Grundfakta

Media (60 st)

Originaltitel Saltstänk och krutgubbar : Liv och leverne i skärgården enligt Albert Engström
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1946-10-28

Medverkande

Sigurd Wallén
Ericsson, fiskare och bonde

John Elfström
August Karlsson, sjöman

Ludde Gentzel
Isak Karlsson, Augusts far

Irma Christenson
Alvida Nordström

Gull Natorp
Johanna, Ericssons fru, Augusts syster

Axel Högel
skräddar Nordström, Alvidas far

Visa alla medverkande

Handling

Vi befinner oss i Roslagen omkring 1915. På en av öarna bor bonden och fiskaren Ericsson med sin hustru Johanna och Johannas far Isak. Ericsson är skenhelig, snål och smygsupande, medan...

Visa hela handlingen

Press

Saltstänk och krutgubbar fick ett välvilligt mottagande av nästan samtliga kritiker. Ingen stor konst, men ganska underhållande var det vanligaste omdömet. Mikael Katz i Expr: "Nu har...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Videotitel i Sverige
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
Musikarrangör
Förtexter

Medverkande

Sigurd Wallén Ericsson, fiskare och bonde
John Elfström August Karlsson, sjöman
Ludde Gentzel Isak Karlsson, Augusts far
Irma Christenson Alvida Nordström
Gull Natorp Johanna, Ericssons fru, Augusts syster
Axel Högel skräddar Nordström, Alvidas far
Josua Bengtson Manuel, brevbäraren
Ingrid Östergren Viola, en Stockholmsflicka
Stig Johanson David, Nordströms dräng
Bengt Logardt Blomkvist, tullvaktmästare
Albin Erlandzon skeppar Vestman
Victor Haak Kalle, gästen på begravningskalaset som tappar en skål med saftkräm
Gideon Wahlberg fjärdingsman
- Ej krediterade:
Carl Hagman tullförvaltare Blomkvist, unge Blomkvists farbror
David Erikson grosshandlare Tegel, sommargäst
Brita Öberg Asta Tegel, grosshandlaren fru
Emmy Albiin moster Alma, gäst på begravningskalaset
Hjördis Gille mor Anna
Birger Lensander pastorn
Mona Geijer-Falkner barnmorskan
Hartwig Fock polisen i Stockholm
Siegfried Fischer vedhandlaren
Birger Sahlberg doktorn
Margit Andelius telefonisten
Erik Forslund Petter i Sörviken (vid ett tillfälle kallas han Jonas)
Ida Otterström en gumma i kapellet
Signe Andersson äldre kvinna med svart hatt i kapellet

Bolag

Produktionsbolag Produktion S. Bauman AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1946
Distributör i Sverige (köpvideo) Sandrew Film AB 1998
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Vi befinner oss i Roslagen omkring 1915. På en av öarna bor bonden och fiskaren Ericsson med sin hustru Johanna och Johannas far Isak. Ericsson är skenhelig, snål och smygsupande, medan Isak å andra sidan kan bruka både fula ord och brännvin ganska öppet. Ericsson hoppas att Isak inte skall börja bråka om sitt "undantag" utan låta sig nöjas med att bo i bryggstugan och komma in i familjens kök vid måltiderna.

Men Ericsson får nya bekymmer. Brevbäraren Manuel anländer med ett brev till Johanna. I brevet meddelar hennes bror August Karlsson att han tröttnat på att flacka runt världen och att han nu är på väg hem. Makarna undrar om August tänker tvinga till sig sin hälft i fiskebåten nere vid bryggan.

Nyheten når fram till den frikyrklige skräddaren Nordström och dennes fagra dotter Alvida. Skräddaren befarar att det nu skall bli dryckenskap och skörlevnad om fruntimmerskarlen August kommer hem. Alvida säger ingenting, men man förstår att hon ser fram emot Augusts hemkomst med vissa förväntningar.

När August kommer visar det sig att han inte har några pengar med sig. Han är en vanlig hårt arbetande människa, utan några av de epitet man fruktat och börjar resolut rensa upp bland de bigotta och hymlande läsarna. Alvida börjar verkligen fundera på en framtid tillsammans med August.

