Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (39 st)

Originaltitel Dynamit
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1947-02-07

Medverkande

Birgit Tengroth
Gudrun Brogren

Åke Ohberg
Sixten Krogh, läroverkslärare

Bengt Ekerot
Allan Axelson

Marianne Löfgren
Ottilia Axelson, Allans mor

Carl Ström
skomakare Axelson, Allans styvfar

Nils Hallberg
Oskar Axelson, skomakare Axelsons son

Visa alla medverkande

Handling

Sixten Krogh återvänder efter många år till sin födelsestad Broköping för att börja en tjänst som lärare. På en fest träffar han Gudrun. De har trevligt tillsammans och gör...

Visa hela handlingen

Press

AT (Stig Almqvist): "Så länge vår stad paralyserades av lördagsdynamitarden, förbjöd Statens biografbyrå visningen av denna film, som bygger på en roman av Beijer från 38 och spelades...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Foto
Musik
Arkitekt
Ljudtekniker
Inspelningsledare
Musikarrangör
Smink
Förtexter

Medverkande

Birgit Tengroth Gudrun Brogren
Åke Ohberg Sixten Krogh, läroverkslärare
Bengt Ekerot Allan Axelson
Marianne Löfgren Ottilia Axelson, Allans mor
Carl Ström skomakare Axelson, Allans styvfar
Nils Hallberg Oskar Axelson, skomakare Axelsons son
Hilda Borgström fru Plym, fanjunkaränka
Erik "Bullen" Berglund stadsfiskalen
Märta Arbin stadsfiskalens fru
Ingemar Pallin Nils, stadsfiskalens son
Gull Natorp prostinnan
Carin Swensson Mina, prostinnans jungfru
Harry Ahlin konstapel Bodin
Sif Ruud fru Bodin
Rudolf Wendbladh rektorn
Olav Riégo överste Rundell
Maja Cassel överstinnan
Gustaf Hedberg konstapel Svärd
Gösta Ericsson konstapel Carlsson
Greta Berthels biträdet i mjölkaffären
Artur Cederborgh sprängarbasen
Magnus Kesster kverulanten, ägaren till dragkärran
- Ej krediterade:
Åke Engfeldt löjtnant Erik Anell, Gudruns kavaljer på balen
Sten Lindgren Larsson, specerihandlare
Axel Lagerberg konferenciern på basaren
Agda Helin en dam på basaren
Elsa Ebbesen-Thornblad en dam på basaren
Otto Adelby en man på basaren
Birger Åsander byggnadsarbetare
Anders Andelius en grabb i gänget
Sven Ericsson en lång grabb i gänget
Wiktor "Kulörten" Andersson kioskägaren
Birger Lensander en man vid sprängningen av dragkärran
Wilma Malmlöf en kvinna vid sprängningen av dragkärran
Eric Sundquist kyssande ung man vid sprängningen av dragkärran
Nils Nordståhl biträdet i speceriaffären
Ann-Marie Hellgren kvinnan på skolexpeditionen
Mona Geijer-Falkner en kvinna i mjölkaffären
Astrid Bodin en kvinna i mjölkaffären
Erik Rosén en man på balen
Albert Ståhl en man på balen
Bo Bjelfvenstam en läroverksgrabb i sällskap med Nils
- Bortklippta i den censurerade versionen:
Kaj Hjelm en grabb i gänget (bortklippt)
Åke Hylén en grabb i gänget (bortklippt)

Bolag

Produktionsbolag AB Svea Film
Ohberg Produktion
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svea Film 1947
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Sixten Krogh återvänder efter många år till sin födelsestad Broköping för att börja en tjänst som lärare. På en fest träffar han Gudrun. De har trevligt tillsammans och gör sällskap hem. På vägen blir de vittnen till ett inbrott -- utan att riktigt förstå vad de sett; det går upp för dem först senare.

Inbrottet har begåtts av Allan Axelsson, en ung man med problem.

Allan lyckas skaffa sig en uppsättning sprängämnen och inleder en serie attentat, som snart väcker uppmärksamhet och sprider växande skräck i staden.

Allan har gömt sina sprängämnen på en vind, där de upptäcks av fru Plym, som dock väljer att behålla sina misstankar om Allan och dynamitgömman för sig själv. Hon är rädd för både Allan och hans styvfar, en alkoholiserad skomakare vars dåliga ölsinne framför allt går ut över hustrun Ottilia.

