Grundfakta

Media (55 st)

Originaltitel Mästerdetektiven Blomkvist
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1947-12-20

Medverkande

Olle Johansson
Kalle Blomkvist, ledare för Vita Rosen

Sven-Axel "Akke" Carlsson
Anders Bengtsson, medlem i Vita Rosen

Ann-Marie Skoglund
Eva-Lotta Lisander, medlem i Vita Rosen

Bernt Callenbo
Sixten, ledare för Röda Rosen

Ulf Törneman-Stenhammar
Benka, medlem i Röda Rosen

Roberto Günther
Jonte, medlem i Röda Rosen

Visa alla medverkande

Handling

Kalle Blomkvist och hans kamrater Eva-Lotta och Anders har sommarlov. Tillsammans har de bildat Vita Rosen, som ligger i fejd med ett annat gäng, Röda Rosen, bestående av Sixten, Benka och...

Visa hela handlingen

Press

AT (Berton): "Löftet att göra om framgången från Barnen från Frostmofjället har regissören Rolf Husberg infriat på ett alldeles utomordentligt sätt. Därmed har man i korthet satt ett...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Musikarrangör
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Olle Johansson Kalle Blomkvist, ledare för Vita Rosen
Sven-Axel "Akke" Carlsson Anders Bengtsson, medlem i Vita Rosen
Ann-Marie Skoglund Eva-Lotta Lisander, medlem i Vita Rosen
Bernt Callenbo Sixten, ledare för Röda Rosen
Ulf Törneman-Stenhammar Benka, medlem i Röda Rosen
Roberto Günther Jonte, medlem i Röda Rosen
Henrik Schildt farbror Einar, Einar Lindberg, kusin till Eva-Lottas mamma
Sigge Fürst poliskonstapel Björk
Carl Reinholdz "Fredrik med foten", f.d. rallare
Fritiof Billquist kriminalkommissarie Stenberg vid statspolisen
Magnus Kesster Tore Krok, alias Arthur Berg, farbror Einars kumpan
Peter Lindgren Ingvar Redig, alias Tjommen, farbror Einars kumpan
Solveig Hedengran Mia Lisander, Eva-Lottas mamma
Björn Berglund Blomkvist, handelsman, Kalles pappa
Gösta Jonsson Erik Lisander, bagarmästare, Eva-Lottas pappa
Anna-Stina Wåglund fru Blomkvist, Kallaes mamma
- Ej krediterade:
Birger Sahlberg vakthavande konstapel på polisstationen
Hugo Tranberg hotellportiern

Bolag

Produktionsbolag Produktion S. Bauman AB
Distributör i Sverige (35 mm) AB Sandrew-Bauman Film 1947
Laboratorium AB Film-Labor

Handling

Kalle Blomkvist och hans kamrater Eva-Lotta och Anders har sommarlov. Tillsammans har de bildat Vita Rosen, som ligger i fejd med ett annat gäng, Röda Rosen, bestående av Sixten, Benka och Jonte.

Medan Rosorna ligger i fejd med varandra får Eva-Lotta och hennes föräldrar besök av en kusin till Eva-Lottas mamma, farbror Einar, som stannar på obestämd tid.

Kalle blir snabbt övertygad om att det är något mystiskt med farbror Einar, och misstankarna växer sig starkare, när farbror Einar försöker imponera på Vita Rosen. De gör en utflykt till den gamla gruvan utanför stan, och med en dyrk öppnar farbror Einar en av de tillbommade gångarna. När ungdomarna vill undersöka gruvgången närmare, föreslår han uppbrott och begär tysthetslöfte om besöket i gruvan.

Kalle börjar systematiskt spionera på farbror Einar. När denne vid ett tillfälle gör en oförsiktig rörelse, faller dyrken ur fickan, och Kalle kan utan upptäckt lägga beslag på den. Och när Kalle blir vittne till hur två främmande män frågar efter farbror Einar på ett hotell i stan, bestämmer han sig för att försöka få visshet.

Kalle ber Eva-Lotta att ge farbror Einar ett sömnpulver till natten. Men farbror Einar, som tidigare klagat över sömnproblem, tackar nej till hennes erbjudande den här gången. När hon på kvällen kommer hem till Kalle för att berätta att hon misslyckats med uppdraget, får hon inte tala med Kalle. Han sover nog nu, säger Kalles pappa.

