Grundfakta

Media (151 st)

Originaltitel Det är min modell
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1946-09-23

Medverkande

Maj-Britt Nilsson
Dora Svensson, modell

Alf Kjellin
Erik "Jerker" Lunde, skulptör

Olof Winnerstrand
Svante Piehl, greve

Stig Järrel
Redel, generalkonsul

Oscar Winge
Filip Gregersson, riksdagsman för bondeförbundet

Marianne Löfgren
Vera Lund, modell

Visa alla medverkande

Handling

Skulptören Erik Lunde kommer in på en konstnärs!krog i Gamla Stan. Där pågår ett festande under milt sagt uppsluppna former. Erik känner sig dock något dyster och har svårt att...

Visa hela handlingen

Press

Det är min modell möttes av ovanligt hårda omdömen av recensenterna. "En spöklik upplevelse att se denna nya Gustaf Molander-komedi." (Nils Beyer i MT). "Dödfödd -- och borde aldrig ha...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
Smink
B-ljud
Förtexter
Övrig medarbetare

Medverkande

Maj-Britt Nilsson Dora Svensson, modell
Alf Kjellin Erik "Jerker" Lunde, skulptör
Olof Winnerstrand Svante Piehl, greve
Stig Järrel Redel, generalkonsul
Oscar Winge Filip Gregersson, riksdagsman för bondeförbundet
Marianne Löfgren Vera Lund, modell
Anna-Lisa Baude fru Svea Ohlsson, portvaktsfru
Georg Funkquist redaktör Allan Rune, kommunistisk riksdagsman
Wiktor "Kulörten" Andersson Johansson, kallad Plattis, servitör på Den Gyldene Tunnan
- Ej krediterade:
Artur Rolén ordensceremonimästare
Georg Fernquist ordensbroder
Erland Colliander ordensbroder
Inga Gill servitris på Den Gyldene Tunnan
Karl Erik Flens kommunistisk redaktör
Ernst Brunman Håkansson, kommunistisk redaktör
Sven Bergvall general Leijonflycht, medlem av Kommittén för resande av ett svenskt nationalmonument
Carl-Gunnar Wingård medlem av nationalmonumentskommittén
Olav Riégo biskop Ekkvist, medlem av nationalmonumentskommittén
Margot Ryding grevinnan Agatha von Sommerfeldt, Piehls moster, medlem av nationalmonumentskommittén
Margit Andelius medlem av nationalmonumentskommittén
Erik Rosén medlem av nationalmonumentskommittén
Gösta Gustafson medlem av nationalmonumentskommittén
Edvard Danielsson medlem av nationalmonumentskommittén
Theodor Olsson medlem av nationalmonumentskommittén
Anna-Lisa Fröberg medlem av nationalmonumentskommittén
Oscar Heurlin medlem av nationalmonumentskommittén
Hartwig Fock rockvaktmästare på Den Gyldene Tunnan
Hugo Tranberg rockvaktmästare på Den Gyldene Tunnan
Mimi Nelson gäst på Den Gyldene Tunnan
Jarl Kulle gäst på Den Gyldene Tunnan
Åke Engfeldt gäst på Den Gyldene Tunnan
Holger Höglund gäst på Den Gyldene Tunnan
Suzanne Schou gäst på Den Gyldene Tunnan
Håkan Norlén sångare och gitarrspelare på Den Gyldene Tunnan
Nils "Banjo-Lasse" Larson sångare och gitarrspelare på Den Gyldene Freden
Ingemar Holde redaktionspojke
Carl Ericson ordensbroder
Paul Hagman ordensbroder
Gunnar Öhlund gäst på Den Gyldene Tunnan
Anders Andelius gäst på Den Gyldene Tunnan
Marianne Stjernqvist gäst på Den Gyldene Tunnan
- Ej identifierade:
Carl Deurell ordensgeneral (bortklippt) (bortklippt i den slutliga filmen)
Erik Forslund gubbe (bortklippt?)

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1946
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Skulptören Erik Lunde kommer in på en konstnärs!krog i Gamla Stan. Där pågår ett festande under milt sagt uppsluppna former. Erik känner sig dock något dyster och har svårt att uppskatta glammet i lokalen. I samma sällskap som Erik finns modellerna Dora Svensson och Vera Lund. Från ett ordenssällskap ansluter greve Svante Piehl, generalkonsul Redel och riksdagsman Gregersson.

Erik går innan festen är slut och Dora, Vera och de tre herrarna hittar honom senare stående på broräcket på Norrbro. Erik är lätt berusad och yrar om ett nationalmonument.

Vera anklagar Dora för att ha stulit hennes arbete som modell åt Erik. Vera vägrar att låta Dora bo i hennes lägenhet längre, vilket gör att Vera flyttar in hos Erik och blir hans modell. De tre herrarna låtsas nu intressera sig för Eriks konst, medan det i själva verket är Dora som attraherar dem.