När Axels styvbror Oskar hamnar i buren för en förseelse i det militära, beslutar Allan utkräva hämnd på regementets överste. Han kastar in en dynamitpatron i överstens lägenhet -- men ångrar sig i nästa ögonblick.

Allan lovar sig själv att bli en bättre människa. Dagen därpå söker han jobb hos en specerihandlare och får också platsen. På kvällen skriver han in sig i aftonskolan och kastar sig genast in i intensiva studier. Sixten, som blir hans lärare, är imponerad.

Efter attentatet mot översten har stadens tidning utfäst en belöning för gärningsmannens gripande. Detta får fru Plym att handla. Hon går upp på vinden igen, där hon dock finner gömstället tomt. Men historien om dynamitgömman och Allan kommer ut på stan som skvaller, och till sist ingriper polisen. Allan kallas till förhör.

Sixten engagerar sig hårt i Allans öde. Gudrun, som nu har förlovat sig med Sixten, försöker få honom på andra tankar. Stans medborgare kräver straff för brott. Han måste finna sig i att Allan blir dömd.

Men Sixten vill inte lyssna. Allan behöver hjälp just nu. Annars är han för evigt utstött ur samhället.

Nu blir Allan inte dömd. Han nekar konsekvent och kan inte bindas vid brotten. Men tiden som anhållen har gjort honom hatisk. I Broköping kan han inte tänka sig att stanna. Så fort han gett igen lite grand, ska han resa i väg.

Allan ger igen genom ett inbrott i speceriaffären, där han jobbat. Och det gör han tillsammans med en grupp andra ungdomar, bl a stadsfiskalens son. I affären sker en ren vandalisering. När Allan beskådar förödelsen, konstaterar han att nu är de alla lika skyldiga. Sedan försvinner han därifrån ensam.

Allan har bestämt sig för att bryta sig in i en herrekipering för att få med sig nya kläder på resan, när Sixten hittar honom. Han försöker tala förstånd med pojken och övertygar honom om att ett hederligt liv är den enda chansen i fortsättningen.

Allan får en liten reskassa av Sixten. Sedan ger han sig ut i livet.

Gudrun, som tagit konsekvenserna av oenigheten med Sixten och lämnat honom, återvänder nu till honom. Hon älskar honom. Och hon har insett att hon också älskar hans förståelse för andra människor. (Bearbetning av reklammaterial.)

Censur / granskning

Censurnummer 71380
Datum 1947-02-06
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2490 meter
Längd efter klipp 2405 meter
Kommentar Speltid före censurklipp: 91 minuter, speltid efter censurklipp: 88 minuter. Censurklipp i akt 1 och 2: scenerna när Allan bryter sig in i dynamitkuren samt med hans förehavanden i kuren, Allans kommentar efter dynamitstölden ("Fan vad jag ska ha lattjo" etc), gängets spekulationer om dynamitens användbarhet, en del av närbilden av dynamitstavarna på vinden, scenen vid det första attentatet, som visar, hur Allan handskas med dynamitpatronen, tänder stubintråden och kastar dynamiten, scener i samband med det andra attentatet, visande bl.a. hur Allan tänder stubinen och kastar dynamiten samt närbild av staven före explosionen, en del av närbilden av dynamitstavarna på vinden, när gumman upptäcker dem, scener i samband med det tredje attentatet, visande bl.a. hur Allan anbringar stubintråden vid staven, tänder stubinen och kastar dynamiten (75 meter resp. 10 meter). I akt 5: uppträdet med skadegörelsen i källaren. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2405 meter
Längd i minuter 88 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AT (Stig Almqvist): "Så länge vår stad paralyserades av lördagsdynamitarden, förbjöd Statens biografbyrå visningen av denna film, som bygger på en roman av Beijer från 38 och spelades in i somras, utan att någon anade hur märkvärdigt aktuell den skulle bli.

Censurens åtgärd kan diskuteras. Kanske hade tvärtom Dynamit gjort nytta under senhöstveckornas psykos?

Stark nog i sig själv, får ännu i dag Dynamit en fullkomligt chockerande slagkraft genom sin i många stycken spöklika kongruens med kända och upprörande fakta. Men den står, som film, helt på egna fötter.

Med tung och obönhörlig realism tecknas i upptakten det mest förfärande hem och den asocialaste familj som någonsin förekommit i svensk film, åtminstone efter Körkarlen. Dessa människor kunde bott vid Tobaksvägen -- om de blott ägt skymten av en försonande humor. De framställs med skrämmande sanning av Marianne Löfgren, Carl Ström, Bengt Ekerot och Nils Hallberg. Alla är utomordentliga."