På natten klättrar Kalle uppför en stege in i farbror Einars rum. Kalle har med sig en stämpeldyna, färgar in farbror Einar sfingrar och tar fingeravtrycken på ett papper. Klar att ge sig av stöter Kalle till något i mörkret, och farbror Einar vaknar av ljudet. Upp med händerna! ropar han. Han har en pistol i handen, när han upptäcker att intränglingen är Kalle. Han muttrar något om detektivgriller och skickar sedan hem Kalle.

Uppkrupen i ett träd ser Kalle farbror Einar tillsammans med främlingarna från hotellet. När de har varit tre om jobbet, går de inte med på att en försvinner med hela potten, säger de. Nu vill de inte längre dela med Einar. De understryker hotet med en fullt synlig pistol.

Sedan Kalle i en tidning från dagen innan hittat en artikel med rubriken "Stor juvelstöld på Östermalm", skickar han ett brev med farbror Einars fingeravtryck till kriminalpolisen i Stockholm.

Kalle, Eva-Lotta och Anders beger sig till gruvan, där de lätt kommer in med hjälp av farbror Einars dyrk. Efter en stunds nervöst sökande hittar de ett skrin fullt med juveler, ett skrin som ser exakt likadant ut som Vita Rosens skrin för hemliga handlingar. De skyndar ut ur gruvan och undgår med knapp nöd att stöta ihop med farbror Einar och hans svikna medbrottslingar. Juvelskrinet göms i Vita Rosens högkvarter.

När Kalle, Eva-Lotta och Anders nästa morgon finner sängen orörd i farbror Einars rum, skyndar de till gruvan, där de finner honom bunden -- och strax efter dyker de andra två bovarna upp. Ungdomarna luras avslöja var de gömt juvelskrinet och lämnas sedan inlåsta i gruvan.

Medan bovarna med visst besvär lyckas ta sig in i Vita Rosens högkvarter (det är ockuperat av Röda Rosen) och lägga beslag på skrinet, letar de instängda ungdomarna sig fram längs okända gruvgångar och hittar till sist en utgång.

Kalle, Eva-Lotta och Anders kommer springande och ser bovarnas bil åka i väg. Men polisen kan omedelbart ta upp förföljandet. Kriminalpolis från Stockholm finns på plats med anledning av Kalles brev.

Efter en kort men intensiv jakt kan bovarna infångas. Och nu visar det sig att de flytt med fel skrin, Vita Rosens hemliga i stället för juvelskrinet.

Sedan idyllen rensats på brottsliga störningar, fortsätter fejden mellan Vita Rosen och Röda Rosen som om ingenting hade hänt.

Censur / granskning

Censurnummer 73027
Datum 1975
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2495 meter
Kommentar Antal kopior 1947-48. Aktlängder: 560-555-570-545-265 = 2495 meter.


Censurnummer 73027
Datum 1966
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2495 meter
Kommentar Antal kopior 1947-48. Aktlängder: 560-555-570-545-265 = 2495 meter.


Censurnummer 73027
Datum 1957
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2495 meter
Kommentar Antal kopior 1947-48. Aktlängder: 560-555-570-545-265 = 2495 meter.


Censurnummer 73027
Datum 1953
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2495 meter
Kommentar Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Censurnummer 73027
Datum 1947-12-19
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2495 meter
Kommentar Aktlängder: 560-555-570-545-265 = 2495 meter - 91 minuter. Aktlängder: 560, 555, 570, 545, 265.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Intensitetston
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2495 meter
Längd i minuter 91 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AT (Berton): "Löftet att göra om framgången från Barnen från Frostmofjället har regissören Rolf Husberg infriat på ett alldeles utomordentligt sätt. Därmed har man i korthet satt ett gott betyg på denna film, passande alla små och stora. Tänka sig att det åter gjorts en svensk film som passar både ung och gammal. Och producenterna som för bara något år sedan sa, att det aldrig skulle löna sig i vårt land. Frostmofjället gav dock stora slantar, och blomkvistska Sherlock Holmes-varianten kommer att göra detsamma.

En spännande , stundom gastkramande film har Husberg skapat av sitt eget manus, som vilar på Astrid Lindgrens bok. Att inte raffelbuljong på mycket kropp och litet själ är förutsättningen för att göra en svensk film till en publikframgång, kommer att visas med denna film."

