Grundfakta

Media (113 st)

Originaltitel Rötägg
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1946-09-30

Medverkande

Stig Olin
Krister Sundbom

Stig Järrel
Björn Mander, "Mankan", Kristers klassföreståndare på Granberga

Marianne Löfgren
Olga Sundbom, generalkonsulinna, Kristers mor

Arnold Sjöstrand
Bring, rektor på Granberga

Elsie Albiin
Rosa Langenfeldt, Kristers syster

Erik "Bullen" Berglund
Hacksén, lektor på Granberga

Visa alla medverkande

Om filmen

 Tentafusk, eldsvådor, sprithippor och våldtäktsförsök i internatmelodram där luttrad lektor tampas med kusligt manipulativ överklassyngling som letar "sexiga...

Visa hela texten

Handling

Generalkonsulinnan Olga Sundbom har en välgörenhetsbjudning för en samling damer ur den högre societeten. En betjänt meddelar att Olga Sundbom har telefon. Det är lektor Helander som...

Visa hela handlingen

Press

Rötägg blev förhållandevis väl bemött. Många drog dock paralleller till Hets, vilket inte föll så väl ut för Rötäggs del. Mikael Katz i Expr: "I fråga om Rötägg har...

Visa all press


Relaterat

Om filmenTentafusk, eldsvådor, sprithippor och våldtäktsförsök i internatmelodram där luttrad lektor tampas med kusligt manipulativ överklassyngling som letar "sexiga babes" och smider djävulsk plan mot skolans ljus.

– Krister, du har ju lovat att inte röka i sängen!

– Men jag har ju sovit så dåligt… och så har jag ju haft tråkigheter i skolan… så jag tänkte att det skulle hjälpa om jag rökte lite… Förlåt mig, lilla mamma!

– Mitt älskade hjärta!

Rötägget Krister har tuppat av med en cigarett i handen och satt eld på sitt sovrum. Med honungslen röst och barnsliga ömhetsbetygelser ljuger han i sin mor vad som helst. Det är lärarnas fel; de förföljer och förtalar stackars Krister och säger att han kopierat en uppsats.

Psykopat är kanske att ta i, men Krister är inte trevlig. Han ljuger, hotar, skymfar, stjäl, och "har sprithippor så att gästerna får gå ut och kräkas efteråt".

Rötägg hade premiär 1946, två år efter Alf Sjöbergs sensation Hets, med manus av Ingmar Bergman. I förhandsreklamen spelade man på likheterna mellan filmerna. Det var falsk marknadsföring. Hets är en mardrömsskildring och Mattssons film en sedelärande historia. Stig Järrel spelar lärare i båda filmerna. Den sadistiska Caligula är galen men den kloka Mankan förlorar aldrig fattningen. Caligula har en otäck pekpinne och Mankan har en käpp som ingen behöver vara rädd för. I Hets är det Alf Kjellin som fuskar och i Rötägg är det Stig Olin (som hade spelat en av eleverna i Hets) och i båda filmerna blir arbetande unga kvinnor sexuellt utnyttjade. Båda sluten är tragiska, men av Mattsons ska vi lära oss någonting. Vi förstår från ruta ett vad det är.

Det ekar när skådespelarna går över golven i ateljébyggena, men man har arbetat hårt för att göra bilderna intressanta; människor och miljöer är fotograferade underifrån och högt uppifrån, genom fönster och halvt skymda. Den bortkollrade mammans vardagsrum har omotiverade valv och spaljéer.

Mottagandet av filmen blev positivt, med vissa förbehåll. Recensenterna klagade på bristen på psykologisk trovärdighet, men var imponerade av Stig Olin.  Expressens Mikael Katz skrev om "…en virtuos studie i vidrighet".

Arne Mattsson gjorde mer än 50 filmer på fyrtio år. 1951 blev Hon dansade en sommar, där Ulla Jacobsson visade brösten, en internationell succé och "den svenska synden" blev ett begrepp. Bland regissörens övriga verk finns så olika filmer som Hemsöborna (1955), Flickan i frack (1956) och thrillerserien om deckarparet Hillman (1958–59); Damen i svart, Mannekäng i rött och Ryttare i blått.

