Grundfakta

Media (61 st)

Originaltitel Det kom en gäst ...
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1947-11-03

Medverkande

Sture Lagerwall
Georg Essman, författare

Karl-Arne Holmsten
Ragnar af Ernstam, agronom

Erik "Bullen" Berglund
Urban af Ernstam, kansliråd, Ragnars farbror

Naima Wifstrand
Doris af Ernstam, Ragnars mor

Gerd Hagman
Christina, Ragnars styvsyster

Elsie Albiin
Eva, Ragnars syster

Visa alla medverkande

Handling

Det är julafton på Brunns säteri. Hela släkten är församlad. Men julfriden har inte intagit allas sinnen. Ragnar, som har utbildat sig till agronom för att överta skötseln av egendomen...

Visa hela handlingen

Press

AT (Pierrot): "Det är långt mellan varven för svenska deckarfilmer. Svensk films största fiasko, Tystnadens hus, har avrått alla försök i den vägen. Men Det kom en gäst är...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel
Manustitel

Filmteam

Regi
Manus
Idé
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Orkesterledare
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Sture Lagerwall Georg Essman, författare
Karl-Arne Holmsten Ragnar af Ernstam, agronom
Erik "Bullen" Berglund Urban af Ernstam, kansliråd, Ragnars farbror
Naima Wifstrand Doris af Ernstam, Ragnars mor
Gerd Hagman Christina, Ragnars styvsyster
Elsie Albiin Eva, Ragnars syster
Anita Björk Siv, veterinärpraktikant
Ivar Kåge greve Clemens af Ernstam, Ragnars och Evas far, Urbans bror, Doris make, fideikommissarie
Erik Hell Edvin, dräng
Julia Cæsar Berta, kokerskan
Olav Riégo Henrik Häger, läkare
Olga Appellöf fröken Toll
Peter Lindgren pastorn
- Ej krediterade:
Mona Eriksson Marianne
Anders Nyström Ulf, Mariannes bror
Berit Holmström Berit, Mariannes och Ulfs syster
Helge Karlsson stalldräng vid kyrkan
Erik Forslund stalldräng vid kyrkan
Birger Åsander dräng på säteriet
Tor Borong Andersson, smed på säteriet
John Melin Pettersson, godsägare
Marga Riégo sjuksköterskan
Wiktor "Kulörten" Andersson stinsen
Fritz Johansson fiolspelaren
Torsten Hillberg landsfiskalen
Gunnar Öhlund fjärdingsman
Åke Engerstedt nyhetsuppläsaren i radio (endast röst)
Sven Ericsson dräng på säteriet

Bolag

Produktionsbolag AB Fribergs Filmbyrå
Distributör i Sverige (35 mm) AB Fribergs Filmbyrå 1947
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium
Smink Firma Carl M. Lundh AB

Handling

Det är julafton på Brunns säteri. Hela släkten är församlad. Men julfriden har inte intagit allas sinnen. Ragnar, som har utbildat sig till agronom för att överta skötseln av egendomen efter fadern, greve Clemens af Ernstam, är upprörd över dennes planer på försäljning.

En och en halv miljon är bjudet, berättar Clemens för sin bror Urban.

Under kvällen dyker en oväntad gäst upp, författaren Georg Essman. De flesta ovetande har han bjudits in av en i sällskapet. Han välkomnas dock att dela gemenskapen.

På juldagsmorgonen kommer inte Clemens till julottan. När de andra kommer tillbaka från kyrkan, hittas han död i stallet. Allt tyder på att han sparkats ihjäl av en häst, Olle -- tills man upptäcker att hästens sko saknar blodspår och att en hästsko, som suttit fast på väggen, är borta. Och strax därpå ser någon en man fly bort. Det är Edvin, tidigare dräng vid säteriet och avskedad av Clemens efter ett bråk.

På kvällen går Ragnar ut. Siv, som praktiserar vid säteriet för att bli veterinär, följer efter, men han är nu försvunnen. I vattenkvarnen finner hon i stället Edvin. Han bedyrar sin oskuld. Men han såg allt, såg vem som tog hästskon. Ett plötsligt ljud avbryter honom.

Siv går ut, och Edvin gömmer sig under en trilla. Någon kommer in, upptäcker Edvin och sätter trillan i rörelse. Edvin krossas.

Georg Essman intresserar sig för de plötsliga dödsfallen och börjar på egen hand en undersökning. Han kommer på Doris af Ernstam, den nyblivna änkan, med en hästsko. Han tar hand om den och får henne att visa varifrån hon fått den. Hon hittade den i Ragnars rum. Min pojke har inte gjort det, säger hon med förtvivlan i rösten.

