Innehållsförteckning

Grundfakta

Media (36 st)

Originaltitel Loffe på luffen
Filmtyp Långfilm
Kategori Spelfilm
Regi
Manus
Produktionsland
Produktionsbolag
Åldersgräns Barntillåten
Dialogspråk
Sverigepremiär 1948-01-03

Medverkande

Elof Ahrle
Loffe Fridh

Erik "Bullen" Berglund
Dahlberg, direktör

Agneta Prytz
Anna-Lisa

Lasse Krantz
Andersson, betjänt

Yngve Nordwall
Heiman, kontorschef

Visa alla medverkande

Handling

Luffaren Loffe Fridh har i många år vandrat omkring på landsvägarna runt hela riket. Många gånger har han sällskap med sin luffarkompis Trubbnos, men deras vägar skiljs en dag när...

Visa hela handlingen

Press

AB (Filmson): "Filmen är en sommarlek som i flera avseenden kan kallas luftig. Debuterande långfilmsregissören, filmteoretiker G. Werner, har klokt nog inte konstrat med det enkla...

Visa all press


Relaterat

Titlar

Originaltitel
Svensk premiärtitel
Distributionstitel

Filmteam

Regi
Manus
Produktionsledare
Foto
Musik
Arkitekt
Klippning
Ljudtekniker
Scripta
Inspicient
B-foto
Musikarrangör
Smink
B-ljud
Förtexter

Medverkande

Elof Ahrle Loffe Fridh
Wiktor "Kulörten" Andersson Trubbnos
Erik "Bullen" Berglund Dahlberg, direktör
Agneta Prytz Anna-Lisa
Lasse Krantz Andersson, betjänt
Yngve Nordwall Heiman, kontorschef
Magnus Kesster Sjökvist, kamrer
Torbjörn Stålmarck Erik Ström
Mimi Nelson flicka på apotek
Bengt Eklund polis
Gösta Prüzelius polis
Rune Stylander polis
Gustaf Hedberg polis
Hans Strååt stadsfiskal
Theodor Berthels poliskommissarie
Julia Cæsar värdinna på Hotell Hoppet
Sture Ericson man vid stulen cykel
Gunnel Wadner telefonist
Margaretha Spång telefonist
Chris Wahlström servitris på Lilla Rödluvan
Carl Ericson kontorsvaktmästare
Lissi Holmqvist tärna vid kyrkbröllop

Bolag

Produktionsbolag AB Kungsfilm
Distributör i Sverige (35 mm) AB Kungsfilm 1948
Laboratorium AB Kinocentralen

Handling

Luffaren Loffe Fridh har i många år vandrat omkring på landsvägarna runt hela riket. Många gånger har han sällskap med sin luffarkompis Trubbnos, men deras vägar skiljs en dag när Trubbnos får för sig att han skall söka arbete.

Loffe strövar vidare och söker sig en natt tak över huvudet varvid han hamnar hos direktör Dahlberg, som lider av svårt hjärtfel. Loffe lovar att skaffa honom medicin på ett närbeläget apotek, vilket han lyckas med på ett något okonventionellt sätt.

Dahlberg och Loffe blir goda vänner och som tack för hjälpen med medicinen ger Dahlberg Loffe ett antal silverpjäser som han skickar till en särskild adress där Loffe skall hämta dem. Men när han kommer dit blir han tagen av polisen. Dahlberg inskrider emellertid och förklarar hur saken ligger till.

När Dahlberg övertygat sig om att Loffe är omutligt hederlig engagerar han honom som chef för sin firma under den tid då Dahlberg själv måste vila upp sig. Loffe ordnar om allting på kontoret och får dessutom reda på att två av de anställda har skumma affärer för sig. Han avslöjar dem och för dem till polisen.

Nu tycker Loffe att han gjort en tillräcklig insats på arbetsmarknaden och återvänder till landsvägarna, trots att Dahlberg gör sitt yttersta för att han skall stanna kvar på kontoret. (Bearbetning av program.)

Censur / granskning

Censurnummer 73019
Datum 1947-12-18
Åldersgräns Barntillåten
Originallängd 2645 meter
Kommentar Speltid: 97 minuter. Aktlängder: 0, 0, 0, 0, 0.


Tekniska fakta

Bildformat 1.37:1
Ljudtyp Ljud
Ljudsystem Optisk mono
Färgtyp Svartvit
Bredd 35 mm
Hastighet 24
Längd i meter 2645 meter
Längd i minuter 97 min
Akter 5 rullar


Kommentarer

Pressreaktion Svensk filmografi

AB (Filmson): "Filmen är en sommarlek som i flera avseenden kan kallas luftig. Debuterande långfilmsregissören, filmteoretiker G. Werner, har klokt nog inte konstrat med det enkla folklustspelet. Med hjälp av den artistiska fotografen Karl-Erik Alberts och i någon mån vädrets makter och arkitekt Duroj har han i alla fall lekt fram skuggor och dagrar som ger om inte flykt så dock fläkt åt Arne Mehrens blåögda solskenssaga om den hederlige luffaren och den sportstugeromantiske affärsmannen."

