Grundfakta

Media (95 st)

Originaltitel Jens Månsson i Amerika
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1947-03-24

Medverkande

Edvard Persson
Jens Månsson, lantbrukare i Skåne

Stig Olin
Johnny Andersson, servitör

Bojan Westin
Marie-Louise, Mims väninna

Hortensia Hedström
Miss Dorothy Smith, husföreståndarinna

Sven Arvor
advokaten

Visa alla medverkande

Handling

Jens Månsson får ett förfärligt budskap från banken. Ett lån på 15.000 är uppsagt och måste betalas inom ett halvår. Jens inser att han inte kan skaffa fram så mycket pengar i tid...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Jens Månsson i Amerika är en s k resefilm. Resefilm var mycket populär för trettiofem år sedan när Jens Månssons förfader Kolingens galoscher inspelades....

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel
Inspelningstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Klippning
Ljudtekniker
Musikarrangör

Medverkande

Edvard Persson Jens Månsson, lantbrukare i Skåne
Stig Olin Johnny Andersson, servitör
Mim Persson Mim
Bojan Westin Marie-Louise, Mims väninna
- Ej krediterade:
Hortensia Hedström Miss Dorothy Smith, husföreståndarinna
Sven Arvor advokaten
Verner Oakland Harris, diamanttjuv
Otto Wellton Axel Lamberton, Jens bror
Virginia Kroog Mary, Axels hembiträde
Anna Westling-Leman kabinvärdinnan
Einar Hylander konsulatssekreterare i New York
Vincent Jonasson steward på Drottningholm
Lorry Lorentzen tulltjänsteman
Björn Holmström detektiv
Ivar Lindahl svensk-amerikan som ger Jens och Johnny lift
Carl-Johan Åbom konsul i San Francisco
Per Sjöstrand polis som jagar Harris
Ernst Wellton polis som jagar Harris
Valborg Nilsson fru Nilsson, Jens hushållerska
Erik Söderman drängen
Gösta Lycke fjärdingsmannen
Bertil Berglund landsfiskalen
Edvard Danielsson bankkamrern
Kerstin Holmberg bankkassörskan
Peder Lilliecreutz generalkonsuln
Eddy Justin betjänten
Cecil B. DeMille Cecil B. DeMille
Charles White bartendern i New York
Otto Scheutz smålänningen i lastbil som ger Jens lift
Berns De Reaux skoputsaren på Texas Hat
Erik Frank dragspelaren på Jens 50-årsfest

Bolag

Produktionsbolag AB Europa Film
Distributör i Sverige (35 mm) Stiftelsen Svenska Filminstitutet 1994
AB Europa Film 1947
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Jens Månsson får ett förfärligt budskap från banken. Ett lån på 15.000 är uppsagt och måste betalas inom ett halvår. Jens inser att han inte kan skaffa fram så mycket pengar i tid och förstår att han blir tvungen att lämna sin kära gård Gåsabo.

Mitt i denna bedrövelse får Jens meddelande om att hans bror John avlidit i USA och efterlämnat ett stort arv till honom. Men det är vissa egendomligheter med testamentet. Det är bäst att Jens reser över och försöker bringa reda i saken.

Jens reser till Göteborg, där han går ombord på den stora atlantångaren Drottningholm, som för honom till New York. När Jens passerar tullen, stoppar en man ett föremål i Jens gitarr, som han inte velat lämna hemma. Mannen tas strax därpå i förhör av polisen.

I sin döde brors hus blir Jens mottagen av husföreståndarinnan, miss Smith, och en advokat, som redogör för innehållet i testamentet: Förutom 15.000 dollar, som tillfaller miss Smith, skall resten delas lika mellan Jens och hans bror Axel. Nu har Axel redan tidigare lånat 100.000 dollar, vilket motsvarar hans del av arvet. För att Jens ska få sin del krävs dock att han antingen får Axels underskrift på testamentet eller bevisar att denne är död, och detta inom två månader -- annars tillfaller hela kvarlåtenskapen miss Smith.

Det här skulle ha skötts annorlunda, om jag hade upprättat testamentet, säger advokaten till miss Smith, när Jens gått.

Utan en aning om var i det väldiga landet Axel kan finnas går Jens in på en matservering. Han försöker beställa på obefintlig engelska och gör på så sätt den svenske servitören Johnny Anderssons bekantskap. Johnny slår sig ihop med Jens i letandet efter Axel.

Tillsammans börjar de två vännerna med slumpen som vägvisare leta igenom olika delar av USA. I Chicago får de vara med om ett immigrantjubileum med 10.000-talet församlade svenskar. På en bar i djupaste Texas lär de känna två husvagnsturistande svenskor, Mim och Marie-Louise, som de senare slår följe med.

De hamnar i Hollywood och får ett kort möte med självaste Cecil B DeMille.

Utan pengar vandrar Jens och Johnny vidare ut på landsbygden i sitt sökande. Hungriga går de in på en gård för att försöka få arbeta sig till lite mat -- och står plötsligt öga mot öga med Axel.

Axel skriver på Jens papper och hjälper sedan till med resan vidare. Tiden håller på att rinna ut.