Dora arbetar frenetiskt för att dessa herrar skall starta en kommitté för ett nytt nationalmonument, som Erik skall få göra ett förslag till. Tanken är också att hon själv skall få stå modell för detta monument. Efter ett komplicerat intrigspel av Dora -- till saken hör bl a att Erik hela tiden är ytterst motsträvig -- kommer en kommitté till stånd, bestående av idel ädel adel.

Vera arbetar för ett alternativ till Eriks förslag -- en gräslig moder Svea med två heraldiska lejon -- för vilket hon själv skall stå modell. I detta får hon hjälp av den kommunistiske redaktören Rune. Filmen driver med kommunisternas försök att bli accepterade genom ett sant nationellt tänkande.

Eriks förslag förkastas -- det bestod av en naken kvinna och man hand i hand och ansågs alldeles för djärvt -- men greven, kommitténs ordförande som blivit Erik och Doras beskyddare, förkastar även motförslaget, som varande för fult.

Vera och Erik lämnar den församlade kommittén efter att ha skällt ut den för dess monumentala hyckleri. Det blev inget nationalmonument, men Erik och Dora fann lyckan.

Censur / granskning

Censurnummer 70363
Datum 1946-07-26
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2850 meter
Kommentar Aktlängder: 630-560-550-570-540 = 2850 m - 104 minuter. Tre kopior kortades av bolaget i akt 3 med 2 meter, vilket godkändes av biografbyrån 1946-10-07. Aktlängder: 630, 560, 550, 570, 540.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2850 meter
Längd i minuter 104 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Det är min modell möttes av ovanligt hårda omdömen av recensenterna. "En spöklik upplevelse att se denna nya Gustaf Molander-komedi." (Nils Beyer i MT). "Dödfödd -- och borde aldrig ha inspelats." (Stig Almqvist i AT).

Klabman i AB: "En komedi som flåsar. (-) Kort sagt, de vill endels svänga satirens piska över diverse svenska svagheter, som direkt inbjuder till gissel -- och endels vill de med den finstämda och samtidigt temperamentsfulla komedins medel skildra en enstörig skulptör, som slutligen snärjs i kärlek till sin vackra modell. Filmen har gett ett kluvet resultat och man vill helst försöka komma ifrån det hela med en kort parentation. (-)

Så det är bara att flåsa fram den ena dumheten efter den andra, den ena scenen dummare än den andra. (-) För det första övertygar inte Alf Kjellin om att han är ett geni. När han lägger upp en skiss i lera, ser det ut som om han koncentrerar sig på prickskjutning på Gröna Lund. (-) Inte någonstans har filmen sinne för proportioner. Man borde ha gjort en sannolikhetskalkyl först. (-) Hon (Maj-Britt Nilsson) hann i sin första stora, men oerhört grova roll visa att hon är en konstnärligt medveten komedienne."

Lill i SvD: "En film av Gustaf Molander som regissör brukar i allmänhet utmärkas av sober stil, dämpade uttrycksmedel, lugn homogenitet. Icke så det nya lustspelet i konstnärsmiljö som döpts till Det är min modell, en hejig, bråkig, småfräck, delvis floskulös, delvis lustig historia -- så fjärran från det dramatiska verk som lämnat originaluppslaget, att det ens behöver nämnas i sammanhanget. (-)

Emellertid betyder filmen ett uppenbart genombrott för Maj-Britt Nilsson i den stora rollen som modellen Dora, ett ganska slamsigt, ytterst livfullt och mycket handlingskraftigt ungt kvinnfolk. (-) Över den s k handlingen breder jag också tystnadens slöja."

Robin Hood i StT: "Det är inte min modell, bäst att säga ifrån från början. Denna film om ett nationalmonument verkar ovädrad. Man känner ofta lust att slå upp ett fönster och släppa in frisk luft. Filmen avspeglar inte livet av i dag. (-)

Det är två toner man tycker särskilt illa om. De skorrar falskt och irriterar mitt i den utvärtes slickade 'fulländningen'. Dels en uppskruvad glättighet och hejahurtighet, som inte finns inombords hos de medverkande. Den är 'gjord'. Karaktäristiskt nog är människorna bäst och riktigast när de är sura och vresiga och skäller -- som Alf Kjellin i tre fjärdedelar av filmen. Dels en ton av gammalmanssnusk, som ger dålig smak i munnen. (-)

Det värsta är att den svagt snaskiga tonen smugit in också i samvaron mellan de två unga -- Kjellin och Maj-Britt Nilsson -- och det är absolut inte deras fel. (-) Men man ser och känner hur de störs av manus- och regianvisningar, som tvingar dem att slå pikantsås över köttet enligt smaken under det 1800-tal, då ingendera av dem ens var påtänkt. (-)

...att denna historia om ett svenskt nationalmonument som filmstoff 1946 är enbart dum. Den blir ingenting."

