Grundfakta

Media (1 st)

Originaltitel Den bästa sommaren
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 2000-03-08

Medverkande

Kjell Bergqvist
Yngve Johansson

Cecilia Nilsson
fröken Svanström

Visa alla medverkande

Handling

Juni 1958. I den lilla byn Molkom lever Yngve Johansson. Genom sitt yrke som begravningsentreprenör är han en central och någorlunda respekterad person som dessutom varje år inhyser...

Visa hela handlingen

Press

Filmen hyllades som en varm och mänsklig landsbygdsskildring. Särskilt framhölls skådespelarna, i synnerhet Kjell Bergqvist men även barnen, och det genomtänkta manuset.Annika...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Scenograf
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Stuntregi
Scripta
Coproducent
Biträdande producent
Produktionsassistent
Assistent till producenten
Runner
Rollsättare
Filmkonsulent
B-foto
C-foto
Stillbildsfoto
Elektriker
Elassistent
Passare
Passarassistent
Negativklippning
Scenografiassistent
Snickare
Dekormålare
Rekvisita
Rekvisitaassistent
Attributör
Kläder
Sömmerska
Maskör
Klädassistent
Maskörassistent
Klippassistent
Ljudläggning
Mixning
Övrig medarbetare
Guvernant

Medverkande

Kjell Bergqvist Yngve Johansson
Rebecka Scheja Annika
Anastasios Soulis Mårten
Cecilia Nilsson fröken Svanström
Brasse Brännström Sven
Marcus Hasselborg Harald
Gachugo Makini Jacques
Göran Thorell Erik Olsson
Ann Petrén Ljungström
Pale Olofsson hovmästaren
Anna Kristina Kallin sköterskan
Ralph Carlsson prästen
Jerker Fahlström budbäraren
Johan Holmberg poliskonstapeln

Bolag

Produktionsbolag Memfis Film AB (i samproduktion med)
Samproduktionsbolag Zentropa Entertainments ApS
Film i Väst AB
Sveriges Television AB (Göteborg)
TV 1000 Sverige AB
Produktionsstöd Europeiska Unionen/Europeiska Regionala Utvecklingsfonden
Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1999
Det Danske Filminstitut
Distributör i Sverige (35 mm) Sonet Film AB 2000
Distributör i Sverige (DVD) SF Home Entertainment 2000

Handling

Juni 1958. I den lilla byn Molkom lever Yngve Johansson. Genom sitt yrke som begravningsentreprenör är han en central och någorlunda respekterad person som dessutom varje år inhyser sommarbarn från storstaden. Detta år kommer två barn. Från Stockholm kommer Mårten vars mamma dog i TBC och vars pappa han aldrig sett. Från Uppsala kommer Annika vars pappa sköt sig och vars mamma söp ihjäl sig. Bäge barnen bor hos fosterföräldrar. Erik Olsson från Barnavårdsnämnden kommer på besök och varnar Yngve för att vara för släpphänt med barnen, vilket hände föregående år.
På Annikas förslag ger sig hon och Mårten ut mitt i natten för att kolla kistorna. Det bär sig inte bättre än att när Mårten ska provligga en kista går den i baklås. Det blir till Annika att gå och väcka Yngve för att be om hjälp. Nästa dag frågar Yngve vad barnen har för framtidsdrömmar. Jag ska bli hora säger Annika, för då får man betalt för att kramas. Mårten vill bli jurist. Sven, som bor i samhället, kommer förbi för att titta på en kista. Visserligen har ingen dött ännu, men han bestämmer sig för en modell och vill betala i förskott.
Yngve skjutsar barnen till fröken Svanström som ska läsa med dem i skolan. På vägen dit råkar de köra på en svart man, Jacques, som då får följa med i likbilen. Mårten, som kan engelska, får veta att Jacques far runt och spelar piano på olika hotell. Efter skolan dyker Harald, Svens son, och hans gäng upp och är stöddiga. Annika ger dem svar på tal varvid Mårten får en smäll av Harald. I samma ögonblick kommer Yngve och hotar Harald. Detta får till följd att Sven och Harald dyker upp hemma hos Yngve som får en utskällning.
Annika och Mårten tycker att Yngve är elak och orättvis och bestämmer sig för att rymma. När de försöker lifta från samhället kommer Sven körande och tar upp dem. Han berättar för dem om sin fru som började arbeta för Yngve och sedan försvann till Stockholm. Efter ett tag kör han av dem. Barnen går in på stadshotellet. Där sitter fröken och firar sin födelsedag i ensamhet. När hovmästaren tänker köra ut barnen kommer Jacques till undsättning. Han för dem sedan hem så att de omärkligt kan ta sig in igen. I skolan nästa dag berättar barnen för fröken att Yngve i hemlighet berättat för dem att han gärna skulle vilja gå till stadshotellet och dansa med fröken. Till Yngve säger de att fröken tycker att han är snygg och handlingskraftig. Detta får till följd att Yngve ringer upp Svanström och vill att de ska träffas och äta på stadshotellet och sedan, framför allt, prata om barnen som är ett problem för honom. Trots att det inte är danskväll börjar Yngve och Svanström att dansa vilket inte ses med blida ögon av Sven. Hovmästaren kan inte stoppa paret, men Sven hindrar i stället Jacques från att spela och skäller ut honom. Jacques lämnar stället. Så även Yngve och Svanström.
Svanström har under kvällen förstått att Yngve är analfabet och erbjuder sig att lära honom läsa, vilket Yngve accepterar. Annika och Mårten har byggt en lådbil av en kista och ska tävla mot Harald. Men de två kraschar och hamnar på sjukhus. Yngve bjuder Svanström på middag hemma, de dansar och plötsligt friar han till henne. Förskräckt går hon därifrån. På sjukhuset besöker barnen Sven som ligger där för döden. Olsson kommer på besök och barnavårdsnämnden har bestämt att barnen ska åka hem till sina fosterföräldrar. Under en lektion svarar Svanström ja på Yngves frieri. De far till sjukhuset för att berätta nyheten. Men barnen, som blivit fästade vid varann, har rymt. Annika och Mårten övernattar i en fabriksbyggnad.
På morgonen, när Olsson anländer med polis, tar sig barnen upp på taket och barrikaderar sig där. En massa folk samlas nedanför, så också Yngve och Svanström. Annika och Mårten får då veta att Yngve och Svanström ska gifta sig. Barnens krav för att komma ner är att bli adopterade av dem. Olsson pressas till att säga ja. När barnen kommer ner visar det sig att Olsson ljög och poliserna tar Annika och Mårten för att skjutsa hem dem i var sin bil. Men Yngve fritar dem. Man rör inte mina barn säger han och promenerar iväg hem med dem och Svanström.
Under berättelsens gång skriver Mårten brev till sin mamma och berättar om dagens händelser.