AT (Pierrot): "Några nyheter bjuder inte filmesteten Gösta Werner på i sin första långfilm men han skapar med hjälp av Loffe en trivsel och en angenäm hjärtevarm solskensstämning som inte är att förakta. Förståndigt nog så har fotografen Karl Erik Alberts fått fria händer och speciellt i exteriörbilderna njuter man av charliefotografens friska syn på alldagliga ting. Det är ett skimmer av poesi och rymd över dessa bilder som går bra ihop med filmens smått underfundiga ton."

MT (Nils Beyer): "Vad är nu detta lilla troskyldiga pekoral, som Arne Mehrens totat ihop? En saga, berättad för alla snälla barn, om en naturens son, som obesmittad av civilisationen har sina sunda rättsinstinkter i behåll? Ja, just det! Därför bör den dam man tar med sig på parketten, inte vara en dag över tolv år. Ser man filmen med hennes ögon, saknar den inte en vänlig naivitet."

StT (Robin Hood): "'Oförarglig' är ett förargligt ord, men passar dock bäst för Loffe på luffen. Rödglödgad av entusiasm blir ingen, men ej heller förargad. Den debuterande långfilmsregissören Gösta Werner, känd som skönande med kräsna krav på en films konstnärlighet, har i förskott fått smälta mycken smälek för att han gett sig i kast med en sådan uppgift -- titeln Loffe på luffen utlovade allt annat än konst -- men Loffe är annorlunda än titeln låter påskina: en vårdad och snäll historia -- ingenting att direkt skämmas för, ingen halkar på bananskal och ingen ramlar på näsan i gräddtårtor. Denna vårdade återhållsamhet är snarare filmens största fel."

Kommentar Svensk filmografi

Gösta Werner (1908-2009), med ett förflutet som filmskribent och manusförfattare, hade erhållit mycket beröm för sin kortfilm Midvinterblot (1945). Två år senare började han synas även i långfilmssammanhang, först med den dokumentära 40 år med kungen (1947) och därefter med denna långfilm, som var hans debut som spelfilmsregissör. Fram till 1955 regisserade han ytterligare fem spelfilmer.

Inspelningen av Loffe på luffen påbörjades 27.5.1947 och avslutades 22.7.1947.

I Biografbladet 1948/3, sid 111-115, analyserar Hugo Wortzelius under rubriken "Tre långfilmsdebutanter" bl.a. denna film samt regissörens bakgrund.

Inspelning

1947-05-27 1947-07-22
AB Centrumateljéerna Stockholm Sverige
Djursholm Sverige
Huddinge Sverige
Mariefred Sverige
Sofia kyrka, Södermalm Stockholm Sverige
Gamla Stan Stockholm Sverige

Visningar

Sverigepremiär 1948-01-03 Astoria Stockholm Sverige 97 min
Urpremiär 1948-01-03 Astoria Stockholm Sverige 97 min

Musikstycken

Originaltitel Ein Sommernachtstraum. Hochzeitmarsch
Kompositör Felix Mendelssohn-Bartholdy (1842)


Originaltitel Cock-a-Doodle
Kompositör Claes Uggla


Originaltitel Viktoria-marsch
Kompositör Gustaf Korsgren


Originaltitel Med mycke' sol och mycke' luft
Kompositör Jules Sylvain (1948)
Textförfattare Fritz Gustaf (1948)


Ämnesord

Apotek
Betjänter
Direktörer
Djursholm
Hjärtfel
Huddinge
Kamrerer
Kontor
Luffare
Mariefred
Polis
Stadsfiskal
Stockholm
Stockholm/Sofia kyrka

Bestånd Affischer

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Storlek Mellan 850 x 700 och 850 x 1100


Storlek Mindre än 850 x 400


Bestånd Manuskript

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Biblioteket, biblioteksexpeditionen@filminstitutet.se

Typ Inspelningsmanus
Omfång 165 s.
Språk Svenska


Typ Inspelningsmanus
Omfång 174 s. Miljölista (9 s.) ingår.
Språk Svenska


Bestånd Stillbild

Uppgifterna här avser material i Svenska Filminstitutets arkiv. Vid frågor kontakta Bild- och affischarkivet, bildarkivet@filminstitutet.se

Svartvitt papper SET
Bakombild papper SET
Album Nej


Bestånd PR-material

Typ Program/Reklamtryck


    Kontakta redaktionen

    Har du frågor om Svensk Filmdatabas eller är det någon uppgift på den här sidan som inte är korrekt eller som saknas? Hör i så fall gärna av dig till oss på redaktionen. Obs! Vi vet inte om det går att få tag på en film för att se den, så fråga oss inte om det, men testa däremot gärna knappen Hitta filmen som du hittar längst upp i högra hörnet på alla databasens filmsidor.

    Vad gäller det?