Grundfakta

Media (75 st)

Originaltitel Brott i sol
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Producent
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1947-12-01

Medverkande

Birger Malmsten
Harry Werner

Gunnel Broström
Marguerite, egentligen Margit Nilsson

Margareta Fahlén
Eva Winning

Ulf Palme
Rickard

Curt Masreliez
Raoul Kessler

Jan Molander
Georg, "Jojje"

Visa alla medverkande

Handling

Harry Werner anländer till sin luxuösa villa efter en lång vistelse i Italien. Sedan sex år har han vårdats för sinnessjukdom utlöst av ett sammanbrott, som i sin tur orsakades av...

Visa hela handlingen

Press

StT (Robin Hood): "En god produkt på ett högt plan. Man har samlat upp allt det som svensk film kan ge: en smakfull inramning, stilsäkert foto, bra musik -- mest pianosolo -- ypperligt spel...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Producent
Produktionschef
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Musikarrangör
Förtexter

Medverkande

Birger Malmsten Harry Werner
Gunnel Broström Marguerite, egentligen Margit Nilsson
Margareta Fahlén Eva Winning
Ulf Palme Rickard
Curt Masreliez Raoul Kessler
Jan Molander Georg, "Jojje"
Yngve Nordwall doktor O. Bergqvist, psykiater
Wiktor "Kulörten" Andersson Albin, Harrys trädgårdsmästare
Elsa Ebbesen-Thornblad Stina, Harrys hembiträde
- Ej krediterade:
Gull Natorp städhjälpen
Ernst Brunman kund i möbelaffären
Agda Helin frun i möbelaffären

Bolag

Produktionsbolag Terrafilms Produktions AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Terrafilm 1947
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Harry Werner anländer till sin luxuösa villa efter en lång vistelse i Italien. Sedan sex år har han vårdats för sinnessjukdom utlöst av ett sammanbrott, som i sin tur orsakades av alkoholism och trasiga nerver. Nu känner han sig som en ny människa.

Harry tackar ja till hembiträdet Stinas erbjudande om frukost. Men någon sup vill han inte ha; han har slutat med sprit.

Trädgårdsmästaren Albin gräver vid en silvergran, som planterades för sex år sedan. Plötsligt blir en skelettarm synlig. Harry tillkallas, och man finner då också en klocka. Raoul står det på boetten.

Harry tar till flaskan. Han sätter sig vid flygeln, och han hör röster inom sig från en dag för sex år sedan. Rösterna levandegörs i en återblick.

Harry har gäster. Det är Rickard och Eva, som är förlovade. Det är Raoul och Marguerite, som höll ihop tidigare. Och det är Georg.

Spritkonsumtionen är hög. Allra mest dricker Harry.

Eva vill göra en båttur i månskenet, men Rickard vill stanna där han är. I stället erbjuder sig Raoul att göra henne sällskap.

Eva och Raoul blir borta länge. Medan svartsjukan allt hårdare tär Rickard hemma hos Harry, spelar Raoul upp sina förförelsekonster på ett skär, och så småningom faller Eva för dem.

Vem av oss ska tala med Rickard, frågar Eva, när hon och Rickard kommer tillbaka till huset, där nu alla utom den kraftigt berusade Harry gått och lagt sig. Raoul svarar kallt, att han inte förstår vad de ska behöva säga till Rickard. Eva blir bestört. Harry lyssnar utan att ge sig till känna.

Morgonen därpå slår Rickard och Eva upp sin förlovning. Raoul talar om att göra en segeltur, och Rickard ber att få följa med. Innan de ger sig av, ber Raoul Marguerite om något uppiggande. I tron att ha fått fenedrin, sväljer han i själva verket sömnmedel.

Ute till sjöss känner sig Raoul alltmer matt och konstig, medan vinden friskar i. Raoul talar om att reva seglen.

Båten kapsejsar i det hårda vädret. Den hittas senare vid ett skär och ett stycke därifrån ligger den svårt medtagne Rickard. Av Raoul finns inget spår. Rickard berättar, när han hämtat sig, att Raoul gick över bord i stormen. Sedan minns han inget mer.

