Grundfakta

Media (49 st)

Originaltitel Kristin kommenderar
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1946-09-03

Medverkande

Dagmar Ebbesen
Kristin Carlsson, hembiträde

Wanda Rothgardt
Marianne Hagström, senare gift Westman, novellillustratör

Gunnar Björnstrand
doktor Harald Westman, provinsialläkare/Vilhelm "Ville" August Westman, Haralds son, Mariannes man

John Elfström
Herman Karlsson, kallad Hamlet, vaktmästare på Karolinska institutet

Olle Florin
Olle Elving, advokat

Börje Mellvig
Torre, affärsman

Visa alla medverkande

Om filmen

 Skrämmande resolut hembiträde (Dagmar Ebbesen) tar över hushåll där mor ammar medan hon ritar veckotidningsschejker, tvillingarna river lägenheten och far slarvar bort dem...

Visa hela texten

Handling

Gamle doktor Westman kommer förbi en pågående människoauktion i sin hemtrakt. Några mammor med barn skall auktioneras bort bland traktens bönder. Bland dem Kristin med sin mor. Ingen vill...

Visa hela handlingen

Press

De flesta kritiker tyckte att Kristin kommenderar var en småtrevlig bekantskap. Peo i AB: (-) "Är en på det hela taget ganska smältbar historia, rar, troskyldig och lyckosam, stundom bara...

Visa all press


Relaterat

Om filmenSkrämmande resolut hembiträde (Dagmar Ebbesen) tar över hushåll där mor ammar medan hon ritar veckotidningsschejker, tvillingarna river lägenheten och far slarvar bort dem på Norrmälarstrand.

Unga paret Westman har det snärjigt. Marianne ammar medan hon illustrerar ”Dubbelmorden i katakomberna” och Ville springer mellan grytor som kokar över och tvillingar som välter möbler över sig. Marianne ber Gud att för Villes skull sända dem ett hembiträde, och Gud hör bön. När vagnen med lillebror har två hjul över kajkanten uppenbarar sig Kristin och drar upp den. Sen tar hon över filmen. ”Släpp vagnen! Det här sköter jag! Inga män här inte!” Hon styr mot Fleminggatan 13, och när Marianne hoppfullt frågar om hon söker tjänst hos dem, svarar hon: ”Jag söker inte – jag TAR”.

Karlar är lata och enfaldiga drullar, när de inte är ärkeknölar. Det finns bara en man Kristin respekterar, och han är död. Fjanten i den här familjen översätter schejknoveller, men det ska det bli slut på. När Kristin är klar med lägenheten, tar hon itu med hans karriär. Ville försörjer sig på smörja – han ska bli läkare, och en välgörare hon känner ska bekosta studierna. Ville pluggar skallfogar medan Marianne ritar schejker och hejar på sin man. Ville blir läkare i en håla, och Marianne snyter ungar och lagar mat i en tjänstebostad så liten att spisen står i badrummet: ”Mamma! Potatisen är färdig och jag också!”

”Gode Gud om ändå Kristin vore här” snyftar Marianne när hennes rasande man tror att hon haft ihop det med en liderlig advokat, och Kristin knackar på med sitt trollspö. Närhelst någon behöver en rejäl avhyvling är hon där. Den gudasända får det första exemplaret av Villes doktorsavhandling: ”Kvacksalveriets psykologiska förutsättningar”, med dedikation. Föga anar författaren vad hans hemiträde gör de dagar hon inte krusar hans örngottsband. ”Det ska vara tyst i väntrummet, annars åker ni till polikliniken allihop!” ryter hon till patienterna i sitt proppfulla vardagsrum. Och när hon ordinerat en patient med magproblem fyra koppar blåbärssoppa, tar hon stolt fram ”Stora kanonstoppen! Doktor Westmans patent!” Doktor Westman …

När Ville får klart för sig att hans hembiträde kurerar folk med blåbär och hårt lindade lakan, är han på väg att sparka ut henne. Om kvacksalvare hjälper folk så är det till kyrkogården. ”Det finns gravkapell på sjukhusen också” svarar Kristin utan att vika en tum. Efter några turer berättar hon att Villes far räddade henne från en fattigauktion när hon var liten. Genom att i hemlighet betala Villes studier har hon velat betala tillbaka, och hennes ordinationer är gamle doktor Westmans recept. ”Och nu är han så god och tar itu med disputationen. Han går och tar på sig fracken medan jag ringer efter en bil. Seså, marsch!”