Miss Smith och advokaten står klara att fira inkasserandet av arvet. En champagneflaska står på bordet. En halvtimma av Jens tidsfrist återstår.

När fem minuter av tiden återstår, kommer Jens och Johnny rusande genom dörren. Arvet är Jens.

Jens och Johnny har med sina dambekanta från kringflackandet, Mim resp Marie-Louise, installerat sig parvis på arvfarmen, när det en natt sker inbrott i bostadshuset. Den som tagit sig in är mannen, som stoppade något i Jens gitarr vid tullpasseringen. Inkräktaren tas på bar gärning och kan överlämnas till polisen. Det han gömt är en värdefull, stulen diamant, som ger Jens en belöning på 10.000 dollar.

Jens har hemlängtan och flyger med Mim hem till Sverige och Gåsabo. Han betalar tillbaka det förfallna lånet och kan sedan fira sin 50-årsdag skuldfri.

På arvfarmen i USA hissar Johnny och Marie-Louise flaggan för födelsedagsbarnet.

På Gåsabo sjunger Jens om vänskapen mellan Sverige och Amerika.

Censur / granskning

Censurnummer 71667
Datum 1947-03-24
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2770 meter
Längd efter klipp 2766 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 540-560-570-580-520 = 2770 m - 101 minuter. Censurklipp i akt 5: flygbild över Stockholms stadshus med omgivning (4 m). Aktlängder: 540, 560, 570, 580, 520.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Tobis Klangfilm
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2766 meter
Längd i minuter 101 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Jens Månsson i Amerika är en s k resefilm. Resefilm var mycket populär för trettiofem år sedan när Jens Månssons förfader Kolingens galoscher inspelades. Resefilmernas program är att fotografera någon populär filmskådespelare mot kända naturbakgrunder i främmande land, t ex Niagarafallen, på så vis att de kända bakgrunderna ger ökat behag och ny aktualitet åt filmstjärnan och filmstjärnan ger ökat behag och ny aktualitet åt bakgrunderna. Vad som händer i filmerna är en bisak. Och manuskriptet till Jens Månsson med dess testamentshistoria och 100.000-dollarsdiamant i gitarren står ungefär på samma nivå som Kolingens galoscher. Men det fäster sig ingen vid. Jens Månsson är mycket underhållande. (-)

Den snabba klippningen -- Bengt Janzons förtjänst? -- är för övrigt en stor fördel. Inga longörer. En lagom hastig jakt av karakteristiska bilder och roliga repliker. Skarvarna mellan interiörscenerna tagna i Hollywoods storateljéer och i Sundbyberg märks egendomligt litet. En sak lär man sig av filmen: varannan amerikan -- vit och neger -- tycks tala svenska!

Edvard Persson själv är märkbart uppiggad av resan. Man kan tala om en ny E. P. Visorna går i snabbare takt, han framstår som en suveränt säker kabaretartist och den lilla kurtisscenen med vampen på baren är en pärla av filmisk skådespelarkonst. Finare pärlor finns inte i Hollywood."

Expr (Frans B Liljenroth): "Jens Månsson i Amerika är en vänlig film, smålustig, bitvis t o m spirituell, sällan sentimental, aldrig överdrivet patetisk. Och Edvard P. säger inte s å förfärligt många av sina patenterat 'storvulna' repliker så det stör i långa loppet. Då och då sjunger han som vanligt en stump, men fäster man sig inte alltför överdrivet vid innehållet och glömmer man bort, att man hört melodierna -- i lätt förändrad dräkt -- tidigare, så sväljer man dem också utan att förlora aptiten för resten av anrättningen.

Ett stort plus är att rollen passar Edvard P. mycket bra. Här är han inte som oftast tidigare bara klichén Edvard P., utan man tror -- trots överdrifter förstås, men det är ju ett lustspel -- på hans halvt bortkomne, halvt sturske skåning i det stora landet i väster."

DN (C B-n): "Den nya Edvard Persson-filmen är naiv så det förslår; stundtals bjuder den på veritabla orgier i sentimentalitet. De äventyr som den fattige Jens Månsson från Gåsabo råkar ut för på sin Amerikaresa är verkligen incroyabla: hans letande efter en försvunnen broder runt halva Amerika, hans miljoner, hans jättediamant, som han släpar med sig på landsvägarna utan att ha en aning om dess existens. Ja, här finns verkligen fånget fullt av rövarhistorier, mer och mindre ädla.

Dessa historier berättas med darr på rösten, stundom med anlitande av hela honungsattiraljen. (-)

Ändock finns det i filmen något som avväpnar. När dumheten är som allra stupidast nänns man ju inte gå för hårt åt den. Man söker sig till det goda hjärta som så gärna klappar där bakom. Och man konstaterar gärna ett Edvard Persson också denna gång vinner publik med sin trygga godmodighet, sin snällhet, sin vänliga vardagsfilosofi, sitt humör."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Jens Månsson i Amerika pågick i USA sensommaren och hösten 1946; i samband med inspelningen turnerade Edvard Persson i USA:s svenskbygder. I Europa Studio påbörjades inspelningen 20.1.1947 och avslutades 13.3.1947.

