll berättar Frans att han tagit livet av sin farfar tillsammans med sin mor. Med fasa inser Hanna sanningen, men hon beslutar sig för att skydda Frans från upptäckt för sina barns skull.

Under tiden har Magnus gift sig med Ida, och när hans gård brinner ner far han till Amerika för att försöka spara ihop till en ny. Hanna tar hand om Ida och snart bedrar Frans henne med Ida. Frans och Ida försöker tillsammans få Magnus förklarad som rymling och äktenskapet upplöst för att försöka komma över hans jord.

Hanna börjar dock inse vad de två håller på med och hon beslutar sig för att ange Frans. Hanna erkänner också att hon och Frans gett Frans' mor för mycket medicin på dödsbädden då modern hade försökt avlägga bekännelse om mordet på farfadern. Hanna och Frans häktas genast för mord. Hanna är dock nöjd med denna sakernas utveckling. Hon får rentvå sitt samvete samtidigt som hon räddar Magnus' gård. Magnus har hela tiden funnits i hennes hjärta.

Censur / granskning

Censurnummer 69837
Datum 1946-02-22
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2970 meter
Kommentar Visningskopiornas längd: 2975 meter - 109 minuter. Aktlängder: 525-580-590-535-510-235=2 975meter


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2975 meter
Längd i minuter 109 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Åsa-Hanna fick ett mycket gott mottagande av en nästan enig kritikerkår. Undantaget var Z i Ny Dag som mest tyckte att det var ett "tjoande, svärjande och skrikande som man befarar ska spränga högtalarna. (-) Har inte den slags dramatik blivit förlegad i en tid när bönderna är anslutna till RLF och landsbygdsungdomen håller på med plöjningstävlingar."

Mer typisk är då Lill i SvD: "En god roman har blivit en god film, en mycket bra film till och med. Barbro Alvings manuskript, konkret, välbyggt och hållet i ett lugnt, fast tempo med välbalanserade dramatiska höjdpunkter, har i Anders Henriksons fasta och intelligenta regi och med hjälp av goda skådespelare gjort Elin Wägner all rättvisa.

Hon (Aino Taube) växer med uppgiften, mognar under filmens gång i vackert allvar och äkta kvinnlig värdighet. (-) En rejäl och sevärd film igen på Saga."

Nils Beyer i MT: "När man sett resultatet, måste man också säga, att det inger respekt. Bearbetare, regissör och skådespelare har samlat sig till en kraftinsats i det just nu försumpade svenska filmlivet.

Det är en kuslig stämning över det partiet där Åsa-Hanna, den fattiga flickan, som gift sig med den rike handelsmannen, så småningom får uppenbarad för sig hela den förfärliga sanningen, att hon hamnat i en rövarkula. (-)

Desto mera vill man berömma de bägge huvudrollernas innehavare. Aino Taube vann en stor konstnärlig seger som Åsa-Hanna. (-)

Briljant var också Edvin Adolphson som Frans, skurken och kvinnotjusaren och ändå i varje ögonblick den lille lanthandlaren. (-) Kameran har tagit god tid att fånga miljöer och stämningar, och det har också gett filmen dess tyngd och vederhäftighet."

Jan Olof Olsson (Jolo) i BLM: "Det måste ha legat farligt nära till hands för dem som filmat den händelsemättade och spännande berättelsen om Åsa-Hanna att låta den hamna bland de allmogemelodramer som filmdukarna översvämmats av de senaste åren. Men de har undvikit det -- de har smittats av Elin Wägners klarögda realism och närhet till jorden och människorna, och hennes kvinnliga klokhet och underfundiga humor har envist trängt sig med, den också. Filmatiseringar av hennes böcker tycks inte kunna undgå att få något friskt och fräscht över sig, något nytt och äkta. Man märkte det i förra säsongens Vändkorset. Där var det Folkrörelsernas filmorganisation som svarade för inspelningen, och det var naturligt att man inte tummade något på denna historia om hur socialismen och kooperationen danar om ett gammalt brukssamhälle. Man är glad och tacksam för att de som gjort filmen Åsa-Hanna lika litet fuskat bort de stora värdena i Elin Wägners klassiska smålandsepos: det har blivit en bärkraftig och en vacker film om Åsa-Hannas vankelmod och om hennes djupa kvinnliga insikt om vad som är rätt och orätt, den som till slut segrar och driver henne ut på botvandringen över smålandsbackarna till länsman. Barbro Alving har durkdrivet komprimerat handlingen och fått med allt som krävs för att till fyllest återge Åsa-Hannas historia."

