Grundfakta

Media (34 st)

Originaltitel Ungdom i fara
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1946-11-11

Medverkande

Carl-Henrik Fant
Wille Nilsson

Nita Värhammar
Karin, Willes flickvän, klubbordförande

Per Oscarsson
Stickan, Karins bror, medlem i klubben

Anna-Stina Osslund
Britt, Stickans flickvän, medlem i klubben

Anders Andelius
Emanuel Sebastian Johansson, kallad Pluto, medlem i klubben

Nils Åsblom
Lille, medlem i klubben

Visa alla medverkande

Handling

Wille Nilsson, en ung man med trassliga hemförhållanden, står med några kompisar inför rätta anklagad för bilstöld. Medan kompisarna döms till fängelse, har Wille tur och slipper...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood) "En tredjedel av scenerna i Ungdom i fara har blivit för långsamma, tafatta och bleksiktigt predikomässiga, en tredjedel en aning för amerikanskt gangsteraktiga, en...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
Elektriker
Passare
Musikarrangör
Dekor
Smink

Medverkande

Carl-Henrik Fant Wille Nilsson
Nita Värhammar Karin, Willes flickvän, klubbordförande
Per Oscarsson Stickan, Karins bror, medlem i klubben
Anna-Stina Osslund Britt, Stickans flickvän, medlem i klubben
Anders Andelius Emanuel Sebastian Johansson, kallad Pluto, medlem i klubben
Nils Åsblom Lille, medlem i klubben
Tom Österholm Gotland, medlem i klubben
Brit Ångström Tony, medlem i klubben
Lennart Swegler Skrattis, medlem i klubben
Margot Lindén Kickan, medlem i klubben
Sven-Eric Carlsson Ärret, ligaledare
Mimi Nelson Maggi, ligamedlem
Hans Sundberg Frotte, ligamedlem
Fylgia Zadig Baby, ligamedlem
Jarl Kulle Jänkarn, ligamedlem
Kurt Willbing Frasse, ligamedlem
Börje Blomberg Råttan, ligamedlem
Gunnar Sjöberg Bo Wärn, socialassistent, Willes övervakare
Barbro Hiort af Ornäs Bibbi Nicklasson, journalist
Thure Carlman Oskar Nilsson, Willes fosterfar
Johan Rosén Oskar Nilssons kumpan
Åke Askner Skägget, hälare
Stina Ståhle Märren, Ärrets mamma
Richard Svanström direktör Axelsson
Otto Landahl verkstadschefen
Bo Lindström verkmästaren
- Ej krediterade:
Ivar Kåge domaren
Börje Nyberg bilmekaniker

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Talfilm
Distributör i Sverige (35 mm) Svensk Talfilms Distributionsbyrå AB 1946
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Wille Nilsson, en ung man med trassliga hemförhållanden, står med några kompisar inför rätta anklagad för bilstöld. Medan kompisarna döms till fängelse, har Wille tur och slipper undan med villkorligt straff. Han har också tur med den övervakare som utses, socialassistenten Bo Wärn, som lyckas ordna både bostad och jobb.

Wille har haft samröre med Ärret, ledare för en liga av unga småbrottslingar, och denne ser den villkorliga domen som ett förräderi av Wille; han måste ha tjallat för att rädda sitt eget skinn. Ärret bestämmer sig för att hämnas på Wille.

Wille har hållit ihop med Karin en tid, men åtminstone Wille har hittills inte förmått ge ord åt sina känslor. Först nu, efter domstolsutslaget och efter det att han fått klart för sig att också Ärret lägger an på henne, förmår de tala ut och närma sig varandra. Det sker hemma hos Bo, sedan denne gått ut "för att uträtta ett ärende".

Bo gör Karin entusiastisk med förslaget att hon och hennes vänner ska bilda en klubb. Det skulle vara en meningsfull fritidssysselsättning för både Wille och många andra ungdomar. Och Bo kan hjälpa till att få tag på lokal.

Karin har inga svårigheter att lansera klubbidén. Snart jobbar ett gäng ungdomar med att ställa i ordning den lokal Bo ordnat.

Ärret får vetskap om att Willes nya arbetsplats är en bilverkstad och ser till att verkstadsägaren underrättas om Willes kriminella förflutna. Wille kallas in till chefen för samtal, och när han hör vad det är fråga om, känner han sig omedelbart provocerad och skriker ut sin uppriktiga mening om folk av chefens sort. Han väntar inte på att bli utsparkad. Han går självmant.

Saken har utvecklats som Ärret hoppats. Nu är det dags att handla. Willes förtvivlan ska utnyttjas. Han ska luras att gå rakt i armarna på polisen med en väska fylld av stöldgods från en kupp, Ärrets liga planerar.

Karin anar dock oråd. Willes kontakter med Ärrets underhuggare kan bara leda i en riktning. Hela klubben, förstärkt med Bo, sätts i arbete med att ta reda på vad som är i görningen. Klubbens spaningar ger sent omsider resultat. Bevakning av ligans tillhåll, en pråm, har givit tillräckliga upplysningar. Och medan polisen genom ett telefonsamtal skickas till pråmen, där de verkliga förövarna av stöten kan gripas, räddas Wille i sista stund från att gå i Ärrets fälla.

Wille vill först inte tro på de avslöjanden han får lyssna till i klubblokalen men inser sedan vidden av den komplott han varit utsatt för.

Wille och Karin vandrar från lokalen hand i hand.

Censur / granskning

Censurnummer 70832
Datum 1961
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2605 meter
Kommentar speltid: 95 minuter. Aktlängder: 535, 525, 495, 500, 550.