Det är sent. Alla går till sängs utom Harry, som sätter sig vid flygeln. I sin ensamhet lossar Marguerite etiketten från sömnmedelsflaskan och kastar ut den genom fönstret.

Harry hör steg. Han går upp på verandan -- och mot honom kommer en blodig Raoul, som faller ihop vid hans fötter.

Återblicken slutar.

Harry söker upp sin läkare, doktor Bergqvist, berättar om det inträffade och lägger fram en plan. Bergqvist lovar medverka i planen.

Till weekenden bjuder Harry hem Eva, Georg, Marguerite och Rickard; de två senare är nu gifta. När alla är samlade, anländer också doktor Bergqvist.

Albin, som också han deltar i Harrys plan, kommer och berättar så att alla hör det, att silvergranen måste grävas upp i morgon på grund av rörläggning.

Sent på kvällen försöker Eva osedd ge sig av från huset men hindras av Harry. Hon är rädd, säger hon.

När de övriga gästerna gått och lagt sig, stannar doktor Bergqvist uppe för att hålla ett öga på silvergranen. Men på hela natten är det ingen som närmar sig den.

Morgonen därpå är alla församlade. Någon av oss är en mördare, säger Harry.

Doktor Bergqvist avslöjar att han under morgonen gått igenom några tidigare associationstester med Harry, som tyder på (förutom att Harry är kär i Eva) att Raoul grävdes ned av -- Harry.

Plötsligt minns Harry hur han med yxa i hand står vid den döda kroppen. Förlåt att jag har besvärat er, säger han.

Vänta, ropar Marguerite. Hon bevittnade mordet. Hon såg det Harry inte såg. Han var avsvimmad då. Jag har lidit nog, säger hon.

Allas blickar vänds mot Rickard. Din satans utpresserska, skriker han. Sedan bekänner han.

Till sjöss försökte han köra över Raoul med båten, och när offret återvände, måste mordet fullbordas.

Alla gäster har gått utom Eva. Jag trodde inte ett ögonblick att det var du, säger hon.

Harry meddelar Stina att det blir två till lunch.

Censur / granskning

Censurnummer 72915
Datum 1947-11-29
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 2415 meter
Kommentar Aktlängder: 495-445-530-500-445 = 2415 meter - 88 minuter. Aktlängder: 495, 445, 530, 500, 445.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2415 meter
Längd i minuter 88 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

StT (Robin Hood): "En god produkt på ett högt plan. Man har samlat upp allt det som svensk film kan ge: en smakfull inramning, stilsäkert foto, bra musik -- mest pianosolo -- ypperligt spel på alla händer, och svept det kring en handling, som håller fast intresset oavbrutet. Uppslaget har man ur Staffan Tjernelds pjäs, människorna, miljön, delvis dialogen, men kriminalintrigen har spunnits vidare: man söker lösa mordgåtan och utpekar den skyldige. Genom tillbyggnaden bryts stilen, filmen får två ansikten: i början är det människoskildring i elegant cocktailmiljö, 'jeunesse d'orée', spänningen hålls uppe med psykologiska medel. Mot slutet blir det kriminalfilm, där mordutredningen rullar upp härvan mekaniskt. Dualismen är en svaghet men också en styrka: de två delarna hjälper och stöder varann ömsesidigt."

MT (Nils Beyer): "Staffan Tjernelds lilla mordkomedi är grundligt omgjord i filmen. Kriminalmotivet har i Göran Genteles och Loulou Forsells scenario blivit betydligt mera invecklat (och samtidigt mera tillkrånglat), stämningen åtskilliga grader hetsigare än i pjäsen.

Det är inte oskickligt gjort, bara man är så vänlig att att titta närmare på det psykologiska detaljarbetet. Ganska underhållande och även rätt spännande har dock denna historia blivit om ett mord i skärgårdsvilla och dess uppklarande sex år efteråt. Den skulle ha blivit ännu bättre, om man hade klippt bort de första och de sista scenerna. Förunderligt, att inte Göran Gentele sett, att filmen skulle ha b ö r j a t med uppgrävningen av skelettet -- och s l u t a t med avslöjandet av Harry, det patologiska geniet, och hans vilda spel på flygeln."

