Grundfakta

Media (57 st)

Originaltitel Harald Handfaste
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1946-12-26

Medverkande

George Fant
Harald Didriksson, alias Harald Handfaste

Georg Rydeberg
von Dotzen, utländsk fogde

Elsie Albiin
Karin Eghilsdotter

Thor Modéen
Björnram, smed

Gunnar Olsson
Bosse Enöga, rövarhövding

Tord Stål
pater Laurentius, munk

Visa alla medverkande

Handling

Tiden kan vara för ungefär 500 år sedan. Trakten kan vara någonstans i Östergötland. Inkräktare har tagit makten och i spetsen för skräckväldet står den främmande fogden von...

Visa hela handlingen

Press

Expr (Mikael Katz): "I tidskriften Året Runt har den tecknade serien om denne svenske Robin Hood en friskt naiv charm, som är bestickande. Men för att rätt avnjuta Harald Handfaste på film...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Manusbearbetning
Inspelningsledare
Musikarrangör
Kläder

Medverkande

George Fant Harald Didriksson, alias Harald Handfaste
Georg Rydeberg von Dotzen, utländsk fogde
Elsie Albiin Karin Eghilsdotter
Thor Modéen Björnram, smed
Gunnar Olsson Bosse Enöga, rövarhövding
Tord Stål pater Laurentius, munk
Artur Rolén Getaskalle, rövare
Ragnar Falck Vesslan
Vera Valdor von Dotzens dotter
Gösta Gustafson Eghil Sjunnesson, Karins far, bonde
Hanny Schedin Kersti, Karins mor
Nils Hallberg Tjuvaskata, rövare
Bengt Eklund fogdens hövitsman
Olle Hilding Haralds far
Wiktor "Kulörten" Andersson fattig bonde vid bordet
- Ej krediterade:
Erik "Hampe" Faustman bonde på fogdefesten
Gunn Wållgren bondekvinna på fogdefesten
Gösta Holmström fogdens hövitsman
Ivar Wahlgren fattig bonde vid bordet
Werner Ohlson fattig bonde vid bordet
Erik Forslund fattig bonde vid bordet
Gunnar Öhlund fogdens hövitsman
Bengt Sundmark härolden
Olof Ås fogdens dotters kammarjungfru
Georg Skarstedt fattig bonde som får rövad mat

Bolag

Produktionsbolag Film AB Lux
Distributör i Sverige (35 mm) Film AB Lux 1946

Handling

Tiden kan vara för ungefär 500 år sedan. Trakten kan vara någonstans i Östergötland.

Inkräktare har tagit makten och i spetsen för skräckväldet står den främmande fogden von Dotzen. När han låter kungöra en allmän inbjudan till fest i sin borg, är det således inte av omtanke om folket utan för att göra intryck på bonden Eghil Sjunnessons dotter Karin, för vilken han fattat det allra djupaste intresse.

Under festen bjuder von Dotzen Karin att sitta vid hans sida. Stelt intar hon platsen.

Festen är redan långt liden, när Harald Didriksson -- känd som Harald Handfaste och motståndare till von Dotzen -- ger sig till känna. Vad ska jag göra för att du skall bli tillfredsställd, frågar von Dotzen som inser att Harald är en farlig fiende. Lämna landet! blir svaret.

von Dotzen kallar på sina knektar, men Harald har ingen svårighet att oskadd fly ur borgen.

Pater Laurentius, som har von Dotzens förtroende, kommer med bud till Eghil: Fogden vill gifta sig med Karin. Och en stund senare dyker von Dotzen upp personligen.

Samtidigt har Harald tagit sig in direkt till Karin i en annan del av huset. Han förklarar henne sin kärlek, och efter bara något ögonblicks tvekan erkänner hon, att hans känslor är besvarade. De möts i en kyss, innan Karin går in till von Dotzen och tackar nej till dennes anbud.

von Dotzen säger sig respektera Karins svar, men hans behärskade artighet i denna stund visar sig snart ha sin motsats i allt hårdare maktutövning. Bönderna dignar under skattetrycket.

