Grundfakta

Media (36 st)

Originaltitel Bruden kom genom taket
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1947-03-24

Medverkande

Annalisa Ericson
Marianne Linnér

Stig Järrel
Sigvard Lejoncrona, konstnär

Karl-Arne Holmsten
Ragnar Lejoncrona, Sigvards bror, departementstjänsteman

Gunnar Björnstrand
Sune Eriksson, Sigvards privatsekreterare, alias Andersson-Liljegren, storförbrytare

Elsa Carlsson
Augustine Lejoncrona, kallad Tinny, Sigvards och Ragnars faster

Douglas Håge
Karlsson, polisdetektiv

Visa alla medverkande

Handling

Polisen spanar efter en tjuv, som genomfört en serie framgångsrika kupper i Stockholm, och denna kväll tror man sig vara tjuven på spåren. En misstänkt vitklädd figur, uppenbarligen en...

Visa hela handlingen

Press

DN (Lbk): "Bruden kom genom taket saknar alla positiva drag som farsunderhållning, först och sist beroende på det oerhört osmidiga, valhänt utformade scenariot av någon anonym firma, som...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Förtexter
Speaker

Medverkande

Annalisa Ericson Marianne Linnér
Stig Järrel Sigvard Lejoncrona, konstnär
Karl-Arne Holmsten Ragnar Lejoncrona, Sigvards bror, departementstjänsteman
Gunnar Björnstrand Sune Eriksson, Sigvards privatsekreterare, alias Andersson-Liljegren, storförbrytare
Elsa Carlsson Augustine Lejoncrona, kallad Tinny, Sigvards och Ragnars faster
Douglas Håge Karlsson, polisdetektiv
Hjördis Petterson Hilda Linnér, Mariannes mor
Nils Ekstam Putte Linnér, kriminalkommissarie, Mariannes far
Carl Hagman polis på polisstationen
- Ej krediterade:
Margit Andelius Karin Andersson, bröderna Lejoncronas trotjänarinna
Wiktor "Kulörten" Andersson korvgubbe
Birger Åsander poliskonstapel
Saga Sjöberg Anna-Greta Linnér, Mariannes syster
Helge Mauritz kriminalpolis
Gustaf Hedberg kriminalpolis
Gösta Ericsson polismannen på radioexpeditionen
Hilmer Peters vakthavande polis
Mary Gräber kvinna i publiken på Södra Teatern
Gunnar Johansson orkesterledaren på Södra Teatern
Åke Söderblom teaterbesökare (från ett avsnitt ur filmen "Kyss henne!" (1940)

Bolag

Produktionsbolag AB Centrumfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Wivefilm 1947
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Polisen spanar efter en tjuv, som genomfört en serie framgångsrika kupper i Stockholm, och denna kväll tror man sig vara tjuven på spåren. En misstänkt vitklädd figur, uppenbarligen en kvinna, rör sig på taket till ett hus på Kamgatan.

Huset tillhör Augustine Lejoncrona, kallad Tinny av sina närmaste. Hon bor själv i huset liksom hennes brorsöner Sigvard och Ragnar.

Ragnar är departementstjänsteman. Sigvard har fullt upp med att förvalta familjeförmögenheten, måla tavlor och vårda sin rubinsamling; för att klara arbetsprogrammet har han precis anställt en privatsekreterare, Sune Eriksson.

Sigvard håller på att förbereda sig för en afton på teatern i faster Tinnys sällskap, då det krasar i det glasade taket ovanför honom och Ragnar. En ung vitklädd kvinna, närmare betraktat en fullt utstyrd brud, landar vid deras fötter.

Ragnar får ta hand om den medtagna flickan, när Sigvard och faster Tinny ger sig av i taxi. I detta ögonblick iakttas de av polisen, bl a företrädd av detektiv Karlsson, som i den ljust festklädda Tinny tycker sig känna igen kvinnan på taket. Karlsson skuggar dem till teatern, där han efter föreställningen griper Tinny och för henne till polisstationen.

Sigvard, som just då kommit ett stycke ifrån Tinny, ser henne fösas in i en bil och tror att hon blivit kidnappad. Upprörd ringer han hem till Ragnar.

Ragnar, som just lyckats placera den då sovande flickan i sin egen säng, beger sig till polisstationen och möter en orolig Sigvard -- varpå Tinny dyker upp, rentvådd från misstankar.

Samtidigt anländer kommissarie Linnérs fru och dotter till polisstationen. Linnér får veta att hans andra dotter, Marianne, är försvunnen. Linnérs ger sig av. Karlsson eskorterar Lejoncronas hem.

Hemma hos Lejoncrona håller någon i mörkret på att öppna kassaskåpet, där Sigvard förvarar sina rubiner. Stopp, herr Andersson-Liljegren, säger flickan som Ragnar stoppat i säng och tänder ljuset. Hon håller en pistol i handen. Den hon kallar Andersson-Liljegren är Sune Eriksson, Sigvards privatsekreterare.

Sune lyckas avväpna flickan, och då hon börjar tala om att dela bytet, är han inte helt avvisande.

När Sigvard, Ragnar och Tinny kommer hem tillsammans med Karlsson, har Sune ingen svårighet att tillbakavisa flickans anklagelser; han stoppar rubinerna i hennes ficka. Nöjd med situationen anhåller Karlsson henne och låser tills vidare in henne i ett rum i lägenheten.