Ragnar har varit ute hela dagen, och när han kommit hem, selar Siv av Olle, som är alldeles vild. Han sparkar vid minsta beröring. När alla remmar kommit av, är han lugn igen, och då upptäcker hon en nål i svansremmen. Edvin är inte mördaren, ropar hon till Ragnar. Hon får inget svar. I stället hörs smygande steg.

Georg är tillsammans med Doris, när det hörs ett skärande skrik och han rusar ut. Från ett annat håll kommer Ragnar springande. De upptäcker Siv flytande på ett isflak i älven. Ragnar räddar henne, och hon förs till läkare.

Georg ligger till sängs och sover. Ett snöre går från en ventil över rummet till spjället på kakelugnen, och nu drar någon i snöret. Spjället stängs. En stund senare vaknar Georg hostande och upptäcker arrangemanget. Efter att ha vädrat ut röken tar han fram en pistol och sätter sig att vänta. Så småningom slumrar han in.

En liten pojke som vaknar kommer förbi Georgs rum. I dörrspringan får han syn på vapnet, tar det i från Georg och börjar leka. Han sitter och hamrar med kolven mot golvet, när Urban kommer förbi och rycker till sig pistolen. Urban skäller ut Georg som just vaknat. Pojken kunde ju ha skjutit någon, säger Urban, så här!

Urban siktar på Georg och skjuter. Georg faller ihop.

Skottet väcker hela huset. I förvirringen har Urban lätt att uppträda som en av de nyss väckta.

Urban fyller en injektionsspruta och ger sig av för att besöka Siv, som legat medvetslös sedan hon räddades ur älven. När han lämnas ensam med henne, tar han fram sprutan.

Stopp! ropar Georg som stått gömd i sjukrummet med en pistol i handen. Den här gången har jag skarpa skott, tillägger han.

Georg förklarar varför Urban blivit mördare. Motivet var pengar. Och hästskon lade han i Ragnars rum för att kasta misstankar på denne.

Ragnar friar till Siv. De förenas i en kyss.

Censur / granskning

Censurnummer 72691
Datum 1947-10-22
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 1945 meter
Längd efter klipp 1940 meter
Kommentar Speltid: 71 minuter Censurklipp i akt 2: en närbild av den döende drängen och dennes skrik; i akt 4: närbild av Sivs arm då injektionssprutan stickes in. Aktlängder: 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1945 meter
Längd i minuter 71 min
Akter 4 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AT (Pierrot): "Det är långt mellan varven för svenska deckarfilmer. Svensk films största fiasko, Tystnadens hus, har avrått alla försök i den vägen. Men Det kom en gäst är uppmuntrande. Inte absolut förstklassig -- Stieg Trenters böcker är avsevärt bättre -- men stundtals så nervpirrande att man har all anledning glädja sig åt trion Trenters (manus) -- Arne Mattsons (regi) -- Martin Bodins (foto) försök -- och vänta sig förbättring i framtiden.

Tyvärr har trion så förälskat sig i mystik att det ofta blir mystiskt endast för mystikens egen skull. Publiken genomskådar det myckna dörrknarrandet och ler litet överseende -- vilket förmodligen inte var meningen. En gammal pålitlig deckarläsare blir besviken över upplösningen, mördaren fälls mest på grund av kamerans närvaro, inte genom hemmadetektivens konstruktion.

En njutningsrik och hemtrevlig herrgårdsmiljö hade regissören träffat mitt i prick. Början var ypperlig med dess vackra julstämning men det riktigt rätta greppet över den fasa som smyger sig på alla när mördaren börjar härja fick regin inte."

DN (Jerome): "Händelserna i Det kom en gäst utspelas på en gammal herrgård under själva juldagarna. Presentationen av både miljöer och människorna hör till filmens bästa poänger, bilderna har en hemtrevlig, gemytlig stämning mot vilken sedan alla mystifikationerna bryter sig skarpt. Men tyvärr håller inte fortsättningen vad början lovar, thrillern blir för rörig och småplottrig och ger inte alls ifrån sig den spänning som i alla fall är a och o i denna genre. Och ändå lider manuskriptet inte brist på nervkittlande ingredienser, Stieg Trenter har fantiserat ihop en rad av mord med början på juldagsmorgonen just som julottan pågår.

Svagheten med det hela är dock den stora anhopningen av människor och av en massa spökdetaljer (knarrande dörrar och dylikt) av ganska billig effekt. Och det är många gånger svårt att urskilja vad som sker i det envisa hel- och halvdunklet."