Ingen rår på rivjärnsvirtuosen Dagmar Ebbesen, en av de mest älskade skådespelarna i svensk filmhistoria. Hon spelade sin första filmhusa 1918, och i Hemslavinnor från 1923 gör hon sin paradroll: husassistenten Kristiana, som hon gjort succé med på scen. Filmen blev en sådan framgång att den gjordes igen, både 1933 och 1942. Ebbesen var med i sexton stumfilmer. Hennes berömda mimik är så precis att hon skulle ha klarat sig utmärkt utan ljud. Hon förlitade sig helt på sin teknik: ”Man ska inte improvisera. Då brusar man iväg, och då fördärvar man för sig.”

Robin Hood (Bengt Idestam-Almqvist) skrev i Stockholms-Tidningen vid premiären: ”Hur många gånger har Dagmar Ebbesen spelat den rejäla, riviga, godhjärtade fruntimret, som både steker biffar i köket och ordnar alla biffar för sina medmänniskor? Och alltid ser man henne med samma nöje. Denna journalistiskt hopsvängda film utnyttjar alla folkskådespelets slagkraftiga ingredienser, tangerar aktuella problem som hembiträdesnöden, barnrika familjers svårigheter, underläkarnas proletärtillvaro, trångboddheten, kvacksalveriet, utnyttjar arv från succéer som Hemslavinnor, Ungkarlspappan och Swedenhielms, frodas i Oscar Rydqvists skugga och lever högt på Dagmar Ebbesens magnifika förmåga att säga sanningens ord så det hörs och känns, Wanda Rothgardts karaktärsfasta ljuvhet, Gunnar Björnstrands sympatiskt slängiga humor och John Elfströms gudagåva att svänga till krumelurer.[…]”

Nina Widerberg (2015)

Boka filmen

Den här filmen finns i Filminstitutets distribution och finns tillgänglig att boka på dcp för visning på biograf. Filmerna bokas för slutna och öppna visningar till fasta priser.

Boka film i Filminstitutets biografdistribution

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Dvd-titel i Sverige

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
Kläder
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Dagmar Ebbesen Kristin Carlsson, hembiträde
Wanda Rothgardt Marianne Hagström, senare gift Westman, novellillustratör
Gunnar Björnstrand doktor Harald Westman, provinsialläkare/Vilhelm "Ville" August Westman, Haralds son, Mariannes man
John Elfström Herman Karlsson, kallad Hamlet, vaktmästare på Karolinska institutet
Olle Florin Olle Elving, advokat
- Ej krediterade:
Börje Mellvig Torre, affärsman
Per Oscarsson Jan Westman, Villes och Mariannes son
Ann-Charlotte Bergman Maj Westman, Villes och Mariannes ena tvillingdotter som vuxen
Margit Pettersson Sonja Westman, Villes och Mariannes andra tvillingdotter som vuxen
Bojan Westin Ella Brukshage, Jans träff
Arne Lindblad Hansson, vaktmästare på tidningsförlaget Leander & Jonsson
Ivar Kåge medicinprofessor
Gabriel Alw medicinprofessor, examinatorn
Carl Deurell promotorn
Tord Stål docent, opponent vid Villes disputation om kvacksalveriets psykologiska förutsättningar
Tor Borong busen på undersökning
Åke Engfeldt kandidat Rundqvist, medicine studerande
Magnus Kesster patienten på könspolikliniken
Helge Karlsson auktionsförrättaren
Hugo Hasslo skjutsbonden
Hanny Schedin Anna-Lisa Carlsson, Kristins mor
Mariane Orlando Kristin som barn
Nils Jacobsson Djurgårds-Kalle
Karla Wiberg Djurgårds-Kalles Emma
Olle Hilding Johan, en gubbe på auktionen
Gull Natorp döva Hanna, patient hos Kristin
Inga-Lill Åhström patient hos Kristin
Signe Wirff patient hos Kristin
Margit Andelius portvaktsfrun på Gaffelgränd 4 i Gamla Stan
Nils Dahlgren pantlånaren
Sif Ruud Vilma Persson, platssökande
Ulla Malmström den platssökande Faluflickan
Margit Jonje den platssökande Jönköpingsflickan
Kristina Ranå den platssökande Karlstadsflickan
Margaretha Spång en sjuksköterska
Vera Fränkel en sjuksköterska
Sten Hedlund en läkare
Brita Öberg städerskan på Karolinska institutet
Nils Nordståhl redaktör på förlaget Leander & Jonsson
Erland Colliander Anders Petter Nilsson, gubbe på auktionen
Svea Holst en kvinna i porten till Gaffelgränd 4
Signhild Björkman fröken Berg, advokat Elvings sekreterare
Ulf Eriksson Kalle, Elvings springpojke
Sture Djerf en poliskonstapel
Asta Jonsson Maj Westman som liten
Ann Jansson Sonja Westman som liten
Birgit Linder flickan på resebyrån
Otto Adelby en gubbe på auktionen
Gösta Holmström en student i Stadshuset
Mauritz Strömbom en doktor i Stadshuset
Brita Borg en dansande på restaurangen
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Olav Riégo en medicinprofessor
Willy Peters en ung herre