Texten reviderad 2011-01-19

Censur / granskning

Censurnummer 136692
Datum 2000-02-22
Åldersgräns Tillåten från 7 år
Originallängd 2491 meter
Kommentar Aktlängder: 506-499-558-430-498


Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Dolby Digital
Färgtyp Färg
Färgsystem Fujicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2491 meter
Längd i minuter 91 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

Filmen hyllades som en varm och mänsklig landsbygdsskildring. Särskilt framhölls skådespelarna, i synnerhet Kjell Bergqvist men även barnen, och det genomtänkta manuset.

Annika Gustafsson, SDS: "Malmros avstår från de bildmässiga experimenten i denna jordnära, underfundigt humoristiska och roande berättelse. Den enkelhet som utmärker hans språk är sympatisk och filmen saknar helt det nostalgiska, lite 'tjusiga' draget från exempelvis Colin Nutleys 'Under solen'. Annars kan man lätt få den filmen i tankarna, eftersom Bergqvists gestalt i likhet med Lassgårds hos Nutley varken kan läsa eller skriva.

Hur Yngve Johansson sedan fått sitt körkort är förstås en annan historia.

I båda fallen i dessa lätt klichéartade dramer ligger förlösningen i kärleken och kvinnan. Cecilia Nilssons överförfriskade lärarinna är ändå betydligt mer trovärdig än Helena Bergströms hushållerska i 'Under solen'.

Den stora tillgången i Malmros film finns hos barnen. Även deras kärlekshistoria skildras nedtonad och utan dramatiska åthävor. Den engagerar och ger publiken utrymme för egna reflektioner, något ganska sällsynt i dagens film oavsett var den har producerats.

Framför allt är 'Den bästa sommaren' Kjell Bergqvists bästa arbete hittills. Här får han möjlighet att fördjupa sig i ett porträtt med flera dimensioner och lyckas hitta en mångfald uttryck i rösten såväl som i kroppsspråket för att göra denne Yngve Johansson till en rörande, älskansvärd person mitt i allt det oavsiktligt elaka och korkade. Utan tvekan är det snudd på Guldbaggenivå."

Maaret Koskinen, DN: "[Skickligt] av Bergqvist att lyckas göra denne Johansson trovärdig. Det behövs inte mycket - ett stelt kroppsspråk, ett par misstänksamt forskande ögonkast - så länge det görs med intelligent underspel. God hjälp får han av manusets genomtänkta dialog. (-)

Också i övrigt är manuset väl tillsvarvat."

Jonas Cramby, Expr: "(-) 'Den bästa sommaren' är den sorts film Sverige skulle behöva många, många fler av.

Den sorts film amerikanerna är så bra på. Enkel, varm, medryckande och - framför allt - underhållande brukskomedi som är så skickligt utförd att man struntar i ord som förutsägbar och förenklad. Skådespelarinsatserna är överlag finfina, och Kjelle Bergqvist gör antagligen sitt livs roll. Barnen är inte bara busrufsiga och söta utan också genuint begåvade, och regissören Ulf Malmros höjer sig ur Sallyträsket med en entusiastisk och glad regi utan bismak av vare sig gubbig magsyra eller girigt snålvatten."

