Grundfakta

Media (35 st)

Originaltitel Jag älskar dig, Karlsson!
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1947-09-13

Medverkande

Marguerite Viby
Marie Hagberg, sköterska på barnkrubba

Sture Lagerwall
John Sylvander

Olof Winnerstrand
Kalle, Johns farbror

Ib Schønberg
Johansen, Kalles allt-i-allo

Lillebil Kjellén
Connie Schmidt, Johns fästmö

Viveca Serlachius
Elsa, Maries arbetskamrat

Visa alla medverkande

Handling

Efter en kväll på teatern återvänder Marie hem. Hon bor i anslutning till sin arbetsplats, en barnkrubba. I trappuppgången träffar hon på en okänd, kraftigt berusad man, John Sylwander....

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "Karlsson är en liten rolig unge och Jag älskar Karlsson en (siraps)söt historia om barn. Men den publik, som uppskattar de många nätta barnscenerna med Olof Winnerstrand...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Nypremiär-titel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker

Medverkande

Marguerite Viby Marie Hagberg, sköterska på barnkrubba
Sture Lagerwall John Sylvander
Olof Winnerstrand Kalle, Johns farbror
Ib Schønberg Johansen, Kalles allt-i-allo
Lillebil Kjellén Connie Schmidt, Johns fästmö
Viveca Serlachius Elsa, Maries arbetskamrat
Curt Masreliez Torsten, läkare
Astrid Bodin Karin, Maries arbetskamrat
Linnéa Hillberg föreståndarinnan på barnkrubban
Solveig Lagström Tora, Connies väninna
Jullan Kindahl Hulda, trotjänarinna hos John
Lau Lauritzen jun. Karlsson junior
- Ej krediterade:
Georg Årlin Karlsson senior, den lille pojken Karlsson juniors far
Magnus Kesster taxichauffören
John Zacharias arkitekten
Kaj Hjelm springpojken
Ruth Weijden hembiträde hos Connie
Barbro Fleege barnsköterska
- Bortklippta i den slutliga filmen:
Hanny Schedin kvinna (bortklippt)
Ingrid Luterkort kvinna (bortklippt)

Bolag

Produktionsbolag AB Kungsfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Kungsfilm 1947
Distributör i Sverige (16 mm) Swedish Film AB 198-

Handling

Efter en kväll på teatern återvänder Marie hem. Hon bor i anslutning till sin arbetsplats, en barnkrubba. I trappuppgången träffar hon på en okänd, kraftigt berusad man, John Sylwander. Hon skaffar honom en taxi och lånar honom taxipengar, tio kronor.

På jobbet morgonen därpå får Marie veta att barnkrubban antagligen måste läggas ned. Huset hotas av rivning sedan ägaren dött och lämnat det i arv till en ung kvinna, Connie Schmidt. Marie söker upp henne för att försöka få henne på bättre tankar men får bara veta att Connie inte längre kan göra något åt saken. Huset är redan sålt.

Connie väntar gäster och lämnar Marie, som dock inte ger sig av genast. I en fåtölj hittar hon John hopsjunken, än en gång präktigt full. Han bjuder på drinkar, och dagen efter känner Marie av kvällen före.

John kommer till barnkrubban för att tala med Marie om gårdagskvällen, som han inte minns mycket av. Marie berättar om rivningshotet, och John lovar att ta reda på vem köparen är. Det är en lätt match för honom. Connie är nämligen hans fästmö.

John följer med Marie på en promenad med barnen. På Djurgården får Marie syn på en hund, som hon sett efterlyst i en tidningsannons -- hittelön: 200 kr. Hon rusar efter den, men den lyckas komma undan.

Medan John sitter kvar på en parkbänk med alla barnen, kommer en fotograf förbi och tar en bild -- som Connie dagen därpå ser i tidningen. Hon tycker att han har gjort sig till åtlöje, och när John kommer hem till henne, bryter hon förlovningen. Hon svarar dock på hans fråga, vem som köpt huset. Det är hans farbror, Kalle.

John söker upp farbror Kalle, som emellertid visar sig obeveklig. Huset ska rivas. Kalle har inget till övers för barn. I stället älskar han hundar. Just nu sörjer han den bortsprungne Napoleon, som han annonserat efter.

