Grundfakta

Media (92 st)

Originaltitel Johansson och Vestman
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1946-09-03

Medverkande

Holger Löwenadler
Adolf (Hilmer) Johansson, trädgårdsmästare

Sture Lagerwall
Vestman

Wanda Rothgardt
fru Helena Bergfors

Håkan Westergren
ryttmästare Hugo Bergfors, Helenas man, ägare till Härnesholms säteri

Hjördis Petterson
Beda, kokerska

Naemi Briese
Olga Hallman

Visa alla medverkande

Handling

Olga Hallman står och väntar utanför Långholmens fängelse. Ut kommer Adolf Johansson som blir fri efter åtta år. Han har suttit inne för dråp. Olga lockar med honom till ett café och...

Visa hela handlingen

Press

Johansson och Vestman fick ett gott, av somliga mycket gott mottagande. Sålunda skrev Filmson i AB: "Efter deras filmpolering framstår Karl Staafs 'Johansson och Vestman' faktiskt som en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud
Mixning
Förtexter
Speaker

Medverkande

Holger Löwenadler Adolf (Hilmer) Johansson, trädgårdsmästare
Sture Lagerwall Vestman
Wanda Rothgardt fru Helena Bergfors
Håkan Westergren ryttmästare Hugo Bergfors, Helenas man, ägare till Härnesholms säteri
Hjördis Petterson Beda, kokerska
Naemi Briese Olga Hallman
Gösta Ericsson Swahn, chaufför och betjänt
Nils Hultgren Modig, dräng
Manne Grünberger Klein, dräng
Stig Olin Rusan, dräng
Karl Erik Flens Seger, dräng
- Ej krediterade:
Jan-Erik Larsson Åke Bergfors, Helenas och Hugos son
Kjell Högberg Bengt Bergfors, Helenas och Hugos son
Sif Ruud fru Larsson, köksa
Gösta Prüzelius löjtnanten i parken
Karin Crispién löjtnantens fästmö
Arne Lindblad hovmästaren på födelsedagsfesten
Birgitta Öijen serveringsflicka
Erik Rosén prisutdelare vid utställning
Theodor Olsson tredje talaren vid utställningen
Siv Ulvhammar fru Gustafsson
Sten Hedlund landsfiskalen
Lilly Kjellström kafésubban
Lennart Pettersson andre talaren vid utställningen
Karin Windahl gäst på födelsedagsfesten
Gunnar Almqvist man på utställningen
Otto Adelby man på utställningen
Abd Ur Rama Abd Ur-Rama, svärdslukaren
Marion Sundh kvinna vid bollkastingsståndet på nöjesfältet
Paul Hagman dörrvaktmästaren på Stadt
Oscar Heurlin gäst på födelsedagsfesten
Märta Torén gäst på födelsedagsfesten
Sven Arvor gäst på födelsedagsfesten
Carl Andersson landsfiskalens biträde
Elgina Quist piga

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1946
Distributör i Sverige (16 mm) AB Svensk Filmindustris avdelning för skolfilm m.m. 1956
Laboratorium FilmTeknik AB
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Olga Hallman står och väntar utanför Långholmens fängelse. Ut kommer Adolf Johansson som blir fri efter åtta år. Han har suttit inne för dråp. Olga lockar med honom till ett café och där stöter de på Adolfs gamle kumpan Vestman, som nu hänger ihop med Olga. Vestman och Olga försöker att förmå Johansson att "arbeta" med dem igen, men han säger bestämt nej. Han vill bli en hederlig människa och han har redan fått ett arbete. Han skall bli trädgårdsmästare hos ryttmästare Bergfors på Härnesholms gods.

Adolf Johansson trivs gott på Härnesholm. Han dyrkar fru Bergfors, som är en varm och filantropiskt lagd människa. Själv dyrkas han av kokerskan Beda, som vill frälsa honom till Filadelfia.

Idyllen tar dock ett brått slut. Genom en slump får hans arbetskamrater reda på hans förflutna, och de vänder sig från honom. Fru Bergfors försöker trösta honom genom att ge honom lov att ställa ut sina pumpor på lantbruksutställningen.

På utställningen vinner Adolf första pris. I glädjen över sin framgång dricker han sig berusad, därtill trugad av Olga och Vestman. Under ruset bär han sig illa åt gentemot sin välgörarinna, fru Bergfors, vilket leder till att han får sluta på godset.

På kvällen är det fest på godset och Adolf hjälper till i köket. När han kommer till sitt rum finner han Vestman där, och denne antyder att han gjort en bra "affär". Han har lyckats pressa pengar av ryttmästaren -- Hugo Bergfors har varit otrogen mot sin fru med Olga -- och Vestman antyder att han skall fortsätta med detta tills han fått familjen Bergfors på knä.

