Grundfakta

Media (85 st)

Originaltitel Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin
Filmtyp Kortfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Utmärkelser
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1947-12-19

Medverkande

Britta Brunius
Tant Brun

Irma Christenson
Tant Gredelin

Visa alla medverkande

Handling

I ett hus i en liten stad bor tre systrar tillsammans, tant Grön, tant Brun och tant Gredelin. De har en hund, en pudel, som heter Lille Prick. I staden bor också herr Blå. En...

Visa hela handlingen

Press

MT (-yer): "Fem år är nog den rätta åldern för de småttingar, som skall gå och titta på Elsa Beskows tre tanter, som bodde vid en liten, liten gata i en liten, liten stad. Rune...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Regiassistent
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Kameraman
Musikarrangör
Orkesterledare
Förtexter

Medverkande

Britta Brunius Tant Brun
Elsa Ebbesen-Thornblad Tant Grön
Irma Christenson Tant Gredelin
Einar Axelsson Herr Blå
Björn Näslund Petter
Kate Elffors Lotta
Sigge Fürst positivhalare
Anders Börje sotare
Ernst Brunman polis
Anders Andelius soldat
Peter Fischer Filip Emanuel Amadeus
Erik Norr präst
Nils Whiten målare

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1947
Laboratorium Technicolor Ltd

Handling

I ett hus i en liten stad bor tre systrar tillsammans, tant Grön, tant Brun och tant Gredelin. De har en hund, en pudel, som heter Lille Prick. I staden bor också herr Blå.

En lördagsafton är tanterna ute på promenad med Lilla Prick. De möter herr Blå och stannar för att tala med honom. Lilla Prick blir otålig av väntan och fortsätter promenaden på egen hand.

På landsvägen springer Lilla Prick ifatt en positivhalare. Hunden börjar skälla, och mannen fångar in den och stoppar den i en säck han bär med sig.

Positivhalaren möter två barn, Petter och Lotta, som undrar över säcken han bär. Är det månne en liten gris som gnäller i säcken, en som de kan få klappa? Mannen ryter åt barnen, som blir rädda och rusar bort.

När tanterna så småningom saknar Lilla Prick, delar de upp sig och följer var sin väg för att söka.

Tant Brun möter på sin väg Petter och Lotta. Båda gråter förtvivlat.

Barnen berättar, att de tappat en slant, 50 öre, och att de därför kommer att få stryk hemma. De är föräldralösa och bor hos en gumma, som inte tycker om dem. De tappade slanten, när de sprang bort från pisitivhalaren.

Tant Brun ger barnen en ny 50-öring, och de skiner upp. Hon berättar, att hon letar efter Lilla Prick, och barnen lovar att hålla ögonen öppna.

Tant Brun kommer hem, men där finns inte de andra tanterna med Lilla Prick, som hon hade hoppats. Herr Blå kommer på besök. Han får veta vad som hänt och beger sig ut för att hjälpa till att leta.

En sotare står på skorsten till tanternas hus och hör vad tant Brun berättar för herr Blå. Han sätter händerna för munnen och ropar ut nyheten. Snart letar hela staden efter Lilla Prick.

Petter och Lotta upptäcker positivhalaren, som ligger och sover i en backe. Säcken har han bredvid sig. Petter öppnar den ihopknutna säcken -- och ut hoppar Lilla Prick. Under tiden har mannen vaknat. Han närmar sig hotfullt Petter för att slå till med sin käpp, när Lilla Prick går till anfall och skrämmer i väg mannen. Han jagas ut i en sjö, där han faller omkull.

Nu leder Lilla Prick färden och för barnen till en bäck, på vars motsatta sida tant Gredelin sitter utan att själv kunna ta sig över. Barnen hjälper henne.

Lilla Prick jagar vidare följd av barn och tant, då de möter herr Blå. Hunden för därefter dem alla vidare till en lada, där tant Grön har tagit sig in med hjälp av en stege och sedan blivit kvar, eftersom stegen vält. Nu kommer stegen strax på plats igen, och tant Grön klättrar ut. I famnen håller hon en kattunge, som hon har hittat i ladan.

En stund senare kan sällskapet träda in hos tant Brun. Glädjen är stor.

Petter och Lotta blir ännu gladare, när tanterna erbjuder dem ett nytt hem. De får stanna som barn i huset. Och stanna får även kattungen, som döpts till Esmeralda. (Bearbetning av manus.)

