Grundfakta

Media (14 st)

Originaltitel Onda ögon
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1947-02-03

Medverkande

Arnold Sjöstrand
Per Jonas Jonasson, storbonde

Ingrid Backlin
Barbro, Per Jonas andra hustru

Stig Järrel
Bergwall, läkare

Sture Djerf
Henrik Nyman, ingenjör

Arthur Fischer
Anders, dräng hos Per Jonas

Gösta Cederlund
landsfiskalen

Visa alla medverkande

Handling

Storbonden Per Jonas Jonassons hustru Hedvig är sjuk. Därför har Barbro fått plats på gården för att både sköta den sjuka och hjälpa till i hushållet. Per Jonas är förälskad i...

Visa hela handlingen

Press

MT (Helge Åkerhielm): "I sin egenskap av filmregissör visar Stig Järrel samma egenskaper som gör hans skådespelarkonst så fascinerande: bredden, intensiteten och energin, det psykologiska...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Nypremiär-titel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Musikarrangör
Orkesterledare
Smink
Förtexter

Medverkande

Arnold Sjöstrand Per Jonas Jonasson, storbonde
Ingrid Backlin Barbro, Per Jonas andra hustru
Stig Järrel Bergwall, läkare
Sture Djerf Henrik Nyman, ingenjör
Arthur Fischer Anders, dräng hos Per Jonas
Gösta Cederlund landsfiskalen
Anna-Stina Wåglund Kristin, piga hos Per Jonas
Åke Claesson läkare på sjukhuset
Gerda Boman Hedvig, Per Jonas första hustru
Åke Fridell Sven, dräng hos Per Jonas
Erland Colliander pastorn
Erik Forslund Janne, dräng hos Per Jonas
Birger Åsander förman vid kraftverksbygget
Hanny Schedin Hildur, sköterska hos doktor Bergwall
- Ej krediterade:
Carl Ericson fjärdingsman
Mona Geijer-Falkner bröllopsgäst
Helga Brofeldt bröllopsgäst
Lillie Wästfeldt bröllopsgäst
Nils Fellbo bröllopsgäst
Gösta Qvist bröllopsgäst

Bolag

Produktionsbolag AB Films
Distributör i Sverige (35 mm) AB Wivefilm 1947
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Storbonden Per Jonas Jonassons hustru Hedvig är sjuk. Därför har Barbro fått plats på gården för att både sköta den sjuka och hjälpa till i hushållet. Per Jonas är förälskad i Barbro, och han gör upprepade närmanden, som hon avvisar.

Per Jonas bestämmer sig för att ta livet av Hedvig. Utan att någon märker det byter han ut hennes medicinflaskor, och hon dör hastigt. Den tillkallade doktor Bergwall mumlar något om att döden kom lägligt, men han tvekar inte om att orsaken var naturlig.

Per Jonas och Barbro gifter sig. Bröllopsfesten är storslagen. När de två äntligen blivit ensamma för natten, råkar Per Jonas försäga sig: Han hjälpte Hedvig att dö. Barbro blir förskräckt och skjuter honom ifrån sig. Per Jonas hotar: Om hon berättar något, råkar hon själv illa ut. Det var hon som gav Hedvig den dödliga dosen. Barbro lovar tiga och stannar hos Per Jonas som hans maka. Men hon tänker inte dela säng med honom.

Doktor Bergwall hade en son som tog livet av sig. Sonens bäste vän var Henrik Nyman, som nu är ingenjör. Han kommer till byn för att arbeta vid ett kraftverksbygge. Bergwall ordnar bostad åt Henrik på Per Jonas' gård.

Snart växer en spänning av undertryckt kärlek fram mellan Henrik och Barbro. Detta uppfattar Per Jonas, som känner svartsjukan växa redan innan de två börjar stjäla sig till korta möten på tu man hand.

En dag beger sig Per Jonas till kraftverksbygget i förhoppningen att kunna ertappa Barbro och Henrik på bar gärning. En sprängladdning briserar i närheten av det ställe där Per Jonas gömmer sig för att spionera. Han överlever explosionen men blir blind; chansen att synen så småningom ska komma tillbaka är minimal.

Barbro känner sig dubbelt bunden till Per Jonas. Han behöver hjälp, som bara hon kan ge honom. Samtidigt har kärleken mellan Barbro och Henrik vuxit till en stark bindning -- och i Per Jonas' hjärna leker tanken att han ska göra sig av med Henrik.

Undret inträffar. Per Jonas får synen tillbaka. Men han håller detta hemligt. Han fortsätter att spela blind (fast han undgår inte att väcka Barbros misstankar). Och han kommer på hur han ska göra med Henrik.

Älg har varit synlig i trakten, och Henrik lockas att pröva jaktlyckan. Per Jonas lägger sig i bakhåll och skjuter ned sin rival.

Vid frukost kommer telefonbud från doktor Bergwall. Henrik är skjuten, men det är ingen fara för hans liv. Nu är landsfiskalen på väg till gården.

Landsfiskalen tittar snabbt på Per Jonas' gevär utan att upptäcka något särskilt med dem. Barbro är mer misstänksam. Hon tar med sig ett gevär med jordig kolv och en nyligen öppnad ask patroner och åker till doktor Bergwall, där hon lättar sitt hjärta.