Harald söker sig till en grupp rövare i Kolmårdens skogar. Han blir också rövarnas hövding efter seger i tvekamp med den tidigare hövdinen, Bosse Enöga, och ser dessutom till att rövandet får ny inriktning. I fortsättningen ska inga fattiga drabbas av deras framfart; i stället ska de fattiga få hjälp genom rov från de rika.

Medan von Dotzen låter kungöra att alla vapen ska överlämnas till honom, växer kretsen av frihetskämpande rövare kring Harald.

von Dotzen låter fängsla Eghil Sjunnesson, därför att han "smädat" fogden. När Karin söker upp von Dotzen, säger han att saken nog skulle ha ställt sig annorlunda, om det hade rört sig om hans hustrus far. Karin går med på att gifta sig med fogden.

Harald beger sig genast till borgen, när han får höra talas om det förestående giftermålet. Men den här gången infångas han av von Dotzens knektar. Genom oförfärad djärvhet av pater Laurentius och Karin räddas han dock och kan återvända till sina män.

När sanningen om flykten går upp för von Dotzen, beslutar han att Eghil, Karin och pater Laurentius ska avrättas om tre dagar, om han inte innan dess fått tag i Harald Handfaste.

Harald får veta, att en fora vapen är på väg till von Dotzen -- och med den följer också fogdens dotter. Harald och hans män överfaller foran, och fogdedottern tas till fånga.

Samtidigt förbereder von Dotzens män avrättningen.

När fogdens tre offer står färdiga att lämna jordelivet, anländer den vilt ridande Harald. Strax efter kommer Bosse Enöga med fogdedottern i famnen. Och efter dem kommer resten av de fredlösa.

När Harald vill ha von Dotzens fångar i utbyte mot dennes dotter, hotar denne med repressalier, och en kort men intensiv strid börjar. Harald och hans män står snart som segrare.

Ska jag sticka ner fogden, frågar en av de fredlösa med svärdspetsen riktad mot von Dotzen. Nej, han ska ha sin laga dom, svarar Harald.

Nu återstår att befria resten av landet, säger Harald, innan han och Karin under folkets jubel rider bort i täten för de fredlösa.

Censur / granskning

Censurnummer 71181
Datum 1946-12-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2025 meter
Längd efter klipp 1998 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 600-520-545-360 = 2025 m - 74 minuter. Censurklipp i akt 2: senare delen av prygelscenen, (där knekten slår pojken); i akt 3: senare delen av strypförsöket mot vakten med de åtföljande tjuten; i akt 4: scener från schavotten med närbilder av hängnings- och halshuggningsförberedelserna och av bödeln (aktlängder efter censurklipp: 600-518-543-337 = 1998 m - 73 minuter). I mitten av 1950-talet noterades filmens längd till 2000 m (73 minuter) för att filmen skulle kunna erhålla stämpeln "Filmen är svensk och berättigad till återbäring av nöjesskatt". Aktlängder: 600, 520, 545, 360.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2025 meter
Längd i minuter 74 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Expr (Mikael Katz): "I tidskriften Året Runt har den tecknade serien om denne svenske Robin Hood en friskt naiv charm, som är bestickande. Men för att rätt avnjuta Harald Handfaste på film krävs nog en större portion barnasinne än man vågar förvänta av en fullvuxen genomsnittspublik. Barn däremot njuter säkert omåttligt av den lättfattliga äventyrshistorien, där svart är kolsvart och vitt är kritvitt. Ett utmärkt söndagsmatinéprogram har filmen otvivelaktigt blivit.

För den fullvuxne är glädjen som sagt inte odelad. Mellan tidningens serieteckningar spinner läsarens egen fantasi en skimrande tråd av överdådiga äventyr. På film måste dessvärre tråden v i s a s. Och den är bra torftig. Händelseförloppet hoppar med en rätt ovig duns från situation till situation (= från teckning till teckning.) Felet är givetvis ett fantasilöst manuskript."

(AT S Almqvist): "Filmen varierar föga sitt hävdvunna stoff, det begär man kanske heller inte, men de välbekanta situationerna -- fäktningar, jakter, räddningar i sista ögonblivket, dristiga uppdykanden. . . -- hade med fördel kunnat äga mera sting och nerv. Spänningen finns, men är tungfotad. 'Action' är det gott om -- men den spetsar sig sällan till kulminationer. Ibland pratas det i onödan.