Censur / granskning

Censurnummer 70812
Datum 1946-10-24
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2425 meter
Kommentar Granskningskopians (som saknade förtexter) aktlängder: 495-505-500-485-440 = 2425 m - 89 minuter. Visningskopiornas aktlängder: 540-505-500-485-440 = 2470 m - 90 minuter. Aktlängder: 495, 505, 500, 485, 440.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2470 meter
Längd i minuter 90 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Saltstänk och krutgubbar fick ett välvilligt mottagande av nästan samtliga kritiker. Ingen stor konst, men ganska underhållande var det vanligaste omdömet. Mikael Katz i Expr: "Nu har Sigurd Wallén faktiskt fått det därhän att man över huvud taget inte kan tänka sig en Albert Engströmsk skärgårdshistoria utan att se honom framför sig som dess centralfigur. Han har nu fullkomligt krupit in i gubbarna -- eller de i honom -- med de knotiga händerna stelnade kring rorpinnen eller kaffekasken, med illmariga ögon och en lysten tunga som vänder på mullbänken. Prestationen blir allt mera fullslipad för varje gång -- och mera njutbar.

I Saltstänk och krutgubbar, Schamyl Baumans nya Engströmsfilm, är han egentligen skurken i dramat, den snikne, smygsupande, gudsnådelige gubben Eriksson. Men ack, vilken mänsklig och trivsam skurk. Det är filmens största förtjänst att dess huvudperson är en riktig människa mitt i burleskeriet. Sigurd Walléns konst höjer filmen över det enkla folklustspel som historien om den hemvändande sjömannen August Karlssons fejd mot sin bibelsprängde filur till svåger egentligen är.

I filmer av den här sorten är Schamyl Bauman utan jämförelse mest till sin fördel som regissör. Annars kan man ofta nog klaga på ljumhet i hans regi, en oförmåga att tränga människorna inpå livet. Men de här skärgårdsgubbarna kan han skildra så att man riktigt känner deras inte alltid parfymerade doft.

Bra skådespelarprestationer över lag. Ludde Gentzel som gubben Isak bör nog nämnas först. En verkligt charmerande spelevink, vars enda fel var att han kanske verkade litet för jämngammal med sin dotter Gull Natorp. John Elfström var en svajig August Karlsson och Irma Christenson -- som nog rätteligen är litet överkvalificerad -- sympatiskt flärdfri som hans väntande brud.

Det är strängt taget inte lönt att orda mycket om denna film. Det är en konstlös men högeligen underhållande avbasning av skrymteri och skenhelighet, och som sådan ett både sevärt och rekommendabelt stycke, vars bergsäkra och välförtjänta publiktycke aldrig behöver ifrågasättas."

Det fanns dock invändningar. Man tyckte att de skilda scenerna saknade inbördes sammanhang.

Robin Hood i StT: "Schamyl Baumans folkfilmer är en sort för sig. Han kedjar ihop motiv från någon litterär celebritet -- här Albert Engström. Lösryckta episoder uppträdda som smultron på ett timotejstrå. Varje episod utformas med humor och drastiska typer till en sketch. Men när poängen kommer blir det ingen poäng. Sketchen faller pladask. (-)

Hur som helst, det är ett besynnerligt sätt att berätta film. Ideligen samma fenomen: Spända förväntningars upplösning i intet.

Men u n d e r sketcherna har man roligt. Man nästan beklagar att Bauman använder anekdotstilen och eftersträvar poänger. (-) Walléns roslagsgubbe är ju något i sitt slag fulländat och det är roligt att se hur han lagt de värsta publikkniparknepen på hyllan. En stor artist.

Vid sidan av honom gör John Elfström ett starkt intryck. Den mannens metamorfos är märklig. I början var han en liten färgklick i filmerna, en drastisk krumelur. Senast såg man honom som en skickligt genomförd bov. Och här är han förste älskare! En amerikafarare med friska fläktar och auktoritet. Han drar till sig uppmärksamheten bara han visar sig på duken -- och inte genom trick utan genom sin personlighet. En boren filmskådespelare."