AB (Alfa): "Tillsammans har Astrid Lindgren, författare, och Rolf Husberg, regissör, lyckats göra en verkligt styv ungdomsfilm spännande och renhårig utan det dalt som ligger nära till hands vid företag av den här arten. Men de har haft god hjälp an några unga skådespelare, samtliga förmodligen under femtonårsstrecket, som beter sig som om de inte gjort annat i sitt unga liv än spelat film men som ändå inte tycker att det är något att kokettera över -- raka motsatsen till de amerikanska underbarnen, med andra ord. Det är främst deras förtjänst att filmen kan rekommenderas även till åskådare som för mycket länge sedan vuxit ur konfirmationskostymen."

Ny Dag (Snapp): "Som helhet var filmen munter och spännande och gav gott utbyte även åt oss äldre. En verklig familjefilm alltså. Och att landet nu kommer att få en uppsjö på små mästerdetektiver blir ju bra för alla utom för bovarna.

Vi hade tänkt anmärka på den tydliga reklamen för St. -T och AB i filmen, men när vi sen tänkte efter fann vi det bara i sin ordning att bovarna var läsare av Kreugerpressen."

Kommentar Svensk filmografi

Astrid Lindgrens (f 1907) prisbelönta barnbok "Mästerdetektiven Blomkvist" utkom 1946 i Rabén & Sjögrens serie Detektivromaner för ungdom. Den omarbetades till scenpjäs och uppfördes av Medborgarhusets barnteater 1947. Hösten 1951 började den sändas som dramatiserad följetong i radioprogrammet Speldosan (lördagar), där den fortsatte till och med våren 1952. Från och med 11.10.1951 försåg författarinnan den 12-årige Kalle Blomkvist med den enligt manuskriptet 4-årige följeslagaren Rasmus, spelad av Eskil Dalenius såväl i radio som i tre av filmerna på 1950-talet. Kalle Blomkvist, däremot, spelades av olika skådespelare i varje film.

Olle Nordemar, som producerat fyra av filmerna om Kalle Blomkvist under 1950-talet, omredigerade 1963 sina filmer för TV (varje film delades upp i tre avsnitt) och början gjordes 5.10.1963 med Mästerdetektiven och Rasmus (1953/22). Därutöver producerade TV sin egen version med titeln Mästerdetektiven Blomkvist på nya äventyr, som sändes 26.12.1966 och som finns bevarad på videoband.

Kalle Blomkvist har gett upphov till följande filmer, som samtliga bygger på barnböcker endera utgivna innan filmerna spelades in eller i vissa fall efteråt: Mästerdetektiven Blomkvist (1947/41), Mästerdetektiven och Rasmus (1953/22), Luffaren och Rasmus (1955/30), Rasmus, Pontus och Toker (1956/35) och Msäterdetektiven lever farligt (1957/26).

För att finna skådespelare, som kunde gestalta filmens unga huvudpersoner, samarbetade producenten Schamyl Bauman och regissören Rolf Husberg med veckotidningen Vårt Hem. Tidningen, som samtidigt publicerade "Mästerdetektiven Blomkvist" som tecknad serie, utlyste våren 1947 en tävling, där alla som ville bli filmens Kalle resp Eva-Lotta fick anmäla sitt intresse. Ca 5 000 skickade in namn och foto, och av dessa kallades ett 20-tal till Stockholm för provfilmning, som ägde rum 6 juni. Ett par veckor senare var alla rollfigurerna i Vita Rosen och Röda Rosen utsedda.

Förlaga

Originaltitel Mästerdetektiven Blomkvist (Ungdomsroman)
Författare Astrid Lindgren


Inspelning

1947-06-17 1947-08
Sala Sverige (exteriörer) 1947-06-17 1947-08-02
AB Sandrew-Ateljéerna Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1947-12-20 Astoria Stockholm Sverige 91 min
TV-visning 1992-05-10 TV3 Sverige 87 min
1996-08-01 TV4 Sverige 87 min
Urpremiär 1947-12-20 Astoria Stockholm Sverige 91 min

Musikstycken

Originaltitel Josefin
Sångare Ann-Marie Skoglund


Ämnesord

Bagarmästare
Barnfilm
Biljakt/tjuv-polis
Brev
Dyrk
Fingeravtryck
Gruvor
Handelsmän
Hotell
Juveler
Pistoler
Polis
Sala
Sommarlov
Stölder
Sömnmedel
Vestermalm

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2468


Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 16 mm


Typ Duplikatnegativ
Bredd 35 mm


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm


Typ Tonnegativ
Bredd 16 mm


Typ Tonnegativ
Materialbas Acetat
Bredd 35 mm


Typ Videomaster


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 106 s. + 1s. miljölista
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 42 s.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Omfång 35 s.
Språk Engelska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?