Per Jonas kommer efter till Bergwall, som påstår att Barbro åkt vidare till sjukhuset i stan. Bergwall erbjuder bilskjuts tillbaka till stan.

På vägen låtsas Bergwall att han drabbas av en hjärtattack och släpper ratten. Per Jonas griper tag i den och avslöjar sig. Bergwall försöker övertala honom att ge Barbro fri, men Per Jonas vägrar. Om han ska i fängelse, ska hon hamna där också.

Bergwall skjuter Per Jonas. Han tar sedan kontakt med landsfiskalen och berättar vad han gjort. Efter avlagd bekännelse dör han i en verklig hjärtattack.

Barbro åker i väg till Henrik på sjukhuset.

Censur / granskning

Censurnummer 70930
Datum 1946-11-14
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2330 meter
Kommentar Speltid: 85 minuter. En kopia 1955 hade 5 akter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2330 meter
Längd i minuter 85 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

MT (Helge Åkerhielm): "I sin egenskap av filmregissör visar Stig Järrel samma egenskaper som gör hans skådespelarkonst så fascinerande: bredden, intensiteten och energin, det psykologiska intresset, dragningen åt det bisarra och egenartade, gärna åt det morbida och destruktiva. Därför hör hans förstlingsverk till de filmer som ingen likgiltigt kan gå förbi, oavsett inställningen i övrigt.

Med ett annat manuskriptunderlag hade det hela kunnat bli ett alldeles fläckfritt konstverk. Detta korsar på ett inte så särdeles lyckat sätt Gasljusmotivet -- den sadistiske och psykologiskt svartsjuke mannen och den tappra, ranka hustrun -- med reminiscenser från svensk films allmogetraditioner. Men får i sig rätt mycket melodram och flera osannolikheter." DN (Jerome): "Helhetsintrycket blir raffel utan spänning, en följetongsroman som lunkar fram i sakta mak mot en tämligen krystad upplösning. Den inre spänningen saknas, psykologiskt bär inte filmen, och den vackra, svala Ingrid Backlin hör knappast till den typ som tänder passioner. Det stämmer ju inte alls att hon har möten med vännen på en höskulle, för sådana eskapader fordras en djävlett av helt annan kaliber.

Filmen påfordrar ett visst intresse för att Stig Järrel här debuterar som regissör. Kanske är det långsamma tempot gjort med avsikt, men utan att i så fall nå önskad effekt. Ett hårdare grepp skulle möjligen ha fått mera liv i följetongen. Personinstruktionen var då avgjort bättre, men trollkonster kan inte begäras med så svagt stoff att bygga på."

StT (Robin Hood): "Stig Järrel är en intelligent och begåvad skådespelare, och hans regidebut väntades med spänning. Ack, åter bevisas att en skådespelare må vara hur begåvad som helst, regissör blir han inte förrän han l ä r t s i g y r k e t. Inte en enda personlig not märks i Onda ögon, ej ens medelmåttigt hantverk. En annan regissör skulle åtminstone ha befriat aktören Järrel från denna förfärliga teaterperuk och Kalininskägg. Ljuspunkter: Ingrid Backlin, och delvis Sture Djerf."

Kommentar Svensk filmografi

Onda ögon spelades in under juli och in i september 1946. Onda ögon blev Stig Järrels debut som filmregissör. Han kom att regissera ytterligare en film, Sjätte budet (1947/24).

Filmens manuskript uppges bygga på en idé av Erik Blomberg (född 1913). Han är en av Finlands mera kända filmfotografer, som även varit verksam i Sverige, t ex Livet i Finnskogarna (1947/22). Hans internationellt kanske mest uppmärksammade film torde vara Valkoinen peura/Den vita renen (1952), som han skrev tillsammans med sin hustru Mirjami Kuosmanen (1915--1963) och där han var regissör, fotograf och filmklippare.

Inspelning

1946-07 1946-09
Centrumateljéerna Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1947-02-03 Roxy Gävle Sverige 85 min
1947-02-03 Saga Helsingborg Sverige 85 min
1947-02-03 Skandia Stockholm Sverige 85 min
1947-02-03 Fågel Blå Uppsala Sverige 85 min
1947-02-03 Aveny Örebro Sverige 85 min
Urpremiär 1947-02-03 Roxy Gävle Sverige 85 min
1947-02-03 Saga Helsingborg Sverige 85 min
1947-02-03 Skandia Stockholm 85 min
1947-02-03 Fågel Blå Uppsala Sverige 85 min
1947-02-03 Aveny Örebro Sverige 85 min

Musikstycken

Originaltitel A Hupfata


Originaltitel Bland kobbar och skär
Kompositör Jules Sylvain (1938)
Textförfattare Jokern (1938)


Ämnesord

Bonde
Bröllop
Drängar
Dödsfall
Explosioner
Ingenjörer
Kraftverksbygge
Landsfiskaler
Läkare
Mord/gift
Mordförsök
Piga
Självmord
Svartsjuka
Synskada

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2325


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2321


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 148 s. + 5 s. lösa anteckningsblad.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Evil Eyes. English dialogue.
Omfång 25 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?