Negativa var främst U Sm i SvD och S G-d i MT. Den sistnämnda skrev: "I denna film finns det inte ett enda originellt tonfall eller försök till förnyelse i något avseende. Men det allra sorgligaste är, att det gamla berömda patentmaneret blivit så urblekt i jämförelse mot förr, att det bara spökar en skugga som en slutrealisation av skräpet. Har Sigurd Wallén kvar någon konstnärlig ambition bör han vila sig ett tag och sedan samla ihop resterna av den teatertalang, som en gång förde honom mot höjderna och skapa något."

Kommentar Svensk filmografi

Den roll Sigurd Wallén gjorde i Saltstänk och krutgubbar -- den knipsluge roslagsgubben hämtad ur Albert Engströms berättelser -- kom han att göra otaliga gånger på film och i radio. När Sigurd Wallén avled året efter denna films tillkomst -- 1947 -- kan man också säga att figuren som sådan försvann med honom. Många har försökt efterlikna den, men ingen har nått Sigurd Walléns fulländning.

Följande berättelser av Albert Engström (1869--1940) låg till grund för denna film: "August Karlssons återkomst" från "Genom mina guldbågade glasögon" (1911), "Skärgårdsoriginal" från "Hemspånad och taggtråd" (1921) samt "Två omvändelser" från "Hemma och på luffen" (1916).

Inspelningen av Saltstänk och krutgubbar påbörjades 4.7.1946 och avslutades 25.9.1946.

Förlaga

Originaltitel August Karlssons återkomst (Novell)
Författare Albert Engström


Originaltitel Skärgårdsoriginal (Novell)
Författare Albert Engström


Originaltitel Två omvändelser (Novell)
Författare Albert Engström


Originaltitel Minfaran (Novell)
Författare Albert Engström


Inspelning

1946-07-04 1946-09-25
Norrtälje med omgivningar Sverige
AB Sandrewateljéerna (Novilla) Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1946-10-28 Royal Stockholm Sverige 90 min
TV-visning 2002-06-21 SVT1 Sverige 86 min
2006-09-12 SVT1 Sverige 86 min
Urpremiär 1946-10-28 Royal Stockholm Sverige 90 min
Videorelease 1998-11 Sverige 86 min
TV-visning 2007-05-28 SVT1 Sverige 86 min
2010-11-02 SVT1 Sverige 86 min
2012-02-07 SVT1 Sverige
2014-08-25 SVT1 Sverige
2017-04-03 SVT1 Sverige
2019-07-09 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Lördagskvällar
Kompositör Erik Baumann (1933)
Textförfattare Gideon Wahlberg (1933)
Nils-Georg = Nils Perne & Georg Eliasson (1933)


Originaltitel Helan går


Originaltitel En sjöman älskar havets våg
Textförfattare Ossian Limborg (svensk text 1875)


Originaltitel Hjärterö-valsen
Kompositör David Hellström (1915)
Textförfattare Göran Svenning (1915)


Originaltitel Vi hade inga segel ...


Originaltitel Det var dans bort i vägen
Kompositör Helfrid Lambert (1899)
Textförfattare Gustaf Fröding (1891)


Originaltitel Bringing in the Sheaves
Kompositör George A. Minor (1880)
Textförfattare Knowles Shaw (engelsk text 1874)
Sångare kör (på svenska)


Originaltitel Koster-Valsen
Kompositör David Hellström (1907)
Textförfattare Göran Svenning (1907)


Ämnesord

Brevbärare
Brygga
Brännvin
Fiskare
Fjärdingsmän
Frikyrka
Frikyrkopredikant
Grosshandlare
Norrtälje
Roslagen
Skeppare
Skräddare
Skärgård
Tullare
Undantag

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2458


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2479


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2458


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel August Karlssons återkomst.
Omfång 126 s. + ca 8 s. handskrivet tillägg. Miljölista, spelplan, rollista mm (15 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista å svenska filmen Saltstänk och krutgubbar.
Omfång 29 s. + 1 s. produktionsuppgifter och rollista.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?