StT (Movie): "Stieg Trenter har försett oss med en rad utomordentliga detektivromaner, och man blir därför rätt förvånad över att se honom som manuskriptförfattare till denna rätt enkla filmhistoria. Man vädrar 'ugglor i mossen'. Har inte andra och filmmäktigare krafter varit framme och kortat och ändrat på den historien, så är det ganska mystiskt. Betydligt mera mystiskt än man sökt göra denna kufiska julhistoria till. Där det ibland faktiskt skulle behövts en speaker med bruksanvisning, för att klara upp en del detaljer."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Det kom en gäst påbörjades 27.1.1947 och avslutades 24.3.1947.

Stieg Trenter (1914--1967) drogs gång på gång in i filmarbete av olika slag, i första hand som manuskript- och/eller dialogbearbetare, men han föredrog alltid att därvid få förbli anonym. I oktober 1943 sålde han en synopsis med titeln "Neutral mark" till SF och åtog sig samtidigt att medverka vid utarbetandet av scenariot, men veterligt kom aldrig något sådant till stånd och ämnet spelades heller aldrig in. Dess karaktär och ämnesval är obekanta. Manuskriptet "Endast tomten är vaken" sålde han lille julafton 1946 till SF och den på detta byggda Det kom en gäst är den enda film, som han officiellt står som författare till. (GW)

Det kom en gäst betydde början för Arne Mattsson (f 1919) som renodlad kriminalfilmsregissör. Från slutet av 1950-talet följde fem kapten Hillman-filmer, filmatiseringar av två detektivromaner av Maria Lang och några andra, skrivna direkt för filmen av olika personer.

Inspelning

1947-01-27 1947-03-24
Filmstaden Råsunda Sverige (ateljé)
Ljusne Söderhamns kommun Sverige (exteriörer)
Lindholmens järnvägsstation Vallentuna kommun Sverige (exteriörer)
Gamla Uppsala kyrka Uppsala Sverige (exteriörer)
Kvarnbo Uppsala Sverige (exteriörer)
Uppsala Sverige (exteriörer)

Visningar

Sverigepremiär 1947-11-03 Skandia Stockholm Sverige 71 min
TV-visning 1990-01-28 Kanal 1 Sverige 68 min
2000-12-21 SVT1 Sverige 68 min
2004-08-07 TV4 Sverige 68 min
2004-12-23 TV4 Sverige 68 min
2005-03-13 TV4 Sverige 68 min
Urpremiär 1947-11-03 Skandia Stockholm Sverige 71 min

Musikstycken

Originaltitel Domaredansen
Sångare Erik "Bullen" Berglund


Originaltitel Staffansvisan


Originaltitel Hej, tomtegubbar ...
Instrumentalist Fritz Johansson (fiol)
Sångare kör


Originaltitel Räven raskar över isen


Originaltitel Nu är det jul igen ...
Arrangör Martin Willert


Originaltitel Var hälsad, sköna morgonstund
Kompositör Philipp Nicolai (1599)
Textförfattare Johan Olof Wallin (svensk text 1819)
Sångare kör


Originaltitel Herre, signe du och råde
Kompositör Johann Schop (1642)
Textförfattare Jesper Swedberg (1694)
Sångare kör


Originaltitel Wiegenlied/Guten Abend, gut' Nacht .../Des Knaben Wunderhorn
Kompositör Johannes Brahms (1868)
Textförfattare Knut Nyblom (svensk text)


Originaltitel The Sunshine of Your Smile
Kompositör Lilian Ray (1915)
Textförfattare Oscar Ralf (svensk text 191?)
Leonard Cooke (engelsk text 1915)


Ämnesord

Agronom
Drängar
Frierier
Författare
Greve
Herrgårdar
Jul
Julotta
Kvarnbo
Lindholmen
Ljusne
Läkare
Medvetslöshet
Mord
Mordförsök
Präst
Säterier
Uppsala
Vattenkvarn
Änkor

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 1936


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 1928


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Arkivalier

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Affischförlaga
Arkivalietitel Det kom en gäst
Teknik Handmålad
Storlek 700 x 1000


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Endast tomten är vaken! Originalmanus av Stig Trenter.
Omfång 219 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 20 s. + 1 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel The guest arrived.
Omfång 13 s. + 4 s. Produktionsuppgifter, rollista och synopsis ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel The guest arrived.
Omfång 19 s. + 1 s. Produktionsuppgifter, rollista och synosis ingår.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 3 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel 3 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel The guest arrived.
Omfång 2 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel The guest arrived.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel The guest arrived.
Omfång 3 s.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?