Grundfakta

Media (49 st)

Originaltitel De glada åren
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1946-12-04

Medverkande

Annalisa Ericson
Mary Granström

Ingrid Backlin
Signe Granström, Marys syster

Margareta Fahlén
Lilli Granström, Marys andra systern

Erik "Bullen" Berglund
Richard Granström, systrarna Granströms far, cellist

Hilda Borgström
Emma, systrarna Granström mormor

Hjördis Petterson
Hilda Granström, systrarna Granströms mor, ägare till Granströms Damskrädderi

Visa alla medverkande

Handling

Året är 1919. Människor gläds över det överståndna världskriget. På bio i Stockholm kan man se Mauritz Stillers Sången om den eldröda blomman. Hilda Granström driver sedan...

Visa hela handlingen

Press

Expr (Mikael Katz): "Eviga länkar fick en påfallande varm slutapplåd vid premiären på Riviera i går. Det gällde säkert i första hand hjärtekrosserska nummer ett -- Hilda Borgström....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Manusbearbetning
Inspicient
Musikarrangör
Orkesterledare
Dekor
Kläder
Smink
Förtexter

Medverkande

Annalisa Ericson Mary Granström
Ingrid Backlin Signe Granström, Marys syster
Margareta Fahlén Lilli Granström, Marys andra systern
Erik "Bullen" Berglund Richard Granström, systrarna Granströms far, cellist
Hilda Borgström Emma, systrarna Granström mormor
Hjördis Petterson Hilda Granström, systrarna Granströms mor, ägare till Granströms Damskrädderi
Fritiof Billquist Karl-Gustav Alm, kamrer
Sven Magnusson Sven Hallgren, senare Signes man
Olof Bergström Gösta Jansson, violinist, senare Lillis man
Ingemar Pallin Henry von Degen, flygofficer, senare Marys man
Lisskulla Jobs fru Wellander, kund hos fru Granström
Nils Ericson balettmästaren
Rune Carlsten professor Arne Grönberg, ögonläkare
Douglas Håge teaterdirektör
Tord Stål Blomkvist, lärare på tillskärarkursen
- Ej krediterade:
Torsten Bergström lärare på Konstakademien
Märta Arbin Karin, Granströms hembiträde
Siv Ericks fröken Lindedahl, kund hos fru Granström
Eva Stiberg sjuksköterska
Märta Torén en av Signes döttrar som vuxen
Gun-Britt Holmstedt Maj-Britt, Signes äldsta dotter som barn
Birgit Linder Maj-Britt som vuxen
Mona Eriksson Signes andra dotter som barn
John Zacharias flygofficeren på den dimmiga flygplatsen
Sten Hedlund hotellportiern
Gösta Ericsson en man på teatern som kommer med telegram till Lilli
Einar Hylander journalist vid Emmas hundraårsdag
Uno Larsson mannen som bär en affisch för filmen Sången om den eldröda blomman
Mauritz Strömbom vaktmästare på modeskrädderiet
Hans Bjerkeling flygpassagerare
Robert Ryberg gäst på Berns
Manetta Ryberg gäst på Berns
Gösta Ganner ung man i publiken på Södra Teatern
Gustaf Hedström man i publiken på Södra Teatern
Hortensia Hedström gäst på Signes och Svens bröllop
Anders de Wahl uppläsare av Tennysons Nyårsklockorna

Bolag

Produktionsbolag Film AB Lux
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svanfilm 1946
Film AB Lux 1947
Laboratorium AB Film-Kopia

Handling

Året är 1919. Människor gläds över det överståndna världskriget. På bio i Stockholm kan man se Mauritz Stillers Sången om den eldröda blomman.

Hilda Granström driver sedan tiotalet år damskrädderi. Hennes man Richard är cellist i hovkapellet. Deras döttrar Signe, Lilli och Mary hjälper till i Hildas rörelse. Till familjen hör också Richards 80-åriga mor, Emma, som varit dansös.