Avsnitt ur Jens Månsson i Amerika ingick i Europa Films jubileumsfilm Syndare i Filmparadiset (1956/23), en kavalkadfilm i regi av Gösta Bernhard vilken hade premiär 17.9.1956.

Ett rykte gör gällande att de verkliga manusförfattarna till Jens Månsson i Amerika skulle vara Hasse Ekman och Carl-Adam Nycop. Hasse Ekman skulle ha satt som villkor att hans namn inte fick förekomma i förtexterna.

Inspelning

(i Sverige) 1947-01-20 1947-03-13
(ombord på Drottningholm och i USA) 1946-08 1946-12
AB Europa Studio Sundbyberg Sverige (ateljé)
fartyget Drottningholm
New York USA
Niagara Falls USA
Chicago USA
Bishop Hill utanför Chicago USA
Minneapolis USA
Seattle Kanada
San Francisco USA
Los Angeles USA
Göteborgs hamn Göteborg Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1947-03-24 Saga Stockholm Sverige 101 min
TV-visning 1988-03-12 TV2 Sverige 97 min
1992-09-22 TV2 Sverige 97 min
1995-12-12 TV2 Sverige 97 min
1999-04-06 TV1 Sverige 97 min
Urpremiär 1947-03-24 Saga Stockholm Sverige 101 min
TV-visning 2013-10-28 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Sverige-Amerika hand i hand
Kompositör Alvar Kraft (1947)
Textförfattare Berco (1947)
Sångare Edvard Persson


Originaltitel Skånebilder
Kompositör Alvar Kraft


Originaltitel Ja, nu står jag på min gård
Av Edvard Persson (musik och text)
Sångare Edvard Persson


Originaltitel Göteborg
Kompositör Alvar Kraft


Originaltitel The Star-Spangled Banner
Kompositör John Stafford Smith (1779-1780)
Textförfattare Francis Scott Key (engelsk text 1814)


Originaltitel Emigrantvisa
Kompositör Rolf Degerman
Textförfattare Einar Moberg
Sångare Edvard Persson


Originaltitel Tag en hälsning från det gamla landet
Kompositör Alvar Kraft (1947)
Textförfattare Nils Hellström (1947)
Sångare Edvard Persson


Originaltitel Darling, Don't Forget Me
Kompositör Alvar Kraft


Originaltitel Den sköna Helén eller Flickan i Peru
Kompositör Benjamin Russell Hanby ("Darling Nelly Gray" 1856)
Textförfattare Evert Taube (1917)
Arrangör Evert Taube (musikbearbetning 1917)
Sångare Edvard Persson


Originaltitel Vi red bara red
Kompositör Alvar Kraft (1947)
Textförfattare Charles Henry (1947)
Sångare Edvard Persson


Originaltitel Det är lång väg hem
Kompositör Axel Flyckt (publ. 1947)
Textförfattare Fritz Gustaf (publ. 1947)
Sångare Edvard Persson
Mim Persson
Bojan Westin
Stig Olin


Originaltitel Pyramid
Kompositör Nathan Görling


Ämnesord

Advokater
Arv
Chicago, Illinois
DeMille/Cecil B
Drottningholm/fartyget
Födelsedag/50 år
Göteborgs hamn
Hembiträden
Hollywood
Husföreståndarinnor
Inbrott
Konsuler
Lån
New York
Niagarafallen
Polis
San Francisco
Servitörer
Stölder
Testamenten
Texas
Tull

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2831


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2753


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Duplikatnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm
Längd i meter 2831


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2831


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Större än 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Typ Synopsis
Manustitel Jens Månsson i Amerika.
Omfång 2 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Jens Monsson in America.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Jens Månsson. Trailer-text.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Jens Månsson. Trailer-text.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Jens Månsson. Trailer-text.
Omfång 1 s.
Språk Tyska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Jens Månsson i Amerika. Av C.A Nycop och Bengt Janzon.
Omfång 77 s. + 1 s. rollista klistrad i ett ex
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Jens Månssons underbara resa.
Omfång 65 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Jens Månssons underbara resa.
Omfång 63 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Jens Månssons amerikaresa
Omfång 77 s. + 4 s. miljölista + ca 90 s. ändringar och tillägg
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Jens Månsson i Amerika. Dialoglista.
Omfång 44 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Jens Monson in Europa.
Omfång 6 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Jens Monsson in America.
Omfång 14 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Jens Monsson in America.
Omfång 15 s.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Jens Månsson i Amerika.
Omfång 60 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Jens Månsson in America.
Omfång 36 s. Produktionsuppgifter (1 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Jens Månsson i Amerika. Dialogliste. Bearb. von Carl-Adam Nycop und Bengt Janzon.
Omfång 23 s. Produktionsuppgifter och innehållsbeskrivning (2 s.) ingår.
Språk Tyska


Typ Dialoglista
Manustitel Dutch title list to the trailer of Jens Mansson in America.
Omfång 32 s.
Språk Tyska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 2
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?