Bolag

Produktionsbolag AB Kungsfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Kungsfilm 1946
Distributör i Sverige (DCP) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 2017
Distributör i Sverige (DVD) Studio S Entertainment 2014
Laboratorium AB Kinocentralen
Utrustning Kirurgiska Instrument Fabriks AB (KIFA) (kirurgisk instrumentutrustning från)
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Gamle doktor Westman kommer förbi en pågående människoauktion i sin hemtrakt. Några mammor med barn skall auktioneras bort bland traktens bönder. Bland dem Kristin med sin mor. Ingen vill ha dem tillsammans, utan det verkar som om de måste skilja på sig. De blir förtvivlade och ber att få slippa. Dr Westman tycker synd om dem och lovar att ta hand om dem båda. Dr Westman tycker att hela förfarandet är anstötligt.

Efter några decennier möter vi gamle Westmans son Vilhelm, på väg till sitt förlag för att försöka få ut ytterligare ett förskott. Han har tvingats sluta med sina medicinska studier av ekonomiska skäl och försörjer sig som översättare för den kolorerade veckopressen.

På förlaget träffar Vilhelm Marianne, som länge illustrerat hans översättningar utan att de varit medvetna om varandra. De gifter sig och får barn. Båda arbetar hemma och genom barnen och deras egen opraktiskhet blir det snart ett lätt kaos.

Vilhelm och Marianne beslutar sig för att annonsera efter ett hembiträde. Detta visar sig lättare sagt än gjort. Alla som svarar på annonsen vänder i dörren när de ser oredan och barnen.

Under en promenad stöter Vilhelm ihop med Kristin. Kristin räddade honom ur en pinsam situation, när han hade "tappat" ett av barnen. Kristin studerar Vilhelm noga och efter diverse turer accepterar hon arbetet som hembiträde. Kristin tar snabbt kommandot i hemmet.

Både Vilhelm och Marianne anar något lurt med Kristin, men de är så tacksamma, att de inte bryr sig om det. Kristin får Vilhelm att börja studera medicin igen genom att ordna en hemlig donation åt honom genom en advokat. Advokaten blir förtjust i Marianne och försöker vid ett tillfälle att förföra henne. Till slut avslöjar Marianne att pengarna hela tiden kommit från Kristin.

Kristin har en kvacksalverimottagning i Gamla Stan, vilken visar sig vara en ganska lukrativ rörelse. Kristin försvarar sig med att hon aldrig tar några risker med sina patienter. Marianne lovar att inte avslöja henne.

Vilhelm får sin examen och de flyttar till en mindre stad där Vilhelm arbetar som underläkare. Vilhelms gamle vän Torre avslöjar under narkos att Marianne varit otrogen med advokaten. Allt rasar för Vilhelm som vägrar att tro på Marianne. Kristin kallas in igen och hon reder snabbt upp det hela.

Samma dag som Vilhelm skall doktorera på en avhandling om kvacksalveriets psykologiska orsaker får han reda på att han studerat till läkare på pengar som kommit från Kristins mottagning. Till att börja med vägrar han att genomföra disputationen. Då avslöjar Kristin att det var henne som Vilhelms far räddade från fattigauktionen och att allt hon lärt sig om medicin kommer från Vilhelms far, som ofta använde lite jordnära metoder i sin praktik.