På väg från Kalles hus finner John Napoleon, som han i ögonblickets ingivelse tar med sig.

John bjuder hem Marie på middag. Han har nyheter att berätta. Marie anländer i sällskap med den ett par år gamle grabben Karlsson, vars slarviga pappa som vanligt inte kommit i tid till barnkrubban; Marie är starkt fästad vid Karlsson.

John hinner berätta om den uppslagna förlovningen och att han har en hund i huset, innan Connie gör entré. Hon vill lappa ihop förlovningen. Marie känner sig bedragen och går. En stund senare har John gjort klart för Connie att förlovningen är definitivt bruten.

Nästa morgon kommer John med Napoleon till barnkrubban och inviger Marie i en plan.

Marie går med Napoleon till Kalle, som blir överlycklig över hundens återkomst. Men Maries tal om att rädda barnkrubban vill han inte lyssna på. Själv skulle han gärna ha huset fullt av ungar, men...Marie tar Kalle på orden. Morgonen därpå kommer hon med en arbetskamrat till Kalles hus, där de lämnar alla barnen och går. Kalle, som känner sig desperat av invasionen, ringer upp John och får höra något om att inte ha hand med barn. Det är en provokation som går hem. Kalle blir som en ny människa, en gudabenådad lekfarbror.

När John och Marie kommer för att hämta barnen, blir Kalle irriterad över att det roliga är slut. Och visst ska han låta riva huset med barnkrubban. Men han ska bygga en ny barnkrubba i stället, ett paradis.

Kalle adopterar Karlsson. Och Marie finner för gott att gifta sig med John. Det får bli hennes metod att skaffa en egen liten Karlsson.

Marie och John kysser varandra.

Censur / granskning

Censurnummer 72415
Datum 1947-09-12
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2645 meter
Längd efter klipp 2603 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 480-445-560-625-535 = 2645 m - 97 minuter. Censurklipp i akt 2: del av den utdragna supscenen (aktlängder: 480-403-560-625-535 = 2603 m - 95 minuter). Aktlängder: 480, 445, 560, 625, 535.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2603 meter
Längd i minuter 95 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "Karlsson är en liten rolig unge och Jag älskar Karlsson en (siraps)söt historia om barn. Men den publik, som uppskattar de många nätta barnscenerna med Olof Winnerstrand som i början barnhatande bitvarg, sedan omvänd ungkarlspappa, kan omöjligt njuta av de inledande fyllescenerna, och de som finner behag i dessa måste tycka att fortsättningens barnscener är övermåttan joltiga. Är det åter barnpubliken man siktar till -- Astorias barn i går hade mycket roligt åt en del barnscener -- så är fyllescenerna avgjort olämpliga, och de talrika kärleksscenerna mellan Lagerwall och Viby ointressanta.

Manuskriptet, ett uppkok på Wodehouses historia om lorden och suggan, ungkarlspappan och annat, har alltså sina sidor. Men särskilt Viby, Winnerstrand och den alltid förträfflige Ib Schönberg avvinner de ibland rätta scenerna och ofta bra replikerna en viss charm. Som filmprodukt och helhet är Jag älskar dig, Karlsson något mitt emellan 'facile admittitur' -- med tvekan godkänd . . . Sigvard Bernadottes arkitektur förtjänar högre betyg."

DN (Jerome): "Några större problem eller konflikter rymmer inte handlingen, filmen är lagd på att vara hjärteknipande och småtrevlig och lyckas ganska bra i bägge hänseendena. Den spelas med gott humör på alla händer. (-)

Regin har fart och takter, om också inte någon alldeles bestämd stil. Det bryter sig gärna mellan Lagerwalls diskreta komedispel (utom i de ganska påfrestande fyllescenerna i början) och fru Vibys chargerade yrkesrutin."

Expr (Mikael Katz): "Det k a n hända att en person som går riktigt, riktigt sällan på bio kan hitta en och annan detalj i Jag älskar dig, Karlsson som han inte känner igen från tidigare filmer. Den någorlunda flitige biobesökaren däremot kan lugnt sätta sig bakåt och räkna in de gamla pålitliga ingredienserna -- möjligen känner han sig lite imponerad över att återfinna så många av dem i en enda film."