Sven Hallgren, ung direktör och även han i modebranschen, kommer i ny bil till skrädderiet. Han vill bjuda på badutflykt på söndag. Han inbegriper hela familjen Granström i sin inbjudan, men egentligen har han bara ögon för Signe.

Badutflykten genomförs planenligt. Sven skjutsar Emma, Hilda, Richard och flickorna. Per cykel tillstöter också Gösta Jansson, en ung violinist och kollega till Richard.

Gösta är förälskad i Lilli. Under utflykten visar det sig att hans känslor är besvarade.

När Mary solbadar ensam på en klippa, närmar sig ett flygplan med fänrik Henry von Degen vid spaken. Han har länge kastat beundrande blickar på Mary genom skrädderifönstret. Nu talar de för första gången med varandra. De smågnabbas men stämmer till sist träff på Berns nästa kväll.

Svens försök att på tu man hand väcka varmare känslor hos Signe möts däremot med enbart kyla.

Marys håg står till teatern. Mot främst Hildas vilja har hon tagit sång- och danslektioner, och plötsligt får hon chansen i en nyårsrevy på Södra Teatern, där hon gör succé. Framgången firar hon med Henry på Berns. Han tar fram förlovningsringar och ber henne att som hans fru stödja honom i den diplomatkarriär han planerar; hon skulle alltså dra sig tillbaka från scenen. Mary har genast situationen klar för sig. Hon ber honom att de ska skiljas som vänner.

Signe, som var djupt förälskad i Gösta men aldrig avslöjat det för Lilli, har tyglat sin besvikelse genom att gifta sig med Sven. Sven visar sig snart svag för alkohol och spel om pengar.

Lilli som har lämnat platsen i skrädderiet för att vid konstakademien utbilda sig till målare, får ett uppskakande besked strax efter det att Signe fött sitt första barn. Hon håller på att bli blind. Innan Gösta får veta något om detta, bryter hon förbindelsen med honom. Hon har träffat en annan, skriver hon i ett brev.

Hos Granströms i Stockholm är hela släkten församlad. Bara Sven saknas. Han hör av sig per telefon i nyårsnatten och ber Signe komma hem. När de möts en stund senare, är han kraftigt berusad. Men han lovar bättring under det år som kommer.

Signe arbetar åter i skrädderiet. Hennes numera tre döttrar går i skola och behöver henne inte hemma som förr. En dag ber hon sin mor om ett lån på 3000 kronor. Hilda, som genast anar sammanhanget, åker hem till Sven för att tala ut med honom. Hon föreslår först skilsmässa men skriver sedan ut en check på 3000 -- hans sista chans.

På ett hotell i Norrköping har Sven spelat bort stora summor. Han skriver ett brev till Signe och går sedan ut i natten. Han låter sig köras över av ett tåg.

Richard stöter ihop med Gösta på Operan. Gösta arbetar i Göteborg och medverkar i ett gästspel. Han får steg för steg klart för sig att Lilli inte har någon annan. När han söker upp henne, visar det sig omedelbart att deras kärlek är beständig.

Hilda har spekulerat i Kreugerpapper. När kraschen kommer, håller hon på att utvidga skrädderiet för lånade pengar. Men hon har tur. Med hjälp av det familjen kan skrapa ihop och ett ackord låter sig kreditorerna nöja.

Hilda kan ordna festlig invigning med mannekänguppvisning. Hon håller ett tacktal, då hon plötsligt faller ihop. Slutet närmar sig. Familjen samlas, och även Mary hinner hem från en turné, innan Hilda ger upp andan.

På flygplatsen upptäcker hon till sin överraskning Henry, som numera är skild. Hon tar med honom hem till Emma.

Signe leder arbetet i skrädderiet. Hennes tre döttrar hjälper till. I dag är det en stor dag. Emma fyller 100 år. Journalister intervjuar henne, när Signe och barnen kommer för att delta i firandet. Också Mary ska komma på kalaset efter att ha gjort sitt på scenen för kvällen. Emma verkar nöjd med festligheterna. Och allra mest tycks det glädja henne att se Signes döttrar sent på kvällen gå utanför programmet och ordna med dans med sina pojkvänner.