Allt slutar med klang och jubel och doktorsdisputation i Stadshuset.

Censur / granskning

Censurnummer 81145
Datum 1952-09-13
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2535 meter
Kommentar Speltid: 93 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 70394
Datum 1946-08-08
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2635 meter
Kommentar Speltid: 96 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2635 meter
Akter 5 rullar
Dialogspråk


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De flesta kritiker tyckte att Kristin kommenderar var en småtrevlig bekantskap. Peo i AB: (-) "Är en på det hela taget ganska smältbar historia, rar, troskyldig och lyckosam, stundom bara kanske litet för mycket lik de noveller till den kolorerade veckopressen, som filmens unge hjälte översätter och som hans maka illustrerar. Tack vare manusförfattaren Gustaf Edgren (med Gardar Sahlberg som hjälpreda) går det regissören Gustaf Edgren väl i händer hela tiden. (-)

I och med (Kristin) får författarna också med problemet läkarna contra kvacksalvarna, men det är framför allt typen man velat åt -- en blandning av Hemslavinnors gamla rivjärn och Swedenhielms buttra Boman. (Dagmar Ebbesen) spelar sin Kristin storartat, ler och slår ihjäl med samma varma själ och svarar förstås för de riktiga replikfemettorna. John Elfströms vaktmästare på Karolinska bidrog också till muntrationen. Publiken föreföll i hög grad belåten med kvällen, man viskade i korridorerna något om att det här i alla fall var en film med innehåll."

Anders Helén i Expr: "Kristin kommenderar med besked i Palladiums svenska premiärfilm! Men det är lika bra att säga ifrån nu med en gång, att man för en gångs skull går road och nöjd från ett svenskt lustspel. Historien om den fattiga läkarfamiljen, som utan att veta om det får hjälp av en kvacksalverska, är både fyndigt och lustigt turnerad. Flera repliker -- av märket Gardar Sahlberg -- går in direkt, och hela filmen sitter man och har småtrevligt.

Det är klart att man kan klanka på än det ena än det andra. Nog känner man igen tongångar från åtskilliga andra filmer av samma typ, visst dyker det upp en och annan patentreplik, men vad spelar det för roll, när man i stort har det trivsamt och roligt! Gustaf Edgren kan konsten att göra filmer av det här slaget och här har han lyckats alldeles utmärkt. Handlingen flyter i stort sett förvånansvärt smidigt och snabbt.

Och Dagmar Ebbesen, som givitvis spelar Kristin, gör en rejäl studie av den typ, som hon behärskar till virtuositet."

Dagmar Ebbesens insats framhölls av flera kritiker. Robin Hood i StT: "Hur många gånger har Dagmar Ebbesen spelat den rejäla, riviga, godhjärtade fruntimret, som både steker biffar i köket och ordnar alla biffar för sina medmänniskor? Och alltid ser man henne med samma nöje. Denna journalistiskt hopsvängda film utnyttjar alla folkskådespelets slagkraftiga ingredienser, tangerar aktuella problem som hembiträdesnöden, barnrika familjers svårigheter, underläkarnas proletärtillvaro, trångboddheten, kvacksalveriet, utnyttjat arv från succéer som Hemslavinnor, Ungkarlspappan och Swedenhielms, frodas i Oscar Rydqvists skugga och lever högt på Dagmar Ebbesens magnifika förmåga att säga sanningens ord så det hörs och känns, Wanda Rothgardts karaktärsfasta ljuvhet, Gunnar Björnstrands sympatiskt slängiga humor och John Elfströms gudagåva att svänga till krumelurer.

Regissören Gustaf Edgren förstör aldrig ett stoff, alltid blir det ett mänskligt korn här och där, men det skulle inte skada om han moderniserade sin stil litet grand. Närkingar var visserligen en bra folkfilm, men det är länge sedan och vi skriver nu 1946."