Johansson sliter utpressningsbrevet från Vestman och när denne antyder att han ändå skall fortsätta sin verksamhet slår Johansson honom till marken. Vestman flyr ut i trädgården och parken, men Johansson hinner upp honom och stryper honom.

Johansson ringer själv efter polisen. Han sitter i växthuset och grubblar på sitt öde. Ryttmästare Bergfors får reda på bakgrunden, men han kan inget göra. Polisen kommer och Johansson förs bort.

Censur / granskning

Censurnummer 69917
Datum 1956-09-05
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 866 meter
Kommentar Aktlängder: 467-399 = 866 m - 79 minuter. Aktlängder: 467, 399.


Censurnummer 69917
Datum 1946-03-11
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2195 meter
Kommentar Aktlängder: 560-625-570-440 = 2195 m - 80 minuter. Aktlängder: 560, 625, 570, 440.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2195 meter
Längd i minuter 80 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Johansson och Vestman fick ett gott, av somliga mycket gott mottagande. Sålunda skrev Filmson i AB: "Efter deras filmpolering framstår Karl Staafs 'Johansson och Vestman' faktiskt som en formfulländad praktpjäs. Bilden är inte alls långsökt, ty denna SF-film är ett ädelt konsthantverk med något av silversmidets rena stil och form och rika ciselering i detaljerna. (-)

Filmen berättar inträngande och har som sagt sin styrka i den strama stilen och berättelsen förs under stegrad spänning fram mot den ofrånkomliga lösningen som dock kommer lika oväntat som våldsamt.

I den brutala uppgörelsen firar inte bara regi och foto sin triumf. Där kulminerar också Holger Löwenadlers och Sture Lagerwalls inträngande spel i en kraftanspänning, och detta inte bara rent fysiskt. Holger Löwenadlers typ är delvis densamma som i 'Möss och människor' men det är ändå mera djup och bredd i spelet och den valhänta värmen får fint uttryck, framför allt i scenerna med den blont ljuva Wanda Rothgardt. Sture Lagerwall har lyckligtvis befriats från det lassemajaromantiska som finns hos Staaffs Westman, i gengäld har Westman kanske blivit en smula för mycket problembarn, men Lagerwall får skickligt fram det hala, fega och fullfjädrade, det på en gång lismande och arroganta i typen. Naemi Briese är ekensböna rätt och slätt, men en frappant sådan, och Håkan Westergren en frappant slottsherre."

Robin Hood i StT: "Johansson och Vestman är inte en jovialisk pilsnerfilm om farbroderliga hederssvenskar i söderkåkar. Det är en allvarlig svensk film i bästa klass -- något av Hets -- och håller intresset i ett intensivt grepp ända till slutet. (-)

Filmen hade kunnat bli en grå verklighetsskildring utan djup. Men manusförfattaren Rune Lindström, regissör Olof Molander och fotografen Åke Dahlqvist har velat skapa något med färg, som griper åskådaren våldsammare. Lindström har förstorat temat Johansson-Vestman till att bli den eviga kampen mellan det goda och det onda. Historien växer. Molander har tacksamt gripit möjligheten att lyfta sig över den prosaiska jorden och låter figurerna -- även i åtbörder -- växa i proportion till manuskriptet. Och Dahlqvist gör ett lyckokast i stil med Martin Bodin i Hets. Också fotografen växer med uppgiften.

Johansson och Vestman är artistiskt hopklippt och har all modern svensk films bästa egenskaper, bl a färgstarka och bra bifigurer, Hjördis Pettersson, Naemi Briese, Manne Grünberger (endast stackars Stig Olin är förfärlig som en tattaridiot). Filmen vore en prydnad för vilken filmindustri som helst, och man vill ogärna komma med anmärkningar, som i läsarens ögon kanske tar bort något av filmens glans. (-)

Lagerwall är utomordentlig i somliga scener, men kan ej överbrygga svalget Staaff-Lindström, ibland är han bara en munter och fräck smådjävul, vars oljiga svans man tycker sig se vifta bak i byxorna, ibland är han en monumental Satan. (-) Alltigenom utomordentlig är däremot Holger Löwenadler, intensiv, mustig, sann, fascinerande, en prestation som Jean Gabin vore den förste att applådera."

Helt negativ var endast Z i Ny Dag: "Uppslaget har utnyttjats för grov melodramatik och karikatyrmässig människoskildring. Det är en tung barlast som den svenska filmen släpar med sig av vulgära tonfall och kvasiexpressionistiska regieffekter. Ännu spelas det en dyster, förgrovad teater då det gäller svensk vardagsskildring.

Klassmässigt är Johansson och Westman direkt osympatisk. Det är den vita herrgårdens vitklädda herrskapsfolk som generöst och förstående tar sig an den olycklige dråparen Johansson då han avtjänat straffet, och det är hans likar, tjänstefolket, som gör tillvaron outhärdlig för honom."