Censur / granskning

Censurnummer 73004
Datum 1952-01-28
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 395 meter


Censurnummer 73004
Datum 1951-08-20
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 410 meter


Censurnummer 73004
Datum 1947-12-16
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 1025 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudsystem Optisk mono
Färgsystem Technicolor
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 1025 meter
Längd i minuter 37 min
Akter 2 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

MT (-yer): "Fem år är nog den rätta åldern för de småttingar, som skall gå och titta på Elsa Beskows tre tanter, som bodde vid en liten, liten gata i en liten, liten stad. Rune Lindström har eftersträvat och även uppnått att ge filmen den levande sagobokens naiva charm. Bilderna dryper av färg och handlingen med den bortsprungna Lilla Prick, som blivit stulen av en luffare men kommer till rätta genom två små barns rådiga ingripande, torde vara lagom enkel och spännande för den tidigaste bioåldern. Idyllens sol lyser över det lilla gula rådhuset, och på trappan står poliskonstapeln i lysande blå uniform och gör stor honnör för de förbipasserande tanterna, vilka spelas av tant Britta, tant Elsa och tant Irma (med resp. efternamn Brunius, Ebbesen och Christenson)."

Expr (Margareta Sjögren): "Manusförfattaren och regissören Rune Lindström måtte inte tagit sig an sin uppgift med det rätta sinnelaget. För det är på honom ansvaret ligger att ha slätat ut och schematiserat Elsa Beskows rika stoff ända ned till menlöshetens gräns. Av den småfinurliga, hjärtinnerliga humorn i sagan, finns bra lite kvar (herr Blås gammelmanssirlighet, tanternas lottdragning med pepparkakorna). De agerande rör sig i trånga cirklar. Man får ett ganska bestämt begrepp om hur pass vidsträckt Råsundas inspelningsområde är . . . Tanterna själva, Elsa Ebbesen, Britta Brunius och Irma Christenson, gör vad de kan, men de rör sig hela tiden i ett lufttomt rum. Deras trivsamma vardagsmiljö får man bara kika in på genom fönstret, och nog kan det vara näpet att Petter och Lotta är två små alldeles vanliga lintottar. Men l i !t e regi hade nog inte skadat . . ."

StT (Robin Hood): "Man måste säga att man väntat sig något mera. Det hela är en bagatell, som ur Elsa Beskowsagorna plockat ut en enda episod, pudeln Pricks bortrövande av den ondskefulle positivspelaren Sigge Fürst. De tre kolorerade tanterna fick man inget grepp om, ännu mindre om Herr Blå (Einar Axelsson). Färgen är suddig och otillfredsställande, och har -- utom i tanternas kläder -- dramatiskt utnyttjats bara en gång: när en pyts med rödfärg faller över en prosts (?) huvud."

Kommentar Svensk filmografi

Inspelningen av Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin skedde i augusti 1946.

Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin var den första svenska film som gjordes i Technicolor. Laboratoriearbetet utfördes hos Technicolor Ltd. i England, vilket medförde att filmen inte var premiärklar förrän mer än ett år efter inspelningen.

Elsa Beskows (1874--1953) bilderbok "Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin" utkom 1918.

Boken filmatiserades på nytt av Omega Film 1968. Filmen gjordes för TV i två delar och regisserades av Mille Schmidt. De visades julafton och juldagen 1968.

Förlaga

Originaltitel Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin (Barnbok)
Författare Elsa Beskow


Inspelning

Filmstaden Råsunda Sverige 1946-08 1946-08
Sigtuna Sverige 1946-08 1946-08

Visningar

Sverigepremiär 1947-12-19 Cosmorama Göteborg Sverige 37 min
Urpremiär 1947-12-19 Cosmorama Göteborg Sverige 37 min
Sverigepremiär 1947-12-19 Röda Kvarn Stockholm Sverige 37 min
Urpremiär 1947-12-19 Röda Kvarn Stockholm Sverige 37 min

Musikstycken

Originaltitel Sotarens visa
Kompositör Lille Bror Söderlundh
Textförfattare Rune Lindström


Utmärkelser

Festivalpris Venedig 1949 (barnfilmer; 1:a pris, t.m. La Rosa di Bagdad)

Ämnesord

Beskow/Elsa
Färgfilm
Hund/pudel
Kattunge
Målare
Polis
Positivhalare
Präst
Sigtuna
Småstäder
Soldat
Sotare
Söndagspromenad

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm
Längd i meter 307


Typ Kopia
Materialbas Nitrat
Bredd 35 mm
Längd i meter 1030


Typ Internegativ
Bredd 16 mm


Typ Omvändningsoriginal
Materialbas Acetat
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Slutmix
Bredd 16 mm


Bestånd Affischer

Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Arkivalier

Typ Kostym
Arkivalietitel Tant Grön , Tant Brun och Tant Gredelin
Omfång Klänning och klänningsliv grönrutig bomull. Jacka i grön ull.


Bestånd Manuskript

Typ Inspelningsmanus
Omfång 47 s. Rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 17
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Andra utgåvor av verket

Digitaliserad

Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Hastighet 24
Dialogspråk


Bestånd Film

Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd WAV


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd MAP


Typ Digitalt arkivmaterial
Bredd Mediafil


Typ Digitalt visningsmaterial
Bredd ProRes


Kontakta redaktionen

Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

Vad gäller det?