Jeanette Gentele, SvD: "'Den bästa sommaren' kan bäst liknas vid en saga av Astrid Lindgren. Precis som hos henne är människor uppdelade i snälla och dumma, några verkligt onda finns inte. Här heter dummingen Sven, väl spelad av Brasse Brännström. Men även han har förmildrande sidor. 'Den bästa sommaren' är som en 'Barnen i Bullerbyn' för vuxna eller en Colin Nutley för barn. Smärtan och svärtan i en 50-talsskildring som t ex 'Mitt liv som hund' saknas helt."

Kommentar Svensk filmografi

Ulf Malmros (f 1965) långfilmsdebuterade med 'Ha ett underbart liv' (1992/1). 'Den bästa sommaren' var hans andra långfilm för bio. Tidigare hade han svarat för TV-serier som 'Rapport till himlen' (1994), 'Silvermannen' (1997) och 'Sally' (1999).Kjell Bergqvist (f 1953) tilldelades årets Guldbagge för bästa manliga huvudroll. Han gick ut Dramatens elevskola 1973 och har alltsedan 70-talets början spelat en lång rad roller i TV-serier och långfilmer. På en intervjufråga i AB (10.3.2000) om vilken film som varit roligast att spela in svarade han: "Jag hade nog roligare under 'Rapport till himlen' och 'Ha ett underbart liv'. Då improviserade vi mycket, och det tycker jag om. När det gäller 'Den bästa sommaren' höll jag mig strikt till texten. Det berodde delvis på att jag spelade mot (-) barn, delvis på att filmen utspelar sig på 50-talet. Man talade på ett annat sätt då mot vad man gör i dag. Och sedan var det ju en så bra text också.- Är Ulf Malmros din favoritregissör?Utan tvekan: ja! Jag vet inte varför det fungerar så bra, men vi märkte direkt när vi träffades under 'Ha ett underbart liv' att vi har samma humor, vi talar samma språk, vi vill åt samma håll och är öppna och ärliga mot varandra."Rebecca Scheja (f 1989), dotter till pianisten Staffan Scheja, hade tidigare haft roller i 'Adam & Eva' (1997/4) och 'En häxa i familjen' (2000/3), medan 'Den bästa sommaren' var Anastasios Soulis (f 1987) filmdebut.

Inspelning

1999-08 1999-09
Restad gård Vänersborg Sverige
Sjuntorp Trollhättan Sverige
Anten-Gräfsnäs Järnväg Alingsås Sverige
Björkås herrgård Vargön Sverige

Visningar

Sverigepremiär 2000-03-08 Filmstaden 2+3 Göteborg Sverige 91 min
2000-03-08 Filmstaden Sergel 3 Stockholm Sverige 91 min
2000-03-08 Filmstaden Söder 6 Stockholm Sverige 91 min (samt ytterligare 20 platser 2000-03-10)
TV-visning 2002-12-30 SVT1 Sverige 87 min
2004-09-03 SVT1 Sverige 87 min
Dvd-release 2000-12-15 Sverige

Utmärkelser

Festivalpris Poznan 2001 (hedersomnämnande)
Olympia 2001 Stasse Soulis (bästa unga manliga skådespelare)
Centre Int. du Films pour l'Enfance et la Jeunesse Laon 2001
Laon 2001 (Frankrike)
Guldbagge Stockholm 2001 Bästa skådespelare Kjell Bergqvist
Guldbaggenominerad Stockholm 2001 Bästa kvinnliga biroll Cecilia Nilsson
Festivalpris Kristiansand 2001 (Ludi-pris för bästa långfilm)
Olympia 2001 (bästa film)
Olympia 2001 (barnjuryns pris)
Olympia 2001 (bästa film)
Lûbeck 2000 (nordiska filminstitutens barnfilmpris)
Amsterdam 2000 (bästa film; Cinekid)
Centre Int. du Films pour l'Enfance et la Jeunesse Frankfurt am Main 2000 (Lucas 2000; Bronze Gryphon, Tyskland)
Festivalpris Giffoni 2000 (Bronze Gryphon)
Centre Int. du Films pour l'Enfance et la Jeunesse Oulu 2000
Uleåborg 2000 (Finland)
Festivalpris Sandnes 2000 (bästa nordiska långfilm; BUFF)

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2489


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2483


Typ Kopia
Materialbas Polyester
Bredd 35 mm
Längd i meter 2484


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2491


Typ Duplikatpositiv för OP
Bredd 35 mm


Typ Originalnegativ bild
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 35 mm


Typ Separat visningsljud
Bredd DTS-skiva


Typ Ljussättningsinformation
Bredd Diskett


Typ Printmaster
Bredd 17,5 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lemonad. If you have problems. Drink lemonade! Manus version 1.
Omfång 96 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Lemonad (arbetsnamn). Manus version 3.
Omfång 92 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Den bästa sommaren. Slutmanus.
Omfång 93 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel A summer tale
Omfång 37 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel A summer tale
Omfång 45 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Färg papper SET
Bakombild papper 5
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Engelska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.85:1
Ljudtyp Ljud
Färgtyp Färg
Hastighet 24
Längd i minuter 91 min
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd DCP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Typ Digitalt visningsmaterial


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?