Grundfakta

Media (168 st)

Originaltitel Rallare
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Förlaga
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Dialogspråk
Sverigepremiär 1947-12-26

Medverkande

Victor Sjöström
Stora Ballong, rallarbas

John Elfström
Valfrid Andersson, "Söndagsblat", rallare

Gunnel Broström
Viktoria, bonddotter

Åke Grönberg
Calle Ville, rallare

Inga Landgré
Hildur Blom

Sven Magnusson
Dynamit, rallare

Visa alla medverkande

Handling

Stora Ballong är bas för ett gäng rallare som år 1902 är med om att bygga järnvägen mellan Luleå och Narvik. Amos Forslund och Valfrid Andersson, som...

Visa hela handlingen

Press

MT (Helge Åkerhielm): "Olle Länsberg lyckades i sin roman hitta en sällsynt och dyrbar melodi och det undret skedde att man lyckades överflytta det till vita duken. När man går ut efter...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Alternativtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Konstnärlig rådgivare
Teknisk rådgivare
Scripta
Scenario
Inspelningsledare
Inspicient
B-foto
Stillbildsfoto
Musikarrangör
Orkesterledare
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Victor Sjöström Stora Ballong, rallarbas
John Elfström Valfrid Andersson, "Söndagsblat", rallare
Gunnel Broström Viktoria, bonddotter
Åke Grönberg Calle Ville, rallare
Inga Landgré Hildur Blom
Sven Magnusson Dynamit, rallare
Ingrid Borthen Svarta Björn (nämns ej vid namn i filmen)
Bengt Eklund Amos Forslund, rallare
Svea Holst Stina, kockan
Axel Högel Baptist-Anders, rallare
Birger Åsander Fabian Bred, rallare (nämns ej vid namn i filmen)
Henake Schubak Sikkavaara Frans, rallare
Gösta Holmström Bråk-Olle, rallare
Harry Ahlin G.A. Blom, handelsman, Hildurs far
Sven Bergvall Häger
Kolbjörn Knudsen Holmberg, baningenjör
Einar Söderbäck Söder, rallare
Tor Borong rallare
- Ej krediterade:
Keve Hjelm Natan, bonddräng (nämns ej vid namn i filmen)
Artur Rolén Artilleri-Emil
Arthur Fischer Langar-Oskar
Gunnar Ekwall länsman
Carl Deurell kung Oscar II
Martin Ljung kungens adjutant
Ivar Wahlgren banvakt
Walter Sarmell bonddräng vid dansbanan
Lars Hansson rallare
Carin Hammarlund flicka på dansbanan
Evy Bergman flicka på dansbanan

Bolag

Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
Distributör i Sverige (35 mm) AB Svensk Filmindustri 1947
Laboratorium AB Svensk Filmindustris filmlaboratorium

Handling

Stora Ballong är bas för ett gäng rallare som år 1902 är med om att bygga järnvägen mellan Luleå och Narvik. Amos Forslund och Valfrid Andersson, som just anlänt till järnvägsbygget, placeras hos Stora Ballong, där Amos snabbt accepteras som en i gänget. Amos är visserligen ny, men han har påbrå. Hans far, Stora Språnget, arbetade i många år med Stora Ballong innan han dog vid en sprängningsolycka.

Valfrid, som tidigare arbetat med jordbruk, har svårare att finna sig tillrätta. Han anländer söndagsklädd och har till en början svårt att finna rytmen i jobbet. Han betraktas som utböling och blir kallad bonntjyv. Arbetskamraterna försöker frysa ut honom genom att tiga.

Rallarnas fiende nr 1 är handelsman Blom, som med järnvägsbolagets tillstånd svarar för försäljning av förnödenheter till rallarna. Han tar hutlöst betalt, och varorna är ofta undermåliga. Mask i fläsket har rallarna blivit vana vid.

En av rallarna, den strängt religiöse Baptist-Anders, skriver en insändare till Social-Demokraten, där Blom anklagas för utsugning av rallarna. Insändaren publiceras anonymt.

Blom bjuder den ensamme Valfrid på brännvin och får honom att både avslöja vem som skrivit insändaren och i rallarnas namn underteckna ett papper, där det står att Bloms varor är prima.

En lördagskväll är det dans på en dansbana i trakten, och rallarna beger sig dit nästan mangrant. Valfrid är dock ett undantag. Han strövar för sig själv i sommarkvällen -- när han av en händelse möter en ensam flicka, den vackra bondedottern Viktoria. Tillsammans gör de sällskap till dansbanan.

Samma kväll träffar också Amos en vacker flicka, Hildur. Hon visar sig vara dotter till handelsman Blom.

Kvällen slutar med slagsmål mellan rallarna och traktens unga män.

