Grundfakta

Media (200 st)

Originaltitel Stackars lilla Sven
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1947-02-24

Medverkande

Nils Poppe
Sven Carlsson

Annalisa Ericson
Marianne Wennerberg, utger sig för att vara hembiträdet Anna Svensson

Hjördis Petterson
baronessan Agata von Stråhle, omgift Carlsson, Svens styvmor

Douglas Håge
direktör Anton Carlsson, Agatas make, Svens far

Åke Engfeldt
Claes-Göran von Stråhle, Agatas son

Åke Jensen
Christer von Stråhle, Agatas son

Visa alla medverkande

Handling

Direktör Anton Carlsson, grosshandlare i buljongtärningar, är gift med baronessan Agata von Stråhle, en ståndsförnäm kvinna med två bortskämda söner från sitt tidigare äktenskap,...

Visa hela handlingen

Press

DN (Jerome): "Skall man se Poppes nya film -- bejublad vid gårdagens premiär på Skandia -- bör man plocka fram sitt barnasinne och sin smak för gamla tiders slapstick. Då först finns...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Koreograf
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Konstnärlig rådgivare
Scripta
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Kameraman
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Nils Poppe Sven Carlsson
Annalisa Ericson Marianne Wennerberg, utger sig för att vara hembiträdet Anna Svensson
Hjördis Petterson baronessan Agata von Stråhle, omgift Carlsson, Svens styvmor
Douglas Håge direktör Anton Carlsson, Agatas make, Svens far
Åke Engfeldt Claes-Göran von Stråhle, Agatas son
Åke Jensen Christer von Stråhle, Agatas son
Hilding Gavle direktör Kurt Wennerberg på Gripingehus, Mariannes far, "papperskung"
Marianne Gyllenhammar Anna-Lisa Wennerberg, Mariannes kusin
Elisaveta donna Lucia
Carl-Gunnar Wingård polis
Julia Cæsar Tilda, Carlssons kokerska
Helge Mauritz Bengtsson, hovmästare på Gripingehus, egentligen boven Nilsson-Ström
Artur Rolén bondgubben
Arne Lindblad landsfiskalen
- Ej krediterade:
Helge Andersson polis
Martin Ljung maskeradgäst
Julie Bernby maskeradgäst
Eric von Gegerfelt maskeradgäst
Kerstin Holmberg maskeradgäst
Bellan Roos Anna Svensson, hembiträdet från Platsbyrån
Mona Geijer-Falkner fnissande kvinna på gatan
Helga Brofeldt förskräckt kvinna i fönstret som tappar blomkruka
Eva Sachtleben förskräckt kvinna på gatan
Britta Oleinikoff kvinna på gatan
Birger Sahlberg förskräckt man på gatan/maskeradgäst
Carl-Axel Elfving betjänt på maskeraden
Björn Montin Sven som liten pojke i rännstenen
Sven Arvor maskeradgäst
Rolf Botvid maskeradgäst
Gustaf Hedström maskeradgäst
Hortensia Hedström maskeradgäst
Tryggve Jerneman maskeradgäst utklädd till munk
Simon Brehm musiker på maskeraden
Uno Larsson gubben i höet
Eric Becker stuntman
- Ej identifierad:
Sven Sundquist herre

Bolag

Produktionsbolag AB Fribergs Filmbyrå
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1947
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Direktör Anton Carlsson, grosshandlare i buljongtärningar, är gift med baronessan Agata von Stråhle, en ståndsförnäm kvinna med två bortskämda söner från sitt tidigare äktenskap, Christer och Claes-Göran. Hon utnyttjar varje tillfälle att underbygga deras medvetenhet om det adelskap de har att bära efter fadern, baron Emrik von Stråhle.

Agata har däremot inte mycket till övers för sin styvson Sven, som Anton tillfört den nya familjen. Hon och hennes söner behandlar Sven likt en askunge, och Sven, som är en fridsam natur, låter sig utnyttjas utan att förlora sin ljusa syn på tillvaron.

Gripingehus, familjen von Stråhles tidigare residens, ägs numera av den nyrike direktör Wennerberg, god för sex miljoner och med en vacker dotter som arvtagerska, Marianne.

En dag är direktör Wennerberg nära att drunkna, men han räddas till livet genom en rådig insats av Sven. Hjältedådet tillskrivs dock falskeligen Claes-Göran.

