Grundfakta

Media (83 st)

Originaltitel Ballongen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1946-10-07

Medverkande

Nils Poppe
Sten Stensson Stéen (Ramberättelsen)

Oscar Winge
Kosmos (Ramberättelsen)

Nils Poppe
Orvar Knatte (Vikingaavsnittet)

Marianne Löfgren
Gunlög (Vikingaavsnittet)

Arne Lindblad
Torbjörn Tvärvigg, Gunlögs far (Vikingaavsnittet)

Nils Poppe
Yusuf, frihetskämpe (Haremsavsnittet)

Visa alla medverkande

Handling

Filmen är indelad i sex fristående episoder omgivna av en ramberättelse. Ramberättelsen Sten Stensson Stéen promenerar i hamnen. Plötsligt får han en låda märkt "Rädda...

Visa hela handlingen

Press

De flesta kritiker tyckte att Nils Poppe denna gång överskattat sin egen förmåga. Visserligen blir Poppe aldrig riktigt dålig, men även han har sina begränsningar. StT (Robin...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Produktionsassistent
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud

Medverkande

Nils Poppe Sten Stensson Stéen (Ramberättelsen)
Oscar Winge Kosmos (Ramberättelsen)
Nils Poppe Orvar Knatte (Vikingaavsnittet)
Marianne Löfgren Gunlög (Vikingaavsnittet)
Arne Lindblad Torbjörn Tvärvigg, Gunlögs far (Vikingaavsnittet)
Nils Poppe Yusuf, frihetskämpe (Haremsavsnittet)
Benkt-Åke Benktsson kalifen (Haremsavsnittet)
Marianne Gyllenhammar Scheherazade (Haremsavsnittet)
Nils Poppe kungen (Renässansavsnittet)
Ingrid Borthen drottningen (Renässansavsnittet)
Erik Hell älskaren (Renässansavsnittet)
Carl-Gunnar Wingård hovmästare (Renässansavsnittet)
Nils Poppe Beppo, clown (Cirkusavsnittet)
Inga Landgré Rosita, kär i Beppo (Cirkusavsnittet)
Sven Bertil Norberg godsägare (Cirkusavsnittet)
Nils Poppe Sten Stensson Stéen (Nutid)
Marianne Aminoff Vanda Nowak, polsk flykting (Nutid)
Ulla Norgren Majken, gatflickan (Nutid)
Stig Olin Michael Kollinsky, Vandas polska kärlek (Nutid)
John Botvid Putte, fadern (Framtid)
Julia Cæsar modern (Framtid)
Sigge Fürst Jerker Lemmalytt
Harald Wehlnor viking
Olof Krook viking
Birger Åsander viking
Ernst Brunman viking
Rune Ottoson viking
Lennart Pettersson viking
Gustaf Jakobsson viking
Gunnar Öhlund viking
Allan Nilsson viking
Helga Brofeldt en käring
Hilding Gavle storvisir
Alexander Baumgarten eunuck
Ellen Halvorsen dansös
Benny Williams haremsvakt
Harry Williams haremsvakt
Charles White tjänare
Ulf Johanson kammartjänare
Rolf Gregor kammartjänare
Bengt Eklund kammartjänare
Segol Mann kammartjänare
Erik Rosén munk
Gunnar Öhlund bödel
Su Choy Chuck narr
Josua Bengtson direktör
Carl Lönnström man på cirkusen
Bertil Ericsson man på cirkusen
Gustaf Zettervall man på cirkusen
Torsten Lilliecrona en åskådare
Willi Wells stallmästare
Harry Ahlin Frans
Karl Erik Flens Michaels vän
Gustaf Färingborg buse på Frälsningsarmén
Sture Djerf polis
Frithiof Bjärne polis
Helge Mauritz polis
Inga-Lill Åhström en slumsyster
Georg Skarstedt en man
Gustaf Andersson en man
Tage Berg en man
Emmy Albiin en gumma
Sigvard Törnqvist konstberidare
Sylvia Wallin

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1946
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Filmen är indelad i sex fristående episoder omgivna av en ramberättelse.

Ramberättelsen Sten Stensson Stéen promenerar i hamnen. Plötsligt får han en låda märkt "Rädda Barnen" i huvudet och dör. Sten Stensson Stéens själ stiger upp till himlen innesluten i en ballong. Ovan molnen befrias hans själ av Kosmos, ett gudsväsen i form av en vitskäggig cigarrökande äldre man. Sten Stensson Stéen har alltid ansett sig vara en rättskaffens man. För att bevisa för honom att han i sina tidigare existenser inte alltid varit Guds bästa barn låter Kosmos Sten Stensson Stéen titta över molnkanten och se tillbaka på sitt liv. Enligt Kosmos existerar nämligen själavandring; varje människa har levat i ett flertal olika skepnader under århundradenas gång.

