Innehållsförteckning

Andra utgåvor av verket

Grundfakta

Media (44 st)

Originaltitel Sjätte budet
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1947-09-27

Medverkande

Ester Roeck-Hansen
Jane Hagwald

Stig Järrel
Krister Ekberg, Janes älskare

Gösta Cederlund
Karl Hagwald, Janes make

Ingrid Backlin
Kerstin Hagwald, Jane och Karls dotter

Irma Christenson
Märta Widén, Janes syster

Lauritz Falk
Bengt Bernfors, Märtas fästman

Visa alla medverkande

Handling

Jane och Karl Hagwald är gifta sedan många år och har en snart vuxen dotter, Kerstin. Ekonomiskt är deras tillvaro fri från bekymmer, men Jane har länge sett den äktenskapliga samvaron...

Visa hela handlingen

Press

MT (Nils Beyer): Hela filmen samlar sig kring en ypperlig situation. En kvinna har sin älskare i sängen. De tror, att de är ensamma i huset. Men så vaknar hon vid att hennes sovrumsdörr...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
B-foto
Musikarrangör
Smink

Medverkande

Ester Roeck-Hansen Jane Hagwald
Stig Järrel Krister Ekberg, Janes älskare
Gösta Cederlund Karl Hagwald, Janes make
Ingrid Backlin Kerstin Hagwald, Jane och Karls dotter
Irma Christenson Märta Widén, Janes syster
Lauritz Falk Bengt Bernfors, Märtas fästman
Margot Ryding Maja
Mimi Pollak kvinna
Ebba Wrede kvinna
Anna-Stina Wåglund kvinna
Carl Hagman man
Börje Mellvig man
Marianne Löfgren ej identifierad roll

Bolag

Produktionsbolag AB Kungsfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Kungsfilm 1947
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Jane och Karl Hagwald är gifta sedan många år och har en snart vuxen dotter, Kerstin. Ekonomiskt är deras tillvaro fri från bekymmer, men Jane har länge sett den äktenskapliga samvaron som alltför trång för hennes livslust. Hon har velat leva också utanför familjen, och sedan några år har hon en älskare, läkaren Krister Ekberg.

En kväll är Jane ute sent med Krister, sin syster Märta Widén och Märtas fästman Bengt Bernfors. Jane känner sig attraherad av Bengt och visar honom tydligt sitt nyväckta intresse.

Dagen efter sover Jane länge, trots att Kerstin kommer hem på morgonen efter en tids vistelse i Schweiz. Hennes far möter henne ensam vid tåget.

Några dagar senare planeras en jakttur. Märta och Bengt, Krister, Karl och Kerstin reser till en sportstuga. Bara Jane blir kvar hemma. Hon säger att hon har migrän.

I själva verket väntar Jane besök av Bengt. Hon har sagt till honom att skylla på affärer och lämna det övriga sällskapet på kvällen.

Krister kommer underfund med vad som är på väg att hända mellan Jane och Bengt och gör allt för att hindra Bengt från att ge sig av från stugan. Men Bengt står inte att hejda.

Bengt kommer hem till Jane men ångrar sig plötsligt och vill gå igen. Hon utnyttjar dock hans osäkerhet och han blir kvar.

Under tiden har en snöstorm blåst upp vid sportstugan. Medan vinden tjuter, får Märta ett hysteriskt anfall, och man bestämmer sig för att tillsammans åka tillbaka till staden.

Jane och Bengt ligger och sover, då hon plötsligt vaknar av att sovrumsdörren slår igen. Hon blir förskräckt. Någon måste ha varit inne och sett dem.

Morgonen därpå genomlider Jane en svår pärs vid frukostbordet. Vem i det hemvändande sällskapet var inne hos henne och Bengt i natt? Vem av de andra sitter och håller tyst med hemligheten?

Vittnet till äktenskapsbrottet var Kerstin, som dock utnyttjar sin vetskap till att provocera Jane, innan hon avslöjar sanningen.

Jane tvingas ge sig av från hem och familj. Men hennes väg mot ett nytt liv blir kort. Efter ett hastigt besök hos Krister, som inte har någon hjälp att erbjuda, blir hon påkörd av en bil och omkommer. (Bearbetning av reklammaterial, manuskript och recensioner.)