Valfrid ska inte längre behöva stå utanför gemenskapen i rallargänget, bestämmer en dag hans arbetskamrater spontant under en rast. Valfrid besvarar vänskapsgesten och begraver deras gamla groll.

Under rasten läser en av rallarna i tidningen att handelsman tillbakavisar anklagelserna i insändaren. Han har papper på att rallarna är nöjda med hans varor, står det.

Viktoria berättar för Valfrid att hon är med barn. Det finns värre saker att bekymra sig över, konstaterar han.

Handelsman Blom kommer på Amos och Hildur, när de sökt avskildhet för att vänslas. Blom ger sig inte till känna utan ställer sig med bössa att lurpassa på Amos, och på väg från kärleksmötet faller Amos för ett skott i baken.

Valfrid blir vittne till händelsen och klår upp Blom innan han släpar hem Amos. Valfrid får dock inte tillbaka papperet han lurats underteckna. Det finns på tidningen, säger Blom.

Järnvägsbolaget låter avskeda Baptist-Anders för hans insändare. Sådan uppstudsighet tolereras inte.

När sedan Viktoria kommer till rallarnas stuga för att förena sig med sitt barns far, kan Valfrid inte tiga längre. Han bekänner sitt förrädiska mellanhavande med Blom -- och får genast sina kamraters förlåtelse.

Rallarna beger sig till Bloms handelsbod för att ge honom smörj. Där börjar de hatiskt slå sönder inredningen, när plötsligt polisen dyker upp med en representant för bolaget i spetsen. Denne vill först vidta hårda repressalier men låter sig snart övertygas om att rallarna har rätt och att Blom är en skurk. Han går med på att avpollettera Blom och till och med att återanställa Baptist-Anders.

Arbetet på banan pågår ytterligare några månader, och sedan är det dags för högtidlig invigning, förrättad av Oscar II.

Rallargänget splittras. Amos tar farväl av Hildur; mellan dem kommer det inte att bli något mer. Men Valfrid blir kvar. Som bonde ska han i fortsättningen försörja sin nyss utökade familj.

Censur / granskning

Censurnummer 72966
Datum 1947-12-09
Åldersgräns Tillåten från 15 år
Originallängd 3045 meter
Kommentar Granskningskopians aktlängder: 600-570-565-550-565-195 = 3045 m - 111 minuter. 16.12.1947 lät bolaget förkorta filmen till 3033 m - 111 minuter (aktlängder: 600-570-558-550-560-195 = 3033 m). Aktlängder: 600, 570, 565, 550, 565, 195.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem AGA-Baltic
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 3045 meter
Längd i minuter 111 min
Akter 6 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

MT (Helge Åkerhielm): "Olle Länsberg lyckades i sin roman hitta en sällsynt och dyrbar melodi och det undret skedde att man lyckades överflytta det till vita duken. När man går ut efter föreställningen är ens ögon fulla av dundrande hammarslag och malmklingande stämmor, av borrars gnissel och nyditslängda skenskarvarnas dunk mot stenig grund. Och så hela tiden dragspelet i bakgrunden som en nordisk panflöjt i karga vitsippemarker. Någon alldaglig biokväll var detta minst av allt. Vem täljer talet på de regissörer som trots långa mödor ömkligen har misslyckats i att finna just vad Arne Mattsson här har hittat, kanske -- vem vet -- utan att söka alls?

Det smakar blod och märg i munnen efter de vilda slagsmålsscenerna med lågande rättfärdighetspatos bakom och man blir djupt och frasfritt gripen av bondpojken Valfrids långa och sega kamp för att få rot och gemenskap i rallarlaget. I det avsnittet visar John Elfström vilket format han egentligen besitter som konstnär vilket kan vara värt att teckna sig till minnes."

DN (Jerome): "Rallare är en bra svensk film, den har färg (fast den inte är i Färg), must, bredd och kraft över sig. Här finns något att berätta, och just detta måste berättas med fantasi och schvung, med oförställd berättar- för att inte säga upptäckarglädje. Ty här upptäcks på nytt att allt inte behöver vara smått och futtigt i svensk film, att det finns ämnen med mera storvulna linjer och vidare vyer än de vanliga kärleks- och underhållningsmelodierna. (-)

Filmen har på en gång bredd och intensitet, bredd i sin förmåga att svepa in rallarskocken i sitt sammanhang med järnvägen och den obrutna marken, intensitet i sin gestaltning av individerna, karaktärerna. Manuskript och scenario har varit i skickliga händer. Och Arne Mattssons regi har ett fast, starkt grepp på ämnet. De olika episoderna hakar i varandra i ett snabbt tempo, och de är dramatiskt verkningsfulla."