Vikingaavsnittet Här träffar vi Sten Stensson Stéen som vikingen Knatte. Han är inte världens klokaste och starkaste viking, men han försöker dock så gott han kan att vara lika grym och vild som de andra.

Knatte är kär i Gunlög, dotter till vikingahövdingen Torbjörn Tvärvigg. Torbjörn har dock helt andra planer för sin dotter, han tycker i själva verket att Knatte är en genant löjlig figur.

När Gunlög under ett gästabud skall rövas bort av den grymma vikingen Jerker Lemmalytt lyckas dock Knatte förhindra detta, mest genom en serie tillfälligheter, men ändå. När han står som segrare och just fått segerkyssen av Gunlög förlorar han ändå sitt huvud, även detta mest som en följd av ett misstag.

Haremsavsnittet Nu möter vi Sten Stensson Stéen som Yusuf, frihetskämpe. Den fete kalifen matas av sin favorithustru, Scheharazade, medan hans haremskvinnor dansar för honom. Yusuf dyker upp och manar till uppror.

Yusuf är nära att fångas av kalifens män och han måste klä ut sig till haremskvinna för att lyckas undkomma. Som haremskvinna måste Yusuf deltaga i dansen för kalifen och blir på så sätt avslöjad. Yusuf mister sitt huvud. I denna existens var Sten Stensson Stéen visserligen rättrådig, men samtidigt ganska hjälplös.

Renässansavsnittet Sten Stensson Stéen är under renässansen konung och envåldshärskare. Han är hatad och fruktad av alla. I själva verket är han en oerhört löjlig figur som alla driver med bakom hans rygg.

Hans hustru, som öppet hånar honom, har en älskare som samtidigt är folkledare, och som till slut leder ett uppror mot konungen. Folket tränger upp konungen mot väggen, och det blir uppenbart att ytterligare ett huvud kommer att rulla. Knappast någon positiv existens för Sten Stensson Stéen.

Cirkusavsnittet Clownen Beppo - Sten Stensson Stéen - är förälskad i Rosita, som arbetar vid samma cirkus som Beppo. Mitt under ett framträdande får Beppo se Rosita tillsammans med en annan. Beppo börjar tvivla på Rositas kärlek, han blir som förstenad och kan inte slutföra sitt nummer. Åskådarna blir irriterade och börjar kasta saker på honom. Beppo får tillslut en flaska i huvudet, blir svårt skadad och avlider. Rosita hinner dock förklara honom sin kärlek och han dör i vetskapen om att vara älskad.

Nutid Sten Stensson Stéen försöker lära busarna i Frälsningsarméns soppkök att äta soppa på det rätta, fina sättet. Där träffar han den polska flyktingen Vanda Nowak. Sten Stensson Stéen ordnar husrum åt henne och till slut gifter han sig med henne för att hon skall få stanna i Sverige.

Vanda är dock förälskad i en polsk vän, Kollinsky, som hon trott att hon förlorat för alltid. Kollinsky hittar dock Vanda och Sten Stensson Stéen drar sig undan i djup sorg. Han hade börjat älska Vanda på riktigt. Sten Stensson Stéen ger sig ner i hamnen, han ämnar sig ut i världen för att skipa fred bland människorna. I hamnen får han en låda märkt "Rädda barnen" i huvudet ...

Framtid Sten Stensson Stéen föds i slummen av ytterst fattiga och kriminella föräldrar som redan har många barn. Sten Stensson Stéen protesterar häftigt hos Kosmos, men enligt Kosmos kan människan inte välja sin framtid. Kosmos hävdar också att så länge inte kärleken får råda och människorna älskar varandra kommer de flesta också att förbli olyckliga. Detta gäller både förfluten tid, nutid och framtid.

Censur / granskning

Censurnummer 70664
Datum 1946-10-18
Originallängd 2405 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 70664
Datum 1946-09-25
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2520 meter
Kommentar Speltid: 92 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2520 meter
Längd i minuter 92 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

De flesta kritiker tyckte att Nils Poppe denna gång överskattat sin egen förmåga. Visserligen blir Poppe aldrig riktigt dålig, men även han har sina begränsningar.

StT (Robin Hood): "En film som denna slukar ofantliga mängder av infall om den skall bli fullgod. Poppes fabulering orkar inte fylla ut scenerna helt och han tillgriper därför ofta schablonscener eller upprepar sin komiska dans, som man har sett förr. Och så regisserar han själv, vilket ibland resulterar i longörer. Bäst och saftigast är vikingaavsnittet."

MT (Nils Beyer): "Det kom en mycket tveksam applåd efteråt. Och tveksamheten var mycket befogad. Med bästa vilja i världen kan man inte tycka att Ballongen är någon bra film. (-) Det finns ingen bärande tanke i denna film om Sten Stensson Stéen (varför just han?) som kommer till himlen och möter Gud Fader, vilken låter honom uppleva en retrospektiv själavandring."