T H-n i Ny Dag avslutade sin recension: "På detta sätt speglar den senaste svenska filmen vår tid och svenska verklighet. Ynkedom."

Kommentar Svensk filmografi

Teaterpjäsen "Nationalmonumentet" av Tor Hedberg (1862--1931) uruppfördes på Dramatiska Teatern i Stockholm den 15.2.1923.

Svensk Filmindustri köpte filmrätten till lustspelet "Nationalmonumentet" redan i juni 1943 av Tor Hedbergs änka, Stina. Man var länge tveksam, först om filmens uppläggning, sedan om Rune Lindströms manuskript och diskuterade fram och tillbaka, innan inspelningen sattes igång. (GW)

Kring manuskriptet utspann sig en liten så kallad "affär", då Stina Hedberg ansåg att manusförfattaren helt förvanskat innehållet i pjäsen genom att anpassa det till moderna förhållanden och att innehållet samtidigt "vulgariserats". Hon förbjöd bolaget att använda titeln "Nationalmonumentet" på filmen, ej heller fick Tor Hedbergs namn förekomma i reklamen. Detta är förklaringen till att några recensenter anser att manuskriptförfattarna plagierat pjäsen utan att Tor Hedbergs namn förekommer i något sammanhang.

Trots filmens dåliga mottagande blev Det är min modell något av en genombrott för Maj-Britt Nilsson i rollen som Dora.

Inspelningen av Det är min modell påbörjades den 29.1.1946 och avslutades den 29.3.1946.

Förlaga

Originaltitel Nationalmonumentet (Pjäs)
Författare Tor Hedberg


Inspelning

1946-01-29 1946-03-29
Filmstaden Råsunda Sverige
Gamla riksdagshuset Stockholm Sverige
Norrbro Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1946-09-23 Victoria Göteborg Sverige 104 min
1946-09-23 Spegeln Stockholm Sverige 104 min
TV-visning 1990-10-29 Kanal 1 Sverige 100 min
2000-03-06 SVT1 Sverige 100 min
Urpremiär 1946-09-23 Victoria Göteborg Sverige 104 min
1946-09-23 Spegeln Stockholm Sverige 104 min
TV-visning 1994-08-05 Kanal 1 Sverige 100 min

Musikstycken

Originaltitel Resultat av plöjningstävlan
Kompositör Ulf Peder Olrog (1945)
Textförfattare Ulf Peder Olrog (1945)
Sångare Nils "Banjo-Lasse" Larson
Håkan Norlén
Instrumentalist Nils "Banjo-Lasse" Larson (gitarr)
Håkan Norlén (gitarr)


Originaltitel A media luz
Kompositör Edgardo Donato (1925)
Textförfattare Sverker Ahde (svensk text 1955 "Berätta Marianne")
Karl-Ewert (svensk text 1946 "När skymningen faller")
Carlos Lenzi (spansk text 1925)
Instrumentalist Håkan Norlén (gitarr)


Originaltitel Jag vill måla dina ögon
Kompositör Lille Bror Söderlundh
Textförfattare Lille Bror Söderlundh
Sångare Håkan Norlén
Instrumentalist Håkan Norlén (gitarr)


Originaltitel Polska
Arrangör Nils "Banjo-Lasse" Larson


Originaltitel L'Internationale
Kompositör Pierre Degeyter (1887)
Textförfattare Henrik Menander (svensk text 1902)
Eugène Pottier (fransk text 1871)


Originaltitel Santa Lucia
Kompositör Teodoro Cottrau (1850/51)
Textförfattare Teodoro Cottrau (italiensk text 1850/51)
Arvid Rosén (svensk text "Natten går tunga fjät")
Sigrid Elmblad (svensk text "Sankta Lucia, ljusklara hägring")
Sångare Maj-Britt Nilsson (texten "Sankta Lucia, ljusklara hägring")
Alf Kjellin (texten "Sankta Lucia, ljusklara hägring")


Originaltitel Die Gigerlkönigin
Kompositör Paul Lincke (1894)
Textförfattare Paul Lincke (tysk text 1894)
Ernst Högman (svensk text 1896)
Framförs av Maj-Britt Nilsson (visslar och nynnar)


Ämnesord

Ateljéer
Generalkonsul
Kommitté
Kommunist
Konstnär
Modell
Nationalmonument
Ordensväsen
Redaktörer
Restauranger
Riksdagsman
Skulptur
Stockholm/Norrbro
Stockholm/Riksdagshuset
Städerskor
Välgörenhet

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2833


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2833


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel The national monument.
Omfång 33 s. + 1 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Das ist mein Modell.
Omfång 20 s. + 2 s. Produktionsuppgifter, rollista och synopsis ingår.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel Das ist mein Modell.
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Synopsis
Manustitel This is my model.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel This is my model.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Det är min modell. Efter en idé från Tor Hedbergs lustspel Nationalmonumentet.
Omfång 186 s. + 3 S. rollbeskrivning.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 5
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?