AT (A Gunnar Bergman): "Man har inte förskönat mer än nödvändigt -- lite djävligare hade nog rallarna det då de byggde norrländska tvärbanan, lite ogästvänligare var nog de ödebygder banan drogs genom. Men det är ändå inte många droppar romantisk sås man hällt över anrättningen. Och det ska såväl författarna som regissören Arne Mattsson och producenten SF hållas räkning för. Rallare är en fin och renhårig film. Strålande fotograferad av Martin Bodin.

När skådespelare ska framställa kroppsarbetare bär de sig ofta bakvänt åt då de hanterar olika verktyg. Men det gäng man här fått samman kan både hålla i en spade och köra en rallarkärra."

Kommentar Svensk filmografi

Idén att göra en film om hur Riksgränsbanan från Luleå över Kiruna och svensk-norska gränsen till Narvik byggdes var inte ny. Alltsedan författaren Ernst Didring (1868--1931) publicerat första delen, "Männen, som gjorde det", av sin breda och mäktiga Norrlandsskildring "Malm" (3 delar, 1914--1919), hade flera producenter och regissörer försökt få till stånd en inspelning, mer eller mindre byggd på första delen av Didrings roman med dess starka verklighetsunderlag. Men gång på gång visade sig inte minst de ekonomiska och inspelningstekniska svårigheterna övermäktiga. Så var även förhållandet 1942, när regissören Ivar Johansson nått så långt att Luxfilm preliminärt beslutat spela in en film om ämnet, byggt på ett manuskript av honom på motiv från Didrings bok, och t o m redan gett filmen ett produktionsnummer (4212). Men i sista minuten drog man sig.

Olle Länsbergs (f 1922) roman "Nordanvind" utkom 1946 och redan i november samma år försäkrade SF sig om option på filmrätten. Denna förlängdes upprepade gånger under våren 1947 i avvaktan på att man skulle få fram en för inspelning lämplig synopsis. När i början av maj 1947 den vid denna tid som manuskriptförfattare vid SF fast anställde Rune Lindström slutligen lyckats härmed, engagerades 7.5.1947 regissören Hampe Faustman att tillsammans med Rune Lindström utarbeta ett scenario och senare vara regissör för filmen. Nu var det bråttom, för inspelningen var planerad att börja 1 juni 1947. Men Hampe Faustman var upptagen av att avsluta arbetet med Krigsmans erinran (1947/19) och det gick rent allmänt trögt med manuskriptarbetet.

Slutligen befann sig SF i ett mer eller mindre desperat läge. Då kopplade man resolut av både Rune Lindström och Hampe Faustman och gav 28.5.1947 den likaledes vid SF fast anställde Gardar Sahlberg i uppdrag att tillsammans med Olle Länsberg snarast möjligt få fram ett inspelningsfärdigt scenario. Samtidigt engagerades den vid Kungsfilm vid denna tid fast anställde Arne Mattsson som regissör för filmen, som man fortfarande hoppades kunna komma igång med så snart som möjligt efter 1 juni 1947. Nu lyckades inte detta förrän 25 juni 1947 och sedan drog inspelningen ut till efter mitten av september 1947. Rallare var med sina 65 inspelningsdagar, varav betydligt mer än hälften gällde exteriörtagningar i Norrland, SF:s mest omfattande inspelning sedan Kejsarn av Portugallien (1944/41) och låg även kostnadsmässigt betydligt över genomsnittet. (GW)

Förlaga

Originaltitel Nordanvind (Roman)
Författare Olle Länsberg


Inspelning

1947-06-25 1947-09-17
Filmstaden Råsunda Sverige
Hede, Härjedalen Sverige
Funäsdalen, Härjedalen Sverige
Flatruet, Härjedalen Sverige
Järnvägen Sveg-Hede Härjedalen Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1947-12-26 Röda Kvarn Eskilstuna Sverige 111 min
1947-12-26 Röda Kvarn Gävle Sverige 111 min
1947-12-26 Scania Malmö Sverige 111 min
1947-12-26 Palladium Stockholm Sverige 111 min
1947-12-26 Skandia Uppsala Sverige 111 min
1947-12-26 Skandia Västerås Sverige 111 min
TV-visning 1970-06-20 TV2 Sverige 107 min
1977-03-06 TV2 Sverige 107 min
1984-08-21 TV2 Sverige 107 min
1991-01-25 Kanal 1 Sverige 107 min
1998-02-03 SVT1 Sverige 107 min
2001-04-24 SVT1 Sverige 107 min
Urpremiär 1947-12-26 Röda Kvarn Eskilstuna Sverige 111 min
1947-12-26 Röda Kvarn Gävle Sverige 111 min
1947-12-26 Scania Malmö Sverige 111 min
1947-12-26 Palladium Stockholm Sverige 111 min
1947-12-26 Skandia Uppsala Sverige 111 min
1947-12-26 Skandia Västerås Sverige 111 min