AT (A G B): "Det är en mycket enkel detektivhistoria där publiken inte ett ögonblick svävar i tvivelsmål om vem som är mördaren. Personförteckningen har utökats med att manusförfattarinnan -- Loulou Forsell -- i stycket infört en psykiatriker och gjort denne så enfaldig som gärna är möjligt. Yngve Nordvall från Göteborg är mångdubbelt för god för den rollen. Detsamma kan för resten sägas om allihop -- Birger Malmsten, Gunnel Broström, Margareta Fahlén, Ulf Palme, Jan Molander, Curt Masreliez, Elsa Ebbesen och Kulörten -- de kan alla mycket bättre än vad denna enkla historia ger dem tillfälle att visa."

Kommentar Svensk filmografi

Staffan Tjernelds (f 1910) pjäs "Brott i sol" hade premiär på Dramaten i Stockholm 14.9.1946. Pjäsen utkom även i romanversion 1947.

Göran Gentele (1917--1972) regisserade Dramatens uppsättning av Tjernelds pjäs. Med filmversionen debuterade han som filmregissör.

Inspelningen av interiörscenerna till Brott i sol skedde i Centrumateljéerna, vilka under inspelningen dock övertogs av Anders Sandrew och inordnades under det samlande namnet Sandrewateljéerna. Av den anledningen försågs filmen med två produktionsnummer, 474 (Centrumateljéerna) och 127 (Sandrewateljéerna).

En TV-version av Tjernelds pjäs sändes 27.4.1963 och finns bevarad på videoband. Brott i sol spelades in under juni och juli 1947.

Förlaga

Originaltitel Brott i sol (Pjäs)
Författare Staffan Tjerneld


Inspelning

1947-07 1947-08
AB Centrumateljéerna/AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige
Baggensnäs Värmdö Sverige (exteriörer)

Visningar

Stockholmspremiär 1947-12-20 Grand Stockholm Sverige 88 min
Sverigepremiär 1947-12-01 Royal Gävle Sverige 88 min
1947-12-01 Royal Linköping Sverige 88 min
TV-visning 1997-05-08 SVT1 Sverige 85 min
2002-10-07 SVT1 Sverige 85 min
2003-08-12 SVT1 Sverige 85 min
2004-06-22 SVT1 Sverige 85 min
Urpremiär 1947-12-01 Royal Gävle Sverige 88 min
1947-12-01 Royal Linköping Sverige 88 min
TV-visning 2012-06-05 SVT1 Sverige
2016-12-20 SVT1 Sverige
2019-09-24 SVT1 Sverige

Musikstycken

Originaltitel Romans i moll
Kompositör Charles Wildman (1947)


Ämnesord

Alkoholism
Associationstest
Berusning
Droger
Fenedrin
Hembiträden
Italien
Lyxvilla
Läkare/psykiater
Mord
Motorbåt
Segelbåt
Segelbåtsolycka
Sinnessjukdom
Skärgård
Svartsjuka
Sömnmedel
Trädgårdsmästare
Värmdö/Baggensnäs

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2416


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Manustitel Brott i sol.
Omfång [ca 80-90 s.]
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Brott i sol.
Omfång 118 s. + 12 s. tillägg.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Brott i sol.
Omfång 144 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Brott i sol.
Omfång 159 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Crime in the sun. Based on an idea from a play "Crime in the sun" by Staffan Tjerneld.
Omfång 24 s. Rollista och synopsis (2 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Crime in the sun. Based on an idea from a play "Crime in the sun" by Staffan Tjerneld.
Omfång 26 s. Rollista och synopsis (2 s.) ingår.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Brott i sol. Efter ett uppslag från Staffan Tjernelds pjäs "Brott i sol".
Omfång 22 s. Produktionsuppgifter och synopsis (2 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 1
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Övrigt tryck
Språk Norska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Danska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?