Nina Widerberg (2019)

Boka filmen

Den här filmen har ingen aktuell distributör men med tillåtelse från filmens rättighetshavare kan den bokas på dcp för biografvisning genom Filminstitutets arkiv.

Boka film ur filmarkivets digitala samlingar

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Musikarrangör
Smink
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Stig Olin Krister Sundbom
Stig Järrel Björn Mander, "Mankan", Kristers klassföreståndare på Granberga
Marianne Löfgren Olga Sundbom, generalkonsulinna, Kristers mor
Arnold Sjöstrand Bring, rektor på Granberga
Elsie Albiin Rosa Langenfeldt, Kristers syster
Erik "Bullen" Berglund Hacksén, lektor på Granberga
Ingrid Backlin Vera, flickan på raksalongen
Ingemar Pallin Bengt Ekner, Kristers klasskamrat
Harriett Philipson Birgitta Mander, Björn Manders dotter
Gunnar Björnstrand doktor Bertil Langenfeldt, skolläkare, Rosas man
Börje Mellvig Furustam, adjunkt på Granberga
Bengt Logardt Åke Holm, löjtnant och idrottsledare på Granberga
Tord Stål lektor Harry Helander, Kristers klassföreståndare på Södra Elementar
Carl Hagman skolvaktmästaren på Granberga
Signe Wirff Hanna, Sundboms hembiträde
Julia Cæsar Veras hyrestant
Kurt Willbing Svenne, Kristers klasskamrat
Ragnar Planthaber Putte Enkvist, Kristers klasskamrat
Bo Wärff Viktor "Vicke" Hall, kallas Giraffen, Kristers klasskamrat
Bengt Carenborg Kalle Svensson, Kristers klasskamrat
Carl-Olof Ek Person, Kristers klasskamrat
Ivar Kåge John Sundbom, Kristers far
- Ej krediterade:
Birger Åsander ena biljardspelaren
Edvard Danielsson andra biljardspelaren
Magnus Kesster ena polisen vid branden
Ivar Wahlgren andra polisen vid branden
Nils Dahlgren poliskommissarie Gustafsson
Bertil Berglund Andersson, frisör
Astrid Bodin kokerskan i restaurangköket
Mimi Nelson servitrisen på restaurangen
Eric Gustafson källarmästaren på restaurangen
Stina Hedberg dam i välgörenhetskommittén
Agda Helin dam i välgörenhetskommittén
Mary Gräber Rosalie, dam i välgörenhetskommittén
Per-Axel Arosenius lärare på kollegiemötet
Nils Ekman lärare på kollegiemötet
Elsie Carlson Kristers flickvän i Stockholm
Ulla Kihlberg stand-in för Harriett Philipson vid branden

Bolag

Produktionsbolag AB Kungsfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Kungsfilm 1946
Laboratorium AB Kinocentralen
Sales Telepicture Marketing Ltd 2019

Handling

Generalkonsulinnan Olga Sundbom har en välgörenhetsbjudning för en samling damer ur den högre societeten. En betjänt meddelar att Olga Sundbom har telefon. Det är lektor Helander som kräver att få träffa henne samma kväll angående hennes son Krister. Krister har fuskat i skolan vilket generalkonsulinnan vägrar tro. Efter en skilsmässa har Olga Sundbom fått vårdnaden om sonen och hennes uppfostran -- eller snarare brist på uppfostran -- har gjort Krister till en odräglig halvgangster.

När lektorn kommer på besök hävdar Olga att Krister studerar ryska på kvällarna. I själva verket spelar han biljard i en rökig och stökig lokal. Fru Sundbom vägrar att tro på lektorn, hon hävdar bestämt att Krister är det snällaste och underbaraste som finns på denna jord. När Krister genom sängrökning håller på att orsaka en katastrof får hon delvis upp ögonen, och hon inser att det vore bra för Krister att få byta skola och komma till en mindre stad.

Krister kommer till Granberga internatskola, delvis genom en bluff. Han ringde själv till skolans rektor, framställde sig som sin klassföreståndare Helander och gjorde reklam för sin egen person. Kristers syster -- Rosa -- är gift med skolläkaren på Granberga.

Krister beslutar sig snabbt för att vända upp och ner på den lilla idyllen. Han börjar med att bjuda några elever i sin klass på champagne. Någon blir berusad, och saken avslöjas. Krister kommer bl a genom detta på kant med skolans lärare, inte minst sin egen klassföreståndare, Björn Mander.