Kommentar Svensk filmografi

Romanen "Vansklighetens land" av Elin Wägner (1882--1949) utkom 1917. Året därpå ändrades romanens titel till "Åsa-Hanna".

Elin Wägner fick sin första kontakt med filmen redan 1911 när hon för Apollo-Teatern i Stockholm var med om att filma Exkonung Manuel i Stockholm eller Hon fick platsen, där hon dessutom gjorde rollen av "ett pennskaft" (journalist). Hon var även regissör för filmen. Därefter följde Systrarna (1912, manus), Ungdom (1927, manus tillsammans med Ragnar Hyltén-Cavallius) och Efterlyst (1939/3, manus tillsammans med Oscar Hemberg). De nu nämnda var alla originalverk för filmen.

Av Elin Wägners litterära produktion filmades "Norrtullsligan" (utgiven 1908) av Bonnier-Film 1923. Ovan omtalade Efterlyst ses ibland som en nyskriven fortsättning på Norrtullsligan. "Vändkorset" (1935) blev film under samma titel 1944 (1944/39).

Inspelningen av Åsa-Hanna påbörjades 28.8.1945 och avslutades 17.2.1946.

Förlaga

Originaltitel Vansklighetens land (Roman)
Författare Elin Wägner


Inspelning

1945-08-28 1946-02-17
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige (ateljé)
Norshult Växjö Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1946-03-25 Saga Stockholm Sverige 109 min
Sverigepremiär 1946-03-18 Rio Malmö Sverige 109 min
1946-03-18 Saga Växjö Sverige 109 min
Urpremiär 1946-03-18 Rio Malmö Sverige 109 min
1946-03-18 Saga Växjö Sverige 109 min
TV-visning 1973-10-27 TV2 Sverige 104 min
Cinemateksvisning 2018-05-03 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Värnamovisan
Kompositör Algot Fogelberg (1897)
Arvid Lindström (1897)
Textförfattare Algot Fogelberg (1897)
Arvid Lindström (1897)
Sångare Aino Taube (nynnar)


Originaltitel Han har kämpat, han har vunnit
Kompositör Johann Schop (1642)
Textförfattare Johan Olof Wallin (1809)
Sångare kör


Originaltitel O Guds Lamm, som borttager världens synder
Sångare Carl Deurell
kör


Syndare i filmparadiset (1956) Citat ingår från Åsa-Hanna (1946)

Ämnesord

Barnmorska
Bonde
Eldsvådor
Förgiftning
Giftermål
Handelsmän
Landsfiskaler
Mord
Otrohet
Prost
Småland/Norrvidingebygden
Äktenskapsbrott

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2960


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2970


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2965


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Större än 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Åsa-Hanna. Manuskript efter Elin Wägners roman av Barbro Alving.
Omfång 174 s. Rollförteckning, interiör- och exteriörlista (12 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Åsa-Hanna. Manuskript efter Elin Wägners roman av Barbro Alving.
Omfång 115 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Åsa-Hanna. Efter Elin Wägners roman. Manus Barbro Alving.
Omfång 28 s. Produktionsuppgifter och rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Åsa-Hanna.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Die Åsa-Hanna.
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Åsa-Hanna. Manuskript efter Elin Wägners roman av Barbro Alving.
Omfång 174 s. Roll- och miljölista (12 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Åsa-Hanna. Manuskript efter Elin Wägners roman av Barbro Alving.
Omfång 174 s. Roll- och miljölista (12 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Åsa-Hanna.
Omfång 88 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Åsa-Hanna. Manuskript efter Elin Wägners roman av Barbro Alving.
Omfång 119 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Åsa-Hanna. Förslag till line-up.
Omfång 11 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Åsa-Hanna.
Omfång 3 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Åsa-Hanna.
Omfång 3 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Åsa-Hanna. (Drame villageois).
Omfång 2 s.
Språk Franska


Typ Synopsis
Manustitel Åsa-Hanna.
Omfång 2 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Die Åsa-Hanna.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Åsa-Hanna after Elin Wägner's romance. Manuscript Barbro Alving.
Omfång 26 s. Produktionsuppgifter och rollista (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Åsa-Hanna efter Elin Wägners roman. Manus Barbro Alving. After Elin Wägner's romance. Manuscript Barbro Alving.
Omfång 44 s. + 1 s. rollista och produktionsuppgifter.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 20 s.
Språk Tyska


Typ Kringmaterial


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Åsa-Hanna. Manuskript efter Elin Wägners roman av Barbro Alving.
Omfång 174 s. Rollförteckning, interiör- och exteriörlista (12 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 5
Dia 1
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?