I röran kan Sune än en gång lägga beslag på rubinerna, men han har svårt att osedd lämna lägenheten.

Bland annat sällar sig kommissarie Linnér till skaran -- och avslöjar att flickan, bruden som kom genom taket, är hans dotter Marianne.

När Sune slutligen flyr, får han Karlsson i hälarna men kan med hjälp av snabb, professionell maskering slinka ur det nät polisen försöker dra åt.

Sune ringer hem till Lejoncrona. Han får tala med kommissarien och ber honom känna efter i sin ficka; sedan lägger han på luren. I fickan hittar den häpne kommissarien rubinerna.

Marianne har berättat för Ragnar om avsikten med hennes maskering -- att sätta fast storförbrytaren Andersson-Liljegren. Men misslyckandet tycker hon nu känns betydelselöst. I stället fann hon Ragnar.

Marianne och Ragnar kysser varandra.

Censur / granskning

Censurnummer 71644
Datum 1947-03-19
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1965 meter
Kommentar Aktlängder: 535-520-525-385 = 1985 m - 72 minuter. Aktlängder: 535, 520, 525, 385.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1965 meter
Längd i minuter 72 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

DN (Lbk): "Bruden kom genom taket saknar alla positiva drag som farsunderhållning, först och sist beroende på det oerhört osmidiga, valhänt utformade scenariot av någon anonym firma, som sannolikt bearbetat någon utländsk idé utan att lyckas få det hela att verka ett uns svenskt. Som det nu är hänger alltsammans i luften, precis som 'bruden', och förgäves efterlyser man några riktigt lustiga scener eller fyndiga repliker -- kvickheten finns där inte alls. Och nog presenteras man för en kuriös samling tjockskallar så väl bland de adliga som ordningsmaktens representanter. Alltihopa är bara gamla, slitna farsklichéer. Naturligtvis har den unge regissören (Bengt Palm) inte mäktat klara av det hopplösa manuset, och det kunde nog ingen annan ha gjort heller -- vare det sagt till tröst."

Expr (Frans B Liljenroth): "Enligt förhandsreklamen är Bruden kom genom taket en s k crazyfilm. Ordet crazy betyder bl a galen, och det stämmer här så till vida, att man nog ganska lugnt kan konstatera att producenten hoppat i galen tunna.

Det är riktigt svårt att hitta förtjänster hos den här filmen. Det skulle i så fall vara att ett antal skådespelare verkligen bemödar sig om att göra det bästa möjliga av en ganska omöjlig situation. Men det är faktiskt synd om pigga Annalisa Ericson, trevlige Karl-Arne Holmsten, pålitlige Douglas Håge ja, han har ju den tacksammaste uppgiften förstås -- och pånyttfödde Gunnar Björnstrand m fl. Och man förstår att Elsa Carlsson och Stig Järrel verkar smått resignerade. Det hade varit förlåtligt, om de andra gjort det också.

Felet? Ett omöjligt manuskript! (Dum handling! Till 90 procent träaktig dialog!) Och, om Stockholmspolisen protesterar mot den fåniga karikering den råkat ut för, har man full förståelse."

StT (Movie): "Svenskt filmsammelsurium, som man försökt dölja under farsens täckmantel. Men även en fars måste ha en grundstomme att bygga på; det måste finnas en viss metod i galenskaperna. Här flyter allt ihop i en enda röra, figurerna förefaller för det mesta irra omkring utan att kunna ta vara på sig själva, historien är fylld av obegripligheter. (-) Har det egentligen funnits något manuskript? Eller har vederbörande plockat ihop detaljerna allteftersom det passat in under inspelningens gång?"

Kommentar Svensk filmografi

Filmen spelades in under april och maj 1946.

Bakom manuskriptet låg en "utländsk idé", vilken filmens manuskriptförfattare dock lyckades hålla väl dold. Något inköp av filmrätten till den torde inte heller ha skett.

Filmen var f d regiassistenten Bengt Palms (1917-1970) andra arbete som regissör efter debuten med Jagad (1945). Hans sjätte och sista regiarbete i film blev Åsa-Nisse slår till (1965). (GW)

Inspelning

1946-04 1946-05
Centrumateljéerna Stockholm Sverige
Centralstationen Stockholm Sverige
Slussen Stockholm Sverige (m.fl. Stockholmsmiljöer)

Visningar

Stockholmspremiär 1947-04-12 Astoria Stockholm Sverige 72 min
Sverigepremiär 1947-03-24 Olympia Borås Sverige 72 min
TV-visning 1956-03-20 Sverige (seriestart)
2003-03-10 SVT1 Sverige 69 min
2005-09-05 SVT1 Sverige 69 min
Urpremiär 1947-03-24 Olympia Borås Sverige 72 min
TV-visning 2008-05-12 SVT1 Sverige 69 min
2016-10-03 SVT1 Sverige
2019-03-11 SVT1 Sverige
Kyss henne! (1940) Citeras i Bruden kom genom taket (1947)

Ämnesord

Adel
Anhållande
Detektiv
Juveler
Kassaskåp
Pistoler
Polis
Privatsekreterare
Skuggning
Stockholms Central
Stölder
Taxi
Teatrar
Tjuv

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1928


Typ Kopia
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 1928


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1928


Typ Originalnegativ bild
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1928


Typ Tonnegativ
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1928


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Bruden kom genom taket.
Omfång 156 s. Miljölista (6 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Svensk dialoglista. Bruden kom genom taket.
Omfång 18 s.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?