Nu sker allt slag i slag. Krister inleder ett förhållande med Vera, som arbetar på raksalongen i den lilla staden. Han behandlar Vera som en slampa, och deras förhållande blir ett samtalsämne. Bl a träffas de i den sportstuga som Kristers mamma hyrt åt honom utanför staden. Krister bekänner för Vera att han känner sig hatad av alla och älskad av ingen. Han kan lika gärna löpa linan ut. Man kan inte leva utan att vara älskad.

Krister stjäl ett idrottspris av skolans store idol Bengt Ekner. Denne sällskapar med lektor Manders dotter, Birgitta, som även Krister gjort fruktlösa försök att fånga. Krister slår av huvudströmmen i staden på ett sätt som förstör elanläggningen för en längre tid. Samtidigt försöker han lägga skulden på Bengt, genom att "tappa" priset i närheten. Hela affären rullas dock så småningom upp och Krister avslöjas. Ett kollegium sammankallas och rektor och de övriga lärarna beslutar att Krister skall relegeras. Kristers mamma inser att hon varit alldeles för snäll, men allt är redan försent.

Krister smiter ut till sommarstugan samtidigt som han lurar dit Birgitta. Krister försöker våldta henne och hotar henne med en pistol. Bengt -- som fått reda på allt -- skyndar ut till stugan. Det kommer till ett slagsmål mellan Krister och Bengt. Krister skjuter Bengt i benet samtidigt som han låser in Birgitta i en skrubb. Därefter sätter han eld på huset. När han skall smita därifrån ramlar han i en källarlucka. Birgitta lyckas släpa ut Bengt genom ett fönster, medan Krister omkommer i lågorna.

Kristers mor besöker Bengt på sjukhuset och ber honom förlåta Krister. Som den riddersman han är, går Bengt med på detta. I skolan håller de ärliga och skötsamma eleverna en gudstjänst.

Censur / granskning

Censurnummer 70551
Datum 1946-09-11
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2470 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 650-565-580-675 = 2470 m - 90 minuter. Bolaget lät korta kopiorna 1946-09-26 med 75 meter till 2395 meter. Visningskopiornas aktlängder uppdelade i 5 akter: 605-565-410-475-340 = 2395 meter - 88 minuter. Aktlängder: 650, 565, 580, 675.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2470 meter
Längd i minuter 90 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Rötägg blev förhållandevis väl bemött. Många drog dock paralleller till Hets, vilket inte föll så väl ut för Rötäggs del. Mikael Katz i Expr: "I fråga om Rötägg har förhandsreklamen varit litet oförsiktig. Den har gjort många och envisa jämförelser med Hets. Och det är farligt, eftersom Hets var för våra förhållanden ett mästerverk. Det är inte Rötägg. Därför att dess huvudperson är omänsklig. En ung mr Hyde utan ett enda Jekyll-drag som skulle kunna göra figuren fassetterad, levande, trovärdig.

Men i alla fall har Rötägg blivit en riktigt bra film -- den bästa Arne Mattsson hittills gjort får man nog säga. Den handlar som sagt om ett ungt rötägg av sällan skådad storleksordning. Hur han blivit sådan får man inte klart för sig. Hans mamma skämmer visserligen bort honom på det mest upprörande sätt, men det räcker knappast som skäl för en lymmelaktighet av d e t formatet. Där får man nog säga att författaren, Sven Zetterström, kommit till korta. I gengäld har han flätat ihop en fyndig intrig. Den unge Stig Olins bravader på internatskolan, hans försök att förgifta kamraternas sinnen och uppvigla dem mot den snälle lektorn, Stig Järrel, hans champagneorgier, hans för en skolpojke rätt avancerade kärlekshistoria med söta Ingrid Backlin i frisersalongen, finalens våldtäktsförsök på Harriet Philipson och den rafflande eldsvådan -- alltsammans har blivit en spännande och rörlig historia.

Stig Olins unga rötägg dominerar självfallet helt och hållet. Det är en virtuos studie i vidrighet, starkt påverkad av Sture Lagerwall."

