Grundfakta

Media (62 st)

Originaltitel Konsten att älska
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1947-02-10

Medverkande

Sture Lagerwall
Pelle Lind, grosshandlare i firman Lind & Söner

Wanda Rothgardt
Monica Lind, Pelles hustru, konstnär

Ingegerd Westin
Gudrun, Pelles och Monicas dotter

Sten-Åke Lindström
Lasse, Pelles och Monicas son

Björn Montin
Bosse, Pelles och Monicas yngste son

Lauritz Falk
Wilhelm Acker, modehusdirektör

Visa alla medverkande

Handling

Pelle och Monica Lind är lyckligt gifta och har tre barn. Pelle är köpman och Monica konstnär, men hon kan inte helt gå in för sitt yrke; hem och familj tar för mycket tid. ...

Visa hela handlingen

Press

StT (Movie): "Den anonyme författaren Erik Larsson-Le har gjort ett gott arbete. Själva intrigen bjuder inte på några överraskningar -- den har utnyttjats många gånger förr i diverse...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
Kläder
B-ljud
Förtexter
Övrig medarbetare

Medverkande

Sture Lagerwall Pelle Lind, grosshandlare i firman Lind & Söner
Wanda Rothgardt Monica Lind, Pelles hustru, konstnär
Ingegerd Westin Gudrun, Pelles och Monicas dotter
Sten-Åke Lindström Lasse, Pelles och Monicas son
Björn Montin Bosse, Pelles och Monicas yngste son
Lauritz Falk Wilhelm Acker, modehusdirektör
Cécile Ossbahr Maja-Vivan Willer, mannekäng
Elsa Carlsson Ebba Lindgren von Hacken, Monicas mor, skådespelerska
Naima Wifstrand Vera Stätt, Ebbas väninna
Agneta Prytz "Miss Pimpernel", journalist för tidningen Evas Värld
Marianne Gyllenhammar fröken Tillman mannekäng
Ilse-Nore Tromm Anna, Linds husa
Elsa Ebbesen-Thornblad Wilhelm Ackers hushållerska
Kerstin Holmberg mannekäng
Ellika Mann mannekäng
Greta Blom Brita Andersson, mannekäng
Marie-Louise Martins telefonist
Sif Ruud Lotten, granne till familjen Lind
Ruth Weijden Lottens mor
Tord Stål Berglund, Ackers försäljningschef
Gunnar Nielsen Nilsson, pressfotograf
Åke Engfeldt skräddaren
Rune Stylander ateljéfotografen
Robert "Bob" Ryberg Lundgren, en anställd på Lind & Söner
Arne Lindblad köksmästaren
Bo Lindström polis
- Ej krediterade:
Jytte Madsen mannekäng
Irene Nauckhoff mannekäng
Margit Andelius sömmerskan
Axel Isaksson ateljéfotografens medhjälpare
A.L. Blomgren vaktmästaren på Operakällaren
Lasse Sarri getapojken i teaterföreställningen
Sven-Axel "Akke" Carlsson trumslagarpojken
- Bortklippt i den slutliga versionen:
Signe Wirff fröken Fridling (bortklippt)

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1947
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Pelle och Monica Lind är lyckligt gifta och har tre barn. Pelle är köpman och Monica konstnär, men hon kan inte helt gå in för sitt yrke; hem och familj tar för mycket tid.

Monica målar ett porträtt av Vera Stätt, god vän till Monicas mor, Ebba Lindgren con Hacken. Både Vera och Ebba är imponerade av målningen. De menar att Monica i sin konst har en livsuppgift. Men den sviker hon genom sitt fjäsk för Pelle och dalt med barn. Monica protesterar. Hon sviker inget. Hon har själv valt livsuppgift. Hon älskar sin man och sina barn.

Pelle bjuder hem sin gode vän Wilhelm Acker, som är direktör för ett modehus. Wilhelm blir ögonblickligen förälskad i Monica.

Dagen därpå söker Wilhelm upp Monica, överräcker en blomsterkvast och erbjuder henne jobb som modetecknare. Efter viss tvekan svarar hon ja -- på villkor att saken hålls hemlig för Pelle tills hon eventuellt lyckats visa att hon klarar jobben.