Kommentar Svensk filmografi

Kristin kommenderar kan ses som en hyllning till Dagmar Ebbesen. "Den eviga pigan" i svensk film fick här en huvudroll som var direkt skriven med henne i tankarna. Under fem decennier -- från debuten 1913 till sin död 1954 -- var Dagmar Ebbesen verksam inom svensk film och hon blev tveklöst en av de folkkäraste skådespelarna i svensk filmhistoria. (SG)

Inspelningen av Kristin kommenderar påbörjades 29.4.1946 och avslutades 29.5.1946. Den klarades alltså av på 23 arbetsdagar, därav 5 dagar för exteriörerna. Detta var en osedvanligt kort inspelningstid för en svensk långfilm. Normala inspelningstiden var vid denna tid 6 veckor (42 dagar), och de allra flesta filmkontrakt gjordes upp med utgångspunkt härifrån. (GW)

Inspelning

(23 inspelningsdagar) 1946-04-29 1946-05-29
Filmstaden Råsunda Sverige
Skansen Stockholm Sverige
Gamla Stan Stockholm Sverige
Norr Mälarstrand Stockholm Sverige
Stockholms stadshus Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1946-09-03 Skandia Borås Sverige 96 min
1946-09-03 Victoria Göteborg Sverige 96 min
1946-09-03 Palladium Stockholm Sverige 96 min
TV-visning 1957-09-05 Sverige 92 min
1958-08-10 Sverige 92 min
1961-06-25 Sverige 92 min
1972-10-20 TV1 Sverige 92 min
1980-11-16 TV2 Sverige 92 min
1986-04-27 TV2 Sverige 92 min
1991-05-05 TV3 Sverige 92 min
1991-10-27 TV3 Sverige 92 min
1997-07-15 SVT2 Sverige 92 min
1997-09-07 SVT1 Sverige 92 min
2003-01-20 SVT1 Sverige 92 min
2004-12-06 SVT1 Sverige 92 min
Urpremiär 1946-09-03 Skandia Borås Sverige 96 min
1946-09-03 Victoria Göteborg Sverige 96 min
1946-09-03 Palladium Stockholm Sverige 96 min
TV-visning 2013-09-16 SVT1 Sverige
Dvd-release 2014-05-14 Sverige (utgiven i samlingen "Den stora Hembiträdesboxen")
TV-visning 2015-07-28 SVT1 Sverige
2018-08-13 SVT1 Sverige
2018-08-13 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel I'm Getting Better Every Day
Kompositör Mark Strong
Textförfattare Mark Strong (engelsk text)
Karl-Ewert (svensk text 1923)
S.S. Wilson (svensk text 1923)
Sångare Wanda Rothgardt
Gunnar Björnstrand


Originaltitel Amours divins, ardentes flammes. Ur La belle Hélène
Kompositör Jacques Offenbach (1864)
Textförfattare Henri Meilhac (fransk text 1864)
Ludovic Halévy (fransk text 1864)
Palle Block (svensk text 1865)
Sångare Wanda Rothgardt


Originaltitel Säg det i toner
Kompositör Jules Sylvain (1929)
Textförfattare Karl-Ewert (1929)


Originaltitel I sjunde himlen
Kompositör Georg Enders (1927)
Textförfattare Nils-Georg = Nils Perne & Georg Eliasson (1927)


Originaltitel Väva vadmal


Originaltitel Tänker du att jag förlorader är


Originaltitel 'Tis the Last Rose of Summer
Textförfattare Thomas Moore (1805 efter en irländsk folkmelodi)


Originaltitel Sov Dukke Lise
Kompositör Elith Worsing (1920)
Textförfattare S.S. Wilson (svensk text 1920)
Ludvig Brandstrup (dansk text 1920)


Originaltitel Tango mélodique (J. Sylvain)
Kompositör Jules Sylvain


Originaltitel Medima-fox
Kompositör Jules Sylvain


Originaltitel La marche du sacre. Ur Le prophète
Kompositör Giacomo Meyerbeer (1849)


Ämnesord

Advokater
Auktion/människo-
Avhandling
Doktorsdisputation
Donation
Förlag/veckopress
Hembiträden
Kvacksalveri
Läkare
Medicin
Narkos
Operationer
Opponent
Sjukhus
Stockholm/Gamla Stan
Stockholm/Skansen
Stockholm/Stadshuset
Studerande/medicine
Vaktmästare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2630


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2621


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Kristin kommenderar. En filmkomedi av Gardar Sahlberg och Gustaf Edgren efter en idé av Teodor Berthels.
Omfång 161 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Ljudtyp Ljud
Färgtyp Svartvit
Bredd DCP
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt ljud
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?