Både Alfa i AB och Lill i SvD tyckte dock att Ballongen i huvudsak var en lyckad film.

SvD (Lill): "... resultatet har blivit en i sina bästa ögonblick strålande rolig film.

(-) Och rabaldret i vikingaborgen hör nog till det festligaste som skådats i en svensk film med Poppe som småvuxen och inte särskilt tapper men mycket finurlig och lyckosam slagskämpe - tills hans toviga huvudknopp rullar för ett välriktat svärdshugg."

Alla recensenter var överens om en sak. Med rätt manuskript och regi skulle Poppe vara något enastående i svensk film. Sålunda skriver C B-n i DN: "Det har på sistone med all rätt understrukits att den lille Poppe är en artist i världsformat. Det har också ofta påpekats att en förstklassig regissör, en Capra eller en René Clair, skulle kunna göra något alldeles särskilt av honom. Nåväl, så har man gjort en René Clair-film bara om Nils Poppe - men tyvärr med Poppe själv också i René Clairs roll."

Kommentar Svensk filmografi

Redan fjorton dagar efter det att inspelningen av Nils Poppes Pengar (1946/2) avslutats i mitten av november 1945 var herrarna i Svensk Filmindustri så övertygade om dels den filmens blivande succé, dels den nyorientering på lustspelets område och förnyelse av Poppe-gestalten som Pengar innebar, att man tecknade kontrakt med Poppe (formellt med hans dåvarande firma AB Scen och Film) om två nya manuskript i likartad genre att levereras under första halvåret 1946. Det första av dessa, skrivet av Poppe i samarbete med Gardar Sahlberg, var manuskriptet till Ballongen, levererat till bolaget 4.4.1946. Det andra manuskriptet, "Den fula askungen", var skrivet av Poppe och Rolf Botvid och kom att bilda underlaget för Stackars lilla Sven (1947/12). (GW)

Som förfilm till Ballongen visades vid premiären Arne Sucksdorffs vildmarksfilm Skuggor över snön som samtliga kritiker betecknade som något av ett mästerverk.

Ballongen inspelades mellan den 2.5.1946 och 12.7.1946.

Inspelning

1946-05-02 1946-07-12
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Rikssalen på Uppsala slott Uppsala Sverige
Cirkusbyggnaden Eskilstuna Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1946-10-07 Röda Kvarn Stockholm Sverige 92 min
1946-10-07 Röda Kvarn Uppsala Sverige 92 min
1946-10-07 Skandia Västerås Sverige 92 min
TV-visning 1972-05-05 TV1 Sverige
1983-08-23 TV2 Sverige
1991-03-08 Kanal 1 Sverige
1995-05-16 TV2 Sverige
2001-06-12 SVT1 Sverige
Urpremiär 1946-10-07 Röda Kvarn Stockholm Sverige 92 min
1946-10-07 Röda Kvarn Uppsala Sverige 92 min
1946-10-07 Skandia Västerås Sverige 92 min
Cinemateksvisning 2019-11-16 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Musik i urval (kontakta redaktionen för detaljer om enskilda filmer)


Originaltitel Valurile Dunări
Kompositör Ion Ivanovici (1880)


Originaltitel Kampdans
Kompositör Sune Waldimir (1946)
Textförfattare Gardar (1946)


Originaltitel Parodisk slöjdans
Kompositör Sune Waldimir (1946)
Textförfattare Gardar (1946)


Ämnesord

Ballong
Cirkus
Clown
Eskilstuna/Cirkusbyggnaden
Fattigdom
Flykting
Frihetskamp
Frälsningsarmén
Förklädnad/man som kvinna
Gycklare
Gästabud
Harem
Hästar
Kalifer
Kosmos
Kung
Manege
Narr
Polen
Polis
Slagsmål
Slott
Slum
Soppkök
Tyrann
Uppsala/Rikssalen
Vikingar
Älskare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2520


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2499


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Filmsynopsis av Nils Poppe och Gardar Sahlberg.
Omfång 30 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 137 s. Ändringar (10 s.) och miljölista (14 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Av Nils Poppe och Gardar Sahlberg.
Omfång 23 s. Rollista och produktionsuppgifter ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 29 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel By Nils Poppe and Gardar Sahlberg.
Omfång 16 s. Rollista och produktionsuppgifter ingår.


Typ Synopsis
Manustitel eighties
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel (Short description)
Omfång 2 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Le Ballon.
Omfång 21 s. På franska
Språk Franska


Typ Dialoglista
Manustitel Der Ballon.
Omfång 21 s. På tyska
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Der Ballon.
Omfång 19 s.
Språk Tyska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?