Musikstycken

Originaltitel Au son des cloches
Kompositör Francis Popy


Originaltitel Rallarvisa
Kompositör Sven Sköld
Textförfattare Manne Briandt
Sångare kör
Bengt Eklund (repris)
kör (repris)


Originaltitel Gällivarevisan
Sångare Bengt Eklund


Originaltitel En rallare jag är förvisst
Sångare Gudrun Brost (som dubbar Ingrid Borthen)


Originaltitel I sommarens soliga dagar
Textförfattare Gustaf Emanuel Johansson
Instrumentalist Bengt Eklund (dragspel - dubbad av ?)


Originaltitel Rallarevisa
Kompositör Martin Nilsson (1929)
Textförfattare Martin Nilsson (1929)
Sångare Victor Sjöström
Bengt Eklund


Originaltitel Du gamla Svea
Textförfattare P.O. Söderström
Sångare Åke Grönberg
Sven Magnusson
Bengt Eklund


Originaltitel Rock of Ages
Kompositör Thomas Hastings (1830)
Textförfattare Betty Ehrenborg-Posse (svensk text 1856)
Augustus M. Toplady (engelsk text 1776)
Sångare Axel Högel


Originaltitel Sköna Cecilia
Sångare Gunnel Broström


Originaltitel Rullan går
Sångare Artur Rolén


Originaltitel För uppå livets stig
Textförfattare Johan Henrik Chronwall


Originaltitel Björneborgarnas marsch
Kompositör Christian Fredric Kress (osäker uppgift)
Textförfattare Johan Ludvig Runeberg (svensk text 1860)


Originaltitel Jag har fällit tårar
Sångare Bengt Eklund (här med delvis ny text av Gardar Sahlberg)


Originaltitel Sjung fadderi ...
Sångare Åke Grönberg


Originaltitel I riksgränsens trakter
Sångare kör (sjungs på svenska och norska)


Originaltitel Kungssången
Kompositör Otto Lindblad (1844)
Textförfattare Talis Qualis (1844)


Ämnesord

Avskedande
Bekännelse
Bonde
Dansbanor
Funäsdalen
Handelsmän
Havandeskap
Hede
Ingenjörer
Insändare
Jämtland/Flatruet
Järnväg/Luleå-Narvik
Järnvägsbolag
Järnvägsbygge
Landsfiskaler
Oscar II
Rallare
Slagsmål
Tjänstemän
Verklighet/fiction

Bestånd Film

Uppgifterna här avser filmmaterial i Svenska Filminstitutets arkiv. Arkivets bestånd tillgängliggörs på begäran främst för forskning, andra filmarkiv och rättighetsinnehavare. Vid frågor kontakta filmarkivet@filminstitutet.se

Typ Kopia
Bredd 35 mm


Typ Kopia
Bredd 35 mm
Längd i meter 2960


Typ Duplikatpositiv
Bredd 35 mm
Längd i meter 2950


Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 400 och 850 x 690


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Synopsis
Manustitel Rallare - en filmsynopsis efter Olle Länsbergs roman "Nordanvind" - sammanställd av Rune Lindström och Olle Länsberg.
Omfång 102 s. + 6 s. tillägg. Förord och rollista (3 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Manustitel Rallare.
Omfång !72 s. Miljöförteckning och rollista (16 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Svensk Filmindustri visar Victor Sjöström i Rallare.
Omfång 21 s. Produktionsuppgifter och rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Svensk Filmindustri visar Victor Sjöström i Rallare.
Omfång 22 s. Produktionsuppgifter och rollista (1 s.) ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Synopsis of Navvies (Rallare).
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Navvies.
Omfång 1 s.
Språk Engelska


Typ Synopsis
Manustitel Rallare. Censurbeskrivning.
Omfång 1 s.


Typ Synopsis
Manustitel Rallare. Censurbeskrivning.
Omfång 1 s.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Synopsis
Manustitel Rallare. Efter Olle Länsbergs roman "Nordanvind".
Omfång 1 s. Produktionsuppgifter och rollista ingår.
Språk Svenska


Typ Dialoglista
Manustitel Navvies (Rallare).
Omfång 18 s. + 2 s produktionsuppgifter, rollista och innehållsbeskrivning.
Språk Engelska


Typ Dialoglista
Manustitel Navvies (Rallare).
Omfång 14 s. + 2 s. produktionsuppgifter och rollista.
Språk Engelska


Typ Kringmaterial
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper 19
Album Ja


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


Typ Program/Reklamtryck
Språk Svenska


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?