Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (41 st)

Originaltitel Kvinnor i väntrum
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1946-10-14

Medverkande

Arnold Sjöstrand
doktor Brenner

Rudolf Wendbladh
Rolf Strömberg, undervisningsråd

Agneta Lagerfelt
Gun Strömberg, Strömbergs dotter

Christian Bratt
Stig, Guns fästman

Solveig Lagström
sjuksköterska

Folke Hamrin
underläkare

Visa alla medverkande

Handling

Filmen består av en ramberättelse och två fristående episoder.Den kände kvinnoläkaren doktor Brenner får besök på sin mottagning av Gun Strömberg, dotter till Brenners gode...

Visa hela handlingen

Press

Med undantag för Jerome i DN möttes Kvinnor i väntrum av totalt negativa recensioner i samtliga Stockholmstidningar. Det var heller inga milda omdömen som användes: "hyckleri", "oblyg...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Rådgivare
Scenario
Musikarrangör
Förtexter

Medverkande

Arnold Sjöstrand doktor Brenner
Rudolf Wendbladh Rolf Strömberg, undervisningsråd
Agneta Lagerfelt Gun Strömberg, Strömbergs dotter
Christian Bratt Stig, Guns fästman
Solveig Lagström sjuksköterska
Folke Hamrin underläkare
Britta Holmberg Maj Hall
Nils Gustafsson Alm, kyrkoherde
Lisskulla Jobs fru Alm
Ulla Dane Margit Alm, kyrkokherdeparets dotter
Björn Berglund Göran
Gösta Cederlund Hall, kanslisekreterare
Anna Lindahl fru Hall
Kurt Willbing Jan Hall
Märta Arbin fru Andersson
Carl-Henrik Fant Bertil Brink
Åke Engfeldt Håkan Hellsing
Barbro Flodquist Kid
Margaretha Spång Barbro
Georg Skarstedt abortör
Hanny Schedin abortörens medhjälperska
Nine-Christine Jönsson Elsa

Bolag

Produktionsbolag Sven Nygren AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Filmen består av en ramberättelse och två fristående episoder.

Den kände kvinnoläkaren doktor Brenner får besök på sin mottagning av Gun Strömberg, dotter till Brenners gode vän undervisningsrådet Strömberg. Gun har blivit med barn med en fattig student och hon vill att doktor Brenner skall ta bort barnet åt henne. För att få Gun på bättre tankar berättar så doktor Brenner två sedelärande berättelser ur sin praktik.

Den ena fallet handlar om en oskyldig prästdotter, Margit Alm, som förälskat sig i en godsägare och blivit med barn. Godsägaren drar sig undan, han vill inte riskera någon skandal. Margits far, kyrkoherde Alm, vill att hon reser till en kollega och föder sitt barn hos honom. Margit är dock så förtvivlad att hon reser till Stockholm och söker upp en abortör.

Ingreppet misslyckas och Margit hamnar på doktor Brenners sjukhus. Hennes tillstånd är dock så dåligt att hon dör innan de förtvivlade föräldrarna hinner sluta upp vid hennes sida.

Det andra fallet rör Maj Hall, dotter till kanslisekreterare Hall, även denne är en umgängesvän till doktor Brenner. Efter en uppslagen förlovning med en flygare som inte visade sig hålla måttet drivs Maj i armarna på en ungdomsförälskelse. Maj blir med barn. Även denna gång möter vi en fattig student som inte kan gifta sig. Maj går då till Brenner för att han skall genomföra en abort. Brenner vägrar trots att även Majs far, rädd för skandal, uppmanar honom att genomföra aborten.

Maj går då till en privatabortör. Brenner får reda på detta och tillsammans med polisen lyckas han förhindra ett ingrepp. Kanslisekreteraren förstår då att Brenner haft rätt, och han ger de unga tu sin välsignelse.

När Brenner slutat tar han Gun med in på en sjuksal. Där ligger en kvinna som gärna vill föda sitt barn men inte får därför att hennes hjärta är för svagt.

Plötsligt öppnas Guns ögon och hon förstår hur fel hon haft. Tillsammans med sin fästman vandrar hon ut i livet för att föda sitt barn. (Bearbetning av program och recensioner.)