MT (Helge Åkerhielm): "Filmversionen av Harald Beijers roman 'Dynamit' hade inte behövt den tillfälliga aktualitet som omständigheterna har gett den för att gripa och intressera. Den kan inte heller restlöst inordnas i den långa rad av filmer som har tillverkats kring frågan om den asociala ungdomen och dess återanpassning i samhällslivet. Den är mycket djupare och rikare i anläggningen, dess problematik -- den levande individen contra det opersonliga samhällsmaskineriet vars kvarnar inte kan stoppas när de väl har satts i gång, omöjligheten att fälla moraliska domslut efter snäva och på förhand framställda normer, plikten att aldrig uppge kampen för en människosjäls räddning -- har giltighet oberoende av tidpunkt och samhällsförhållanden. Dynamit är ett av de glädjande tecknen på vaknande ambition och konstnärligt allvar inom svensk film om den också inte har samma formella radikalism som Det regnar på vår kärlek eller Medan porten var stängd. (-)

Det kan ju hända att Dynamit inte uppfyller alla förväntningar. Men det är en film med mening och patos som lyckligt förenas med en mindre vanlig nervspänning och dramatisk styrka."

Expr (Anders Helén): "Dynamit är en genomarbetad film, dess budskap slår åskådaren med svidande piskrapp, dess sanna realism manar till eftertanke och dess starka patos får gensvar. Filmen är starkt polemisk, utan att därför gå miste om den konstnärliga halten, vilken i det här sammanhanget dock är av mindre betydelse. Det finns inte mycket av konstruktion hos människor och händelser, ett stycke verklighet som slitits loss ur sitt sammanhang för att påminna om att 'ännu är det mycket som återstår'.

Men så bygger också filmen på ett fullödigt manus och logisk handling och riktiga repliker. Hade Beijers historia filmats tidigare är det mycket möjligt att man med något av hr Besserwisser i tonen skulle förklarat att filmen var full av överdrifter, att ungdom med sådana problem finns inte osv., men i stället finner man att mot bakgrunden av 'sabotörligans' härjningar är filmen ytterst måttlig -- men problemen är likartade, ungdomens svårighet att länkas in i samhället efter kontakten med rättvisan, upproret mot allt 'djävligt' i livet etc.

Skådespelarprestationerna är också goda över lag, med Bengt Ekeroth, Marianne Löfgren och Carl Ström på toppen. Bengt Ekeroth gör den väsentliga rollen: den unge grabben, som sätter det lilla samhället i skräck med sina dynamitsprängningar. Ekeroth framstår helt enkelt som denna grabb, alltifrån glöden i de trotsiga ögonen till den lite blyga pojkbockningen för 'magistern'. En styv prestation!"

Kommentar Svensk filmografi

Harald Beijers (1896--1955) roman "Dynamit" kom ut 1938. Redan 1931 skrev Beijer en novell, som kom att utgöra en förstudie till romanen.

Dynamit spelades in i juni och juli 1946.

Dynamit inlämnades till Statens Biografbyrå för censurering redan i november 1946, men godkändes efter 85 meters klipp först 6.2.1947. Anledningen till dröjsmålet var enligt uppgift filmens direkta paralleller till aktuell verklighet, dvs till den s k lördagssabotörens härjningar i Stockholm vid denna tidpunkt.

I samband med filmens censurering uppgavs Ohbergfilm som filmens producent. Något sådant bolag har dock inte kunnat beläggas.

Förlaga

Originaltitel Dynamit (Roman)
Författare Harald Beijer


Inspelning

1946-06 1946-07
AB Centrumateljéerna Stockholm Sverige (interiörer)
Strängnäs Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1947-02-07 Astoria Stockholm Sverige 88 min
TV-visning 1998-01-16 SVT1 Sverige 84 min
2002-03-12 SVT1 Sverige 84 min
2004-08-03 SVT1 Sverige 84 min
2006-01-23 SVT1 Sverige 84 min
Urpremiär 1947-02-07 Astoria Stockholm Sverige 88 min

Ämnesord

Aftonskola
Alkoholism
Attentat
Belöning
Dynamit
Förlovningar
Inbrott
Lärare
Polis
Rektorer
Skomakare
Specerihandlare
Stadsfiskal
Strängnäs
Tidning
Överste

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2401


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2401


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Dynamit av Harald Beijer.
Omfång 168 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?