Medan Monica installerar sig på sin nya arbetsplats, gör Wilhelm allt för att hon ska trivas och känna sig välkommen. Han drömmer om att hon snart ska inse vidden av hans kärleksfulla uppvaktning och komma den till mötes.

Förälskelsen i Monica har fått Wilhelm att bryta sin stormiga förbindelse med mannekängen Maja-Vivan Willner. Hon tar nu i stället kontakt med Pelle, som med förväntan på äventyr gladeligen accepterar att komma hem till henne på kvällen.

Som alibi för mötet med Maja-Vian har Pelle en affärsmiddag, som han dock tänker klara av tidigt på kvällen. För Monica blir Pelles kvällsarbete en möjlighet att själv arbeta över. Och Wilhelm i sin tur ser arrangemanget som en chans till nära umgänge med Monica.

Wilhelm beställer en romantisk festmiddag för två till ateljén, men Monica, som kommit underfund med hans planer, parerar genom att ta med sina barn. Wilhelm luras på både romatik och intimitet, och av maten får han dela med sig.

Monica är hemma långt före Pelle, och när han sent på natten kommer hem, har hon hunnit bli riktigt orolig. Då hon känner att han luktar parfym, billig parfym, anar hon oråd och känner besvikelse.

På kontoret får Pelle dagen därpå ett anonymt brev om Monicas förehavanden "med en så kallad god vän". Misstron mellan Pelle och Monica är nu ömsesidig och tilltar snabbt. Båda känner sig bedragna.

Monicas porträtt av Vera Stätt har publicerats i en tidning tillsammans med en berömmande anmälan av en känd kritiker. En journalist och en fotograf från veckotidningen Evas värld kommer därför för att göra ett reportage om Monica och hur hon lyckas förena rollen som konstnär med rollen som lycklig maka och mor. Strax därpå kommer Pelle inrusande. Han ska packa och resa, säger han. Han har för övrigt just varit hos Wilhelm och slagit honom på käften.

Monica undrar hur han fått får sig att hon är Wilhelms älskarinna, och Pelle visar henne det anonyma brevet. Hon luktar på brevet och påpekar att det osar parfym, billig parfym.

På några ögonblick konstaterar Pelle och Monica att de inte haft anledning till misstankar mot varandra. De försonas, kysser varandra och klämmer fram tårar av lycka.

Censur / granskning

Censurnummer 71387
Datum 1947-02-06
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2370 meter
Kommentar Aktlängder: 440-535-570-570-255 = 2370 m - 87 minuter. Aktlängder: 440, 535, 570, 570, 255.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2370 meter
Längd i minuter 87 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Movie): "Den anonyme författaren Erik Larsson-Le har gjort ett gott arbete. Själva intrigen bjuder inte på några överraskningar -- den har utnyttjats många gånger förr i diverse variationer. Men man fäster sig vid den trivsamma utformningen av de gamla tongångarna. Allt verkar så äkta, hemtrevligt och naturligt, och så gott som alla replikerna träffar mitt i prick. Bakompratet när det gäller vederbörandes känslostämningar anser jag nu för min del vara alldeles fel, men det är ju så modernt. Med Hollywood som modell.

En av Gunnar Skoglund flott iscensatt, mycket bra spelad komedi. Man skulle nog önska att Lauritz Falk lade in litet mer variation i de mer dramatiska scenerna, men när han får släppa gäcken riktigt lös är han perfekt. Alldeles utmärkt är Wanda Rothgardt, och Sture Lagerwall triumferade, främst som förförd direktör."

DN (C B-n): "Början är svagast, därför att den är så hopplöst chargerad -- chargerad genom Sture Lagerwalls och Wanda Rothgardts enorma, daltiga lycka, chargerad genom alla de meningsfyllda blinkningarna hos Lauritz Falks tränade flickjägare. Middagen à trois var en rätt pinsam historia. Det finns kladdiga scener också i fortsättningen, särskilt när Cécile Ossbahr skulle småförföra den äkta mannen i sin dublett. Där var mycket dessouser, mycket nosande på kärleken. Mycket vilja, men inte kunna.