Då Marianne kommer till familjen Carlsson för att hämta sin medtagne far, mottas hon som husets nya hembiträde, medan hennes kusin -- helt korrekt presenterad som fröken Wennerberg -- uppfattas som direktörens dotter.

Marianne finner nöje i att spela rollen som hembiträde, men hon är ovan vid hushållsbestyr och visar en klumpighet som driver Agata mot förtvivlans gräns.

Marianne får emellertid god kontakt med Sven, och han blir märkbart upplivad av att behandlas som en jämlike.

På Gripingehus förbereds en stor maskeradbal med anledning av Mariannes 21-årsdag. Till de inbjudna hör Agata med söner och man; Sven däremot får nöja sig med att hjälpa den övriga familjen i deras förberedelser inför festen.

Marianne, som fått klart för sig hur Sven utnyttjas av sin styvmor och sina styvbröder, övertalar Sven att komma till balen förklädd till upptäcktsresande, och som sådan gör han stor lycka bland de övriga gästerna.

Marianne får det snärjigt att hinna byta om från hembiträde till verkligt jag och festföremål. Efter entrén på balen kan hon också konstatera att vare sig Agata eller hennes söner identifierar henne som deras eget hembiträde. Men Sven kan hon inte lura, och han känner sig nedslagen av hennes falskspel.

I födelsedagspresent av sin far får Marianne ett dyrbart halsband, en släktklenod. En stund senare upptäcker Marianne dock att halsbanden är försvunnet. Det måste vara stulet.

På förslag av en av gästerna företas kroppsvisitation av alla närvarande. Man börjar med Sven -- och i hans ficka hittas halsbandet. När han får höra att polisen skall tillkallas, flyr han skräckslagen. Marianne hjälper honom att slippa undan.

En vild jakt vidtar, och så småningom kan den verklige tjuven infångas. Den skivan klarar Sven, som själv visar sig vara helt oskyldig.

Sven blir rikligt belönad med pengar för sin insats. Därtill vinner han den verkliga lyckan, Marianne ger honom sin hand.

Censur / granskning

Censurnummer 71464
Datum 1947-02-19
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2095 meter
Kommentar Aktlängder: 560-550-555-430 = 2095 meter - 77 minuter. Aktlängder: 560, 550, 555, 430.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2095 meter
Längd i minuter 77 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (Jerome): "Skall man se Poppes nya film -- bejublad vid gårdagens premiär på Skandia -- bör man plocka fram sitt barnasinne och sin smak för gamla tiders slapstick. Då först finns förutsättningarna för ett rätt anammande av denna lilla nya kvist på det svenska filmträdet. Allt djupsinne är bannlyst den här gången; Poppe och Rolf Botvid har totat om succésen på Södran häromåret -- alltså 'Mr Cinders' -- från den utgångspunkten är allt tillåtet, bara inte det plumpa. Det håller också streck, ungefär.

Askungesagan ligger också särdeles väl till för Poppe, för hela hans typ och vänliga uppenbarelse. Han verkar skapt för att bli kuvad och jäktad av en dumdryg omgivning, representerad av Hjördis Petterson med sina två odrägliga välborna avkommor (Åke Engfelt och Åke Jensen). Hans dårfinkerier går förunderligt väl in i sammanhanget, det är otroligt vad denne upptågsmakare kan."

MT (-yer): "Den av alla hunsade lille Sven är en önskeroll för Poppe. Godheten lyser om honom. Han är vänligheten själv, inga hårda ord biter på honom och ändå är han allt annat än dum. Därför marscherar han raka vägen in i publikens hjärta. Man unnar honom hans popularitet.

Men ändå har det inte blivit någon lyckad film -- trots alla enskilda lustigheter. Man tror det till en början och tänker att här har Poppe funnit sin rätta melodi, lagom prillig och lagom hjärteknipande. Men efter en stund kommer besvikelsen. Den kommer i och med att handlingen förlorar varje skymt av mening eller trovärdighet. Det går inte att utan vidare flytta över det som på teatern är lek och gyckel och operett till den vita duken. . I varje fall har inte filmens regissör Hugo Bolander kunnat det.

När regi saknas och ett vettigt manuskript saknas -- vad blir då över? Det blir som sagt Poppe själv! Det blir vidare Annalisa Ericson, som spelar den rika flickan förklädd till hembiträde, ack ja -- med hela sin artistiska charm. De övriga rollinnehavarna hade inte stor möjlighet att göra sig gällande."