Censur / granskning

Censurnummer 71051
Datum 1946-11-29
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2510 meter
Längd efter klipp 2502 meter
Kommentar Granskningskopians aktländer: 565-580-570-515-280 = 2510 m - 92 minuter. Cesnurklipp i akt 4: närbild av mannen i tunneln samt senare bilder av det framrusande tåget. Aktindelning efter censurklipp: 565-580-568-514-280 = 2505 m - 92 minuter. Aktlängder: 565, 580, 570, 515, 280.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2510 meter
Längd i minuter 92 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Expr (Mikael Katz): "Eviga länkar fick en påfallande varm slutapplåd vid premiären på Riviera i går. Det gällde säkert i första hand hjärtekrosserska nummer ett -- Hilda Borgström. Den gamla damen med det unga sinnet har mera charm och värme än ett helt batteri av våra unga film-pin-uppor tillsammans. Så direkt förtjusande som hon var i filmens slutscen, hade applåden varit absolut given, även om filmen varit dålig. Nu var den dessutom i all anspråkslöshet en positiv överraskning.

En familjehistoria från tjugotalets Stockholm, med visst tycke av Noel Coward-filmen De lyckliga åren. Lite sentimental, men tilltalande därför att man fattade sympati och intresse för dess vardagsaktiga människor."

AT (Stig Almqvist): "Ett riktigt bra stoff är det från början (på papperet) i denna film, som skrivits av Schütz & Baudisch med klämmiga repliker av ingen mindre än Elsa Nyblom. Avsikten var att göra en familjär stockholmsskildring från ungefär 1918 till nu. (-)

Det är (fortfarande i manuskriptet) så levande och påtagliga människor. Deras öden, sorgliga och romantiska, vardagliga och framgångsrika i en frikostig blandning, har i och för sig alla förutsättningar att intressera. Sammanhanget med tidsskedenas mera markanta händelser poängteras lagom och väcker minne. Seder och moden kommer och går och skulle kunna locka till vemod och löje.

Och dock har Eviga länkar blivit en i (det) allra närmaste död film! Man sätter sin penna i pant som recensent på att pianisten, som skall skjutas, är filmens regissör, herr Carlsten. Det måste vara han: spåren från tidigare fiaskon känns igen, denna gång än mer markerade. Spår som av gråa, tassande galoscher."

SvD (Lill): "Ibland är filmen rolig och roande med trovärdiga situationer och kloka, finurligt formade repliker -- dem vill man gärna tillskriva den celebra medarbeterskan Elsa Nybloms närvaro bland manuskriptförfattarna. Men dess emellan är det rena sentimentala schablonen med smak av kitsch. Handlingen tar skutt, som efterlämnar lufttomma gropar i det psykologiska skeendet, och flera scener hänger mer eller mindre i luften. I stort sett hör filmen likväl till dem man tycker om, den har i sina bästa ögonblick en intimitet och hjärtevärme som icke är vardagsmat i svensk produktion."

Kommentar Svensk filmografi

Filmen blev Rune Carlstens (1890-1970) sista som regissör. Han hade debuterat 1919, både som skådespelare och filmregissör. Som skådespelare som Carlsson i Hemsöborna (1919) och som filmregissör med Ett farligt frieri (1919).

Inspelningen av Eviga länkar ägde rum senvåren och sommaren 1946. Under åren har filmen TV-visats ett antal gånger omsöm betitlad Eviga länkar och ömsom De glada åren.