Kommentar Svensk filmografi

Teaterpjäsen "Johansson och Vestman" av Karl !Staaff (1860--1915) brukar dateras till omkring 1898. Författaren, som var liberal politiker och två gånger statsminister (1905--06 och 1911--14), gjorde sig känd för sitt sociala engagemang.

Pjäsen, som efter Staaffs död anträffades bland hans efterlämnade papper, trycktes 1917 och uppfördes senare i svenska landsorten. AB Svensk Filmindustri köpte filmrätten i maj 1944 av amiralitetsrådet Gunnar Jehander (1886--1953) som företrädare för Karl Staaffs efterlevande och lät under sommaren och hösten först författaren och regissören John Lindlöf (se Filmografins 30-talsdel), sedan författaren och kriminalreportern Sture Appelberg (1885--1947) utarbeta en synopsis för filmatisering av pjäsen. Inspelningen startade sista veckan i juli 1945 och avslutades först kring månadsskiftet september-oktober 1945. Filmen hade betydligt fler exteriörscener än interiörscener. (GW)

I samband med filmen -- som väckte uppmärksamhet genom sitt sociala innehåll -- tog Svensk Filmindustri i samarbete med Godtemplarorden fram ett studiepaket om frigivna fångars situation.

Förlaga

Originaltitel Johansson och Vestman (Pjäs)
Författare Karl Staaff


Inspelning

1945-07-26 1945-09-24
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Taxinge-Näsby Sverige
Motala Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1946-09-03 Röda Kvarn Eskilstuna Sverige 80 min
1946-09-03 Röda Kvarn Gävle Sverige 80 min
1946-09-03 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 80 min
1946-09-03 Röda Kvarn Linköping Sverige 80 min
1946-09-03 Skandia Norrköping Sverige 80 min
1946-09-03 Skandia Stockholm Sverige 80 min
1946-09-03 Svea Sundsvall Sverige 80 min
1946-09-03 Röda Kvarn Uppsala Sverige 80 min
TV-visning 1993-01-19 Kanal 1 Sverige 77 min
1997-02-14 SVT1 Sverige 77 min
2000-01-25 SVT1 Sverige 77 min
Urpremiär 1946-09-03 Röda Kvarn Eskilstuna Sverige 80 min
1946-09-03 Röda Kvarn Gävle Sverige 80 min
1946-09-03 Röda Kvarn Helsingborg Sverige 80 min
1946-09-03 Röda Kvarn Linköping Sverige 80 min
1946-09-03 Skandia Norrköping Sverige 80 min
1946-09-03 Skandia Stockholm Sverige 80 min
1946-09-03 Svea Sundsvall Sverige 80 min
1946-09-03 Röda Kvarn Uppsala Sverige 80 min

Musikstycken

Originaltitel En liten stund med Jesus
Kompositör Oscar Ahnfelt
Textförfattare Lina Sandell


Originaltitel Dig skall min själ sitt offer bära
Textförfattare August Afzelius (1814)
Britt G. Hallqvist (textbearbetning 1979)
Sångare kör


Originaltitel Vi hade inga segel ...
Sångare Holger Löwenadler
Jan-Erik Larsson
Kjell Högberg


Originaltitel Blott en dag, ett ögonblick i sänder
Kompositör Oscar Ahnfelt (1872)
Textförfattare Lina Sandell (1865)
Sångare Hjördis Petterson


Ämnesord

Alkohol
Betjänter
Drängar
Dråp
Frigivning
Fångvård
Gods
Klasskamp
Lantbruksutställning
Motala
Otrohet
Polis
Pumpa
Ryttmästare
Stockholm/Långholmen
Taxinge-Näsby
Trädgårdsmästare
Utpressning
Växthus

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2177


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2177


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Johansson och Vestman. Line-up 4. Version 6. Synopsis av Rune Lindström.
Omfång 33 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Johansson och Vestman. Efter ett uppslag från Karl Staffs skådespel "Johansson och Vestman" av Rune Lindström.
Omfång 186 s. Rollbeskrivning (6 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Johansson & Vestman. Filmsynopsis af Karl Staaf's skuespil af Edwin Rune Martin Lindström.
Omfång 28 s.
Språk Danska


Typ Dialoglista
Manustitel Johansson und Vestman.
Omfång 11 s. + 2 s. produktionsuppgifter, rollista och synopsis.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Johansson och Vestman. Efter Karl Staffs skådespel.
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Johansson och Vestman.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Johansson and Vestman (Johansson och Vestman).
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Johansson and Vestman (Johansson och Vestman).
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Johansson and Vestman.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Johansson and Vestman (Johansson och Vestman).
Omfång 2 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Johansson et Westman.
Omfång 2 s.
Språk Franska


Typ Synopsis
Manustitel Johansson et Vestman d'après la pièce de Karl Staaff.
Omfång 2 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Franska


Typ Synopsis
Manustitel Johansson und Vestman. Nach: Karl Staafs Schauspiel.
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Tyska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?