AB (Alfa): "Filmversionen av 'Mr Cinders' skiljer sig från teaterpjäsen främst genom sin tråkighet. Hugo Bolander, som regisserat Stackars lilla Sven, kan knappast sägas ha humorn i blodet. Åtminstone inte den sortens humor det här är fråga om. Handlingen ålar sig fram under ideliga vilopauser, som låter dialogens imbecilliteter få gott om tid på sig att falla platt till marken. Det är bara finalen (kopierad efter berömt mönster) som har lite fart över sig, men i gengäld är trickfotograferingen under all kritik, vilket gör den ungefär lika spännande som en västgötaklimax.

Värst är emellertid att Poppe själv inte är i högform. Han har fått för många dumheter att säga, trots att han själv tillsammans med Rolf Botvid står för manuskriptet."

Kommentar Svensk filmografi

Enligt det i november 1945 mellan AB Svensk Filmindustri och Nils Poppe (formellt med hans dåvarande firma AB Scen och Film) tecknade avtalet om fortsatt samarbete (jfr Kommentar till Ballongen, 1946/20) levererade Poppe i juli 1946 det av honom tillsammans med Rolf Botvid skrivna filmmanuskriptet "Den fula ankungen", samtidigt som SF inköpt filmrätten till manuskriptets förlaga, teaterpjäsen "Mr Cinders", direkt från Associated British Picture Corporation Ltd. i London. Av honoraret för manuskriptet gick en mindre del till Rolf Botvid. Tillsammans med det överenskomna honoraret för Poppe i filmens titelroll utgjorde resten dennes insats i filmens produktionskostnader och därav följande andel i filmen. (GW) Inspelninen av Stackars lilla Sven påbörjades 12.8.1946 och avslutades 6.11.1946.

Teaterpjäsen "Mr. Cinders" av Clifford Grey (1887-1941) och Greatrex Newman (f 1892) hade urpremiär på Adelphi Theatre i London 11.2.1929.

Sommaren 1944 kungjorde Svensk Talfilm sin avsikt att spela in "Mr. Cinders" med Nils Poppe. Projektet stupade på rättigheterna, som Svensk Filmindustri så småningom fick fram.

Förlaga

Originaltitel Mr. Cinders (Pjäs)
Författare Clifford Grey
Greatrex Newman


Inspelning

1946-08-12 1946-11-06
Filmstaden Råsunda Sverige
Beatelund Värmdö Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1947-02-24 Skandia Stockholm Sverige 76 min
TV-visning 1990-04-29 Kanal 1 Sverige 73 min
1997-09-09 SVT1 Sverige 73 min
2001-05-28 SVT1 Sverige 73 min
Urpremiär 1947-02-24 Skandia Stockholm Sverige 76 min

Musikstycken

Originaltitel Trädgårdsvisa
Kompositör Sven Gyldmark (1946)
Textförfattare Gardar (1946)
Sångare Annalisa Ericson


Originaltitel Les patineurs
Kompositör Émile Waldteufel (1882)


Originaltitel Jägarvisa
Kompositör Sven Gyldmark (1946)
Textförfattare Gardar (1946)
Sångare Nils Poppe
Annalisa Ericson
Dansare Nils Poppe
Annalisa Ericson


Originaltitel En sjöman älskar havets våg
Textförfattare Ossian Limborg (svensk text 1875)
Sångare Nils Poppe


Originaltitel Wein, Weib und Gesang, vals, op. 333
Kompositör Johann Strauss, d.y. (1869)


Originaltitel Att man ä' som man ä'
Kompositör Sven Gyldmark (1946)
Textförfattare Gardar (1946)
Sångare Nils Poppe
Åke Engfeldt
Åke Jensen
Dansare Nils Poppe
Åke Engfeldt
Åke Jensen


Originaltitel Gavotte (Gossec)
Kompositör François-Joseph Gossec


Ämnesord

Baron
Baronessa
Direktörer
Drunkning
Födelsedag/21 år
Förklädnad/upptäcktsresande
Förväxlingar
Grosshandlare
Hembiträden
Hovmästare
Kokerska
Kroppsvisitation
Livräddning
Maskerader
Polis
Styvson
Stölder
Värmdö/Beatelund

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2120


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2115


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2115


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Den fula Askungen.
Omfång 159 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Ett filmlustspel efter pjäsen Mr. Cinders av Nils Poppe och Rolf Botvid.
Omfång 29 s. + 1 s. rollista och produktionsuppgifter.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 1 s.


Typ Synopsis
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 5
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program
Språk Danska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?