Men filmen tar upp sig sedan misstagen på allvar kommit i gång; dess kurragömmalek är faktiskt ganska uppfinningsrik, bjuder på några situationer som man inte förut ställts inför i svensk film och har åtminstone e t t skojfriskt intermezzo: ateljémiddagen som Wanda Rothgardt förvandlar från en planerad souper intime till en hel familjemiddag med massor av inopportuna ungar."

AT (Stig Almqvist): "Ett plakataktigt lyckligt äktenskap utsätts här för ett arrangerat vinddrag av helt obefintlig riskfullhet: både han och hon får för sig, att den andre har någonting 'bredvid'. Men ingen av oss åskådare inbillar sig en sekund, att något annat skall inträffa än precis det som sker: att harmonin skall återställas på slutet, ytterligare sötad.

Men det angår oss mycket litet, hur det avlöper. Vad som utspelas i ett syrefritt rum, bland marionetter, kan inte gärna väcka vår medkänsla. Endast sällan, även i svensk produktion, ser man en film som så uteslutande gör intryck av manus och ateljé. Prydlig, blank ateljé.

Stycket har skrivits av en anonym Erik Larson Le, som varierar de äktenskapliga missförståndens klichéer utan att flytta över dem från scenen, där de samlat lager av damm, till en levande filmvärld. Man är mer på teatern än på bio."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Konsten att älska påbörjades 17.6.1946 och avslutades 8.8.1946.

Manuskriptet till Konsten att älska författades av Erik Larsson Le. Det har länge varit obekant vem som dolde sig bakom denna pseudonym. Vederbörande har emellertid gett sitt tillstånd till att pseudonymen avslöjas här: det var Gunnar Skoglund själv som var manusförfattaren. (SGW)

Det rådde under och närmast efter inspelningen av filmen stark dimbildning kring vem som dolde sig bakom författarpseudonymen Erik Larsson Le. I april 1946 hade Gunnar Skoglund som föregiven företrädare för den anonyme författaren till SF överlåtit rätten till ett filmscenario med titeln "Det är konst att älska". Inget honorar utgick utan bolaget förband sig att samtidigt med kontraktets undertecknande, som skedde 26.4.1946, till Europahjälpen inbetala 15.000 kronor.

I kontraktet förklarar SF sig "medveten om att regissör Gunnar Skoglund icke är den verklige författaren...utan endast representerar denne". Då denna formulering snabbt blev allmänt känd, började gissningarna om vem den verklige författaren kunde vara, och ett stort antal personer var överens om att det kunde inte gärna vara någon annan än SF:s dåvarande chef Carl Anders Dymling, som ju rimligen inte kunde sälja manus till sitt eget bolag och kanske heller inte kunde förväntas att under eget namn framträda som filmförfattare. (GW)

Monica Linds porträtt av Vera Stätt målades av Mary Sundström-Cederkrantz.

Inspelning

1946-06-17 1946-08-08
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1947-02-10 Spegeln Stockholm Sverige 87 min
TV-visning 1990-08-31 Kanal 1 Sverige 83 min
1997-09-02 SVT1 Sverige 83 min
2000-10-24 SVT1 Sverige 83 min
Urpremiär 1947-02-10 Spegeln Stockholm Sverige 87 min

Musikstycken

Originaltitel Die Gigerlkönigin
Kompositör Paul Lincke (1894)
Textförfattare Paul Lincke (tysk text 1894)
Ernst Högman (svensk text 1896)


Ämnesord

Affärsmiddag
Brev/anonymt
Direktörer
Fotograf
Journalist
Konst/kritiker
Konstnär
Kvällsarbete
Köpman
Mannekäng
Modeateljéer
Modehus
Modetecknare
Stockholm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2368


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel En filmkomedi av Erik Larson Le.
Omfång 186 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Lieben i´st eine Kunst. Trailer.
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Trailer.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel The art of loving.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel The art of loving.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Lieben ist eine Kunst.
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Lieben ist eine Kunst.
Omfång 27 s. + 2 s. Produktionsuppgifter, rollista och synopsis ingår.
Språk Tyska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?