Jerome i DN efterlyser liksom Mikael Katz mer av psykologisk trovärdighet: "Som psykologisk skildring kommer (-) Rötägg långt i bakvattnet efter Hets; det mesta i den nya filmen är konstruktion, här görs knappast en ansats till att försöka tränga huvudpersonen in på livet, att förklara varför han blivit så cynisk och hård eller visa hur han innerst inne verkligen ser ut. (-)

Det är sant att hon hyr en sportstuga åt honom för att han inte skall behöva ha så tråkigt ute i landsorten och att hon inte låser in sina champagneflaskor ordentligt; någon övertygande psykologisk förklaring till Kristers handlingar ger väl detta ändå inte. Han hade alltid hittat utvägar och utlopp för sin busaktighet.

Hade man alltså svårt att engagera sig riktigt starkt för kriserna och problemen i Rötägg, så kan det dock inte förnekas att filmen ger en dramatiskt effektiv kontrastverkan mellan Krister och hans omvärld. Och Stig Olins skildring av cynismen, fräckheten och okänsligheten hos Krister är nästan kusligt perfekt."

Tre kritiker hade svårt att finna några försonande drag i filmen, nämligen Nils Beyer i MT, Z i Ny Dag och Dag i Arbetaren. Dag skrev: "Rötägg förenar utan tvivel på ett lyckligt sätt dålig svensk films alla beklagansvärda egenskaper. Varje spår av vettig psykologi förvisas effektivt från scenen, dialogen är oäkta på ett för all del mycket osökt sätt, intrigen tråcklas ihop av mer än vanligt stelfrusna fingrar. (-) Avsikten torde vara att visa att dygden i Sverige alltid får sin belöning medan odygden blir innebränd, en i och för sej vacker tanke som det hade krävts en något mindre pueril penna än manusförfattarens för att plastiskt åskådliggöra. Nu får man nöja sig med att konstatera att Stig Olin och Stig Järrel gjorde det bästa möjliga av en pinsam situation och att den enda pedagogiska lärdom Rötägg ger är den att pedagogiska filmer minst av allt skall göras på det sättet."

Inspelning

Sverige 1946-03 1946-06
Centrumateljéerna Stockholm Sverige
Läroverket Hudiksvall Sverige (exteriörer)
Malmbaden Hudiksvall Sverige (exteriörer)
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1946-09-30 Odéon Norrköping Sverige 88 min
1946-09-30 Grand Stockholm Sverige 88 min
1946-09-30 Röda Kvarn Uppsala Sverige 88 min
TV-visning 1991-09-08 TV3 Sverige 84 min
2004-01-27 SVT1 Sverige 84 min
2006-09-11 SVT1 Sverige 84 min
Urpremiär 1946-09-30 Odéon Norrköping Sverige 88 min
1946-09-30 Grand Stockholm Sverige 88 min
1946-09-30 Röda Kvarn Uppsala Sverige 88 min
TV-visning 2008-06-24 SVT1 Sverige 84 min
2012-05-14 SVT1 Sverige
2019-12-02 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Ja, må han leva!


Originaltitel Bella figlia dell'amore. Ur Rigoletto
Kompositör Giuseppe Verdi (1851)
Textförfattare Francesco Maria Piave (italiensk text 1851)
Ernst Wallmark (svensk text 1861)
Framförs av Stig Olin (vissling)


Originaltitel Jag lyfter mina händer
Kompositör Melchior Teschner (1615)
Textförfattare Jakob Arrhenius (svensk text 1694)
Jesper Swedberg (svensk textbearbetning 1694)
Sångare kör


Ämnesord

Föräldrar och barn
Hudiksvall
Internatskola
Lektorer
Lärare
Läroverk
Mordbränder
Pistoler
Raksalong
Rektorer
Relegation
Skilsmässor
Sportstuga
Sängrökning
Våldtäktsförsök
Överklass

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2390


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2390


Typ Originalnegativ bild Huvudtext
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2390


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2390


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Min älskade pojke.
Omfång 21 s. Rollista (1 s.) och förord (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Filmmanuskript av Sven Zetterström.
Omfång 153 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Av Sven Zetterström.
Omfång 163 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Bortskämd. Filmhistorien. om en Caligula till pojke av Sven Zetterström.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 29 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Hastighet 24
Längd i minuter 90 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?