Kommentar Svensk filmografi

Jag älskar dig, Karlsson spelades in under mars-maj 1947.

ASA-Film i Danmark spelade 1946 in Jeg elsker en anden med Marguerite Viby och Ebbe Rode i de ledande rollerna. Den byggde på ett manuskript av Grethe Frische (1911--1962) och regisserades av Lau Lauritzen Jr (1910--1977) och Alice O'Fredericks (1899--1968). Filmen fick premiär på Palads i Köpenhamn 13.9.1946.

I stället för att visa den danska originalfilmen i Sverige -- som barnfilm ansågs danska språket hämmande -- beslöt man göra en svensk version, som spelades in i Danmark (med vissa exteriörtagningar i Stockholm) 1947. Det blev Jag älskar dig, Karlsson. Gösta Stevens (1897--1964) översatte det danska originalmanuskriptet till svenska och den i Köpenhamn utspelade handlingen förflyttades till Stockholm.

Den 11.2.1953 censurerades en förkortad version på 800 meter av Jag älskar dig, Karlsson under titeln Käcka krabater (censurnummer 81.879, distributör Sverige Film). Endast en barntillåten kopia finns registrerad och det är diskutabelt om den fick någon kommersiell biograflansering.

Förlaga

Originaltitel Jeg elsker en Anden (Manus)
Författare Grete Frische


Inspelning

1947-03 1947-05
ASA-Atelieret Lyngby Danmark (ateljé)
Djurgården Stockholm Sverige (exteriörer)
Nybroplan Stockholm Sverige (exteriörer)
Strandvägen Stockholm Sverige (exteriörer)
Stureplan Stockholm Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1947-09-13 Astoria Stockholm Sverige 95 min
TV-visning TV2 Sverige 93 min
1991-10-05 TV3 Sverige 93 min
1997-07-08 SVT2 Sverige 93 min
2003-05-07 SVT1 Sverige 93 min
2004-12-20 SVT1 Sverige 93 min
Urpremiär 1947-09-13 Astoria Stockholm Sverige 95 min
TV-visning 2012-11-13 SVT1 Sverige
2014-04-22 SVT1 Sverige
2018-03-20 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Jeg elsker en anden
Kompositör Sven Gyldmark (1946)
Textförfattare John Zacharias (svensk text 1947)
Mogens Dam (dansk text 1946)
Sångare Marguerite Viby


Originaltitel Musik ur den danska filmen "Saa mødes vi hos Tove"
Kompositör Sven Gyldmark (1946)
Textförfattare Mogens Dam (dansk text 1946)


Originaltitel Nu har Solen tittet frem
Kompositör Sven Gyldmark (1946)
Textförfattare John Zacharias (svensk text 1947)
Mogens Dam (dansk text 1946)
Sångare Marguerite Viby


Originaltitel Sagoland
Kompositör Sven Gyldmark (1946)
Textförfattare John Zacharias (svensk text 1947)
Mogens Dam (dansk text 1946)
Sångare Marguerite Viby


Originaltitel Kungens lilla piga
Kompositör Anna-Lisa Frykman (1939)
Textförfattare Anna-Lisa Frykman (1939)
Sångare Marguerite Viby


Originaltitel Så går vi runt ett enebärssnår
Sångare Ib Schønberg


Originaltitel Vi gå över daggstänkta berg
Kompositör Edwin Ericson (ev. efter gånglåt från Hälsingland)
Textförfattare Olof Thunman
Sångare Ib Schønberg


Käcka krabater (1953) innehåller Jag älskar dig, Karlsson! (1947)

Ämnesord

Adoptioner
Annons
Arkitekt
Arv
Barnkrubba
Berusning
Efterlysning
Hittelön
Husförsäljning
Läkare
Ridning
Stockholm/Djurgården
Stockholm/Nybroplan
Stockholm/Strandvägen
Stockholm/Stureplan
Taxi
Teatrar

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2625


Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm
Längd i meter 2621


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?