Censur / granskning

Censurnummer 70746
Datum 1946-10-11
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2245 meter
Kommentar Speltid: 82 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2245 meter
Längd i minuter 82 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Med undantag för Jerome i DN möttes Kvinnor i väntrum av totalt negativa recensioner i samtliga Stockholmstidningar. Det var heller inga milda omdömen som användes: "hyckleri", "oblyg spekulation", "små piffiga abortnoveller" osv.

Filmson i AB: "En vacker cissus fäster man sig för i ett par av filmens mest dramatiska scener, men regin är inte alltid lika livfull eller spelet så uttrycksfullt som den intelligenta krukväxtens. (-)

Den oblyga spekulationen i abortromantik blir inte mindre motbjudande därför att den sveper in sig i självhärliga vita läkarrockar."

Margareta Sjögren i Expr: "Det märkliga med Kvinnor i väntrum är (-) att den anno 1946 inte sysslar med andra motiv för abort än ren 1800-talskonventionalism: de tre olika flickorna som 'råkar i olycka' är en prästdotter och två ämbetsmannadöttrar med ombonade hem och ordnad ekonomi. 'Vad skall folk säga' hotet?, är deras enda drivfjäder mot abortörens ruskiga kyffe, och bekymrade ansikten tillhörande städade unga män ur högskole- och officerskretsar skymtar i bakgrunden. Fabriksarbeterskor, kontoristerna med 150 i lön, de förpinta hustrurna till arbetslösa eller alkoholister, alla dem abortproblemet verkligen kan angå, har inte fått vara med ens som statister."

Flera tvivlade på att filmer av typen Kvinnor i väntrum verkligen hade något propagandistiskt värde. Bland dem var Robin Hood i StT: "Kvinnor i väntrum är en ny Gula klinik, en abortfilm förstärkt med litet varning för könssjukdomar. Det är naturligtvis bra med upplysning i dessa problem, men frågan är om den dramatiska spelfilmen utgör rätta medlet. Blir man verkligen varnad och avskräckt av filmer som Kvinnor i väntrum? Är inte 'varningen' snarare en förevändning att få servera sensationellt stoff och fiska efter guld i grumligt vatten. Jag håller för min del avgjort mera på rena upplysningsfilmer, vetenskapligt korrekta. De kan tala rent ut och bli därmed betydligt 'starkare'."

S Aqt i AT: "Nix, här betackar man sig. Aningarna besannas värre än väntat.

Det alltför välkända och för varje gång oförsyntare slaget av manus: ett hopvisp av illegala aborter, kloka läkare, förtvivlade flickor, bornerad borgerlighet, nativitetspropaganda, preventivanvisningar, syfilis ...

Ansvarskännande och erfarna filmmän borde hålla sig för goda att befordra dylikt dravel till duken.

Skrattsuccén blev också gedigen. Genren bör vara död nu."

T H-n i Ny Dag: "Filmen är tråkig, stelbent och tafatt. Replikerna hotar ibland att slå rekord i fånighet och förkonstling och longörerna är så häpnadsväckande att publiken brister i gapskratt mitt i det allvarligaste sammanhang."

Kommentar Svensk filmografi

Kvinnor i väntrum var inte, som det ofta har fått heta, Gösta Folkes debut som filmregissör, även om den filmen fick premiär i Stockholm en dryg vecka före Ödemarksprästen (1946/22), som var den första film Folke regisserade och som fick sin landsortspremiär redan i mars 1946.

I Kvinnor i väntrum ingick som ett självständigt inslag en medicinsk upplysningsfilm som doktor Brenner visade för en av sina patienter. (GW)

Inspelning

(hösten) 1945 1945
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1946-10-14 Olympia Stockholm Sverige 82 min
Urpremiär 1946-10-14 Olympia Stockholm Sverige 82 min

Ämnesord

Abort
Abortör
Barn/utomäktenskapligt
Film i filmen
Flygare
Godsägare
Kanslisekreterare
Kyrkoherde
Könssjukdomar
Läkare
Läkarmottagning
Preventivmedel
Sjukhus
Sjuksal
Sjuksköterska
Student
Syfilis
Undervisningsråd

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2216


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2216


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista å svenska filmen Kvinnor i väntrum.
Omfång 26 s. + 1 s. produktionsuppgifter och rollista.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?