Gärna lyss man då till Georg Rydebergs smattrande kommandostämma som den illasinnade fogden. Hela filmen hade gärna kunnat avpassas efter honom. Rydeberg har den rätta rövarromantiken, han har stilkänsla och temperament. Dekorativ är han i sin praktfulla kostym.

Styckets roller är -- det hör väl till den rätt barnsliga genren -- schematiskt skrivna. De spelas heller inte, i regissör Faustmans instruktion, så att de väcker något större individuellt intresse. Fant duger gott som Handfaste -- men hans repliker låter fadda."

MT (Nils Beyer): "Detta livsfarliga äventyr på fjortonhundratalet blir ett oskyldigt maskeradupptåg. Man kan se filmen som ett spex eller som en bilderbok för barn -- spännande blir den aldrig, ty varken regissören eller skådespelarna har tagit konflikten på allvar eller över huvud taget levt sig in i miljön. Till och med griffithslutet blev närmast av parodisk verkan. Bödlarna stod ju och v ä n t a d e på att ryttarna skulle hinna fram!

Men samtidigt har man inte hjärta att rent ut kalla filmen dålig. Dess troskyldighet avväpnar. Man ler igenkännande åt de primitiva bataljscenerna, man ser med välbehag på det operamässiga arrangemanget med rövarföljet pittoreskt grupperat i en backe -- och man kan ju inte hjälpa att man trivs, när Thor Modéen tittar fram ur en medeltidshjälm och vrider en hästsko rak."

Kommentar Svensk filmografi

Serien "Harald Handfaste", med underrubriken "En svensk Robin Hood", tecknades av Bovil, pseudonym för Bo Vilson (1910--1949), medan äventyren författades av Arne Bornebusch (1905--1973). Den började publiceras i Året Runt nr 1/1946 (daterad 12 april 1946), tidningens första nummer, och lades ned i och med 23/1947 (daterad 25 juli 1947).

Filmen blev på sin tid godkänd av Barnfilmjuryn. Harald Handfaste spelades in i maj och juni 1946.

Förlaga

Originaltitel Harald Handfaste (Tecknad serie)
Författare Arne Bornebusch
Tecknare Bovil


Inspelning

1946-05 1946-08
Oy Suomen Filmiteollisuus Helsingfors Finland (ateljé)
Suomenlinna (Sveaborg) Helsingfors Finland (exteriör)

Visningar

Stockholmspremiär 1947-01-13 Astoria Stockholm Sverige 73 min
Sverigepremiär 1946-12-26 Centrum Eskilstuna Sverige 73 min
1946-12-26 Göta Göteborg Sverige 73 min
1946-12-26 Grand Linköping Sverige 73 min
1946-12-26 Capitol Malmö Sverige 73 min
1946-12-26 Grand Västerås Sverige 73 min
1946-12-26 Roxy Örebro Sverige 73 min
Urpremiär 1946-12-26 Centrum Eskilstuna Sverige 73 min
1946-12-26 Göta Göteborg Sverige 73 min
1946-12-26 Grand Linköping Sverige 73 min
1946-12-26 Capitol Malmö Sverige 73 min
1946-12-26 Grand Västerås Sverige 73 min
1946-12-26 Roxy Örebro Sverige 73 min
TV-visning 2002-10-21 SVT1 Sverige
Dvd-release 2004-01-29 Sverige
Cinemateksvisning 2014-03-26 Filmhuset Stockholm Sverige

Musikstycken

Originaltitel Karins visa
Kompositör Jules Sylvain (1946)
Textförfattare Karl-Ewert (1946)
Sångare Elsie Albiin (dubbad av ?)


Ämnesord

Avrättningar
Borg
Bödel
Finland/Sveaborg
Fogde
Fredlös
Frierier
Frihetskamp
Knektar
Kolmården
Präst
Rövare
Vapentransport
Överfall

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2029


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Harald Handfaste.
Omfång 123 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 11 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?