Inspelning

(senvåren och sommaren) 1946 1946
AB Centrumateljéerna Stockholm Sverige
Stockholm Sverige (exteriörer)
Saltsjöbaden Nacka Sverige (exteriörer)

Visningar

Stockholmspremiär 1947-01-25 Riviera Stockholm Sverige 92 min ("Eviga länkar")
Sverigepremiär 1946-12-04 Roxy Örebro Sverige 92 min ("De glada åren")
TV-visning 1957-06-12 Stockholm Sverige 88 min ("De glada åren")
1957-06-16 Göteborg Sverige 88 min ("De glada åren")
1975-09-28 TV2 Sverige 88 min ("Eviga länkar")
1985-08-27 TV2 Sverige 88 min ("De glada åren")
2001-12-11 SVT1 Sverige 88 min ("Eviga länkar")
2003-05-20 SVT1 Sverige 88 min ("Eviga länkar")
Urpremiär 1946-12-04 Roxy Örebro Sverige 92 min ("De glada åren")
TV-visning 2016-12-05 SVT1 Sverige Visad som "De glada åren".
2019-03-18 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Lohengrin. Uvertyr
Kompositör Richard Wagner (1850)


Originaltitel En lille Rystedans
Kompositör Edvard Brink (1922)
Textförfattare Karl Gerhard (svensk text 1922)
Alfred Kjærulf (dansk text 1922)


Originaltitel Kalle P.
Kompositör Josef Franz Wagner ("Gigerl-marsch")
Textförfattare Edouard Laurent (musikbearbetning och svensk text 1891)
Sångare Annalisa Ericson
Dansare Annalisa Ericson


Originaltitel Det är den dagliga dosisen som gör'et
Kompositör Jules Sylvain (1924)
Textförfattare Svasse Bergquist (1924)
Dansare Annalisa Ericson
Nils Ericson
kör
Sångare Annalisa Ericson
Nils Ericson


Originaltitel Som varje liten pärla
Kompositör Jules Sylvain (1929)
Textförfattare Karl-Ewert (1929)


Originaltitel Bröllopet på Ulfåsa. Bröllopsmarsch
Kompositör August Söderman (1865)


Originaltitel Säg det i toner
Kompositör Jules Sylvain (1929)
Textförfattare Karl-Ewert (1929)


Originaltitel Sonat, piano, nr 14, op. 27:2, ciss-moll, "Månskenssonaten"
Kompositör Ludwig van Beethoven (1802)
Instrumentalist Margareta Fahlén (piano - dubbad av ?)


Originaltitel Köp hjärtan
Kompositör Jules Sylvain (1931)
Textförfattare S.S. Wilson (1931)
Sångare Annalisa Ericson (ej i bild)


Originaltitel I Like Boogie-Woogie
Kompositör Miff Görling
Johnny Bossman


Originaltitel Un mirage
Kompositör Jules Sylvain (1923)


Originaltitel Café Rouge
Kompositör Fred Winter (1918)
Textförfattare Fred Winter (1918)


Originaltitel Var det en drøm? / Måneskinnsvalsen / Husker du dengang
Kompositör Reidar Thommessen (1912)
Textförfattare Karl-Ewert (svensk text 1919)
Magnus Brostrup Landstad (norsk text 1912)


Originaltitel Jag älskar dig, Charlotte
Kompositör Ernst Rolf (1923)
Helan (1923)
Textförfattare Karl-Ewert (1923)


Originaltitel Champagnenatt
Kompositör Jules Sylvain (1931)
Textförfattare Karl-Ewert (1931)


Ämnesord

Alkoholism
Balett
Barnafödsel
Berns Salonger
Cellist
Damskrädderi
Diplomat
Direktörer
Dödsfall
Frankrike/Paris
Fänrik
Födelsedag/100 år
Giftermål
Hasardspel
Hovkapellet
Journalist
Kamrerer
Konstnär
Kreugerkraschen
Lån
Mannekänguppvisning
Nyårsafton
Professorer
Revy/nyårs
Saltsjöbaden
Självmord
Skilsmässor
Stockholm/Konstakademien
Stockholm/Operan
Stockholm/Södra Teatern
Synskada
Sånglektion
Teatrar
Violinister

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2507


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2507


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Stockholmsluft.
Omfång 175 s. Miljölista (1s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Stockholmsluft.
Omfång 186 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel STOCKHOLMSLUFT. En film om en familjs öden.
Omfång 65 s. Rollista (1 s.) ingår. Ett ex har handskriven uppdelning i scener.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?