Censurnummer 70832
Datum 1946-10-26
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2555 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder (som saknade förtexter): 405-525-495-500-550 = 2555 meter. Visningskopiornas aktlängder: 535-525-495-500-550 = 2605 meter - 95 minuter. Aktlängder: 405, 525, 495, 500, 550.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2605 meter
Längd i minuter 95 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood) "En tredjedel av scenerna i Ungdom i fara har blivit för långsamma, tafatta och bleksiktigt predikomässiga, en tredjedel en aning för amerikanskt gangsteraktiga, en tredjedel för 30-talets franska med dimmiga kajer och våta regnrockar i Rembrandtljus. Vad filmen har att säga kan ingen anmärka mot: den moderna ungdomens snedsprång beror ofta på trångboddheten och hemmamiljön -- de har ingenstans att ta vägen under fritiden annat än till kaféer och danshak, de känner inga andra nöjen och så blir de som de blir. -- Men här är det fråga om hur detta konstaterande av faktum omsatts i film.

Och där är det lätt att komma med anmärkningar, hur många som helst. Men man drar sig. Ty man har på känn att Ungdom i fara i all sin tafatthet, alla sina överdrifter och överspelningar ger en riktig bild av den svenska ungdomen av i dag, dess konflikter och andliga nöd. Och tafattheten finns inte i alla scener, många är tvärtom starka och bra."

MT (Nils Beyer): "Det är en alldaglig, alltför alldaglig historia. Filmen redogör för den med en viss avväpnande ärlighet. Originell är den inte ett ögonblick, och de artistiska kvaliteterna skall vi tala lågmält om. (-)

Men det är trots allt något välmenande i P. G. Holmgrens manuskript, som gör att man inte vill avfärda filmen som en dilettantisk produkt. Författaren-regissören har åtminstone inte gjort sensation av ämnet. Han har inte uteslutande tänkt sig en affärsspekulation i de missanpassades tragiska öde. Men samtidigt går det inte att blunda för att filmen är ytterst valhänt regisserad och att skådespeleriet i viss utsträckning är den rena amatörteatern."

DN (Jerome): "Holmgrens manuskript har sina longörer, men som regissör lyckas han skapa en realistisk atmosfär kring sina figurer, som håller intresset uppe för dem. Holmgren tycks känna de förhållanden han skildrar, och han undviker lyckligt chargeringar. Han rör sig varken med djävlar eller änglar, men väl med skumraskfigurer och idealistiska ungdomsvårdare.

Carl Henrik Fants skildring av den buttre inåtvände 'Wille' är en prestation; den unge skådespelaren har uppenbarligen förmåga att ta regi. Om djupare talang finns får väl framtiden utvisa."

Kommentar Svensk filmografi

Bibi Rybrants (1909--1959) och Gösta Rybrants (1904--1967) radioserie "Vi i våran klubb" sändes mellan 18.1.1944 och 1.6.1946. Serien utkom som roman med samma titel 1945.

Filmen fick urpremiär på Grand i Hässleholm den 11.11.1946 därför att den till mycket stor del var inspelad i Hässleholmstrakten, upplyser tidningen Norra Skåne i Hässleholm. Ungdom i fara spelades in under juni och juli 1946.

Dagen efter urpremiären i Hässleholm recenserades filmen i Norra Skåne av signaturen Benson som tyckte att den "förföll till pojkboksromantik så småningom". Benson var identisk med Bengt Bedrup, senare sport!journalist i TV.

Anledningen till skillnaden i längd mellan första granskningskopian och de kopior som sedan släpptes ut, var att granskningskopian från början saknade förtexter.

I samband med första filmreformen i början av 1950-talet ansökte filmbolaget om att få filmen befriad från nöjesskatt. Anhållan avslogs den 2.7.1955.

Förlaga

Originaltitel Vi i våran klubb (Radioprogram)
Författare Bigi Rybrant
Gösta Rybrant


Inspelning

1946-06 1946-07
AB Svensk Talfilms ateljé Malmö Sverige
Hässleholmstrakten Sverige
Stockholm Sverige
Malmö Sverige

Visningar

Stockholmspremiär 1947-01-27 Olympia Stockholm Sverige 95 min
Sverigepremiär 1946-11-11 Grand Hässleholm Sverige 95 min
Urpremiär 1946-11-11 Grand Hässleholm Sverige 95 min
TV-visning 2004-07-07 TV4 Sverige 91 min
2006-08-07 TV4 Sverige 91 min
2008-07-29 TV4 Sverige 91 min

Musikstycken

Originaltitel Jeg har elsket Dig så længe jeg kan mindes
Kompositör Kai Normann Andersen (1934)
Textförfattare Georg Eliasson/ Nils-Georg /= Nils Perne (svensk text 1938)
Mogens Dam (danske text 1934)
Sångare Nita Värhammar


Originaltitel Söderkisens söndag
Kompositör Per-Martin Hamberg (1946)
Textförfattare Per-Martin Hamberg (1946)
Sångare Nils Åsblom
Instrumentalist Lennart Swegler (dragspel)


Originaltitel Mitt hjärta är ett strängaspel
Kompositör Per-Martin Hamberg (1946)
Textförfattare S.S. Wilson (1946)
Sångare Anna-Stina Osslund
Instrumentalist Nils Åsblom (gitarr)


Ämnesord

Avskedande
Bilstölder
Bilverkstad
Dom/villkorlig
Fängelsestraff
Hässleholm
Kaféer
Klubbar
Liga
Malmö
Polis
Rättegångar
Socialassistent
Stockholm
Stöldgods
Övervakare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2634


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2632


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 193 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Dialoglista.
Omfång 39 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?