Censur / granskning

Censurnummer 72083
Datum 1947-07-24
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2150 meter
Kommentar Granskningskopians speltid: 79 minuter. 10 kopior har en längd av 2245 m - 82 minuter. Sju kopior har en längd av 2125 m - 78 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2245 meter
Längd i minuter 82 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

MT (Nils Beyer): Hela filmen samlar sig kring en ypperlig situation. En kvinna har sin älskare i sängen. De tror, att de är ensamma i huset. Men så vaknar hon vid att hennes sovrumsdörr smäller igen. Någon har varit inne i rummet och sett dem. (-)

För övrigt är Sjätte budet en svag film, ibland med snudd på pekoralet. Upplösningen är rena nödfallsutvägen. Man skulle ha önskat att Arne Mehrens eller vem det nu är som har ansvaret för manuskriptet gett sig tid att utnyttja motivet. Det är så mycket i psykologin, som aldrig blir uppklarat. Människorna är fiktioner. Enda undantaget är det cyniska kvickhuvud, som Stig Järrel spelar, en briljant typ i släkt med sekelslutets bittert ironiska flanörfilosofi.

Han har också regisserat. Det är ju inte ovanligt att när skådespelare ger sig på regi, de mest intresserar sig för sina egna roller. Den äventyrliga damen spelas av Esther Roeck Hansen, som har några intensiva scener men för övrigt klargör tydligt nog, att det inte är filmskådespelerska hon är."

StT (Robin Hood): "Första boven i det här stycket är fotografen, som fotograferat Esther Roeck-Hansen på det sättet. Hon är kanske svår, men så svår kan hon inte vara. Andra boven är producenten, som styrt ut henne med sådana kläder. Tredje boven är regissören Stig Järrel, som släppt igenom bilderna och inte hållit henne stramare i slutet. Hela filmen bygger på att Esther Roeck-Hansen skall vara skön och oemotståndlig manslukerska. Nu har man mycket svårt att förstå Lauritz Falks betänkliga snedsprång från fästmön Irma Christensons sida, och därmed faller filmen. (-)

Stig Järrel som skådespelare är bra den här gången -- i en rätt osympatisk roll som inte är honom värdig. Regissören Järrel är något bättre än sist, från första förberedande klass har han avancerat till andra förberedande."

Expr (Frans B Liljenroth): "När man är ute i allvarligt ärende, då gäller det att vara försiktigare än någonsin. Meningen kan vara hur god som helst, men det blir så förfärligt lätt en smula löjligt, om man tar i bara en liten aning för mycket. Tyvärr måste man konstatera att det skrattades ofta på fel ställe när Sjätte budet premiärrullades. Publiken är emellertid ursäktad -- det slog ibland över i det smått löjliga, när det skulle vara som allvarligast. Felet? Både regins och manuskriptets!"

Kommentar Svensk filmografi

Sjätte budet blev det andra och sista verket i Stig Järrels karriär som regissör. Det första var Onda ögon (1947/6).

Sjätte budet, som var den första svenska film som fick premiär på biografen Rigoletto i Stockholm, lanserades av distributionsbolaget och biografägaren i annonser med de anslående orden "Se den otrogna hustrun i sängen med sin älskare i den första svenska filmen på Rigoletto". Detta sätt att göra filmreklam kritiserades starkt i pressen på både redaktionell plats och insändarsidor. Efter en tid försvann denna slogan ur annonserna.

Sjätte budet inspelades från 21.1.1947 och till början av mars 1947.

Inspelning

1947-01-21 1947-03
AB Centrumateljéerna Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1947-09-27 Rigoletto Stockholm Sverige 82 min
Urpremiär 1947-09-27 Rigoletto Stockholm Sverige 82 min

Ämnesord

Bilolyckor
Jakt
Läkare
Migrän
Schweiz
Snöstormar
Sportstuga
Tåg
Äktenskapsbrott
Älskare

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2098


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Det sjätte budet.
Omfång 196 s. Rollista och rollbeskrivning (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?